Dwanggedachtes

Discussie in 'De lounge' gestart door mysteriousgirl1, 3 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 2de leg

    2de leg Fanatiek lid

    24 jan 2014
    3.053
    476
    83
    NOP (Flevoland)
    Heel interessant om de teksten te lezen. Ik heb die gedachten ook heel vaak. Vooral die over de kinderen. Terwijl ik toch echt door het vuur ga voor mijn kinderen.
     
  2. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Oké dan weer wat geleerd. Ik denk wel eens een naald in mijn oog te steken echt een hele stomme gedachten.
     
  3. soeee

    soeee Niet meer actief

    #23 soeee, 6 sep 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 6 sep 2014
    Wow, ik dacht bijna dat er iets mis was met me. Heb ook last van deze dingen. Als mijn dochtertje zo lief ligt te slapen dan voel ik zoveel liefde. En dan denk ik wel eens: wat nou als ik een kussen op haar gezichtje druk?

    Ik schrik daar dan enorm van, want zij is degene van wie ik het meest hou. Ik zou haar nooit wat aan kunnen doen!
     
  4. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Wat goed om te lezen zeg! Ik heb ook precies dat soort gedachtes soms als ts. Ik dacht al ff dat ik niet spoorde ofzo haha. Terwijl ik toch best een zachtaardig persoon ben.
     
  5. chibiRoron

    chibiRoron Niet meer actief

    Ik heb dit ook. Werd erger toen ik en me man geen kinderen konde krijgen. Naar de psycholoog. En toen werd me keihard gezegd dat ik niet verder mocht met me iui. :( sindsdien ga ik zoiets nooit meer zeggen tegen een psycholoog. Het troost me datik niet de enigste ben hier....
     
  6. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Ik heb in mijn pubertijd veel kast gehad van dwangrituelen. Bijv op straat niet op de voeg lopen tussen de tegels, gekleurd patroon dan bijv alleen de rode. Alles moest recht op hun vaste plek, van alles moest ik 2. Tellen hoevaak ik koude op voedsel in mijn mond. Minimaal 10 en altijd even. Deed ik dit niet was ik van slag en voelde ik mijn echt een mislukking . Verder moest alles schoon zijn. Schoon was niet schoon genoeg. Ging vaak midden in de nacht stofzuigen omdat ik een pluisde zag op de vloer en ging mijn kamer soppen tot erfenis van mijn moeder. Controle was erg belangrijk. Uiteindelijk wist ik waardoor het kwam. Ik ben op mijn 9e ontvoerd met mes op de keel en sexueel misbruikt . Waarschijnlijk heb ik hierdoor toen de tijd deze dwang ontwikkeld. Ik had hier wel controle over. Toen ik dit ging verwerken op mijn 18e eindelijk mijn verhaal vertelde merkte ik dat de dwang minder werd. Kom het loslaten. Nu wordt ik onrustig van wat rotzooi maar kan het wel laten liggen zonder dat de wereld vergaat. Tegels zijn gewoon tegels , heb niks met getallen en rituelen meer.
    Vaak komt het door een onderliggend probleem.
    Heb nog wel soms dwang gedachten waar ik van schrik. Waarschijnlijk toch nog woede verstopt ofzo. Denk wel is " o wat zou ik die persoon graag de greppel induwen" of " die zou ik graag willen slaan". Gewoon zomaar. Vooral bij oude weerbare mensen krijg ik deze gedachten wat niet logisch is. Schrik daar wel van maar weet dat het alleen gedachten zijn en schud ze van me af
     
  7. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    426
    83
    :$:$:$:$:$:$:$:$:$ Schokkend! Wat een grove misser, zeg. Die heeft zijn vakliteratuur niet bijgehouden.
    Dat er mensen hier op ZP zijn die meteen blaten dat je niet goed snik bent als je die gedachtes hebt en maar hulp moet gaan zoeken, soit. Die vinden het gewoon leuk om ergens iets over te zeggen waar ze niet deskundig in zijn. Maar een professional...
     
  8. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Dit heb ik ook, vooral als ik erg moe ben. Noooooit zal ik de kinderen wat aan doen maar de meest gruwelijke dingen spoken door mijn hoofd. Kan een psycholoog hier iets mee?
     
  9. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    O wat herkenbaar en schrik er ook van !
     
  10. beauty2012

    beauty2012 Fanatiek lid

    4 mei 2012
    3.174
    16
    38
    Ik heb het heeeel af en toe dat er ineens iets door mijn hoofd schiet.
    Gelijk daarna denk ik 'wat was dat voor een rare gedachte?!':$
    Ik zou zoiets nooit doen, maar t lijkt wel of je automatisch wel eens zo denkt.

    Mijn dochtertje was nog heel klein en lag in haar ledikant te slapen.
    De tummytub stond naast haar bed en er zat nog water in.
    Ik dacht ineens als in een flits 'Wat als ik haar kopje onder hield in dat water?'
    Ik schrok daar zo enorm van! Want dat wil ik natuurlijk NOOIT doen!!!

    Volgens mij is het gewoon een bepaalde angst waar je bang voor bent ofzo? en dat dat ineens boven komt.
     
  11. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Nou ik denk dat ik wel een verklaring heb.

    Zou het geen beschermingsmechanisme zijn om juist gevaarlijke dingen te voorkomen? Een geestelijke test voor je zelf. Van je denkt er aan een voelt meteen een weerstand van wat een belachelijke gedachten.

    Heb buiten dat oog prikken wel eens gedacht vinger tussen de deur of zo van oeps wat raar? Ook voor mijn kinderen hoor wat gebeurt er als je die kussen op het hoofd houd? En dan gelijk denken van je spoort niet.( ik dan haha). Dit is denk ons geweten.
     
  12. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    426
    83
    Lees die links op de eerste pagina maar eens door. Als het je leven niet beheerst en je het van je af kunt zetten is er niets aan de hand en hoef je er niets mee.
     
  13. Key

    Key Fanatiek lid

    13 dec 2013
    2.145
    0
    36
    Italië
    Ik heb zelf ook wel eens zoiets gehad. Vervolgens veel erover gelezen. Het schijnt goed te helpen als je niet 'wegrent' voor deze gedachten omdat ze dan juist erger worden en vaker komen. Maar als je ze gewoon toelaat van 'oh daar heb je die stomme gedachten weer, boeiend. Ze zijn niet echt' dan wordt t minder. Hoe banger je ervoor bent hoe erger ze worden zeg maar.
     
  14. Key

    Key Fanatiek lid

    13 dec 2013
    2.145
    0
    36
    Italië
    Die gedachten trouwens, schijnen het meeste te gaan over personen of dieren waarmee je emotionele band het sterkste is. Niet van schrikken dus. Het geeft eigenlijk aan dat zij juist het allerbelangrijkste voor je zijn
     
  15. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.826
    1.283
    113
    Een stukje terug zijn er een paar linkjes geplaatst over intrusies (zoals dit soort gedachtes heten). Ze zijn heel normaal en je hoeft er niets mee.
    Wat zijn Intrusies? - De psychologie van... - Proud2bme
    Intrusies - Dwangstoornis

     
  16. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Heel herkenbaar ts......
     
  17. chibiRoron

    chibiRoron Niet meer actief

    Ik heb hem ook duidelijk gezegd niets meer mee te make willen hebben en ook niet met dat ziekenhuis. Meteen weggegaan maar doet mij wel veel pijn:(nog steeds
     
  18. mysteriousgirl1

    mysteriousgirl1 Fanatiek lid

    23 sep 2013
    1.303
    0
    0
    Amsterdam
    Ik heb er veel over gepraat de afgelopen dagen en alleen DAT al maakt het allemaal een stuk makkelijker en dragelijker. Fijn dat ik niet de enige ben!
     
  19. Boukje34

    Boukje34 Bekend lid

    20 sep 2006
    654
    0
    0
    Fryslan
    Het schijnt helemaal niet raar te zijn hoor! Iedereen heeft dit schijnbaar. Ik denk ook wel eens als ik in de auto zit 'wat als ik nou het stuur ineens omgooi'. Ik hoorde een psycholoog een keer vertellen dat het te maken heeft met je verantwoordelijkheidsgevoel en dat het juist heel goed is om jezelf op scherp te zetten... Op internet gevonden:
    Een intrusie kan je best wel van slag maken maar volgens veel psychologen is het hebben van een intrusie een manier van onze hersenen om ons te behoeden voor onoplettendheid en het begaan van stomme acties. Door de intrusie worden we ons er juist van bewust dat het uitvoeren van zo'n gedachte vreselijke gevolgen zou hebben op fysiek, emotioneel of sociaal gebied. Door de gedachte die ik beschreef over de puppy, werd ik er direct even aan herinnerd hoe kwetsbaar zo'n beestje is en hoe vreselijk het zou zijn als ik dat echt zou doen. Die bewustwording maakt dat je het juist niet doet en is dus eigenlijk een heel mooi systeem.

    I rest my case.. No worries! 😉
     
  20. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
     

Deel Deze Pagina