Zwemles

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Mmama26, 27 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mmama26

    Mmama26 Lid

    25 okt 2014
    13
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo mama's

    Ik wil mijn dochtertje inschrijven op zwemles. Er zijn zwembaden die vanaf 5 jaar beginnen en andere 4 jaar. Gemeentelijke zwembaden zpas vanaf 6 jaar ( vanaf 1 jan 2015)

    Het liefst wil ik dat ze vanaf 4 jaar al begint, maar hoor van sommige ouders dat het niet verstandelijk is en wordt aangeraden niet voor 5 jaar te beginnen.

    Hoe denken jullie hierover..?:)
     
  2. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Mijn dochtertje is redelijk vroeg begonnen (nog geen 4,5) en is een van de zwakste van de groep samen met de andere jonge kindjes. Ze krijgt ze schoolslag niet te pakken. Onze jongste gaat dan ook pas met 5 jaar op zwemles, mede ook omdat het zon klein en fijn poppetje is. Ze moeten vooral ook veel kracht in de benen hebben.
     
  3. Gewoon uitproberen, het verschilt per kind. Mijn zoontje zit nu al 2 maanden op zwemles en heeft eindelijk de beenslag door, maar er is ook een jongetje uit zijn klas (tegelijk begonnen) en die is inmiddels al 3 badjes verder en zwemt al zonder hulpmiddelen. Dus ik denk dat het per kind verschillend is hoe snel ze het oppikken.
     
  4. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Wij starten met vier, ze zit nu op puppyzwemmen en als ze goed genoeg kan luisteren mag ze met vier beginnen. Ik ga er vanuit dat ze er wel langer over doet als wanneer ze vijf zou zijn maar het gaat bij ons ook om het bewegen (ze is vrij stevig) en natuurlijk het plezier, ze kan nu ook niet wachten op.haar volgende zwemles
     
  5. grietje84

    grietje84 Actief lid

    17 jan 2009
    413
    0
    16
    rotterdam
    Hier met 5 jaar. Het eerste schooljaar is al erg intensief voor kinderen. In dat jaar leren ze goed naar een juf en meester luisteren. Dat is welnhandig voor zwemles. Daarnaast zijn ze fysiek iets sterker.
     
  6. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Als ze 4 zijn is alles al heel spannend, wennen aan groep 1. Dat is al zo intensief en dan nog zwemmen erbij. Ik hoor vaak dat kinderen die op hun 4e begonnen zijn ongeveer gelijk afzwemmen met kinderen die een jaar later op hun 5e begonnen zijn (doen er dus veel langer over).

    Mijn oudste is 4,5 maar klein en tenger en heeft nog niet zoveel spierkracht. Ik ga zeker nog een jaar wachten met zwemles.
     
  7. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.496
    3.161
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Mijn adviesleeftijd is 4 jaar en 9 maanden. Zo vroeg mogelijk, maar het is wel handig als ze qua begrip iets verder zijn.

    Ondanks dat, is onze jongste ook ingeschreven en als ze morgen kan starten gebeurd dat ;) . De oudste is ook op haar 4e verjaardag gestart. Beiden kinderen hebben een hoop geleerd al met ouder/kind zwemmen en ik vind het zonde om nu te stoppen met zwemles.
    Het risico is inderdaad dat ze er langer over doen. Schoolslag is érg moeilijk omdat je 2 verschillende dingen moet doen op een verschillende tijd. Dat was bij de oudste ook het grootste probleem. Ondanks dat, had ze met de rest van de dingen genoeg voorsprong opgebouwd, waardoor ze toch met 16 maanden ABC had.

    Stiekem hoop ik dus ook dat ik met de jongste volgend jaar herfstvakantie de zwem4daagse kan zwemmen ;) . Maar we zullen wel zien.

    En ondanks dat ze misschien niet snel haar diploma heeft, leert ze in tussentijd wel een hoop, dus ze kan zich een stúk beter redden als ze in het water valt, dan wanneer ze niet zou starten met zwemles. En daarbij wordt ze fysiek ook gewoon sterker, het is een goede sport...
     
  8. Storm

    Storm Niet meer actief

    Mijn zoon is met vier begonnen, maar die is pas met 4,5 begonnen op school. Hij kan redelijk zwemmen, zwemt inmiddels zonder hulpmiddelen, maar moet nog hard werken aan zijn kracht en uithoudingsvermogen.
    Mijn andere zoon zal wat later beginnen met zwemmen, ik denk rond 4,5 jaar. Maar die is veel sterker dan zijn broer. Heeft veel meer power.
     
  9. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Het scheelt, hier start ze met zwemmen aan het begin van de zomervakantie. dan heeft ze in de vakantie ook wat te doen ;) En dan als de school begint eerst terug schakelen naar 1 keer per weke ofzo, als het te veel is
     
  10. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Met 4,5 begonnen, maar daarvoor wel ouder en kind en voorbereidend zwemmen gedaan. Ging prima. Zelf ook met 4 jaar begonnen vroeger.
     
  11. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Bij de zwemclub van mijn oudste adviseren ze met 5/6 jaar te beginnen. Als je met 4 begint zijn ze doorsnee langer bezig. De concentratie en kracht is nog niet zo groot.

    Bijkomend is dat ouders na het lang wachten op A dan vaker B maar niet doen. Terwijl ze toch echt wel extra's biedt om ook B (enC) te halen..
     
  12. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hier begonnen met 4,5 jaar, allebei. Ze zwemmen een half uur per week, dus dat is niet zo lang. Eva heeft nu haar A, B en C en Lisa is nu natuurlijk nog bezig voor haar A en gaat ook door t/m C. Pas dan krijgt ze namelijk een duikbril en dat wil ze heel graag ;). Lisa is klein en tenger maar het gaat volgens mij best aardig. Maar we hebben de tijd, met Eva zijn we ook 2 jaar bezig geweest (wat op zich met een half uur per week niet lang is). Ik vind het wel fijn dat Eva nu al heel goed kan zwemmen. Er zijn ook kinderen in haar klas die nu pas net beginnen met zwemles, dat vind ik wel heel laat eigenlijk.
     
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    4 jaar vind ik persoonlijk ook vroeg. Als ze het qua kracht al aankunnen dan zit je nog met de concentratie om de les op te kunnen brengen. Zonde als je langer bezig bent omdat ze te jong zijn....het is immers niet gratis.

    Hier begonnen met 5.
     
  14. Stefanie78

    Stefanie78 Fanatiek lid

    7 jul 2010
    3.744
    0
    36
    Friesland
    Hier hebben ze a, b en c in 1 pakket dus we betalen gewoon 1 vaste prijs. het kan ook per maand maar ik denk dat ik voor het pakket kies, weet ik gelijk wat ik kwijt ben :)
     
  15. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hier zijn de lessen maar een half uur en het was uiteindelijk ongeveer even duur als een abc pakket bij een ander zwembad hier. En Lisa is zo blij dat ze eindelijk ook op zwemles mag en ze vindt het ontzettend leuk!
     
  16. Woezel 25

    Woezel 25 Fanatiek lid

    2 feb 2010
    1.779
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hier zwem ik al met kijn kids vanaf 5 mnd (baby en peuter zwemmen) elke week. Kinderen die al vanaf dan structureel zwemmen mogen vanaf 3,5 onder begeleiding zonder mama zwemmen met de zwemmeester in het kleine badjes (en soms ook in het grote bad met zwemvleugels en schuimbuis natuurlijk;))

    Dan mogen ze vanaf 4 jaar meteen doorstromen met 'gewone zwemles'..
    Dat gaat hier dus ook gebeuren.

    Echter, motorisch is het wel zo dat kinderen pas met 6 jaar er op dat gebied klaar voor zijn om echt goed te kunnen zwemmen, ivm concentratie, meerdere dingen tegelijk kunnen etc.

    Maar goed, omdat de oudste het zo ontzettend leuk vind en ze al best heel aardig zwemt én ik het zonde vind om dan nu 2 jaar te stoppen en weer met 6 jaar te beginnen, gaat ze met 4 jaar dus beginnen met echte zwemles.
     
  17. banjabes

    banjabes Fanatiek lid

    29 jun 2008
    2.134
    0
    0
    Ik zou met 5 beginnen. Mijn dochter is vanaf 4 begonnen en ze zwemt al 1 1/2 jaar en ze heeft echt nog lang geen diploma. Mijn tweede meisje gaat echt met 5 jaar beginnen. Dan hebben ze toch net wat meer kracht.
     
  18. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Hier in BE kijken ze veel meer naar "aankunnen" en niet zozeer naar leeftijd.

    Mijn zus is begonnen op 2.5 en zwom op 3.5. Ze zag mij zwemmen en "wou dat ook". En zowel mijn moeder als de leerkracht had iets van "laat maar proberen, niet erg als ze er wat langer over doet".

    Ikzelf was 5 ofzo toen ik begon. Mijn moeder was er eerder gewoon niet mee bezig.

    Aangezien mijn ouders zeilers zijn sinds ik 5 ben, vonden ze het overigens wel een veilig idee dat mijn zus zo vroeg begon. Ze moest maar es in 't water belanden.



    Hier in BE zijn de diploma-eisen overigens wel compleet anders dan in Nederland.
    Het draait hier vooral om het aantal meter dat je zwemt. En bij je diploma 100 meter (de eerste basis is 25 meter) moet je bijvoorbeeld 1 minuut kunnen watertrappelen.
    Zwemmen met kleding aan - wat ik hier soms dan weer lees - komt hier dan weer niet / nauwelijks ter sprake (je hebt welgeteld 1 diploma dat dat vereist en dat doet quasi niemand - ik heb het voor 't plezier op school bij 't schoolzwemmen gehaald).
    Hier is de basisslag overigens schoolslag en quasi alle diploma's worden ook daarin gezwommen. Crawl wordt wel geleerd, maar is veel minder van tel. Tenzij je echt in een zwemclub zou gaan of persé de 250 meter mix wil halen (50 meter schoolslag, 50 rug, 50 crawl, 50 rugcrawl, 50 kleding).


    De meeste zwemlessen zijn hier overigens ook privé-lessen alleen of in kleine groepjes van maximaal 4 kinderen, vaak gegeven door studentes sport (of jonge leerkrachten sport) die wat willen bijverdienen.
    Elk zwembad heeft hier wel zo'n lijstje liggen van mensen uit de buurt die in hun vrije tijd zwemles geven. Voor de diploma's wordt dan meegekeken door de redders van 't zwembad. Of ze worden op school gehaald - 1 keer per jaar is het daar diplomazwemmen en je geeft dan zelf aan welke diploma / lengte je wil halen.

    Vaak is 't hier zo dat de basis - 25 meter of 100 meter in privé-les gehaald wordt. Duiken wordt vaak wel geoefend, maar er is geen diploma voor. Alles nadien (500 meter, 1500 meter, 250 meter mix, ...) is voor op school of in een zwemclub.
     
  19. Sylvia29

    Sylvia29 Fanatiek lid

    2 jan 2010
    1.996
    0
    0
    Ik sta ingeschreven, en deze heeft duidelijk aangegeven dat 4 en een half zijn minimum is.
    Ervaring daar is dat bijna of net 4 gewoon meer moeite hebben met mee komen, niet erg best voor het zelfvertrouwen, en veel kleinere 4 jarige hebben moeite met kracht zetten.
    Nu is mijn 4 jarige een klein opdondertje, sinds een paar weken kan ze eindelijk flink door fietsen, dus we wachten gewoon nog even.
     
  20. blueEye

    blueEye Lid

    28 okt 2014
    19
    0
    0
    bios
    thuis
    wij starten met 4 jaar. Zodra ze krachtig genoeg is en geen watervrees heeft is dat volgens de leidsters geen probleem.
     

Deel Deze Pagina