Vraag over grootte van de kleuterklas

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Jatobe, 2 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    Als moeder van een net vierjarig jongetje heb ik een vraag: mijn zoontje is vanochtend voor het eerst naar school geweest, groep (A)1/2. Hij zit nu al in een groep met 28 kinderen. Groep (B) 1/2 heeft er al 25 en groep (C)1/2 heeft er 27.
    Ik begreep dat dit in de loop van het jaar nog veel meer gaat worden. Mijn zoontje moet natuurlijk nog enorm wennen, maar durft niets aan de juf te vragen zei hij vandaag (moet ook wennen natuurlijk), omdat het zo druk is en veel kindjes 'schreeuwen'.

    Nav jullie ervaring: hoe groot is de kleuterklas nu aan het begin van het jaar? En gaan ze dan waarschijnlijk opsplitsen in de loop van het jaar of gaan we echt een klas krijgen van bijvoorbeeld 36 of 38 kinderen?
    tja, ik kan het niet ontkennen. Ik maak me er een beetje zorgen over.:)
     
  2. Cindy71

    Cindy71 Actief lid

    18 jan 2008
    345
    0
    16
    noord-holland
    Vorig jaar 24 kindjes aan het begin van het jaar en dat waren er aan het eind 32. Dit jaar weer begonnen met 24 trouwens en dus ook een combinatie 1/2. Fijne was wel dat er ook een stagiaire was en kinderen moeten nu nog wat uit razen van de vakantie natuurlijk.
     
  3. mamavanmeisje

    mamavanmeisje Fanatiek lid

    17 jan 2010
    3.076
    0
    0
    Het is logisch dat je kind moet wennen en dat het (zeker in het begin) erg druk is. Een klas van 36 of 38 kinderen gaat echt niet hoor. Hier op school zijn er ook veel kinderen en is vorig jaar de hulp van ouders in geroepen. Iedere dag deed een ouder iets met een klein groepje. Als de klas echt te groot wordt is opsplitsen een goede keuze. De school krijgt echter pas volgend jaar budget voor het aantal kinderen van nu. Op onze school hebben ze een lio-stagiaire gevraagd om de tweede helft van het jaar in een kleine klas te draaien. Dat ging super goed. Ik zou het gewoon even aan de leerkracht vragen, meestal hebben ze er al zicht op.
     
  4. adi

    adi Niet meer actief

    Als ze de groep gaan splitsen weten ze dat nu al (alle kinderen die in de loop van het jaar gaan instromen zijn al ingeschreven).
    Dus zouden jullie al informatie over moeten ontvangen.

    Hier is de klas vorig jaar gesplitst na de kerstvakantie. We kregen in augustus klassenlijst voor en na splitsing, info over in welk groep je kind na de splitsing komt en bij welke leerkracht.

    De school weet nu al hoe groot de klas gaat worden per jaareinde, ik zou het gewoon vragen.
     
  5. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Ik vind het wel heel groot...hoor meer vriendinnen over klassen van 30+ kinderen. Gelukkig doet onze school daar niet aan. Vorig jaar 22 kindjes aan het einde en dit jaar weten ze al 21 max...nu 17.
     
  6. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Vorig jaar is groep 1 uitgegroeid tot een klas van 38 leerlingen (allemaal groep 1 die in zijn geheel doorging naar groep 2)

    Uiteindelijk heeft de school besloten ze te splitsen en hebben ze nu 2 groepen 2 van 20 kindjes (waren nog 2 kindjes die groep 2 nog een keertje gingen doen). Deze beslissing heeft wel gevolgen gehad voor groep 6 die dus (vanwege de ruimte) nu niet gesplitst kon worden en nu dus bestaat uit 32 kinderen.

    Vanaf januari komt de instroom weer in de klas van mijn dochter en zal die dus 20 + worden.
     
  7. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Hier starten ze met 15 dit jaar ( zoon ook voor het eerst) en dat vult aan tot ....35...misschien meer

    Dochter kwam in april op school en is dus in een hele grote drukke klas gekomen. Dat was echt heel heftig...veel te groot. Veel huilen dus ook de eerste maand.

    Zoon heeft het dus veel rustiger en daar ben ik heel blij mee.

    Hier splitsen ze het dus niet op.
     
  8. kaaskroketje

    kaaskroketje Fanatiek lid

    20 apr 2014
    1.189
    491
    83
    Vrouw
    in heaven <3
    Grote klassen

    hier is ht mischien anders in belgie
    maar peuter en 1ste kleuter is samen en ze zijn gisteren gestart met 9 , november komen er 5 bij en januari 6 april 2
     
  9. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Wow, dat is wel veel ja.

    Mijn dochter kwam afgelopen mei in een klas met ong 25 kindjes, nu starten ze met 17. Dat vond ik al veel...
     
  10. dt50

    dt50 Actief lid

    5 jan 2009
    215
    0
    16
    Hier wordt groep 1 ook eindelijke rond de 34 kinderen. Nu nog 15, maar eind september al 21 kinderen.
    Er zijn 2 groepen 1, die zo vol worden.
     
  11. Gosh

    Gosh Actief lid

    31 aug 2014
    313
    0
    0
    Nu aan het begin van het schooljaar zijn het er 22 bij mijn zoon in de klas, vorig jaar aan het begin 20 en aan het eind was het opgelopen tot 31. Flinke klas vind ik dat al voor één juf. Ik doe het haar niet na, maar zij lijkt het prima onder controle te hebben. Tijdens het schooljaar hebben er ook stagiaires meegedraaid, scheelt toch al een hoop vind ik. Ik vind zelf de groepen aan het eind van het jaar hier ook te groot hoor, al heb ik alle respect voor de juffen die hier rondlopen en vertrouw ik op hun expertise.. kleine klassen of meer leerkrachten tegelijkertijd op één klas lijkt mij voor iedereen prettiger.

    Er zijn nu vier kleuter groepen bij hem op school. Het eerste jaar dat hij er zat waren er drie, die uiteindelijk zijn verdeeld over vier groepen na de kerst vakantie. We kregen daar met de herfstvakantie bericht over.
     
  12. adi

    adi Niet meer actief

    Onze kinderen zitten nu in groep 2 met 34 kinderen. Alle ouders vinden het te groot, maar 2 klassen van 17 is te klein voor deze school. En zo zal het waarschijnlijk tot groep 8 blijven.
    Wij zijn ernstig aan het nadenken of we dit willen accepteren..
     
  13. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    bedankt voor jullie reacties. Ik ga het op school navragen of t wordt gesplitst. Ons zoontje heeft een spalk en een klene lich beperking, maar hij durft dus geen hulp te vragen omdat t zo druk is.
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Alleen school kan daar een antwoord op geven.
    En dan nog kan het zomaar anders uitpakken.

    Bij ons ging er in de buurt een school dicht...
    En een openbare school mag op zich geen kinderen weigeren.. Dus in no time zaten alle kleine klassen jneens hartstikke vol.
    Ondanks de 2 extra klassen dje er bij gekomen zijn dus.
     
  15. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Poeh wat veel!

    Hier starten ze met een instroomklasje van 7 en uiteindelijk zitten ze met niet meer dan 22 kindjes. Maar hier beginnen ze al met 2,5, dan zijn die grote klassen natuurlijk helemaal niet te overzien. Met 4 jaar is er al meer zelfredzaamheid, maar nog vind ik het veel voor een nieuwe kleuter.
     
  16. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik geloof dat de klassen bij ons dit jaar rond de 20 beginnen en rond de 30 eindigen. Ik ben blij dat onze zoon in september jarig is, zodat hij in een redelijk rustige klas begint.
     
  17. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Ik vind het énorm veel. Zeker omdat het dus in alle klassen zo is.
    Als die naar 't eind allemaal met 35 zitten ... kan je echt wel beter nu al een extra klas maken / de klassen herverdelen.

    Ik vind voor zo'n kleintjes 25 tegen 't eind van 't jaar toch wel een soort maximum.
     
  18. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Hier starten ze met 17 kinderen en daar komen er maximaal 10 bij. Ik ben wat dit betreft erg blij met 2 kinderen die in augustus geboren zijn, beiden starten gewoon in een kleine klas aan begin van het jaar.
     
  19. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Wat een grote klassen zeg. Onze dochter zat vorig jaar in groep 1. Ze begonnen met 17 kleuters en eindigden met 26 (of 27). Nu zit ze in groep 2 en zijn ze met 26. Daar komt in principe niks meer bij. Ze zijn dan ook regelmatig met twee juffen.
    Maar dit jaar gaan ze het met de groepen 1 anders aan pakken. Na de kerstvakantie komt er een extra groep bij met instromers.
     
  20. fluitekruid

    fluitekruid Fanatiek lid

    5 okt 2011
    1.748
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben zelf kleuterjuf en het is nu eenmaal zo dat kleuterklassen groeien in de loop van het schooljaar. Wij zijn vorig jaar geindigd op 36. Nu zijn we begonnen met 23. je krijgt als school geld voor een bepaald aantal groepen. Dit aantal wordt bapaald naar aanleiding van het aantal leerlingen op de peildatum. Ik geloof dat dit 1 dec is. Alle kinderen die daarna nog starten tellen dus voor de hoeveelheid gekd niet meer mee. Als je dan een extra kleutergroep wilt zul je ergens anders groepen moeten samenvoegen of combinatiegroepen moeten maken. Dan is het meestal logischer om te kiezen voor iets grotere kleutergroepen omdat dit door de manier van werken toch ook met 36 leerlingen prima werkbaar blijft zonder dat je kinderen uit het oog gaat verliezen o.i.d. Verder hebben wij op school de afspraaj dat er kinderen die 3 weken voor de zomervakantie 4 worden pas na de vakantie starten om te voorkomen dat ze in een grote groep moeten starten. Je kunt aks school vanaf een bepaald aantal leerlingen wel on een tussentijdse telling vragen. Dan krijg je dus misschien hakverwege het jaar wel de gelegenheid om een instroomklasje te starten bijvoorbeeld. Maar de drempel voor zo'n tussentijdse telling is vrij hoog en meestal komen alleen grote scholen daarvoor in aanmerking.
    Voor ons leerkrachten en directeuren is het ook roeien met de riemen die je hebt. Natuurlijk willen wij kleinere klassen maar hier is helaas gewoon geen geld meer voor. Verder is het handig om je te realiseren dat de kleine scholen met vaak kleinere klassen letterlijk teren op de zak van de grote scholen omdat ze anders opgeheven zouden moeten worden.
     

Deel Deze Pagina