Hou jij 2 minuten stilte?

Discussie in 'De lounge' gestart door bolkje, 4 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Hou jij vanavond 2 minuten stilte?

  1. Ja

  2. Nee

  3. Anders

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
  1. Silverwings

    Silverwings Fanatiek lid

    18 feb 2014
    2.751
    918
    113
    Absoluut, ik was aan het werk en daar waren we met alle cliënten 2 minuten stil.. Wat ik altijd heel knap vind aangezien die mondjes normaal nooit stil staan :D
     
  2. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Kleine moeite en groot gebaar. Mijn kinderen ook uitgelegd waarvoor en deden braaf mee. Vanuit huis meegekregen eigenlijk. Waren we onderweg ging zelfs de auto aan de kant voor 2 min. Wil dit mijn kinderen ook graag meegeven.
    Heb joodse voorouders. En ja sta vaak stil bij het feit hoe bijzonder vrijheid is . Dat is helaas nog niet van zelf sprekend.
     
  3. Sterre01

    Sterre01 Fanatiek lid

    29 mei 2013
    1.563
    46
    48
    Uiteraard hier ook 2 min stil, ik kon als kind uren luisteren naar de verhalen van mijn opa&oma. Daardoor heb ik van die tijd veel mee gekregen. Mn opa is terug gekomen uit nederlands-indie met een flinke ptss. Familie van mn partner zat in jappenkampen waarvan een aantal ook niet overleefd. Mn overgrootoma was joodse & mn andere opa saborteerde wapens en munitie toen hij te werk werd gesteld in duitsland.
    Mijn zoontje van 7 weet daar ook een hoop over te vertellen meer omdat ik het ook interessant vind.
    Dus hier zoiezo 2min stilte!
     
  4. username

    username Fanatiek lid

    7 aug 2014
    2.917
    192
    63
    NULL
    NULL
    Ik kan me ook helemaal vinden in wat nouschka schreef. Ik ben er regelmatig mee bezig. Die 2 minuten stil zijn zeggen me persoonlijk niet veel. Het getuigt van een stuk respect, dat wel.
     
  5. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Denk dat het wel degelijk iets toevoegt, alleen zijn de effecten van herdenken niet direct meetbaar ;)
    Maar dit doen met je kinderen, zorgt ervoor dat je ze meegeeft dat vrijheid kostbaar is, dat het niet vanzelfsprekend is en dat het iets is waar elk individu moeite voor moet doen, om die vrijheid ook te behouden.

    Mijn opa werd opgepakt in de oorlog door de duitsers om te werk gesteld te worden, wist te ontsnappen en heeft de rest van de oorlog ondergedoken moeten zitten.
    Als hij niet zou zijn ontsnapt, zouden ik en mijn kinderen nooit bestaan hebben.
    Daar gedenk ik dus voor en dat geef ik m'n kinderen ook mee.

    EDIT: als je alleen 1 keer per jaar 2 minuten stil bent, dan zal het idd niks toevoegen en kun je het net zo goed niet doen. Maar als je de moeite neemt om die 2 minuten stil te zijn, ga ik er eigenlijk wel van uit dat je door de rest van het jaar ook heus bezig bent met doorgeven van de boodschap hoe kostbaar en kwetsbaar vrijheid is en dat die niet vanzelfsprekend is :)
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.534
    113

    Helemaal waar!
     
  7. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.885
    7.594
    113
    Ik prober altijd stil te zijn, helaas kwam mijn zoontje met een nachtmerrie uit bed om 8 uur dus lukte het niet :(
     
  8. Uiteraard! (is dit een serieuze vraag?!)
     
  9. Khlo

    Khlo Fanatiek lid

    16 jan 2015
    1.022
    0
    0
    NULL
    NULL
    Tuurlijk, maar gisteren is het niet gelukt. Jongste werd krijsend wakker, lag om half 8 in bed... Dus ik ben niet stil geweest. Maaaaaar wel gedacht aan de stilte. A volgend jaar begrijpt hij t hopelijk!
     
  10. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Uiteraard, al zat ik in de auto. Had speciaal de radio er voor aangezet, zodat ik wist wanneer ik moest parkeren. Ik reed net thuis de parkeerplaats op, dus ben 2 min stil geweest in de auto.

    En nee, ik gedenk dus niet alleen de mensen die in de 2e wo gestorven zijn, ik denk juist aan de mensen die nu, op dit moment in oorlog zijn, niet vrij zijn in doen en laten, vrouwen die gestenigd zijn, mensen die gemarteld en gestorven zijn, om welke reden dan ook, waar dan ook. Ik heb nl niets met de 2e wo, dat is voor mij een ver van mijn bed verhaal, hoe erg dat verhaal ook is. Dat is voor mij een grijs verleden en ik denk dan liever aan de mensen die nu in een soortgelijke situatie zitten.
     
  11. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.916
    923
    113
    Neen. Geen stilte hier. Nu ben ik Belgische die in engeland woont. Maar zelfs als ze in België herdenken ben ik niet stil.

    Mijn grootvader heeft WO1 als kind meegemaakt en heeft aan het front gelegen tijdens WO2. Hij deed nooit mee aan stilte, dat was onzin volgens hem. Hij zette altijd een vrolijk muziekje op tijdens herdenkingsmomenten omdat zijn makkers van het leven hielden. Hij was ervan overtuigd dat zijn makkers dat veel liever hadden.
    Ik doe dus ongeveer hetzelfde, we gaan door met het leven en rond herdenkingsmomenten zet ik een cd op met muziek van rond die tijd.
     
  12. Ezria

    Ezria Bekend lid

    6 mrt 2014
    643
    0
    0
    Bergschenhoek
    Zelf doe ik wel aan die twee minuten stilte. Maar als ik dit lees dan vind ik het prachtig. Op je eigen manier er mee bezig zijn is ook mooi! En je grootvader kende natuurlijk zijn "makkers". Wat mooi om te zien dat jij als het ware deze traditie ook overneemt. :)
     
  13. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ja, ik ben 2 minuten stil geweest. Niet thuis, maar we zijn er voor naar een bevrijdingsmonument hier in de buurt gegaan. Met de kinderen, omdat zij dit ook moeten leren.

    Herinneren is belangrijk. Dankbaar zijn voor onze vrijheid ook. Ik vind het mooi om daar samen bij stil te staan.
     
  14. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Dat is óók er bij stil staan. En daar gaat het om.
     
  15. Augustu

    Augustu Actief lid

    3 aug 2012
    325
    0
    16
    NULL
    NULL
    Nee. Wij zijn niet bewust stil geweest, maar maken ook niet bewust meer herrie of iets dergelijks. Ik denk vaak aan alle slachtoffers over de hele wereld tijdens de verschillende oorlogen die er zijn (geweest). Daar heb ik niet die twee opgelegde minuutjes voor nodig. Wanneer ik buiten ben dan ben ik natuurlijk stil uit respect voor degenen die die twee minuten wel belangrijk vinden. Maar thuis, nee hoor. Ieder heeft gelukkig die keus en daar maken wij ook gebruik van, door vaker dan die ene twee minuten per jaar stil te staan bij oorlogslachtoffers.
     
  16. Islah

    Islah Niet meer actief

    Hier kan ik me helemaal in vinden. Terwijl er gisteren knalharde muziek was op het bevrijdingsfestival wat ik nog uit m'n huis kon horen, werden waarschijnlijk tig Syrische kinderen kapotgeschoten. Dus ik vind het eerlijk gezegd voor mezelf hypocriet om alleen even twee minuten stil te zijn om daarna weer verder te gaan met de rest van m'n leven. Dat kan een ander natuurlijk respectloos vinden, maar ik probeer er liever veel vaker bij stil te staan en dat hoeft heus niet per se door middel van twee minuten stilte.
     
  17. BlijEi

    BlijEi Bekend lid

    27 sep 2014
    657
    0
    16
    Where the heart is
    Ik kan me dit ook goed voorstellen :) Ik vind het namelijk vooral respectloos als je geen rekening houdt met de wensen en voorkeuren van ándere mensen. Als zij graag stil willen zijn, dan is het toch een kleine moeite om daar rekening mee te houden?

    Ik word pas pislink van mensen die dit expres gaan verstoren en absoluut niét van mensen die in de privacy van hun eigen huis kiezen om op hun eigen manier de slachtoffers van oorlogen over de hele wereld te herdenken, ook al is dit door niet stil te zijn om 20.00u.

    2 minuten stilte houden is natuurlijk niet de enige manier van herdenken... (en dat vergeten mensen wel eens). Het mag en kan toch niet zo zijn dat er maar één goede / sociaal geaccepteerde manier van herdenken is?
     
  18. p1982

    p1982 Niet meer actief

    hier waren achter gewoon kinderen aan het buitenspelen, denk als ouder neem je de kinderen toch even mee naar binnen
     
  19. Goldsword

    Goldsword Fanatiek lid

    14 dec 2013
    1.422
    0
    36
    NULL
    Rotterdam
    Er is ook niemand die zegt dat je verder niet mag herdenken. Het speciale van 4 mei is dat dan heel Nederland even twee minuten stil is. Ik zou het een gemis vinden wanneer iedereen besluit wanneer hij/zij zelf wil herdenken (hoezo op jezelf gericht) en daardoor de saamhorigheid en dat speciale moment waarop even iedereen stil staat er niet langer zou zijn. Dus kan ik heel geïrriteerd worden van mensen die zo moeilijk doen en het niet kunnen opbrengen om op dat moment ook stil te staan. Het gaat op dat moment namelijk even niet om jou, niet om mij, niet om je buurvrouw. Het gaat er niet om of je door de weeks wel of niet herdenkingsmomenten hebt, standaard of af en toe. Het gaat erom dat je samen met al je landgenoten op hetzelfde moment stilstaat bij het feit dat je hier in vrijheid kunt leven en dat dat niet vanzelfsprekend is. Het gaat erom dat we nooit zullen vergeten wat voor gruwelijkheden er in het verleden zijn gebeurd en nog steeds gebeuren. Samen, met iedereen, even jezelf en je eigen 'belangrijke' leven aan de kant zetten, gewoon even stil zijn.
     
  20. MoedervanSafia

    MoedervanSafia Fanatiek lid

    10 mrt 2013
    2.803
    4
    38
    Nee.

    Ik vind dat je elke dag stil moet staan bij wat wij WEL hebben en sommige niet.

    Nederland mag blij zijn met haar vrijheid en daarvoor moet je dagelijks dankbaar zijn. Elke dag zijn er genoeg slachtoffers in andere landen door oorlogen en daarom doe ik niet mee met de 2-minuten stilte. Als ik voor iedere oorlog 2-minuten stilte moet houden, dan kan ik beter mijn hele leven zwijgen.

    (Dit is mijn mening en als sommige er niet mee eens zijn, dit is mijn gevoel hierover)
     

Deel Deze Pagina