mijn eerste pak nutrilon gekocht, wat voel ik me slecht

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door maartje25, 6 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    Mijn kolftips:
    - zoek een rustige, warme ruimte op
    - bereid je uitgebreid voor met steeds hetzelfde ritueeltje:
    - alle kolfmateriaal klaarzetten,
    - drinken (warm of koud werkt beide hier) klaarzetten
    - je gsm/tablet klaarleggen
    - "iets" van je kindje erbij pakken (gedragen kleding, knuffel, doekje, een mooie foto)
    - zet eventueel een muziekje op (liefst steeds hetzelfde en waar je rustig van wordt)
    - koppel je kolf aan
    - kom even tot rust, sluit je ogen, adem diep in en uit, verlaag je hartslag
    - drink in één adem je drinken op
    - zucht een paar keer heel diep, en zet de kolf aan (1ste fase bij Medela) tot je de tsr voelt komen, ruik ondertussen aan de kleding of bekijk een foto of filmpje
    - adem nog een keer goed diep in, houd je adem even in vlak voor de tsr komt, laat vervolgens los (deze techniek levert de krachtigste tsr op bij mij)
    - zet de kolf om naar fase 2 (langere halen) zolang de melk blijft stromen, surf/lees/brei ondertussen (alle ontspanning en afleiding is goed)
    - als de melk stopt met stromen, kolf even uit, en herhalen vanaf het drinken

    Wat bij mij belangrijk was, was conditioneren (dezelfde dingen in dezelfde volgorde doen) en na een tijd kreeg ik in de aanloop naar het ritueel al een tsr :D
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Klinkt inderdaad als een goed ritueel MamaMaya. Ik deed het miet zo strak, maar globaal is dat ook wel wat voor mij werkt.
    Wat trouwens absoluut niet werkt, is naar de maatstreepjes kijken. De Engelsen zeggen geloof ik "A watched pot never boils" Dat geldt ook voor kolven. Je kunt de melk niet in de fles kijken.
     
  3. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    Klopt, je kan de melk er niet uit kijken. Dus even afleiding zoeken en voor je het weet, zit er een behoorlijk aantal cc's in je flesjes. Wat trouwens absoluut te mijden is (weegt enorm op de opbrengst): onrust, koude, honger en tijdsdruk.

    Het ritueel hoeft niet zo strak, maar het strakke en voorspelbare zorgde wel voor een betere conditionering.

    En ik wou nog een tipje geven ivm voeding: havermoutpap als ontbijt levert hier duidelijk meer melk op.
     
  4. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Oh echt? Morgen aan de havermout dus :)
     
  5. Ligakoekjuh

    Ligakoekjuh Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.195
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi
    ik snap je heel goed. Ik vind bv ook geweldig en geniet enorm van de momenten maar er zijn ook heel veel momenten dat het ook mij sloopt. Inderdaad bijna geen regelmaat hebben elke 2 uur borstvoeding geven enz. Sloopt ook mij en daarom ga ook ik afbouwen. Ik ga straks mijn eerste bus melk poeder kopen met een erg dubbel gevoel. Begrijp je heel goed!
     
  6. Ligakoekjuh

    Ligakoekjuh Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.195
    0
    0
    NULL
    NULL
    Oh volgens mij heb je de keuze gemaakt om door te gaan. Sorry lees het nu pas hihi
    goed dat je een keuze gemaakt heb !
     
  7. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Ja klopt:) jij dus wel aan de nutrilon? Spraak laatst iemand.... doe had ook geen regelmaat met bv maar met de fles ook niet...die baalde als een stekker...
    Ik heb vanmorgen een flesje bv gegeven en ze dronk maar 65 cc het is dus niet zo gekdat ze zo vaak komt...opzich handig ivm haar reflux...:)
     
  8. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ja met reflux is het echt beter om heel vaak een klein beetje te drinken! Slimme dame is je dochter, dat ze dat zelf door heeft (en ja, het is erg vermoeiend hoor, als het zo vaak gebeurt, maar echt, het duurt geen jaaaaaaaren hoor!)
     
  9. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Opzich is het handig...ze slaapt steeds heel kort en op deze manier heeft steeds NET honger voordat ze naar bed gaat...nooit met een lege buik je bedje in dus :) Ze drinkt nu om de 2 a 2.5 uur... wel merk ik dat ALS er een keer wat langer tussen zit (sowieso is dat snachts om de 4a4.5 uur maar overdag komt dat ook sporadisch voor) dat ze veel effectiever drinkt.... ook uit de fles drinkt ze dan zo 140 cc....dus ja... wat dan beter is?? Als ze naar kdv gaat mag ik wel een berg flesjes met 70"cc meegeven gok ik
     
  10. Patrijs1981

    Patrijs1981 Fanatiek lid

    22 dec 2011
    2.011
    1
    36
    Draagdoekconsulent
    Woerden

    140ml is behoorlijk veel voor zo'n kleintje. Ik zou niet meer dan 100ml per keer geven. Ik gaf altijd 4x 100ml mee naar de opvang en dat dronk ze elke 2 uur a 2,5 uur.
     
  11. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Oke goede tip... twijfelde al hoeveel mee te geven naar kdv... 100 cc is meestal ook wel genoeg hoor... ze drinkt meestal 65-75 cc als ze om de 2.5 drinkt... komt ook vaak wel goed uit met de (korte ) slaapjes :)
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik ben een gastouder gewend, dus ik weet niet wat de mogelijkheden zijn bij een kdv. Ik gaf altijd gewoon mee wat ik verwachtte dat zoon zou drinken. En daarnaast had de gastouder een potje melk in de diepvries staan. Ik hield zelf in de gaten dat ik na drie maanden weer een vers potje meegaf. Het is nooit nodig geweest, maar het gaf mij wel een gerust gevoel dat ze eventueel wat extra's had mocht dat nodig zijn. Ook bij mijn ouders en schoonouders stond trouwens standaard een potje melk in de vriezer, haha.

    Andere optie: ik heb ooit ergens een zakje poedermelk gekregen. Dat zal dan wel opvolgmelk geweest zijn. Maar misschien zijn die ook wel van nr. 1 te koop? Dan kun je die gewoon in de luiertas steken als 'noodrantsoen'. Of misschien hebben ze op een kdv zelf wel een pot nutrilon staan? Dan heb je altijd een bank-up als je kindje toch een keer meer drinkt of als er eens een fles omgaat ofzo.
     
  13. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Klopt ze hebben standaard nutrilon 1 op het kdv...

    Hoe gaat dat eigenlijk met ontdooien? Ik ontdooi het altijd in de koelkast maar hoe lang is het nog houdbaar nadat het vloeibaar is geworden? Ik zou het toch vloeibaar mee moeten geven naar kdv dus dag van te voren eruit moeten halen..
     
  14. MiMully

    MiMully Fanatiek lid

    18 jan 2013
    2.405
    5
    38
    Vrouw
    Kwaliteitsmanager
    Noorden van het land
    Ontdooide bv moet binnen 24 uur op. Toen onze zoon in het zkh lag, moest ik de tijd dat het uit de vriezer kwam noteren in het zkh. En dan zorgden zij dat het binnen 24h op was. Je kunt het dus 's avonds om zeg 22.00 uur uit de vriezer halen en dan 's ochtends in een koeltas meenemen. Mits je niet een uur naar je werk hoeft te rijden denk ik. Anders bevroren meenemen. Het ontdooit best snel.
     
  15. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Dus ontdoooen in de koelkast of daarbuiten?? Ontdooien duurt n.m. best lang en dan zijn de 24 u zo om...
     
  16. MiMully

    MiMully Fanatiek lid

    18 jan 2013
    2.405
    5
    38
    Vrouw
    Kwaliteitsmanager
    Noorden van het land
  17. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik deed bevroren bv altijd de avond ervoor in de koelkast. De volgende ochtend deed ik het in flesjes. Vaak zat er dan nog wel een klont ijs in, maar dat is dan al heel zacht en kun je makkelijk met een vorm even prakken en in de fles doen. Dan is het zo ontdooid verder.
     
  18. mupet

    mupet Fanatiek lid

    12 jan 2011
    2.182
    0
    0
    NULL
    NULL
    Op t kdv waar inwerk krijgen wij heel vaak n
    Bv twee voedingen waar er nog 1 van ontdooid is, de eerste natuurlijk de al ontdooide melk en dan de melk die bevroren was die is dan ook meestal zo goed als ontdooit
     
  19. maartje25

    maartje25 Niet meer actief

    Ik heb haar gister een flesje met ontdooide moedermelk gegeveb en ze vond het mega ranzig!! Pas toen ik vers gekolfde melk in de fles deed (ik was aan het kolven, man gaf fles) dronk ze het goed op...oooh wat een eigenwijsje he?! :p
     

Deel Deze Pagina