turks geld pinnen, euros meenemen wat is slim?

Discussie in 'Vakantie en vrije tijd' gestart door cw26, 7 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Over een week of 2 vertrekken we heerlijk naar Turkije.
    Ik zat vanacht zomaar te bedenken wat zal nu handig zijn?
    Turks geld meenemen vanaf NL?
    Turks geld daar pinnen?
    Euro's meenemen?

    Wat is het beste qua koers en geld?

    Tips zijn welkom, dank jullie!!!
     
  2. LaLaS

    LaLaS Fanatiek lid

    13 sep 2013
    1.100
    197
    63
    Vrouw
    Weet niet waar je heen geen maar in de toeristische gebieden kun je gewoon met je euro's betalen. Heel soms moet je met Turks held betalen (1 keer gehad in Side bij dat colloseum) en daar zaten weet ik het hoeveel tentjes waar je even het benodigde bedrag kon halen voor n prima koers, zo had de reisleidster al gezegd)
     
  3. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    ik lees mee, wij gaan volgend jaar en ik weet ook niet zo goed wat nu handig is om te doen.
     
  4. simba32

    simba32 Bekend lid

    22 apr 2012
    571
    0
    0
    NULL
    Friesland
    wij gaan in juni naar Turkije en pinnen daar ..

    Alvast een hele fijne vakantie
     
  5. French

    French Fanatiek lid

    13 okt 2005
    4.195
    0
    36
    ...
    's-hertogenbosch
    gewoon betalen in euro's!
    wij gaan al jaren naar turkije en nooit geen probleem...alanya - antalya - side - lara.
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    En in de kleinere plaatsjes dan? En pin jij dan in Turkije of neem je gewoon je euro's allemaal mee? De laatste keer dat ik daar was is 20 jaar geleden, is een drankje nog steeds veel goedkoper of ongeveer dezelfde horecaprijzen als hier?
     
  7. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    In euro's betalen is echt heel onvoordelig! Je betaalt dan meer dan in lira's. Pinnen in het buitenland betaal je meestal extra voor (beetje afhankelijk van je bank) dus dat moet je ook niet te vaak doen.

    Het handigste is om vanuit Nederland euro's mee te nemen en die om te wisselen in lira's bij een wisselkantoor. Niét in je hotel bij de receptie, want daar hanteren ze altijd een ongunstige koers omdat ze er zelf aan willen verdienen, maar gewoon bij een wisselkantoortje (doviz burosu / change office staat er meestal heel groot boven) in de stad - die zitten overal en buiten zie je welke koers ze hanteren (meestal allemaal dezelfde ;) ). Je levert je euro's in en krijgt er lira's voor terug. Dat is de meest voordelig optie en ook handig, omdat je gefaseerd kan inwisselen en dus niet aan het einde van de vakantie met veel lira's blijft zitten.
     
  8. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Turkije is nog steeds goedkoper dan hier maar in lira's betalen kost minder dan hetzelfde drankje in euro's ;). Dat komt omdat de prijzen in euro's afgerond zijn en geen rekening houden met de huidige koersen. Door om te wisselen ben je vrijwel altijd beter af.
     
  9. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ja, ik had dat al wel gelezen, maar ik ben dan zo bang dat als ik er ben ik niet kan wisselen.....:) Of heb je echt overal zo'n loket? Of is het slim hier vandaan al wat lira's mee te nemen?
     
  10. LadyyyD

    LadyyyD Actief lid

    30 jun 2014
    235
    5
    18
    Precies wat Eylem al zegt.. Met lira's betalen is veel voordeliger. Overal zit wel zo'n wisselkantoor hoor, dat is echt geen probleem!
     
  11. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Nee je hoeft echt geen lira's mee te nemen hoor! Op elke straathoek (in de toeristische gebieden dan, neem aan dat je daar naartoe gaat) zit een wisselkantoortje.
     
  12. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    mja, dat is een beetje het punt. De eerste week maken we een rondreis door Lycië. En slapen we dus ook in 5 verschillende hotels, sommige zijn daarvan ook vrij afgelegen. De bezichtigingen zijn wel toeristisch natuurlijk, maar of daar direct bij een wisselkantoor zit?? (denk aan efese, pamukkale, myra, dalyan en fethiye.
     
  13. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Wij (turkse) wisselen ook daar hoor, soms op het vliegveld en soms in de stad. Zelfs in niet toeristische steden heb je change office.. Ik woon in turkije in Denizli (waar pamukkale is) en daar in stad heb je er zooveeeel.
     
  14. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ja, maar ik weet niet in hoeverre wij buiten de toeristische plaatsen komen (behalve dus die bestemming) Maar een gekke vraag dan: kun je niet gewoon Lires pinnen?
     
  15. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Op vliegvelden heb je idd ook change offices altijd. En natuurlijk heb je in Pamukkale of Efese zelf geen wisselkantoren maar wel in de buurt van hotels waar je slaapt, restaurantjes waar je eet...Je gids zal er ongetwijfeld ook altijd wel eentje weten te zitten.

    En natuurlijk kun je wel lira's pinnen, alleen dan zit je wederom met de wisselkoers en ook banken hanteren over het algemeen een hogere (minder gunstige) koers. Bovendien betaal je vaak nog extra voor geld opnemen in het buitenland.
     
  16. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Oke, maar wat is dan het handigste? Hoe doe jij dat bijv? Neem je een x aantal honderd euro mee en wissel je dat daar dan ter plekke, beetje bij beetje? (in ieder hotel zit op de kamer een kluisje)
     
  17. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Wij doen het inderdaad min of meer zoals jij het zegt. We pinnen een hoeveelheid euro's, wat we zo ongeveer denken nodig te hebben daar. Vervolgens wisselen we elke keer zeg honderd euro om en als dat op is weer de volgende honderd. Het geld zou ik in een hotel inderdaad in een kluisje leggen. Wat dan over is gaat in euro's mee terug. Nou moet ik zeggen dat we de laatste jaren soms ook wel gewoon alles omwisselen maar omdat wij toch elk jaar in Turkije komen (familie) is dat verder geen probleem. Ik geloof dat we nu ook nog een paar honderd lira hebben liggen hier. Maar dat is dan weer handig voor de eerste dagen straks in TR :)
     
  18. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Hi Meiden,

    Ik snap het, gewoon thuis geld halen, mee nemen naar Turkije, en daar op straat bij wisselkantoortje omruilen.

    Is er nog een kans dat je bedrogen wordt ??? Dat was namelijk in Bali lopende band werk. Dan telde ze het geld voor je uit, en dan dacht je dat je dat in je hand kreeg, en dan lieten ze een paar biljetten vallen, wat men niet zag.

    Leuk we gaan naar Kusedasi, vast wel veel van die loketten.
    Bedankt alvast voor de tips!!!
     
  19. French

    French Fanatiek lid

    13 okt 2005
    4.195
    0
    36
    ...
    's-hertogenbosch
    ik wist niet dat je een rondreis ging maken...wij hebben altijd en resort en betalen alleen bij de winkeltjes...daar kan je in euro's gewoon betalen.
    ik zou als ik jou was ook dan met lira's betalen...dat is voordeliger.
    hoe en wat weet ik niet maar je hebt genoeg tips gekregen ;)
     
  20. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Mijn man is Turks en loopt altijd gewoon een willekeurig kantoor binnen, hij zegt dat het weinig uitmaakt. Kies gewoon een kantoor in een drukke winkelstraat, niet ergens achteraf. Ze tellen het op de balie voor je uit dus er kan eigenlijk niets gebeuren.
     

Deel Deze Pagina