Hypotheek en werkgeversverklaring

Discussie in 'De lounge' gestart door Sun01, 4 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sun01

    Sun01 Fanatiek lid

    10 dec 2014
    2.029
    227
    63
    Dag dames
    Ik zit met mijn handen in het haar. Mijn vriend en ik willen een huis kopen maar ik heb geen vast contract. Nu zei de bank dat ik een intentieverklaring moest regelen en dat het dan moet lukken. Als ik geen intentieverklaring krijg dan gaan ze rekenen met mijn jaaropgavens van de laatste drie jaar. Nu weet ik dat daar niets uit komt want ik ben nog niet zo heel lang geleden afgestudeerd. En op alleen mijn vriend zijn naam kunnen we geen hypotheek krijgen.

    Nu hebben we net een gesprek gehad bij de hypotheker en hij is van mening dat ik ook met een ingevulde werkgeversverklaring geen hypotheek zal krijgen?? Dit omdat de banken telenofisch contact met de werkgever opnemen en letterlijk vragen of er dus een vast contract inzit.
    Het bedrijf waar ik werk zal idd weinig tot geen vaste contracten meer verstrekken (net zoals bij zoveel bedrijven in NL?!?!) en hij is van mening dat de hypotheek daardoor afgeketst wordt.

    Kan dat echt?? Zou dit zo werken? Ik baal hier ZO van! We hebben een hartstikke leuk huis op het oog. Goed betaalbaar en zeker niet op de max van ons kunnen.
    Hebben jullie ooit zoiets meegemaakt? Ik word hier zo moedeloos van
     
  2. Wij hebben een hypoteek bij de rabobank en ik had ook geen vast contract.

    Mijn werkgever moest toen een verklaring invullen dat ze tevreden over me waren en niet van plan waren om me te ontslaan. En er werd gerekend met mijn 3 jaarlonen van de jaren daarvoor...

    Ze hebben voor zover ik weet nooit gebeld met het bedrijf...
     
  3. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ja, hier werd er destijds ook gebeld naar het bedrijf. Mijn toenmalige manager heeft dus wel gelogen over dat ze een vast contract gingen aanbieden..
     
  4. Joyciejj

    Joyciejj Fanatiek lid

    10 mrt 2011
    1.425
    210
    63
    Werk
    Limburg
    Wij hadden samen geen vast contract en met een werkgeversverklaring toen toch een hypotheek gekregen! Wel wat minder hypotheek!
     
  5. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    werkgeversveklaring stelt voor een bedrijf niet zoveel voor ze zitten ook negens aan vast. Daarnaast als je goed contact hebt met je baas wil die vast voor je 'liegen' ... Gewoon proberen !
     
  6. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.503
    2.501
    113
    Nederland
    Lijkt me raar hoor dat ze met je werkgever bellen. En er zijn meer hypotheekverstrekkers natuurlijk.

    Met een werkgeversverklaring hebben wij vorig jaar gewoon een huis gekocht.. moet geen probleem zijn volgens mij.

    Volgens mjj moet je alleen wel een werkgeversverklaring hebben en geen intentieverklaring, of juist andersom haha weet het ff niet meer maar google wel
     
  7. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.839
    2.254
    113
    Dat kan zeker. Vanuit werkgeverskant ben ik in het verleden een aantal keer gebeld door de hypotheekverstrekkers met vragen omtrent de intentieverklaring. Overigens mochten wij de intentie nooit uitspreken cq tekenen (behalve als het al bekend was dat iemand vast contract zou krijgen)...
     
  8. Sun01

    Sun01 Fanatiek lid

    10 dec 2014
    2.029
    227
    63
    Wat bedoel je met ik mocht niks uitspreken/ondertekenen Anan?

    En is dit bij jullie al lang geleden? Kan er op korte termijn in het bankwezen dus iets verandert zijn? Ik vind het ook maar vreemd allemaal
     
  9. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.741
    6.922
    113
    Vrouw
    Brabant
    Toen wij in 2003 onze hypotheek afsloten deden ze al vrij moeilijk. Ik kreeg ivm overname (maar dit wist ik zelf nog niet) geen werkgeversverklaring, de jaren ervoor had ik eigenlijk te weinig verdiend, maar onze hypotheek man heeft het gelukkig wel zo kunnen praten dat we toch een hypotheek kregen.

    Weet je zeker dat ze niets kunnen met je inkomsten van de afgelopen 3 jaar?
     
  10. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.839
    2.254
    113
    Wanneer er bij iemand nog (lang) geen sprake was van een onbepaalde tijd contract dan mochten we dat boxje niet aanvinken op het formulier. Dit was in ieder geval tot september 2014 nog zo.

    Dat het niet leuk is als je hierdoor een bepaald huis niet zou kunnen kopen snap ik, maar het is niet heel vreemd toch? De bank leent jullie een bedrag en daarvoor willen zij een bepaalde garantie terug hebben. Zodat je in de toekomst je lasten ook kunt betalen... Eem vast contract is een bepaalde manier van garantie. Als je die niet hebt dan willen ze van je werkgever weten of die intentie er wel is. Als die intentie er (nog) niet is dan is jouw inbreng in de lasten na een bepaald moment dus een risico.

    Bestaan er geen alternatieven evt voor jullie bijv door garant staan van familieleden oid?
     
  11. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    Ik heb wel een intentieverklaring gekregen en daardoor een hypotheek, maar in mijn geval zat een vast contract er ook echt in.
     
  12. Zeeuwsmeisje

    Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

    9 aug 2006
    3.051
    1
    0
    zeeuws-vlaanderen
    De Hypotheker is ook niet de enige optie he... Wij waren tevreden over de van bruggen adviesgroep. Waren veel duidelijker en opener vonden wij.
     
  13. Beepje

    Beepje Fanatiek lid

    14 feb 2013
    2.310
    9
    38
    Vroeger deden ze echt niet bellen, dan was zo'n intentieverklaring prima. Maar daar heb jij zelf helemaal niks aan want het geeft je geen zekerheid. En ook geeft dit de banken geen zekerheid, dat weten ze, dus wat ze met een telefonisch gesprek willen bereiken....
    Tja iemand kan ook minder goed zijn best gaan doen en daardoor ontslagen worden nadat hij een huis heeft gekocht.

    Met een vast contract heb jezelf meer zekerheid natuurlijk. Al wil dat niet alles zeggen. Want ontslagen worden kun je alsnog.
     
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ben Anan niet, maar hier mogen er ook geen intentieverklaringen worden afgegeven.
     
  15. Vrolijkheid

    Vrolijkheid Niet meer actief

    Let even op: ik heb sinds 5 feb een nieuwe baan. Intentieverklaring en werkgeversverklaring kreeg ik direct toen ik door m'n proeftijd was. Er staat ook alleen maar in dat ik bij goed functioneren en bij ongewijzigde economische situaties een OT krijg. Werkgever zit nergens aan vast dus dit zeggen ze ook letterlijk tegen de hypotheekverstrekker. Ik moet wel zeggen dat hier vaste contracten ook echt worden uitgegeven bij goed functioneren.

    Wat wel bleek: ik moest 3 maanden in dienst zijn anders mogen ze niet met m'n volledige salaris rekenen. Is gewion een stelregel die ook 4 of 2 maanden had kunnen zijn. Gevolg was dat wij de voorbehoud van financiering moest verzetten en aanstaande woensdag een nieuwe werkgeversverklaring krijg gedateerd oo 5 mei omdat ik dan 3 maanden in dienst ben. Zo gedoe joh!
     
  16. koala28

    koala28 Niet meer actief

    Bij de verstrekker waar ik werk bellen wij alleen de werkgever als daar reden toe is. Dus salaris of vakantietoeslag op werkgeversverklaring komt niet overeen met salarisstrook. Of datum in dienst komt niet overeen met elkaar. Dan bellen we met de werkgever.
    Als de werkgever de intentieverklaring invult en er is verder geen twijfel dan bellen we de werkgever niet.
    Als je nog in proeftijd zit, dan mogen wij geen hypotheek verstrekken. Dan moeten we wachten tot proeftijd verstreken is.
     
  17. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Hier in België is het heel simpel:
    Met een tijdelijk contract krijg je geen woonlening.
    Tenzij je kan aantonen dat er echt werk te over is in je sector en je als je morgen ontslagen wordt, je overmorgen nieuw werk hebt. Of dat je maandelijks af te betalen bedrag zo laag is dat je het zelfs kan betalen vanuit de werkloosheid.

    Tuurlijk kan je met een vast contract ook ontslagen worden.
    Maar met een interimcontract van een week / maand / half jaar toch echt wel sneller of - zoals het vaakst voorkomt - je contract wordt gewoon niet verlengd wordt.

    Zelfs bij een vast contract vragen de meeste banken hier de laatste 3 loonstroken. Of mag de werkgever een papier opstellen van wat je jaarlijks verdient. Kwestie van te weten "wat je waard bent" en wat je aankan.

    Banken willen immers toch echt wel hun geleende geld terug.


    Als jij morgen geld leent aan een vriend, wil je toch ook zeker zijn dat hij het kan terug betalen in de gestelde termijn? Als zijn contract dan elk moment kan aflopen, is dat toch ook nogal onzeker?


    Hier hebben we daardoor de aankoop van een huis 3 jaar uitgesteld. Tot mijn man een vast contract had.
    Op zich hadden we de lening perfect aangekund, maar geen bank die ons serieus had genomen en ons had geloofd.
     
  18. Vrolijkheid

    Vrolijkheid Niet meer actief


    Lastig want de arbeidsmarkt gaat steeds meer toe naar flexibele en tijdelijke contracten. Lastig ook als je ZZP-er of zo bent lijkt mij!
     
  19. Divatje

    Divatje Bekend lid

    22 aug 2011
    516
    0
    0
    Midden van NL
    Ik werk op afd. personeelszaken en wij geven die intentieverklaring wel (bij goed functioneren en gelijkblijvende economische omstandigheden is de intentie blablabla). Ben daar ook nooit over gebeld door een bank/hypotheker oid.
    Eerlijk gezegd vraag ik me wel altijd af wat de meerwaarde voor een bank is omdat het ook echt geen garantie is.

    Maar... de ene werkgever geeft de intentieverklaring dus wel, de ander niet. De ene hypotheekverstrekker/bemiddelaar belt wel, de ander niet en aan de een wordt de hypotheek verstrekt en aan de ander niet.

    Je zult het antwoord dus gewoon af moeten wachten. Alles in orde maken, papieren regelen en proberen.
     
  20. Sun01

    Sun01 Fanatiek lid

    10 dec 2014
    2.029
    227
    63
    Fijn dat het gelukt is! Bij welke bank was dat?
     

Deel Deze Pagina