geld geven oppas oma???

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door spruitjes, 15 feb 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. spruitjes

    spruitjes Fanatiek lid

    27 sep 2014
    2.884
    1.383
    113
    ik zit een beetje met iets. Daarom dacht ik ik ga eens peilen hoe jullie erover denken. Vragen bij jullie de oppasoma's geld voor het oppassen? Voor een vaste dag in de week zeg maar.
    ik zou het als ik oma zou zijn nooit durven vragen eigenlijk en alleen maar blij zijn om zo dichtbij betrokken te zijn bij de groei van de kleine. Maar misschien zie ik het verkeerd dus daarom deze vraag. Ik bedoel niet zelf zo af en toe een iets geven (geld of bloemen) als bedankje maar echt een vast bedrag.
     
  2. novaa

    novaa Fanatiek lid

    28 dec 2009
    3.286
    0
    36
    NULL
    NULL
    Nee hier wordt niets betaald. Wel eens in de zoveel tijd een gezellig etentje of dagje uit als bedankje.
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou het niet durven vragen en mijn (schoon-)ouders doen dat ook niet. Aan de andere kant: als je bijvoorbeeld de helft geeft van wat je kwijt zou zijn aan professionele opvang (minus KOT) dan scheelt dat jullie een hoop geld en profiteert de grootouder er financieel ook van. Win-win situatie toch?
    Ik kan me best voorstellen dat er situaties zijn waarbij er wordt afgesproken dat de ouders de grootouders betalen.
     
  4. Pluisje88

    Pluisje88 Niet meer actief

    Ik zou dat ook niet durven vragen. Als je opa/oma word heb je vaak meer vrije tijd dan op deze leeftijd, en heb je vaak dus ook de ruimte om een dagje op te passen. Bovendien is dat, denk ik, erg leuk om op je kleinkinderen te (mogen) passen. Ik vond het vroeger zelf ook geweldig om bij opa en oma te zijn/blijven slapen.

    Dus nee, daar zou ik geen geld voor (durven) vragen. Het is, voor mij, een beetje vanzelfsprekend dat ik dat later met alle liefde en plezier zou doen als mijn dochters kinderen krijgen en zouden vragen of ik dat wil. Mochten mijn kinderen mij later willen betalen om op te passen zou ik dat geld op een spaarrekening voor de kleinkinderen zetten mochten ze er echt op staan dat ik het aanneem.

    Vanuit mezelf zou ik wel (mits dit het geval was) mijn (schoon)ouders eens in de zoveel tijd trakteren op een etentje, of een bosje bloemen o.i.d geven. Als blijk van waardering, maar ook daar zou ik weer niet vanuit gaan mocht ik zelf oma zijn.
     
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Helaas hier geen oma in de buurt, maar ik zou echt niet verwachten van mijn moeder dat ze dat gratis komt doen.
    Alles leuk en aardig dat het fijn is bij je kleinkinderen te zijn, maar echt voor vast oppassen is toch heel iets anders dan even lekker met de kleinkinderen spelen.
    Ze zal rekening moeten houden met haar eigen planning. Kan niet gaan en staan waar ze wil: het is als een echte baan. Incl de verantwoordelijkheid voor jou kind(eren).
    Hier mag mi zeker iets tegenover staan.
     
  6. Cammy

    Cammy Fanatiek lid

    24 feb 2014
    1.905
    2
    38
    Hier passen beide oma's een vaste dag in de week op en die zouden er beiden noooooit om vragen. Ze vinden het allebei te gek om te doen en zien het niet, zoals eerder door iemand gezegd, als een baan. Ze hebben er de tijd voor en zien het eigenlijk ook meer als een vanzelfsprekendheid om te doen. Omgekeerd zou ik het later ook niet aan mijn kinderen vragen. Eens in de zoveel tijd neem ik weleens een bloemetje mee als bedankje of nemen ze mee uit uiteten. En zelfs dat vinden ze vaak al te veel;)
     
  7. Nandanovember

    Nandanovember Fanatiek lid

    2 nov 2013
    1.017
    0
    0
    nee, de oma's staan te springen om te mogen oppassen. Als ik es een week geen oppas nodig heb, balen ze. Ik geef ze af en toe wel een kleinigheidje, bos bloemen oid
     
  8. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    nee hier geen sprake van.. ook als ze een vaste dag in de week op zou passen zou ze er nog geen rode cent voor willen hebben :) Wel zou ik haar dan vaker bedanken door bijvoorbeeld dagjes weg te gaan, wat kopen voor in huis, lekker uit eten etc.
     
  9. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Mijn oppas past ook op haar kleinkinderen en krijgt hier ook gewoon voor betaald.
    Van het " salaris" dat ze hiermee verdient, betaalt ze de kosten terug aan haar zoon/ schoondochter.
    Zo kost het de zoon en schoondochter dus niets.
    Wat overblijft, houdt ze zelf.
    Ze zegt ook altijd dat ze het in eersteinstantie een beetje raar vond om zich te laten betalen voor het oppassen op haar eigen kleinkinderen, maar nu toch wel blij is met haar extra zakcentje.
    ze offert er toch 2,5 dag per week haar vrije tijd voor op ( en haar kleinkinderen zijn niet bepaald van net makkelijkste caliber zullen we maar zeggen:)).

    Nu heb ik geen ouders/ schoonouders die op kunnen/ willen passen, maar als dat wel zo zijn, zou ik het zeker bespreekbaar maken.
    ik vind dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat ze dit gratis, of voor een bosje bloemen gaan doen.
     
  10. nellebelle

    nellebelle Actief lid

    8 sep 2014
    218
    0
    0
    wij hebben de grootouders nooit betaald voor het oppassen. dit deden ze bij hun eigen thuis dus ik zorgde wel telkens voor pampers, vochtige doekjes, fles en flessen voeding en potjes voeding toen ze de kindjes ouder waren,... de nodige spullen die ook wat kosten. in het begin ging wipstoel, autostoel en buggy en plooibed ook mee. dus zo hadden zij geen extra kosten door het oppassen
     
  11. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Mijn schoonmoeder vraagt er wel geld voor, vind dat heel vreemd en mijn familie vind dat ook.. Daarnaast doet ze het ook niet met plezier en klaagt en zeurt heel veel. Helaas wonen mijn familie te ver om op te passen.. Als ik weer ga studeren dan breng ik mijn kinderen voortaan liever naar de kinderopvang
     
  12. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.455
    569
    113
    Telt oppasopa ook? ;)
    Mijn vader past een dag in de week op. Nu vanaf 12 uur, dan haalt hij mijn zoon uit school. Maar straks als de baby er is komt hij al eerder. We hebben het nooit gehad over salaris of zelfs maar een onkostenvergoeding, want hij maakt er wel kosten voor. Als ik het voor zou stellen dan zouden ze heel hard gaan lachen..
    Het is een win-win-win situatie. Voor ons is het fijn, mijn zoontje vindt het geweldig en voor mijn vader geeft het structuur aan de week, het gevoel dat hij nodig is etc etc.
    Hij kletst wat op het schoolplein, ziet zijn kleinkind(eren) en weet dat hij er ons heel erg mee helpt.
    Straks als mijn moeder ook met pensioen is zullen ze waarschijnlijk samen komen.
     
  13. spruitjes

    spruitjes Fanatiek lid

    27 sep 2014
    2.884
    1.383
    113
    nou. De oma komt dus zelf met het idee. De andere oma vraagt het niet. Komt niet eens in haar op. Het gaat om 1 dag in de week voor beide. Ik werk 3 dagen dus 1dag kdv dan. Als ik de ene de helft ga geven dan ga ik de ander ook de helft geven. Vind ik niet eerlijk dan. Dan kan ik net zo goed m'n oorspronkelijke idee aanhouden: 1 vaste oma voor 1 dag in de week (de geen geld vragende) en de 2 andere dagen kdv. De andere oma hadden we al bedacht voor incidentele gelegenheden. Dit ook ivm andere redenen.
    beide betalen is niet echt voordeliger dus en bovendien heb ik een probleem bij ziekte en bij kdv niet.
     
  14. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Wel een beladen vraag hoor! Je mag er niet zomaar vanuit gaan dat opa en oma maar altijd gratis oppassen, zeker niet als je regelmatig op ze moet kunnen bouwen.

    Zowel mijn ouders als schoonouders hebben het financieel gezien ruim, dus hebben het niet nodig. Als dat anders zou zijn zou ik ze zeker een vergoeding aanbieden. Nu zouden ze het bij ons ook echt niet aannemen...

    Overigens gaan mijn ouders niet een vaste dag oppassen, schoonouders 1 ochtend. Willen er niet te afhankelijk van zijn. Overigens zullen beide regelmatig wat ons krijgen omdat ze graag oppassen. Denk bijvoorbeeld aan een stapel tijdschriften, bos bloemen, etentje, nachtje weg, soms wat duurder en soms wat goedkoper.

    Niet naar oppasoma en/of opa omdat je ze dan moet betalen vind ik dan ook een beetje raar... Andere opvang moet je ook betalen! Dus tenzij je er echt geen lekker gevoel bij hebt, bijvoorbeeld ook nog door iets wat niets met financiën te maken heeft...
     
  15. Lisa1987

    Lisa1987 Fanatiek lid

    11 sep 2013
    1.845
    183
    63
    Vrouw
    Ik wil mijn moeder wel geld geven voor de vaste oppasdag waarbij ik haar nodig heb omdat ik ga werken. bij incidenteel oppassen omdat mijn man en ik bijvoorbeeld weg willen niet. Mijn moeder werkt en houd deze dag vrij voor de toekomstige kleine, anders kon ze die dag ook gewoon gaan werken (financieel levert ze er dus op in maar ze doet het graag) wat dat betreft gaat het bij ons dan ook niet op dat ze meer vrije tijd heeft want mijn ouders werken beide (mijn vader werkt meer uren dan mijn man bijvoorbeeld) en mijn moeder kon anders die dag werken. mijn zus betaald ze bijvoorbeeld niet en ik moet eerlijk zeggen dat mijn moeder het in eerste instantie helemaal niet leuk vond toen ik het vroeg. toch vond ik dat ik het wel moest vragen. zelf is ze er nooit mee gekomen.
     
  16. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Mijn moeder /oma wil niet hebben en stopt het in spaarpotje van het kleinkind. Die vist ze soms leeg voor uitje met kleinkind of voor speelgoed etc.
     
  17. Sterre01

    Sterre01 Fanatiek lid

    29 mei 2013
    1.563
    46
    48
    Mijn moeder betaalde we wel, ze kwam mijn zoontje dan ook 2-4x in de week ophalen uit school. Ze woont een dorp verder, had het toen der tijd niet breed en kon het goed gebruiken. Gaven 75 euro per maand voor veel oppassen. Zo had ze de benzinekosten vergoed. Wij vonden het eerst ook raar, maar achteraf hielp zij ons en wij haar.
     
  18. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    In eerste instantie klinkt het wel wat gek, maar aan de andere kant vind ik het helemaal niet zo raar. Niet elke oma ziet het als een privilege om op te passen en dat is dan ook een goed recht. Je kan niet zomaar vanuit gaan dat oma wel oppast. Helaas hebben wij geen oppasoma's, de ene woont in turkije en mijn moeder woont 100 verderop en ze werkt zelf ook nog.
    Ik denk dat ik het zelf later heel leuk zal vinden om te doen voor niks, maar omdat ik jong ben zal ik dan zelf waarschijnlijk nog werken.
     
  19. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.431
    2.867
    113
    Nee. Wij betalen sowieso als familie nooit iets aan elkaar.
     
  20. heyhallo

    heyhallo Fanatiek lid

    29 aug 2012
    1.834
    0
    36
    Vrouw
    Limburg
    Zo vreemd is het eigenlijk niet. Mijn ouders zijn begin 50 en nog niet oud. Mijn vader werkt gewoon fulltime. Mijn moeder heeft momenteel geen werk omdat het bedrijf waar ze voor werkte failliet is gegaan. Nu wil ze een vaste dag gaan oppassen in de week. Ze vraagt er geen geld voor maar ik zou het wel begrijpen. Onze kosten voor kdv worden zo lager met 2 kinderen. Dan hebben we nog maar 2 dagdelen kdv.
     

Deel Deze Pagina