Welke saus?

Discussie in 'De lounge' gestart door Elisje, 9 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Ik heb gisteren een gevogelte gebraad gekocht. Uit de vriezer, was aan halve prijs na de feestdagen. Nu staat erop dat het met een appel/bourbon glaze is maar dat is niet echt veel en mijn man heeft graag veel saus.

    Dan zelf nog maar iets erbij maken maar wat? Een champignonsaus of een honing-mosterd sausje? Of hebben jullie nog andere ideeën (met recept indien mogelijk)?
     
  2. Tamy

    Tamy Actief lid

    22 nov 2010
    181
    0
    0
    Lekker hoor.

    Een glaze is alleen om onder het koken het vlees in te smeren. Voor een mooi glimmend laagje en extra smaak. Saus ligt helemaal aan je smaak natuurlijk. Rode wijn of port saus doet het altijd goed op oven gerechten (vind ik dan).

    Ook een idee is bij het braden, groenten (zeker ui en knoflook) in de oven schaal leggen. Gebraad eruit, afblussen met witte wijn. Groenten fijnstampen, zeven en inkoken. Eventueel met wat bloem indikken.

    Ofzo iets!
     
  3. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Als het is zoals het everzijngebraad dat ik vorig jaar had dan is er echt wel vrij veel glaze, heb toen een spiegel op de borden gelegd en dan veenbessengelei op de tippen van de sneetjes vlees gedaan. Dat was voor mij meer dan voldoende, ik ben niet zo'n sauseter, alhoewel een lekkere steak met peperroomsaus zal ik niet afslaan.

    Maar mijn man heeft het liefst dat zijn vlees 'verdrinkt' in de saus. Ik had toen de aanbaksels losgeroerd met rode wijn en dat samen met een wildfond en paddenstoelen tot een saus verwerkt.

    Nu is het gevogelte dus zit een beetje te twijfelen.
     
  4. Tamy

    Tamy Actief lid

    22 nov 2010
    181
    0
    0
    Dat kan nu natuurlijk ook. Bijvoorbeeld witte wijn met room en paddenstoelen. Ik hou van een beetje diepte in saus dus rooster graag groenten mee en dan saus even passeren. Ben ook van het verdrinken trouwens.

    Denk ook eens aan een blauwe kaas saus.
     
  5. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Dat zie ik wel zitten. Ui en knoflook mee in de oven als smaakmakers, dat blussen met witte wijn even passeren en dan paddenstoelen en room.

    Blauwe kaassaus vind ik persoonlijk wel een goeie maar daar ga ik mijn man echt geen plezier mee doen. 1 keer gemaakt en hij vond het toch niet super. Nu is hij wel weer bezig dat hij toch meer moet leren eten maar ik wil dit nu niet verpesten met een saus die hij toch niet zo lekker vindt. Look en ui heeft hij leren waarderen over de jaren dus daar kan ik niets mis mee doen.
     
  6. Lisa2

    Lisa2 Fanatiek lid

    21 apr 2013
    3.532
    1.550
    113
    Ik had over mijn eendenborstfilet een bramensaus gemaakt met een uitgeperste sinaasappel, wildfond, rode wijn, creme fraiche, tijm, bramenjam en verse bramen. Ik vond het erg lekker erbij
     
  7. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Ah dat is ook wel een goeie. Ik zat met de smaak van de glaze, passen paddenstoelen daar wel bij?

    Honing wordt direct te zoet denk ik zelf. Maar bramen kunnen inderdaad ook nog wel.
     
  8. Tamy

    Tamy Actief lid

    22 nov 2010
    181
    0
    0
    Je kan de smaak ook complimenteren met in plaats van wijn, appelsap te gebruiken. Eventueel eerst een scheutje (wijn) azijn 1 afblussen, appelsap en kippen bouillon erbij. Zoet kan best bij gevogelte bv lepeltje appelstroop erbij voor wat extra smaak. Tijm erbij is ook een goede maar niet teveel in mijn mening.

    Laat vlees afgedekt wel minimaal 30 min rusten onder folie en theedoek ofzo. Dan heb je ook de tijd om saus af te maken. Wel inkoken en geen maizena ofzo dat is zonde van de delicate smaak.

    Maak er wat moois van! Foto mag altijd
     
  9. Majel24

    Majel24 Fanatiek lid

    21 mei 2007
    2.779
    0
    0
    pedagogisch medewerker
    Bemmel
    En een pepersaus? Die vind ik persoonlijk bijna overal bij passen.
     
  10. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Pepersaus dacht ik al aan om de volgende dag te doen bij de restjes. Heb nog wel een kleine kipfilet in de vriezer die ik nog in sneetjes kan snijden en bakken voor het geval er niet genoeg overblijft voor 2. Dat dan met frieten en een salade.
     
  11. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Toch maar voor room en paddenstoelen gegaan. Ik had ui en veel look bij het vlees gelegd. Toen het vlees gaar was daar witte wijn aan toegevoegd en aanbaksels losgeroerd. Gezeefd en dan saus afgemaakt met room en paddenstoelen, vers gemalen zwarte peper en peterselie.

    Vanavond de restjes (niet zo heel veel dus ik snij nog een kleine kipfilet erbij) met pepersaus, frietjes en salade.
     

Deel Deze Pagina