Is de groei echt zo slecht??

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door MommyOwl, 26 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    Net terug van de kinderarts. Ze begint zich zorgen te maken over het gewicht van mijn dochtertje. Haar curve is flink aan het afbuigen, terwijl haar lengte gewoon mooi op schema blijft. Ze is nu 4,5 maand en drinkt 6-8 voedingen per etmaal. Een aantal plasluiers per dag en altijd 1 flinke poepluier 's ochtends vroeg. Ze is verder heel vrolijk en kijkt helder uit haar ogen. De kinderarts vind dit ook en is daarom niet zeker of er nou iets aan de hand is of niet: ze is niet tevreden met het gewicht, maar mijn meisje lijkt prima gezond te zijn. Het liefst heeft ze dat we al beginnen met bijvoeding, maar ik wil wachten tot 6 maanden. Nu gaat ze het overleggen met haar collega's over wat te doen.

    Wat moet ik hier nou mee? Ik weet dat rond deze leeftijd de gewichtscurve van een borstkind wat kan afbuigen, om het later weer op te pakken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat dit me wat onzeker maakt :(

    P.S. Bij het consultatiebureau werd 3 weken geleden ook al opgemerkt dat de curve aan het afbuigen is, en werd bijvoeding geopperd. Maar de jeugdarts maakte zich verder nog helemaal geen zorgen en vond dit een normaal uitziende curve voor een borstkind. Toen ik aangaf de bijvoeding pas met 6 maanden te willen starten vond ze dit prima. Het ligt eraan welke weegschaal je pakt, maar mijn dochtertje is de laatste 3 weken maar tussen de 30-160 gram aangekomen... :$
     
  2. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.425
    5.511
    113
    Vrouw
    De curve op bv.com al ingevuld?
    Hoe doet ze het daarop? :)
     
  3. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.536
    6.231
    113
    zuid-holland zuid
    Ik had ongeveer hetzelfde bij 4 maanden... Ik moest beginnen met bijvoeden en tegelijk ook stoppen met nachtvoedingen. Maar ja dat advies slaat nergens op natuurlijk...
    Van die paar hapjes wortel die je kindje gaat eten gaat het echt geen vetlaagje kweken.

    Ik moest na 2 weken weer gaan wegen bij het cb en toen trof ik een veel bv-vriendelijkere arts die me juist veel vertrouwen gaf dat het allemaal wel goed zou komen.

    Vul inderdaad zelf je bvcurve in en als je iets onder het lijntje zit moet je ook niet meteen schrikken, het is maar een momentopname.

    Tja ik krijg gewoon slanke babies en ik snap het ook niet want ik ben zelf best flink. Maar mijn baby is echt een heel schriel mager ventje terwijl hij heel veel eet nu, boterhammen met dik roomboter en bananen en stamppotten met jus en nog 4x bv. Ik kan nu echt zien dat het niet komt omdat hij te weinig binnenkrijgt, het is gewoon zijn bouw.
     
  4. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    Heb net de curve op bv.com ingevuld. Zowel haar lengte als haar gewicht begint op de -1 lijn bij de geboorte (maar wel met 34+4 geboren), stijgt dan naar de 0-lijn met 1,5 maand, en blijft daar hangen tot 3 maanden. Daarna zakt het gewicht weer af richting de -1 lijn, maar de lengte blijft op de 0-lijn. Nu met 4,5 maand zit ze alweer bijna op die -1 lijn met haar gewicht, en lengte blijft dus op de 0-lijn. Maar haar gewicht blijft dus gewoon steeds binnen de -1 en 0 lijn. Volgens mij prima dus? Alleen... volgens bv.com zou haar lengtecurve dan ook moeten afbuigen. In de omschrijving "hoe interpreteer ik de WHO-curves" staat dat als maar één van de twee curves (lengte en gewicht) zakt en de ander niet, dat je dat dan moet melden bij een deskundige. Maar er staat ook dat borstkindjes de neiging hebben om de eerste maanden sterk omhoog te klimmen, om vervolgens rond de 4e/5e maand weer te zakken. Maar dat je dit dus terug ziet in zowel lengte als gewicht, die beide eerst omhoog schieten en dan daarna licht zakken. Dat zou normaal en gezond zijn. Maar mijn dochtertje laat dit dus alleen zien in haar gewicht, niet haar lengte... :(

    Inmiddels heeft de kinderarts ook weer gebeld na overleg met haar collega's. Ze wilde nog even zeker maken dat ik niet te veel was geschrokken, want dat was echt niet nodig volgens haar. Ze was bang dat ze mij misschien onnodig zorgen had laten maken, dus wilde ze daar nog even haar excuses voor aanbieden. Vond ik wel erg netjes van haar. Verder zijn haar collega's het met haar eens dat bijvoeding een goede stap zou zijn. Ze vertelde dat mijn dochter's gewichtscurve laat zien dat zij calorieën tekort zou komen, die ze dan uit de bijvoeding zou kunnen halen. Persoonlijk vind ik dat onzin; wat Cowgirl al zei, die paar happen wortel zullen echt geen verschil maken. Dus stelde de kinderarts al meteen een ander plan voor: een flesje extra afgekolfde melk aanbieden, zodat mijn meisje wat meer melk en zo calorieën binnen krijgt. Of gewoon een keertje extra aanleggen ("maar dan weten we natuurlijk niet hoeveel ze binnen krijgt"). Joh, zo ver was ik ook al gekomen ;) Ik leg haar inmiddels al 3 weken lang 3x extra overdag aan... Maar goed, tot nu toe dus blijkbaar zonder al te veel resultaat. Dus leek het de kinderarts een goed plan om nu wekelijks te gaan wegen bij het CB. Zo kunnen we een beter beeld krijgen hoe het gewicht zich zal ontwikkelen. Mocht het niet verder aflopen, of zelfs weer omhoog trekken, dan is de kinderarts voorlopig tevreden. Maar blijft het vlak, dan moeten we samen met de kinderarts en het CB een plan van aanpak maken.

    Opzich ben ik wel tevreden met dit plan. Vaker aanleggen doe ik al, dus zal ik blijven doen. Afkolven en een flesje aanbieden vind ik nutteloos. Het zou alleen laten zien hoeveel ze binnen krijgt. Dat vind ik eigenlijk niet zo interessant, ik kijk liever naar mijn dochter's gedrag en luiers. Bijvoeding word 'm sowieso nog even niet, niet voor de 6 maanden. En wekelijks wegen vind ik wel een goed plan, al is het maar om een mooie grafiek te kunnen laten zien. Geeft me toch iets meer rust als ik straks kan laten zien van "kijk, het is helemaal goed gekomen, zonder bijvoeding of wat dan ook!" :D En mocht het niet bijtrekken, dan kunnen we dat meteen zien en bekijken wat we gaan doen. Mijn eerste stap zou dan denk ik zijn een lactatiekundige erbij halen. En als dat niet helpt, dan een kinderdiëtist ofzo. Maar ik moet zeggen dat ik er wel vertrouwen in heb, nu ik heb gezien dat haar gewicht mooi tussen de -1 en 0-lijn zit. Zo slecht lijkt me dat dus niet :)
     
  5. Lieke84

    Lieke84 Fanatiek lid

    1 jun 2011
    3.016
    1
    38
    Hier ook gehad..... Toch mijn gevoel gevolgd. Kindje was vrolijk, ontwikkelde zich goed en had voldoende plasluiers etc. Gewicht bleef enkel achter (tegen de -2 lijn aan!). Dit is na 5 maanden weer flink bijgetrokken!
    Zou het dus nog even tijd geven, tenzij je iets aan je kindje gaat merken natuurlijk.
     
  6. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    Pfff... in het mom van extra aanleggen probeerde ik mijn meisje vanmiddag een extra voeding te geven. Het was een uurtje na de laatste voeding. Maar wat ik ook deed, de melk kwam gewoon niet! Heb echt een half uur met een huilend kind op schoot geprobeerd... en heb het uiteindelijk zelf huilend maar opgegeven :( Voel me zo ellendig nu zeg... Ze wilde zo graag drinken, maar het lukte mama gewoon niet :( Hebben jullie dat ook wel eens meegemaakt??

    Ben het zorgen maken over haar gewicht nu al spuugzat. Wou dat ik nooit naar de kinderarts was geweest gister zeg... Dan had ik nu gewoon gedacht dat alles prima was en was ik vrolijk verder gegaan met waar ik mee bezig was. Nu zie ik meteen spoken, terwijl er die waarschijnlijk niet eens zijn, als ik jullie reacties lees :)
     
  7. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.425
    5.511
    113
    Vrouw
    Als je er zo.gestresst van raakt (en begrijpelijk natuurlijk, kan je evt de HA vragen o domperidon (tijdelijk). Dat geeft de boel wellicht ff een boost?
     
  8. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ik weet niet hoe lengte van je kindje is gemeten, maar als ik zie hoe dat hier op het cb gaat.... Dan kan de lengte soms zo 1 cm afwijken van de daadwerkelijke lengte. Oftewel: het blijft ongeveer. En dat kan bij die kleintjes soms net het verschil zijn.
     
  9. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Niet gelijk in paniek meid.
    Hier heb ik met 4 maanden ook een mega dip gehad is echt iets wat vaak voorkomt in deze periode.
    Onze bink zakte ook in zowel lengte als gewicht.
    Ka hier ook gelijk over bijvoeding en stoppen begonnen.
    Nooit naar geluisterd ik keek naar mijn kindje en luisterde naar langvoedende vriendinnen die mij vertelde dat het vanzelf bij zou trekken.
    Blij kindje plas poep in orde gewoon doorgaan.

    Proberen extra voeding in te lassen mss als ze net wakker is en nog een beetje soezelig?

    Bijvoeding heb ik trouwens absoluut niet gegeven voor de 6e maand idd wat gezegd werd hier al de calorieën komen van jou melk niet uit een theelepel wortel.
    Sucses en dikke digitale knuffel is een rot periode maar als je hier weer op terug kijkt straks ben je ape trots!
     
  10. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    En idd meten pff bureau hier laat hem regelmatig krimpen ;)
    En als hij in dezelfde week soms naar het ziekenhuis moet en daar weer wegen en meten is hij in het ziekenhuis vaak 2! cm langer haha
     
  11. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.536
    6.231
    113
    zuid-holland zuid
    Mijn kindje zit ook met de lengte op de nullijn en gewicht op de -1 lijn. Dit is ook ontstaan in z'n vierde maand en niet meer bijgetrokken. Hier zei de ka juist ook dat lengtegroei het meest aangeeft of je kindje gezond is of niet; of je dik of dun bent kan aanleg zijn, maar als je ook niet in de lengte groeit is er echt iets mis.
    Tja wat ik al zei, hij is gezond, eet heel veel en poept heel veel en beweegt heel veel dus ik maak me geen zorgen meer.
     
  12. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    *ademt even heel diep in en uit* ;)

    Bedankt meiden, ik voel me al een stuk meer gerust. Ik moet inderdaad niet zo panieken, er is niks aan de hand! Die metingen zijn inderdaad maar zozo. Heb zelfs meerdere keren gehad dat ze op dezelfde dag in het ziekenhuis opeens 2cm was gegroeid t.o.v. het CB een paar uur daarvoor ;) Zelfde ook een keer met het gewicht: beide vlak voor een voeding, maar in het ziekenhuis opeens 150gr lichter een paar uur na het CB... Hoofdomtrek hetzelfde verhaal. Blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat steeds dezelfde persoon de metingen doet met dezelfde instrumenten.

    En ook al laten alle grafieken apart van elkaar zien dat ze afvlakt in haar gewicht, heel fijn om te horen dat dit normaal is bij borstkindjes. Ze is gewoon vrolijk en helder, en plast en poept prima. Daar moet ik mij maar aan vasthouden. En gewoon lekker doorgaan waar ik mee bezig was.

    Bedankt Paula voor de tip over voeden wanneer ze net wakker is. Dat doe ik al altijd, elke keer wanneer ze wakker word (= 2 uur ertussen steeds) en 's middags altijd ook een keer tussen het spelen door (dan slaapt ze namelijk een paar uur niet), maar het is erg fijn dat je even meedenkt :) En bedankt voor de digi knuffel en bemoedigende woorden over het terug kijken later, voelde me gelijk beter :)

    Grappig Cowgirl dat we zoveel van elkaar en in elkaars kindje herkennen :D Zou me niks verbazen als mijn dochter straks ook vrolijk verder gaat met haar gewicht (terug) op de -1 lijn en haar lengte op de 0-lijn. Interessant dat jouw KA zei dat de lengte bepalend is voor de gezondheid en niet zozeer het gewicht. Klinkt logisch. En stelt me meteen nog meer gerust! :D
     
  13. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Fijn mommyowl dat je weer moed krijgt door onze berichten!
    Weet je vond dat toen ook zo fijn even wat bemoediging en herkenning
    Werd ook zo onzeker vooral als ze dan op het cb per direct roepen ga maar kv geven het ligt aan je voeding!
    Zo fout en zo onterecht (in 99% van de gevallen)
    Het maakt je onzeker en verdrietig en dat is zo onnodig.
    Volg idd je gevoel het trekt vanzelf recht lekker samen genieten en je meisje grootbrengen met jou voeding.
     
  14. mamajanneke

    mamajanneke Fanatiek lid

    22 mei 2007
    2.688
    4
    38
    Vrouw
    Herkenbaar! Alleen was t bij mijn jongen de lengte en het gewicht dat niet goed mee groeide en moest ook bij voeden. heb dit niet gedaan pas met 6 maand en ook toen bleef zijn groei niet goed. hij is nu 6 en loopt een jaar achter in de groei kwa lengte en gewicht maa is verder gezond. ook onderzoeken wezen niks uit. nu volgt hij zijn eigen lijn en zijn ze te vreden.
     
  15. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Mijn oudste had dit ook, dipjes in haar curve. Hier nooit zorgen over gemaakt en met 5,5 maand begonnen met bijvoeden (toen was zij eraan toe). Ik heb nooit bijgevoed met KV.
     
  16. Thauma

    Thauma Fanatiek lid

    14 sep 2011
    2.127
    1
    36
    NULL
    NULL
    Klinkt als de bekende 4 mnd dip. Je lijkt je kindje goed in de gaten te houden. Het is belangrijk dat de ontwikkeling goed is en ze alert is.
    Ik heb rond die tijd wat clusteravondjes ingepland. Lekker de tijd nemen en wat extra aanleggrn. Bij twijfel: aanbieden dus.

    Goed op blijven letten en verder genieten.

    Enne... bv bevat beslist meer calorieën dan een hap wortel
     
  17. Stoffeltje

    Stoffeltje Fanatiek lid

    25 mrt 2008
    1.293
    0
    36
    Ik kreeg bij onze jongste uk de tip van de lactatiekundige om direct na de voeding na te kolven en dat op een ander tijdstip na te geven. Al is het maar een paar ml. Het werkt goed voor de productie. Mijn productie werd daardoor ook langzaam opgekrikt. Enne het is hier bij alle vier de kindjes ruimschoots goed gekomen. Hier in het ziekenhuis zijn de kinderartsen antiborstvoeding dus ik zou als ik jou was op je eigen gevoel vertrouwen. Je ukje doet het verder toch prima!
     
  18. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    Vandaag gaan wegen bij het CB. Ze is 65 gram in 6 dagen tijd aangekomen. Ik was wel tevreden moet ik zeggen. Maar de verpleegkundige begon meteen te zeuren. Kreeg meteen een herhaling van wat de kinderarts mij al had verteld vorige week, 't was alsof ik een deja vu had, haha. Het CB kan verder niets voor ons betekenen, behalve het gewicht in de gaten blijven houden. Dus dat doen we dan maar.

    Ik kreeg van mijn moeder ook al de tip om na te kolven na de voeding, om zo de productie op te krikken. Vind het alleen nogal veel gedoe, heb niet eens een kolf en ben nog lang geen kei in kolven met de hand (maar zou dit natuurlijk kunnen gaan oefenen). Maar mocht het gewicht volgende week tegenvallen, dan zal ik dit denk ik wel een kans geven.

    Verder toch weer een tegenvaller: mijn meisje heeft sinds een kleine week ontzettend veel last van buikpijn tijdens het voeden. Volgens de huisarts is het constipatie. Knap hoor, met borstvoeding :( Het wordt met de dag erger, ze huilt nu flink tijdens een voeding en draait vaak haar hoofd weg om op haar vingers te gaan zuigen. Gek genoeg doet ze dat vooral met de linkerborst. Bij de rechterborst houd ze de tepel wel in de mond maar gaat heel hard kreunen. Ik begin me toch best zorgen te maken... :(
     
  19. roomsoesje27

    roomsoesje27 Bekend lid

    28 jul 2013
    899
    1
    16
    Assen
    Tandjes? Oren gecheckt?
    In elk geval echt niet druk maken, Lotte is in de 4de maand maar iets van 100 gram aangekomen. De kinderarts zei dat dat heel normaal is bij borstvoedingskindjes.
     
  20. MommyOwl

    MommyOwl Bekend lid

    30 jun 2013
    735
    0
    16
    Zijn toch weer terug gegaan naar de huisarts, de buikpijn werd echt steeds erger. Alles gecheckt: oren, keel, tandjes, spruw. Maar alles zag er prachtig uit. Alleen haar dikke darm zat stampesvol. Het is dus echt constipatie. Ook al met een lactatiekundige gesproken voor advies. Zowel de huisarts als de LK zeggen dat het héél vervelend is, maar dat het niks ernstigs is en vanzelf over gaat. Soms komt dit gewoon voor, zelfs bij borstvoeding, en is het echt een gevalletje pech. Inmiddels alweer 2 poepluiers vandaag, waarbij in de eerste echt taaie stukken zaten. Een heel opgelucht kindje nu hier! :D

    Verder maak ik me niet meer zo druk over haar gewicht. Er zit nu al een lichte toenemende knik in haar gewichtscurve en ik weet zeker dat die volgende week nog meer zal toenemen. Ze drinkt nu weer lekker en rustig, dus zit helemaal goed :)
     

Deel Deze Pagina