5 jaar en bedplassen: aanpakken of vanzelf over?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Stefanie83, 24 feb 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Stefanie83

    Stefanie83 Bekend lid

    20 jul 2009
    962
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn zoon van 5 plast nog vrijwel elke nacht in zijn bed (luier). Overdag is hij al heel lang zindelijk, maar 's nachts wil het niet lukken. We hebben al geprobeerd of een beloning helpt als hij wel droog blijft maar dit haalt niks uit. Ook proberen we hem wakker te maken als wij naar bed gaan maar meestal krijgen we hem niet eens wakker zo diep slaapt hij (en ook al gaat hij dan wel naar de wc, dan nog plast hij later in de nacht vaak nog een keer).

    Hij heeft er gelukkig nog geen complex van, maar hij is 's ochtends vaak wel wat teleurgesteld (hij verstopt ook vaak zijn natte luier, omdat hij het eigenlijk niet wil weten). Wie heeft hier ervaring mee? Gaat dit vanzelf over of moeten we hier iets mee (en zo ja; wat?).

    Verder ben ik ook benieuwd naar aanraders qua luiers. We hebben de kleuterbroekjes van Kruidvat gehad (zo'n namaak van Drynites) maar die absorberen niet genoeg waardoor hij steevast doorlekt. En de Drynites zelf zijn te wijd waardoor ze gaan schuiven en hij ook 'ongelukjes' krijgt.

    Ik ben benieuwd of jullie wat tips voor me hebben! Alvast bedankt!
     
  2. nicole18

    nicole18 Fanatiek lid

    20 nov 2013
    4.488
    1.087
    113
    ik zou er niet een groot probleem van maken, hij vind het zelf al vervelend genoeg. het kan gebeuren, het ene kind is sneller als het andere. waarschijnlijk kan hij er dus ook echt niets aan doen en voelt hij het s nachts echt niet.
    ik zou dit ook met hem bespreken, en evt hem s morgens zelf het broekje in een zakje laten doen en in een prullenbak doen. zodat hij het voor zijn gevoel zelf kan opruimen en hij het niet hoeft te verstoppen.
     
  3. disaro

    disaro Fanatiek lid

    18 aug 2014
    2.036
    251
    83
    Ik zou er nu ook nog niet zo,n probleem van maken.
    Mijn middelste is 8 en plast ook nog in bed daar zijn we nu wel mee bezig.
    Zoals s,avonds goed wakker maken zodat ze de cijfers van de wekker kunnen opnoemen.
    Overdag vaker gaan plassen en dan min 20 sec blijven zitten.
    Zelf hun bed afhalen (wat ik voorheen altijd zielig vond) maar dat is om de hersenen te trainen.

    Maar dat zou ik pas vanaf 6 gaan doen.
     
  4. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Jitte is bijna 6 en plast nog wel eens in bed. Niet vaak meer de laatste tijd, maar zodra er iets spannends is, gaat het weer mis. Deze week is papa de hele week weg en vannacht ging het weer mis. Gelukkig ruimte genoeg in mijn bed nu, dus ik heb haar naast me gelegd. Hoefde ik tenminste niet om 5.00 een bed te verschonen. ;)

    Maar volgens mij is er op zich nu nog weinig aan te doen. Mijn neefje heeft ook tot zijn achtste regelmatig in bed geplast. Tot een jaar of 7 (?) doet een arts er weinig mee. Op een gegeven moment kreeg mijn neefje wel een plaswekker, maar ook daar sliep hij gewoon doorheen. Bij hem was het dus echt een kwestie van te diep slapen. Wakker maken om te laten plassen werkte dus ook niet, je kreeg hem niet wakker.

    @disaro: Kun je me uitleggen wat zelf hun bed afhalen met het trainen van de hersenen te maken heeft? Is een oprechte vraag want ik snap niet goed waar die link vandaan komt. Het kwaad is al geschied, zeg maar. Door het afhalen van het bed, gaat ze toch niet eerder voelen dat ze moet plassen? Misschien krijgt ze juist wel het gevoel dat ze gestraft word en dat lijkt me niet de bedoeling?
     
  5. fluitekruid

    fluitekruid Fanatiek lid

    5 okt 2011
    1.748
    0
    0
    NULL
    NULL
    De meeste kinderen zijn rond hun 6e snachts zindelijk. Voor die tijd zou ik me er nog niet druk om maken. Je zou eventueel kunnen overwegen om een onderbroekje onder de luier aan te trekken zodat het vies aanvoelt als hij gaat plassen snachts. Dan heb je niet de bende van een vies bed maar krijgt je zoontje misschien wel het gevoel van nat en droog.
     
  6. disaro

    disaro Fanatiek lid

    18 aug 2014
    2.036
    251
    83
    Dat is voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik dat hoorde bij de GGD.
    Ik dacht ook altijd dat dat zielig was omdat ze aan het bedplassen niks konden doen tenminste niet expres.
    Maar het is ongeveer dat je hersenen s,nachts moeten leren signaaltjes te krijgen dat ze moeten plassen.
    En dat leer je ze o.a daarmee maar ook na het plassen 20 sec blijven zitten..enz
     
  7. Stefanie83

    Stefanie83 Bekend lid

    20 jul 2009
    962
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor jullie reacties! De tip van de onderbroek onder de luier is ook nog een ideetje, maar ik betwijfel of het werkt want hij wordt nog niet eens wakker als zijn hele bed doorweekt is :$ Ik kijk het verder dan nog wel even aan. Wel hoop ik dat er nog tips komen m.b.t. de beste luier aangezien hij bij de huidige 'dry nites' broekjes nog steeds een nat bed oploopt.
     
  8. Hippo89

    Hippo89 VIP lid

    11 dec 2012
    7.351
    319
    83
    Vrouw
    Onze zoon is met 5 jaar en 3 maanden zonder luier gaan slapen, wel moeten we hem nog steeds naar de wc doen rond 22.00 uur zodat hij niet in bed plast, misschien dat eens proberen ?
     
  9. cupcakes

    cupcakes Fanatiek lid

    28 sep 2006
    2.574
    4
    38
    Midden van NL
    Onze middelste is 5,5 jaar en is nu net nachtzindelijk. Daarvoor echt elke nacht een kletsnatte luier.

    Op advies van het CB zijn wij hem een 2e x naar de wc gaan sturen voordat hij naar bed ging. Dus meteen naar de wc, dan pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje etc. en dan nog een keer plassen. En dan liefst verhaaltje/liedje liggend, ze zei dat er door het ontspannen liggen vaak wat meer urine aangemaakt wordt.

    Wat ze ook nog zei: overdag zelf verantwoordelijkheid geven voor het plassen. Dus niet naar de wc sturen (ja voordat je weggaat of het slapen) maar afwachten tot ze zelf gaan, zo gaat het signaal in de hersenen beter werken.

    Maar hier was het dus ineens goed, hij heeft daarna nog weleens geplast in bed soms wel 3 nachten achter elkaar maar sinds hij de eerste keer droog was (begin januari) is hij toch vaker droog dan nat geweest. Belonen werkte hier eerst ook niet maar nu wel beter. Hij krijgt een stempeltje/stickertje of klappertje voor zn klappertjespistool elke keer als hij droog is. En tegelijk spaart hij voor een iets groter dingetje (hotwheelsbaantje, klappertjespistool die hij heeeeeeel graag wilde), dat kreeg hij pas als hij 3 of 4 nachten droog was, steeds een nachtje extra.

    Wat de luiers betreft: als hij echt nog veel plast zou ik toch gewone luiers blijven gebruiken. Wij gebruikten meestal kruidvat maat 6 die zijn het grootste, soms hadden we jumbo of etos maar die lekken wel iets sneller door en zijn ook smaller eigenlijk iets te klein. Die drynites en luierbroekjes zijn volgens mij meer voor als er 1 klein plasje misgaat, of ze net te laat bij de wc zijn.
     
  10. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Hier waren ze bijna 7 en net 6 toen ze 's nachts zindelijk werden. Opeens ging de knop om en voor die tijd hielp niets, dus ik denk dat je nog even geduld moet hebben.
    Onze oudste heeft een plaswekker gebruikt om zindelijk te worden: een broekje met een sensor en zodra die nat wordt, wordt er contact gemaakt en stuurt hij een signaal naar een wekker die herrie maakt. Je wordt dus steeds wakker zodra je gaat plassen. Binnen een week ging de knop om en na 3 weken was ze helemaal van de wekker en het bedplassen af.
    De middelste wilde toen ook de plaswekker, maar die werd er juist helemaal gespannen van en ging daarvan alleen nog maar meer in haar bed plassen. Maar na een week van stress en gedoe zei ze 'ik kan het heus wel zelf' en vanaf dat moment is ze droog. Zo'n plaswekker mag je ook pas op zijn vroegst vanaf 6 jaar gebruiken, tot die tijd is bedplassen helemaal niet gek maar nog binnen het normale.

    Wij hadden wel dry nites. Je hebt wel de goede maat? Onze meiden waren zo dun en die gebruikten ze al toen ze 4 waren...kan me bijna niet voorstellen dat het bij een ander met 5 nog lekt (het zal ongetwijfeld hoor, het is niet dat ik je niet geloof, maar wij hebben dat echt nooit gehad). Dat je niet de 7+ variant hebt per ongeluk...;)
     
  11. Charmed72

    Charmed72 Fanatiek lid

    8 mrt 2009
    1.317
    227
    63
    Vrouw
    Hier ook een kind van 5 jaar die 's nachts nog een luier nodig heeft. We kopen gewone luiers voor haar, geen speciale broekjes. En dan luiers in maat 6 die in de aanbieding zijn, geen speciale voorkeur.

    Die tip van het CB is wel een goede, Cupcakes. Gaan we proberen.

    Maar ik ga er niet teveel druk opleggen. Ik heb ergens gelezen dat ze op een gegeven moment een bepaald stofje in de hersenen aanmaken die ervoor zorgt dat ze 's nachts aanvoelen dat ze moeten plassen (of hun plas op kunnen houden). Dus hoe we ook reageren, ze kán het gewoon nog niet.
     
  12. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    wij hebben nu junior luiers voor de nacht, vanaf vijf jaar. dry nights lekten hier ook giga door, lijken meer voor een ongelukje. Ook plakstrips werken beter naar mijn idee.
     
  13. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Zoontje is net 4 dus nog niet zo aan de orde maar het doorlekken gebeurd hier ook. Met drynites 3-5 en ook die grotere maat, het gaat er gewoon langs. Verder hadden we gewoon pampers altijd maar nu sinds een tijdje de luiers nr. 6 van Kruidvat. Die hebben een bredere sluiting aan de bovenkant en lekt hier minder door. Ik doe ook vaak een goedkoop maandverband van etos eigen merk over de breedte onder de plakstrip dus net onder zijn navel. Hij merkt er niets van en blijft zo ook droog. Hier is dat doorlekken echt met fases.
     
  14. sanneke

    sanneke VIP lid

    3 feb 2006
    5.476
    0
    0
    De +maat in de luiers absorberen meer heb ik me eens laten vertellen. Wij gebruikten ook de gewone luiers. Onze zoon was ruim 5 1/2 toen hij s nachts droogbleef. We moesten hem nog wel s avonds laten plassen. Pas vanaf bijna 7 maken we hem niet meer wakker.
    Met 3 jaar en 3 maanden was hij overdag zindelijk.
    Dochter is 4 jr en 8 maanden en vanaf 3 jaar overdag zindelijk. s Nachts nog heel nat, dus we wachten tot de knop vanzelf omgaat.
     
  15. duikster

    duikster VIP lid

    13 nov 2005
    5.714
    73
    48
    Hier wel broekjes van kruidvat ipv dry nites. Dat is meer dan maat 6 maar werkt wel zonder doorlekken. Zoon is bijna zeven maar nog weinig teken van zindelijkheins nachts. We zien wel
     
  16. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Mijn oudste zoon is nu bijna 6 en in totaal denk ik 4 nachten droog geweest. Hij had eerst broekjes vandry nites aan, ging prima. Later lekte hij steeds door, van alles geprobeerd en uitgekomend op de grote maat van dry nites. Die zitten heel ruim bij zijn benen. Maar het absorbeert goed.
    Met de huisarts heb ik het besproken. We hebben al wat dingen gedaan, maar niets helpt. Advies van haar was, afwachten en evt een plaswekker gaan gebruiken. Voorlopig wachten we nog evenaf, tot hij aangeeft dat hij dit wil.
     
  17. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Mijn oudste zoon was 6 toen hij nachtzindelijk werd.
    Dit gebeurde gewoon opeens... :D

    Mijn jongste is nu 5 jaar en heeft ook elke nacht nog een natte luier (wij gebruiken nr. 6 luierbroekjes van Kruidvat).
    We maken er geen probleem van.
    Hij komt uit bed en gooit altijd zijn luiertje meteen weg.
    Hij zegt dat hij elke nacht probeert om droog te blijven, maar dat het nog niet lukt.
    Ik laat het maar zo en ga er vanuit dat het vanzelf wel goed komt.

    Om 22.00 nog laten plassen (of later) zou ik niet aanraden.
    Daar wen je ook aan. Het is juist belangrijk dat ze echt een nacht leren doorslapen zonder plassen.
     
  18. Stefanie83

    Stefanie83 Bekend lid

    20 jul 2009
    962
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor jullie reacties en tips! Het gekke is dat ik sinds ik dit topic heb geopend mijn zoon prompt 's nachts niet meer in zijn luier plast! Misschien is de knop nu echt om :)
     

Deel Deze Pagina