NIPT ivm verhoogd risico Down

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door wannabeme, 17 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Hoi allemaal

    Gisteren werd ik gebeld door de verloskundige nav de combinatietest, dat er een 'verhoogd risico' is voor Down, namelijk 1:95. De andere afwijkingen was geen verhoogd risico uitgekomen.

    De nekplooi was goed (1.8), maar blijkbaar gaf de combinatie met bloedonderzoek en mijn leeftijd (39) toch een slechtere score.

    Morgen wordt ik terug gebeld wanneer ik voor de NIPT terecht kan, als het goed is komende week al. Maar de uitslag zou dan nog wel 3 weken kunnen duren. Oef jee, dat is lang.

    Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Met een dergelijke score? Met de NIPT? Hoe snel konden jullie terecht en hoelang duurde de uitslag? En hoe was die?

    Ik ben zwanger geworden via IVF, ben alleenstaand, bijna 40. Dus dit voelt echt als m'n enige/laatste kans om nog een kindje te krijgen. Maar dan misschien wel een kindje met down. Dus ben toch wel een beetje van mn roze wolk gedonderd al....al weet ik dat het nog niks zegt.
     
  2. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.702
    4.199
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Geen ervaring met dergelijke onderzoeken. Maar de kans is dus ongeveer 1 op de 100. Klein dus. Ook heb ik begrepen dat de hormonen van de IVF een vals te hoog percentage kans op kan geven.

    De kans op een kindje zonder down is dus nog altijd vele malen groter. Sterkte met wachten!!
     
    MycaLynn vindt dit leuk.
  3. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ja op zich is 1:95 niet extreem hoog, ruim 1%. Maar alles wat meer dan 1:200 is, valt onder 'verhoogd risico'. En daar zit t toch wel ruim boven. Maarja, nog steeds 94 op 95 dat t wel goed is natuurlijk.

    Anderszijds, de arts schatte ongeveer een kans van 5% dat de IVF zou slagen. En dat is ook uitgekomen, ondanks dat het een kleine kans was.....
     
  4. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    23 jun 2014
    7.299
    3
    38
    Als het goed is, dan wordt er op het formulier gevraagd of je IVF of ICSI hebt gedaan en dan wordt daar meteen rekening mee gehouden bij de interpretatie van de uitslagen. Dus voor je ze te horen krijgt.

    Sterkte TS. Spannende tijden. :(
     
  5. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ja klopt, op het formulier werd gevraagd naar IVF.
     
  6. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Wij hadden 4 jaar geleden een kans van 1:110 op down en de NIPT was er toen nog niet.
    Wij wilden geen vervolgonderzoek zoals een vwp, maar hebben wel een uitgebreide 20 weken echo gehad in het WKZ.
    gelukkig is onze zoon gezond geboren:)

    Ik kan me mijn ongerustheid nog levendig herinneren, want verhoogd risico klinkt als hoog risico!
    Toch is de kans echt maar heel klein!
    Ik duim voor je mee dat het ook in jouw geval een goede uitslag mag zijn.
     
  7. JudithA

    JudithA Actief lid

    12 jun 2009
    128
    0
    16
    Zo spannend he!
    Mijn ervaring:
    Leeftijd 36
    Nekplooi 2.8
    kansberekening 1 op 70
    Na een week kon ik komen voor de de NIPT test. Dit was allereerst een uitgebreide echo en daarna bloedprikken. De echo leek helemaal goed en na dik twee weken wachten werden we gebeld dat ook het DNA van de baby helemaal goed leek!!

    Ik hoop dat je ondanks deze spannende tijd kunt blijven genieten van je zwangerschap. De onzekerheid doet veel met je... Daarnaast gaat je zwangerschap ook gewoon door. Ik ben in de wachttijd juist even gaan winkelen voor een kleinigheidje voor de baby.
    Sterkte met wachten!
     
  8. Poppenkop

    Poppenkop Fanatiek lid

    2 aug 2011
    1.130
    1
    36
    Noord-Holland
    Ik had bij mijn laatste zwangerschap een kansberekening van 1:57, lazerde inderdaad ook heel hard van m'n wolk. Ook mijn echo was prima maar was m'n bloed icm mijn leeftijd de boosdoener. Helaas toen nog geen nipt test, maar vlokkentest en die vond ik heel eng. Ik was banger voor de test en de gevolgen dan de uitslag. Mijn gyn zei dat een goedeecho veel meer zegt dat je bloedwaardes. Meer dan 92% van de gevallen die ze na een "hoge" kansberekining onderzoeken, maken ze onnodig ongerust.
    Het wachten is het ergste, duim voor een goede uitslag.

    Groetjes Popje
     
  9. Bizzy

    Bizzy Fanatiek lid

    30 okt 2007
    2.828
    2
    36
    thuisblijf moeder
    rotterdam
    Wij hadden kans 1 op 152 voor down.
    Uit de nekplooi kwam niets het was alleen in mij bloed te vinden.
    We hadden op vrijdag de combinatietest uitslag en de gyn belde direct waar wij bij zaten met het erasmus mc voor een afspraak.
    Deze was gelijk de maandag erop.
    We hebben 3 weken op de uitslag moeten wachten en hebben serieus 3 weken behoorlijkr angsten gehad!
    Gelukkig werden en er geen afwijkingen gevonden.
     
  10. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    Ik ben ook 39, wist je dat je precies op de uitgangskans zit? Als je de combinatietest niet doet en je bent 39 dan is de kans op een kind met down dus 1 op 95. Niet dat je hier meteen heel veel aan hebt, maar het is nog steeds een lage kans. Hoe ouder je bent, hoe betrouwbaarder de kansberekening is bij de combinatietest. Je hebt nog steeds bijna 99 procent kans op een gezond kind, probeer daar zoveel mogelijk aan te denken in deze pittige weken (lijkt me heel moeilijk dat wachten).
    Ikzelf had gelukkig voor onze leeftijd een goede uitslag van de combinatietest, dus kan geen ervaring delen.
    Ik wil je wel veel sterkte wensen en hopelijk geeft de NIPT snel uitsluitsel en blijkt je kindje gezond.
     
  11. BlijEi

    BlijEi Bekend lid

    27 sep 2014
    657
    0
    16
    Where the heart is
    Wij hebben ook de combinatietest laten doen en daaruit kwam 1:114 voor een kindje met Down. Het bloedonderzoek was helemaal goed, maar de kleine had een verdikte nekplooi van 3.8mm. Dat zorgde bij ons voor de verhoogde kans. Wij kwamen niet meer in aanmerking voor de NIPT, maar hebben direct een vlokkentest aangeboden gekregen. Die hebben we gedaan en de volledige uitslag heeft 12 dagen op zich laten wachten (uitslag was gelukkig helemaal goed). Nu moeten we nog een maand wachten totdat we verder uitsluitsel krijgen a.d.h.v. een GUO :( Ik weet dus alles van het lange wachten en dat is NIET leuk....

    Heel veel sterkte!!
     
  12. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor alle reacties!
    Vanmorgen naar het WKZ geweest voor de NIPT. De arts legde uit dat het bij inderdaad ging om een 'verhoogd' risico, maar niet extreem afwijkend. Het zit 'm in de bloedwaardes, met name de HCG geloof ik.

    Ik ben daar al met al een uur geweest, eerst echo (kindje kijken is altijd leuk), daarna gesprek met arts en heel veel formulieren invullen en toen bloed prikken. Nu wachten op de uitslag. De procedure start altijd op maandag, dus dan gaan de wachtweken ook pas in. Pff lastig hoor.

    Ik ben er op zich wel positief onder, 1 op 95 wel is dus ook 94 op 95 niet. Maar toch, je zult net die ene zijn. Nog even afwachten dus..
     
  13. BabyLovin

    BabyLovin Actief lid

    2 aug 2014
    118
    1
    18
    Den Haag
    Fijn dat je toch positief bent ookal ben je een beetje van je wolk gevallen!
    Proberen dat zo te houden gedurende de wachtweken, beter voor baby, maar oh zo moeilijk.. Ik weet er alles van!

    Zal mijn positieve verhaal even met je delen zodat je lekker veel positiviteit in je hoofd hebt. Wij hadden met onze 26 jaar een uitslag van 1:25!! Iets verdikte nekplooi (2.9) en slecht bloed, maar een gezonde jongen in mijn buik!

    Ik ga voor je duimen X
     
  14. Juffie2

    Juffie2 Niet meer actief

    Spannend! Krijg je standaard echo en gesprek naast bloedtest? Ik heb maandag de NIPT in WKZ nl.....en weet eigenlijk niet wat me te wachten staat.
     
  15. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ja dat hoort bij de procedure. Wist ik ook niet hoor.
    Heb jij al een vragenlijst thuis gestuurd gekregen? Zoja, die vul je in en neem je mee. Anders krijg je 'm daar en vul je m daar in. Vrij standaard: voorgeschiedenis, familiekwalen, of je rookt etc.

    Je meldt je bij de balie en gaat naar de wachtkamer, dan wordt je gehaald voor de echo. Die kijkt even snel alles na en dan ga je weer naar de volgende wachtkamer, daar wordt je gehaald door arts of verloskundige. Die legt je alles uit over wat het allemaal verder inhoudt en dat je toestemming moet geven etc. En daar maak je de uiteindelijke beslissing voor NIPT of andere testen. En geef je dus toestemming voor het wetenschappelijk onderzoek voor NIPT. Dan ga je weer naar de volgende wachtkamer :) voor het bloedonderzoek. En dan ben je klaar. Uitslag is ongeveer 2 weken, beginnend met tellen op maandag, dus dan zit jij goed.

    Ik ben er alles bij elkaar precies een uur geweest. En heb elke keer maar een paar minuutjes hoeven wachten (behalve bij t bloedprikken, dat was minuutje of 10).

    Succes maandag!

    Vergeet je legitimatie en verzekeringsbewijs niet.
     
  16. wannabeme

    wannabeme Actief lid

    4 okt 2014
    106
    1
    0
    NULL
    NULL
    Heb jij de combinatietest al gehad Juffie2?
     
  17. Juffie2

    Juffie2 Niet meer actief

    Dank voor je info! Heb nog geen vragenlijsten gehad, komt dan vast. Ik heb geen combitest gehad, ons eerste zoontje had down en is vlak voor geboorte overleden door hartafwijking. Nu wil ik dus wel weten of we die kans weer lopen. Nekplooi enzo waren toen allemaal goed, ze ontdekten het pas vrij laat. Dus voor mij zegt combitest niet zoveel, vandaar dat we gelijk NIPT mogen doen.
     
  18. sylletje

    sylletje Lid

    31 jul 2014
    6
    0
    0
    NULL
    Den Haag
    Hier net een weekje geleden goed nieuws gehad.

    2 januari nekplooimeting. Nekplooi zelf was goed, 1.4 mm, en ik ben 29 dus het lag aan het bloed. Vooral de papp-a was veel te laag waardoor we een kans van 1 op 52 kregen.

    5 januari naar het LUMC voor de NIPT. Ze gaven aan dat het 10 tot 15 werkdagen kon duren, maar ze belde 15 januari al! 8 werkdagen dus.

    Gelukkig met een goede uitslag.

    Sterkte de komende dagen..
     
  19. Jolanda1971

    Jolanda1971 Actief lid

    20 jul 2012
    458
    0
    16
    Vrouw
    Adminstratie
    Zuiden van NL
    ik ben 43 jaar en had een risiko van 1:22. Wij hebben gebruik gemaakt van eiceldonatie, donor was 33 jaar en toch zo een hoog risiko, daar begrepen we niets van, maar mijn leeftijd icm bloedwaardes gaf die waarde aan. Nekplooi was prima. Wij hebben toen meteen de nipt gedaan en 2 1/2 week later goed nieuws gekregen dat toch alles goed was. Het blijft toch altijd een schatting dat ze doen, dus zekerheid heb je er nooit bij, dus als je de kans hebt om de nipt te doen (hij is erg duur en wordt niet altijd vergoed, wij moesten hem zelf betalen, EUR 460,00), zeer zeker doen. Het is alleen, je moet een tijdje op de uitslag wachten en dat is een killing periode. Heel veel suc6
     
  20. Miepiemoos

    Miepiemoos Bekend lid

    13 mei 2013
    970
    157
    43
    Ik was 25 En had 1:111 op down...slecht bloed goede nekplooi,slechte nipt (trisomie 7) daarna vruchtwaterpunctie nog moeten doen, uiteindelijk een gezonde dochter gekregen (wel pre/dysmatuur) nu 4 maanden oud :)
     

Deel Deze Pagina