Iemand persoonlijk ervaring met natuurlijk bevallen?

Discussie in 'De bevalling' gestart door Noah04, 27 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Noah04

    Noah04 Actief lid

    9 mei 2014
    354
    0
    0
    Op internet heb ik geprobeerd wat tips te krijgen voor een zo'n natuurlijk mogelijke bevalling, maar verder dan verticaal bevallen kom ik niet. De meeste hits die Google geeft verwijzen naar Doula's die ofwel een boek ofwel hypnobirthing middels cursussen willen verkopen.

    Ik ben juist op zoek naar persoonlijk ervaringen? Waarom gekozen voor natuurlijk bevallen? Wat hield het voor jou in? Werd die keuze ook door anderen (partner, verloskundige) gerespecteerd?

    Ben benieuwd.
     
  2. muffinmeisje

    muffinmeisje Actief lid

    7 aug 2009
    461
    0
    16
    #2 muffinmeisje, 27 okt 2014
    Laatst bewerkt: 27 okt 2014
    Tja, wat is de definitie van natuurlijk bevallen? Voor mij persoonlijk gaat dat vooral over een bepaalde instelling waarmee je naar het geboorteproces kijkt. Vertrouwen hebben in jezelf, je lichaam en je kindje en vanuit dat vertrouwen de natuur zoveel mogelijk z'n gang laten gaan. Niet onnodig het proces willen versnellen of beïnvloeden wat voor (onnodige) medicalisering zorgt. Kijken naar het proces en snappen wat er gebeurd en daarmee de controle los kunnen laten.

    Een verticale houding tijdens de bevalling sluit idd heel mooi aan bij het natuurlijke bevallingsproces, omdat je dan gebruik maakt van de zwaartekracht en omdat het evolutionair gezien altijd zo is gegaan. Bij een natuurlijke geboorte maak je ook veel meer gebruik van niet-medicinale pijnstilling, zoals warmte, ontspanning, water en het stimuleren van de positieve hormonen endorfine en oxytocine. Net als een bewuste keuze van de omgeving waarin je wilt bevallen en wie daarbij aanwezig zijn.
    In de voorbereiding op je bevalling, kijk je vooral vanuit het positieve en niet vanuit de angst en richt je je op het vergroten van je zelfvertrouwen en om in de kracht en rust te komen.

    Ik heb zelf twee heel natuurlijke bevallingen gehad. Mijn kinderen zijn thuis, in alle rust in bad geboren met mijn man erbij, de verloskundige en een heel belangrijke vriendin. Ik vond het de meest geweldige en wonderlijke ervaringen uit mijn leven. Ik ben trouwens niet op zoek gegaan naar de meest natuurlijke vorm van bevallen, maar heb puur naar mijn gevoel geluisterd en bedacht wat ik het fijnste zou vinden :)
    Naderhand ben ik mij er veel meer in gaan verdiepen en las ik heel veel dingen die ik zelf al toegepast of zo ervaren had.

    Overigens zijn er vele 'gradaties' in de meningen over natuurlijk bevallen. Van zoals ik het omschrijf, tot principes die veel verder gaan in de vorm van bijvoorbeeld het afwijzen van alle medische zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling en alle variaties daartussen. Het is in feite een heel ruim begrip, waar veel verschillende informatie over te vinden is.
     
  3. Ik ben ook "natuurlijk" bevallen. Natuurlijk tussen aanhalingstekens, omdat ik eigenlijk denk dat elke bevalling natuurlijk is, want een bevalling ís iets natuurlijks :)

    Voor mij hield het in: geen pijnmedicatie, geen ingrepen, zoveel mogelijk alleen doen en vooral heel veel vertrouwen in mijn lichaam dat ik gemaakt ben voor een bevalling, dat bevallingspijn nooit erger kan zijn dan ik aankan, omdat mijn lichaam zelf die pijn veroorzaakt.

    Ik heb echt een superbevalling gehad. Ik kon de pijn goed aan en heb een erg vlotte ontsluiting gehad. Aan het eind heb ik wel een katheter gekregen, maar juist dankzij die katheter kon ik uiteindelijk wel thuis blijven, want mijn volle blaas zorgde ervoor dat de laatste cm niet vlotte.

    Uiteindelijk ben ik trouwens wel liggend bevallen. Ik wilde verticaal bevallen, maar ik kon niet meer opstaan tijdens de persweeën. :p
     
  4. Maagd

    Maagd Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.683
    10
    38
    Noorden/ drenthe
    Wat is precies een natuurlijke bevalling?
    Ik heb een bevalplan gemaakt, best uitgebreid overigens, waarin ik allerlei dingen beschreef over wat ik wel en niet wil. Mijn partner was heel duidelijk: ik moet bevallen, ik moet de klus klaren en als ik dat op een bepaalde manier wil doen dan gaan we daarvoor. Hij stond daar dus volledig achter. De VK is ook heel erg van het zelf doen en zoveel mogelijk de wensen van de kraamvrouw respecteren.
    Mijn bevalling ging zoals ik had beschreven. Helaas wel gehecht, dat had ik niet gepland.
    Ik ben in bad bevallen, super snelle bevalling, alles in rust gedaan, zonder pijnbestrijding en het ging zoals ik me had voorgesteld en had beschreven in mn plan. Ook tijdens de bevalling werd mijn plan door alle aanwezigen in acht genomen. Heel fijn.
    Voor mij was dit een natuurlijke bevalling en ik zou het zo over doen.
     
  5. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Bij de eerste ruggenprik remifentanil zooi gehad, bij de 2e wilde ik wat anders. Inmiddels ook hypnobirthing docent omdat ik zo te spreken ben over hoe het ook kan :D
    Natuurlijk bevallen is voor mij precies wat muffinmeisje beschrijft, zonder zooi, navelstreng uit laten kloppen, binnen het uur aanleggen enzovoort. Verder ben ik ook erg te spreken over bevallen in bad, dit om de overgang rustiger te laten verlopen maar ook omdat het gewoon zoveel scheelt kwa pijn voor de moeder. Ik hoop dat je een mooie natuurlijke bevalling tegemoet mag gaan ! :)
     
  6. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Misschien is het boek "vrije geboorte" iets voor je? (Was hier ook verkrijgbaar in de biep)

    Hierin staan veel tips over zo natuurlijk mogelijk bevallen. De meeste ervaringen hierin gingen voor mij iets te ver (ik zou bijvoorbeeld niet zonder verloskundige willen bevallen), maar als je hier een beetje doorheen leest, dan staan er veel mooie en nuttige dingen in. Ik heb er iig veel aan gehad en mede daardoor bij de tweede een zo natuurlijk mogelijke bevalling gehad, ondanks dat dit in het ziekenhuis was.

    Hier was voor mij een natuurlijke bevalling zo veel mogelijk vertrouwen op mijn lijf en mijn kind. Moet wel zeggen: heb in de loop der jaren erg goed naar mijn lijf en intuïtie leren luisteren en dat scheelt wel. Wilde zo min mogelijk medisch ingrepen, zo min mogelijk toucheren, de ruimte krijgen om in mn coconnetje te zakken etc. In het ziekenhuis was dit wel een uitdaging, maar is wel gelukt in grote lijnen. Alleen verticaal bevallen waren ze niet zo happig op, maar had het geluk dat dochter er binnen 6 minuten was.
     
  7. rijkdom

    rijkdom Lid

    14 jun 2014
    89
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb onlangs mijn geboorteplan in het zh besproken (mag niet thuis bevallen) en er wordt snel sceptisch en zelfs afwijzend gereageerd als je dingen wilt die afwijken van de medische protocollen. (bijv simpelweg de placenta een uur de tijd geven om te komen, evt bespoedigd door het aanleggen van je baby zodat er oxytocine wordt aangemaakt ipv het zh dat je vaak na een kwartier gewoon, vaak ongevraagd, een prik geeft!)

    Op onderstaande site vindt je in elk geval veel info over hoe hiermee om te gaan. Op bijv het dragen en voeden forum vindt je ervaringen.

    JOUW LIJF, JOUW BABY, JOUW BARING - Geboortebeweging
     
  8. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.174
    113
    Ik ben 3x redelijk natuurlijk bevallen. Voor mij houdt dat overigens niet in dat de verloskundige er niet bij hoeft te zijn. Dat gaat me echt veel te ver.

    Maar wel gewoon thuis bevallen, zonder medicatie of andere ingrepen, 1x op de baarkruk, 2x liggend omdat ik dat zelf het liefst zo wilde. Toucheren is ook wel gebeurd, maar op mijn eigen verzoek, omdat ik zelf ook graag wilde weten waar ik aan toe was. De tweede bevalling was van zichzelf nogal heftig, maar op zich waren het alle drie gebeurtenissen die ik heel erg vanuit mezelf heb beleefd, zonder veel invloeden van buitenaf.

    Ik had ook wel een bevalplan, de laatste keer, maar uiteindelijk is daar maar bar weinig van terechtgekomen. Het belangrijkste is dat je op het moment van de bevalling je neerlegt bij hoe het gaat. Ik had me bijv. voorgenomen om verticaal te bevallen, maar op het moment supreme wilde ik dat helemaal niet meer, omdat het me allemaal toch al veel te snel ging. Dan kun je dat wel in je plan hebben staan en het kan wel erg goed en natuurlijk zijn, maar als je het zelf niet wilt, dan doe je het dus niet.

    Het enige niet-natuurlijke was de laatste keer de kwestie van de prik achteraf. Ik wou 'm niet, heb het nog een kwartier tegen kunnen houden, maar toen de placenta er toen nog niet was en ook geen tekenen van aankomst vertoonde, kreeg ik 'm toch. Daar baalde ik toen wel van, maar volgens de verloskundige waren dat gewoon de richtlijnen en had ik me er maar aan te houden, anders nam ik onverantwoorde risico's. Tja, en dat wil je natuurlijk niet he, als pasgeboren moeder. Dus bereid je maar vast voor op die strijd en vraag je ook maar vast af of het je echt de moeite waard is om op dat moment die strijd aan te gaan, of die prik maar gewoon te nemen en er klaar mee te zijn. Voor mij was dat laatste het geval, ik had geen zin in die strijd en ik ben ook niet iemand die dan gelijk vindt dat de bevalling niet meer natuurlijk genoeg was.
     
  9. Debbsy

    Debbsy Actief lid

    21 dec 2013
    103
    0
    0
    Thuisblijfmama en zelfstandige (scripter/websitebe
    Nederland
    Neem eens een kijkje bij de vrije geboorte groep op Facebook , hier vind je heel veel info over natuurlijke manieren van bevallen .
    En echt niet iedereen wil zonder begeleiding bevallen , er zijn ook verloskundigen etc die meedenken en advies geven etc :)
     

Deel Deze Pagina