Zoon 4,5 jaar laten onderzoeken

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Sterre82, 12 jun 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sterre82

    Sterre82 VIP lid

    23 sep 2008
    8.211
    3
    0
    In de wolken
    Ik weet even niet zo goed waar te beginnen maar al vanaf de geboorte van onze oudste was en is duidelijk te merken dat er "iets" met hem is. Hij is heel snel in zijn ontwikkeling, liep snel e.d. Ook is hij erg gevoelig, met name voor mijn gevoel/emotie. Als ik bijvoorbeeld spanning heb van het een of ander zie ik dat erg terug in zijn gedrag. Vinger/nagelbijten, hoofdpijn, negatieve aandacht vragen. Je merkt goed aan hem dat hij duidelijkheid nodig heeft. We proberen hem dit dus ook zoveel mogelijk te geven en veel met hem te communiceren over dingen. Maar hij houdt zich ook veel te veel bezig met dingen waar hij in principe helemaal niet mee bezig hoeft te zijn en naar mijn mening ook niet bij zijn leeftijd hoort. Dit geeft hem duidelijk stress en/of zorgen. Zo zegt hij op dit moment tegen iedereen dat hij het fijn voor mij vind dat er een meisje bij komt omdat hij het anders zo zielig voor mij had gevonden tussen 4 jongens. Op zich ontzettend lief maar hij meent het echt. Hij kan zich daar dus oprecht zorgen over maken.

    Toen hij op de psz zat, merkten ze ook iets aan hem, ook dat hij wel erg slim is in bepaalde dingen. Een juf heeft hoogbegaafdheid weleens laten vallen maar vw zijn erg jonge leeftijd hebben we dat, in overleg met het cb, even gelaten voor wat het was.

    Vandaag hebben we een oudergesprekje gehad over het over laten gaan naar groep 2, ja of nee. Hij is natuurlijk nog best jong en zijn juf heeft ook best zitten twijfelen maar zij, en wij ook, denken dat het wel beter is als hij het gaat proberen. We moeten hem hierbij wel in de gaten gaan houden op zijn gedrag. Stress, zorgen, spanning ed. Ze gaat dit ook goed bespreken met zijn nieuwe leerkracht. Ook adviseerde ze ons om hem toch eens te laten onderzoeken via bepaalde stichtingen of bij de ha een verwijzing te vragen.

    Tja nu valt het niet compleet rauw op ons dak omdat we zelf ook wel weten dat er iets is maar goed, ik vraag me uiteraard wel af wat dit allemaal in gaat houden. Ik zit nu al vol vragen. Liever geen "stempel" oid maar wel wat het beste voor hem is. Ik ben bijna uitgerekend, de zomervakantie komt eraan dus wanneer richting ha? Bij het nieuwe schooljaar? Of gewoon zsm?
    Maar ook, wat zou het kunnen zijn? Iemand die het herkent? Ik krijg er zelf eigenlijk geen vinger op, behalve dat hij net als ik, hooggevoelig zou kunnen zijn.

    Nou ja, vragen vragen vragen dus. Hopelijk kan iemand me een beetje "helpen" of ervaringen delen. We zijn er ook best een beetje emotioneel onder. Het is toch je kleine jongen he... Al zie ik het zelf niet echt als iets negatiefs, maar je wilt hem toch een zo zorgeloos mogelijke jeugd geven ed.
     
  2. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    M is ook een heel jonkie (dec 07) en gaat na de zomer al naar groep 4. De gevoekigheid herken ik ook in haar. Hoewel T ook dat soort dingen zou kunnen zeggen.

    Ik zou geen onderzoeken ed doen zolang er nog geen echte problemen zijn. Je drukt toch een stempel op je kind wat ook weer gevolgen kan hebben (Ik ben hb dus dan moet ik wel altijd het beste zijn - bijv). Eigenlijk is het een voordeel dat hij van nov is want zo kan hij dus wel naar groep 2 zonder dat dit heel ingrijpend of afwijkend is.

    Bij M is structuur overigens niet perse het sleutelwoord maar wel echte aandacht en verbinding met haar. En begrip voor haar buien - daarover praten of haar laten tekenen en schrijven (dagboekje nu maar kan ook in tekenvorm).

    Succes :)

    (Overigens weet ik niet of M hb is hoor, denk/hoop het niet, maar het gevoelige en voorlijke is wel herkenbaar)
     
  3. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.075
    3.516
    113
    Wat wil je laten onderzoeken dan?
    Intelligentie, gedrag en welk gedrag dan?

    Ik zou eerst bedenken wat je precies wilt onderzoeken en met welk doel, anders doen ze volgens mij ook niet zomaar onderzoek of je moet het zelf betalen.
    Zolang er geen grote problemen zijn lijkt me een onderzoek niet echt nodig. Daarnaast is 4,5 wel erg jong voor onderzoek, vooral intelligentie.
     
  4. Sterre82

    Sterre82 VIP lid

    23 sep 2008
    8.211
    3
    0
    In de wolken
    Salapio: ja juist, aandacht en verbinding, dat is bij N ook heel belangrijk. Al houd hij ook wel echt van duidelijkheid. Hij kan zich goed aanpassen aan situaties maar vind het wel het prettigst als hij van te voren weet hoe het gaat gebeuren/lopen.
    Ik hoop trouwens ook niet dat hij hb is en ook hier het vermoeden dat het ook niet echt zo is. Maar er is wel iets... Dat is zo raar.. Ik kan het niet goed uitleggen hihi :)

    Ikke97: zijn juf had het inderdaad over een onderzoek naar intelligentie en hoe dat in verhouding staat met zijn gedrag. Het is duidelijk te merken dat hij stress/zorgen heeft ( bijt bijvoorbeeld echt enorm nagels en op vingers ) maar waarom dat in bepaalde fases is ( het is met ups en downs ) en hoe we dat in goede banen kunnen leiden... Ik denk dat we daarin wel wat tips en adviezen kunnen gebruiken.

    Ik denk dat het centrum voor jeugd en gezin misschien voor ons de eerste ( en minst belastende ) stap gaat worden. Iemand daar ervaring mee?
     
  5. misa

    misa Niet meer actief

    Ja lastig en ik snap heel goed dat je dat zorgen geeft. Als je er iets mee wilt dan zou ik dat zsm doen, omdat je vaak nog wel met wachtlijsten kan komen te zitten.
    Sterkte!
     

Deel Deze Pagina