Wel of geen wortelkanaalbehandeling?

Discussie in 'De lounge' gestart door mexicang, 15 jun 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Tijdens het paasweekend kreeg ik last van een zeurende kiespijn.
    De dinsdag erna gelijk gebeld, ik moest al bellen voor een controle afspraak, dus dacht ik combineer het. Ik kon meteen die middag al terecht.
    Foto gemaakt en bij die kies is een kleine ontsteking te zien.
    De tandarts vond het vreemd, de kies mankeert niets, geen gaatje, geen scheurtje, geen losse vulling, niets.
    Omdat ik nooit wat heb met mijn gebit, adviseerde zij mij het aan te kijken, voldoende te slapen, te rusten en proberen weinig stress te hebben.
    Afgelopen week terug voor controle, weer een foto, de ontsteking is hetzelfde gebleven.
    Ik kon aan het gezicht van de tandarts zien dat ze twijfelt wat te doen.
    In principe mag ik het nog aankijken, maar zij gaat volgende week met vakantie en als zij terug is, dan ga ik op vakantie.
    Dat betekent dus nog ruim 6/7 weken aankijken.

    Ik heb af en toe klachten, bij bukken, na zoet eten, ik slaap goed, heb meestal het grootste deel van de dag geen klachten, die beginnen dan aan het einde van de middag. Voldoende slaap? Niet echt, wel goed. Stressloos? uh… nee, niet echt.

    Ik moet morgen bellen, of de afspraak van dinsdag, die we al hadden staan, door gaat. De afspraak voor de wortelkanaalbehandeling.
    Maar wat is nu wijsheid?? Wel of geen wortelkanaalbehandeling?
    Voor de behandeling op zich ben ik niet angstig (ik ben niet bang voor de tandarts), maar hell… die verdoving… (niet de prik, wel het verdoofde gevoel…)
    En, dames hier met ervaring?
     
  2. mumija

    mumija Niet meer actief

    Ik zou in jouw geval eerst eens een AB kuur doen...
     
  3. lin80

    lin80 Fanatiek lid

    7 apr 2008
    2.798
    1
    0
    Zo lang het nog niet echt nodig is zou ik zeker geen wortelkanaalbehandeling uit laten voeren. De kies is verder goed en de tandarts vind dat je het nog aan kunt kijken. Zou dus zeker nog even afwachten. Misschien kun je idd overleggen of je een antibioticakuur kunt krijgen. Hierdoor zal de ontsteking weg gaan en de klachten waarschijnlijk ook verdwijnen. Ik zou zeker niet zo maar een "gezonde" kies behandelen terwijl dat misschien niet nodig is en zo lang je nog niet echt pijn hebt.
     
  4. pearls

    pearls Bekend lid

    29 nov 2012
    656
    0
    16
    Vreemd dat je geen AB kuur krijgt. Hier krijg je die zowieso bij een ontsteking naast een wortelkanaalbehandeling als dat nodig is.
     
  5. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Een wortelpuntontsteking gaat nooit uit zichzelf weg, ik zou een wortelkanaal laten doen, vooral nu het nog gaat.
    Erger wordt het als het zelf een uitweg gaat vinden dmv fistel of abces.
     
  6. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ik zou ook zeggen antibiotica, maar ik heb geen idee of dat standaard gedaan wordt. Ik zou niet te lang met een ontsteking doorlopen, als je dan een wortelkanaalbebandeling moet krijgen heb je kans dat de verdoving niet voldoende werkt (ervaring mee helaas).
    Bij mij begon het met lichte pijn, toen was er op de foto en in mijn bloed nog niets te zien. Toen ging het meer pijn doen en ik dacht dat het misschien niet van mijn kies kwam en toen was het een paar weken later flink ontstoken.
     
  7. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Een ab kuur? Daar is hier niet over gesproken. Kan dat dan? Ik heb geen koorts ofzo.
    De pijn die ik heb is afwisselend aan en afwezig. Het was voor afgelopen dinsdag wel beter, toen had ik controle waarbij ze wat heeft weggeslepen van de vulling omdat ik soms het gevoel had dat ik op een kussentje beet.
    De vulling is wit, ooit vervangen, het was amalgaam.
    Aan de andere kant, precies dezelfde kies, is ook ooit de vulling vervangen en daar had ik twee jaar geleden ook klachten aan.
    Dat is vanzelf over gegaan, al blijft het een gevoelige kies.

    Ik merk wel, dit is anders. Heel soms, en heel kort, heb ik echt zo'n enorme pijnscheut.

    Maar mijn grootste 'angst' is wel, wat hier ook genoemd is... De kies is verder goed. Wat als?
     
  8. catharin

    catharin Fanatiek lid

    5 jan 2010
    1.072
    2
    38
    NULL
    NULL
    Ik had ook zo,n zeurderige kies, Kwam bij de tandarts en die zei ik doe hem gelijk want anders sta je hier met een paar dagen omdat je het niet houdt van de kiespijn. Viel mij reuze mee. Kreeg eerst de noodvulling en 2 weken later de definitieve vulling. Heb ook niks geen napijn gehad.
     
  9. Salsera

    Salsera Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.156
    160
    63
    NULL
    NULL
    Ik heb het vorig jaar ook gehad. Was al eens bij de tandarts geweest vanwege pijn die ik niet echt kon duiden. Hij foto's gemaakt en stelde een wortelkanaalbehandeling voor. Nou ja, prima... zal wel nodig zijn dan. Maar de pijn ging weer over, dus heb die behandeling afgezegd. Wilde namelijk niet onnodig een behandeling ondergaan. Dat is eigenlijk maanden goed gegaan, totdat het toch weer pijn begon te doen. Afspraak gemaakt bij vervangend tandarts, eigen was met vakantie en had ik toch weinig vertrouwen in. Die vond dat ik het maar even moest aankijken, gezien er niks te zien was aan de tand. Nou ja, 2 dagen later verrekte ik van de pijn en is er uiteindelijk dus toch een wortelkanaalbehandeling gedaan.

    Kortom, het zou kunnen dat je het nog een hele tijd kan uithouden.... Maar kans is aanwezig dat je er toch nog een keer wat aan moet laten doen.
     
  10. blijzwanger

    blijzwanger Fanatiek lid

    19 jan 2014
    1.832
    35
    48
    Utrecht
    een ab kuur heeft geen zin zolang er nog iets is wat de ontsteking veroorzaakt. (dan blijft het telkens terug komen)

    ik lees dat de vulling vervangen is, is dat al lang geleden? heeft je tandarts gecontroleerd of de vulling te hoog is? als dat niet zo is zou ik eerst even vragen of je tandarts dat wil controleren en m evt. contactvrij wil slijpen (dat je die kies helemaal niet meer raakt als je kauwt. dat wil ook nog wel eens heel goed helpen! je kan namelijk ook een ontsteking krijgen als je te veel druk op 1 kies zet door bijv een te hoge vulling.
     
  11. rums

    rums Niet meer actief

    Ik zou wel voor een behandeling gaan. Heb het zelf meegemaakt en toen zelfs twee gelijk. Die zaten beiden al in de fase met bult. Maar ik heb er geen last van gehad. Maar pijn deed de behandeling wel omdat het zo ver was.
    Dus nu doen want dan hoeven ze hopelijk niet zo diep om zenuwen schoon te krijgen.
     
  12. Smile

    Smile Fanatiek lid

    11 sep 2008
    4.358
    0
    0
    Ik ben geen tandarts.
    Maar zelf zou ik zeggen: nu doen.
    Volgens mij kan zo'n ontsteking niet weggaan en wordt het alleen maar erger. Hoe erger het wordt, hoe minder goed te verdoven.
     
  13. Alf

    Alf Niet meer actief

    Dit!
     
  14. Alf

    Alf Niet meer actief

    En dit!!

    ps, ik werk in de tandheelkunde
     
  15. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Super, jullie reacties!

    Ondertussen wat gelezen op internet en er staat ook, wat hier ook is aangegeven, dat een ab kuur het niet oplost, het komt altijd weer terug.

    Persoonlijk denk ik ook, hoe langer ik wacht, hoe lastiger het wordt. Hoe langer het wellicht duurt enz enz.
    Dus besloten het toch te laten behandelen. Morgenochtend, 9.00u.
    Ik denk dat ik mijzelf wel voor mijn kop kan slaan als ik het niet doe, op vakantie ben en dan daar naar een tandarts moet…
    Ik heb de assistente uitgelegd erg tegen het verdoofde gevoel op te zien , daar heeft ze begrip voor en ze houden er rekening mee.

    Ik had het graag anders gezien ;), ik heb werkelijk nooit wat, al ruim 25 jaar niets en nu ineens dit… ;).

    Nou ja, schouders eronder en gaan.
    Volgende week donderdag wordt bij mijn meisje haar neusamandel en keelamandelen verwijderd. Arm kind, wetende dat zij napijn zal hebben. Vier jaar. Ik het 10-voudige ;). Dus, grow up en gewoon doen!
     
  16. zonnetje1980

    zonnetje1980 Fanatiek lid

    9 feb 2009
    4.405
    11
    38
    in mijn huisje
    Hier toevallig niet een spoedwortelkanaalbehandeling gehad in het weekend. Omdat het ineens niet ging. Eigen tandarts heeft het afgemaakt. Was bij mij ook niks te zien aan de kies. Maar ik kreeg wel de mededeling dat stress zeker invloed kan hebben op zoiets. En door de stress is mijn kaak erg gespannen en kan ik soms gaan tandenknarsen in mijn slaap. Of mijn kaak krampachtig op elkaar klemmen.
    Zijn tip was dus goed letten op stress.

    Weet niet of het zo over kan gaan, maar hier heb ik er eigenlijk weken mee doorgelopen, omdat ik me geen tijd gunde om extra naar de tandarts te gaan en ik toch al een controle had staan. En 3 dagen voor de controle was het dus mis.
     
  17. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48

    Jee, ik herken hier veel van hoor!
    Ik heb namelijk ontzettend veel stress gehad de laatste weken. Zeg even vanaf half mei. Sindsdien is mijn dochtertje continue ziek en ellendig, heb met haar bij de hap gezeten, bij de huisarts, de kno afspraak moest van de huisarts versnelt worden, dat is gelukt, die dag meteen 2u ziekenhuis (anesthesie, opname plannen enz), ze had continue koortsmomenten, slechte dagen, veel huilen, slecht eten, slecht slapen…enz
    Ze gaat sinds kort naar ergotherapie omdat er toch gekeken gaat worden of haar hele medische geschiedenis ergens kinken in de kabel hebben gegeven. Dat kan alleen op een dag waarop ik werk, die werken niet mee, dus continue in regelstand. Kortom, heel veel zorgen.
    Mijn man is nog een week naar het buitenland geweest voor zijn werk en eigenlijk komt er dus heel veel op mijn schouders.

    Dus ja, dat zou zomaar een grote trigger kunnen zijn. Zwakkere weerstand.

    Of het zo over kan gaan? geen idee. Ik denk dat het eerder chronisch kan zijn, wel of geen klachten afwisselend, maar dat het op een gegeven moment toch erger wordt.
    Het is gewoon beter zo, leuk niet, maar zoals ik al eerder aangaf, ik ben een volwassen vrouw, kan relativeren. Mijn dochter overkomt het allemaal. En ik moet er volgende week ook voor haar zijn, en niet dat ik ook nog halfbakken ben of zo.

    Zonnetje, hoe heb jij het ervaren?
     
  18. zonnetje1980

    zonnetje1980 Fanatiek lid

    9 feb 2009
    4.405
    11
    38
    in mijn huisje
    Ik heb van de behandeling zelf helemaal niks gevoeld. Helaas kan ik alleen niet tegen de normale verdoving van de tandarts en voordat ik dat kon vertellen bij de weekendtandarts had ik al de verdoving gekregen. En ja, de hele middag en avond last gehad van duizeligheid, afwezigheid en flinke hoofdpijn.
    Die zaterdag is alleen de pijn weggehaald en mijn eigen tandarts heeft de rest opgevuld en netjes gemaakt ongeveer een week later. Dat is uiteindelijk verder zonder verdoving gedaan, maar anders krijg ik een verdoving waar ik waarschijnlijk wel tegen kan.

    En sindsdien kan ik gewoon alles weer eten, terwijl ik daarvoor dus ook weken steeds pijn had met eten, vooral met koud en warm drinken.

    Dus hier is het vooral de verdoving geweest waar ik ziek van wordt (gelukkig altijd maar 1 dag).
    En mijn tandarts gaf al aan dat hij liever de hele behandeling had gedaan dan de halve, want nu was het zoeken wat er al gedaan was en wat niet.

    En ik merk zelf ook dat ik door stress inderdaad verkrampte kaken heb, vooral in bed.
    Hier vooral stress door extra werken en zoontje wat regelmatig slecht slaapt 'snachts.
    Zit wel te denken aan een andere baan, maar de zorg is op dit moment zo onzeker dat ik niet weet of het handig is.

    Succes met je dochtertje. Hopelijk kunnen ze wat vinden en knapt ze op. Maar de stress is heel slecht voor je lijf. Hopelijk is het snel over. En zo te lezen is het een pittig verhaal inderdaad bij je.
     
  19. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Jee, wat reageer jij sterk op een verdoving!! Naar dat de tandarts er dan maar meteen een verdoving injast, zonder dat jij ook maar even hebt kunnen aangeven hoe of wat…!

    De assistente gaf ook aan dat eventueel verder afmaken misschien zonder verdoving kan, maar aangezien mijn tandarts volgende week dinsdag met vakantie gaat, hoop ik dat het in 1x klaar is!

    Ik ben trouwens ook een tandenklemmer, ik zet het muurvast.
    Ik had altijd een opbeetplaat voor mijn onderkaak, maar die ben ik kwijt geraakt, dus ging toen voor een nieuwe.
    Die werd met spoed gemaakt en haastige spoed was hier overduidelijk zelden goed, want ipv een plaat voor de onderkaak, hadden ze een plaat voor de bovenkaak gemaakt….
    en dus komt die kies continue in aanraking met de opbeetplaat, met die plaat op de onderkaak had ik daar helemaal geen last van, toen werd die kies als het ware beschermd.
    Ik ga morgen dan ook nog om een opbeetplaat voor de onderkaak vragen, die is gewoon echt prettiger.

    Slaapt je zoontje erg slecht 's nachts?
     
  20. zonnetje1980

    zonnetje1980 Fanatiek lid

    9 feb 2009
    4.405
    11
    38
    in mijn huisje
    Je hebt net waarschijnlijk dus zelf het antwoord gegeven wat de oorzaak is van je pijn. Wist dit ook niet hoor tot vorige week.

    Ja, mijn zoontje is een slechte slaper. Al vanaf het begin. Soms slaapt hij door, maar vaak wordt hij huilend wakker halverwege de nacht. En ik weet dat het niet verstandig is dat we hem bij ons in bed nemen. Maar ik red het niet om meerdere nachten met hem in de weer te zijn en dan ook nog te moeten werken. En als hij bij ons in bed ligt slaapt hij vaak wel weer verder na een kwartiertje. En vaak spookt hij ook savonds. Hij zit nu ook in een fase van verlatingsangst en helaas heeft hij dat heel erg.
    Van het CB moet ik hem gewoon laten huilen, al is het 5uur lang. Dan gaat het vanzelf over. Alleen na een uur is hij helemaal over zijn toeren. Dus vraag me af of dat de oplossing wordt voor hem. Want hij wordt dan alleen maar dwarser de dag erna.

    Ik reageer inderdaad heel heftig op de verdoving, vandaar dat ik ook andere verdoving krijg. Die schijnt plaatselijk te zijn en geen dikke wang te geven. Waarschijnlijk is die alleen duurder en geven ze die niet standaard. De tandarts voor het weekend had het druk, dus ja, waarom even zeggen wat je gaat doen. Helaas gebeurd dit soort dingen vaak in het weekend. Dan is het snel even het probleem oplossen.
     

Deel Deze Pagina