Veranderen van school - ervaringen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door raspberry, 26 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ben even op zoek naar ervaringen bij het wisselen van basisschool... :)

    We gaan onze oudste na de zomervakantie op een andere school doen vanwege meerdere redenen. Een aantal daarvan hebben met ontwikkelingen binnen de school te maken en het feit dat met name onze jongste, (die sep volgend jaar zal starten) daarmee echt te maken zou krijgen, en daarbij spelen een aantal redenen die het voor haar zelf waarschijnlijk beter maken om te gaan wisselen.
    We zijn eigenlijk wel behoorlijk zeker van onze beslissing en het goede daarvan, maar pfff.... tegelijk vind ik het best heel erg heftig. Onze dochter is een gevoelig kind dat veranderingen lastig vind, dus we verwachten dat ze er wel even flink last van zal hebben in eerste instantie. Ze zit nu in groep 3 en zal overgaan naar groep 4 trouwens. Nu in een enkele klas, na de zomervakantie start ze dan in een combigroep 3/4 op een jenaplanschool.

    Ben dus ook wel een beetje op zoek naar een hart onder de riem ;)
    Hoe verliep het bij jullie en hoe lang duurde het voor je kind een beetje gewend was en je merkte dat de nieuwe school vertrouwd geworden was?
     
  2. MamaVanVier1985

    MamaVanVier1985 Actief lid

    5 sep 2013
    103
    2
    18
    Drukke Huismama
    Wij zijn aan het begin van dit schooljaar begonnen op een nieuwe school. Ik heb er bijna de hele zomervakantie wakker van gelegen. Mijn zoontje kan ook niet zo goed tegen veranderingen. Maar het is 100% meegevallen. De juf en de kinderen in de klas hebben hem gelijk het gevoel gegeven dat hij daar thuishoorde. Hij heeft de eerste week een paar keer gezegd dat hij terug wil naar zijn oude school, maar daarna nooit meer. Hij heeft het zo naar zijn zin nu. Over mijn dochter maakte ik me niet zo'n zorgen, zij went wel makkelijk. En ze zat maar een half jaar op die andere school voordat ze overgingen. Zij heeft er ook geen moeite mee gehad. Ik heb er heel lang over gedaan om de beslissing te nemen om te veranderen van school. Ik vond het zo'n grote beslissing en durfde het eigenlijk niet aan. Maar goed, we hebben de stap toch genomen en geen seconde spijt van gehad. Waarom willen jullie veranderen van school? Bij ons was de reden dat de school mijn dochter op een andere locatie wilde zetten als mijn zoon en dat dat logistiek niet te doen was voor mij. ( even kort uitgelegd).
     
  3. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    De school waar ze nu zit, gaat samen met een school die qua sfeer helemaal niet bij ons past en waar veel leerlingen zitten die qua niveau behoorlijk laag zitten. Wij hebben destijds heel bewust niet voor die school gekozen en nu gaan ze dus samen.... ;)
    Oudste wordt nu al te weinig uitgedaagd, lijkt erg te gaan onderpresteren, (ze heeft op de cito laatst lager gescoord dan de vorige keer), geeft ook aan alles heel gemakkelijk te vinden en scoort als jongste van de klas vrijwel het hoogste...
    De school waar ze naar toe zal gaan, heeft meer leerlingen van haar eigen niveau en ik heb zelf ook veel meer aansluiting met de ouders van die leerlingen, (alle kinderen bij ons in de straat zitten daar ook op school. Allemaal jonger dan onze dochter, dus konden we toen nog niet voorzien), dus ik verwacht dat zij zelf er ook meer aansluiting zal vinden.

    Fijn om te horen hoe het bij jullie is gegaan. Ik vind het ook een enorme stap, maar weet dus eigenlijk heel zeker dat het een betere keuze is.
    Destijds was het logistiek heel lastig geworden om haar op de school te doen waar we haar nu toch heen willen hebben, (jongste net geboren, huilbaby en diverse ziekenhuisopnames. School waar ze nu op zit is op steenworp afstand, school waar ze naar toe gaat moeten we 5 minuten fietsen). Dus het is ook goed zo, maar een beetje steun in de rug bij deze beslissing en binnenkort haar voorbereiden op de overstap is wel fijn :)
     
  4. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Vreemd trouwens dat een school ervoor kiest om kinderen uit eenzelfde gezin op verschillende locaties te zetten...
     
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Mijn dochter is na de meivakantie in groep 2 overgestapt, die was binnen een paar weken ook wel gewend.
    Ondertussen is er vorig jaar, begin groep 3 een nieuwe jongen bijgekomen en sinds kort, ze zit in groep 4 nog een andere jongen, dat ging ook best soepel.
     
  6. Vladivostok

    Vladivostok Actief lid

    10 mrt 2015
    179
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben zelf tussen groep 4 en 5 overgestapt naar een andere school. Belangrijke reden was dat op de eerste school niet zo handig met mijn hoogbegaafdheid werd om gegaan (zat de hele dag bij groep 8, liep sociaal enorm achter). Ik vond het heerlijk op mijn nieuwe school. Eerst was het spannend. Je komt een bestaande groep in en moet je plekje vinden, maar de tweede school paste veel beter bij mijn behoeften en de docenten gaven goede ondersteuning bij het hele proces. Ik was er in ieder geval erg gelukkig. Ik hoop dat het ook zo fijn voor je dochter uitpakt!
     
  7. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Goed om te horen!
    Ik heb zelf op een school gezeten waar ik echt niet op m'n plek was: alles nog heel ouderwets klassikaal, (maar OK: ik ben dan ook wel bijna 38, dus het gaat ook om 30 jaar terug). Mijn ouders vertelden een paar jaar geleden dat ze heel erg getwijfeld hebben op welke school ze me zouden doen: een dalton-school vlakbij of de gereformeerde school van de kerk. Ze waren bang dat ik er buiten zou komen te vallen in de kerk, maar dat gebeurde dus toch wel, omdat ik erg goed presteerde en totaal geen aandacht kreeg van de leerkrachten, (want klassen van 40 leerlingen, dus geen tijd).
    Ik heb me enorm verveeld op de basisschool en miste uitleg vaak omdat ik dan totaal weg zat te dromen. Waardoor het leek of ik dingen niet snapte, terwijl ik dus gewoon te weinig werd uitgedaagd.
    Met dat in m'n achterhoofd weet ik wel dat het de juiste keuze is, en ws zijn we straks in oktober/november superblij dat we het gedaan hebben, maar echt... ik vind dit een heftiger keuze dan je huis te koop zetten... :( Snap nu m'n ouders iig wel beter, dat die niet alsnog gewisseld hebben van school met mij.
     
  8. Knuffelmonster

    Knuffelmonster Bekend lid

    15 nov 2014
    755
    254
    63
    Dochter, sinds februari een nieuwe school. Fulltime HB-onderwijs. Beste stap ooit! Eindelijk een school waar ze het wel laat zien en waar ze haar goed gemotiveerd krijgen. Sinds februari heb ik haar ook nooit meer horen klagen over school. Dus voor ons heeft het heel goed uitgepakt. En de 25 km enkele reis, wennen we wel aan hihi
     
  9. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    HB zal onze dochter niet zijn, maar wel hoger IQ dan gemiddeld. Mijn man en ik allebei HBO/WO niveau.
    We vinden het ook nog wel lastig om een goed beeld te krijgen. Taal heeft ze meestal wel af, gaat ook goed, (maar ze scoort op B-niveau), rekenen zou ze op C-niveau scoren, terwijl ze zelf al tafels loopt uit te rekenen hier thuis.... ;) Heeft ze op school vaak niet af.
    Op school is wel veel aandacht voor taal, vanwege de grote taalachterstand van een hoop leerlingen. Speelt daarin mogelijk ook mee.

    Vanmiddag de juf gesproken: die snapt het wel, met name ook vanwege het slag mensen/leerlingen van deze school. Gaf ook aan dat onze dochter wel vrij regelmatig aangeeft niemand te hebben om mee te spelen in de pauzes.
    Denk dat daarmee de knoop wel definitief door is...
     
  10. sanna1986

    sanna1986 Niet meer actief

    In mijn klas is minder dan de helft bij ons vanaf groep 1. De rest is ingestroomd vanaf groep 3 tm 6. We krijgen zelfs wel eens kinderen in groep 8 erbij. Geen enkel kind heeft moeite gehad met de verandering Ja misschien de eerste dagen. Maar over het algemeen zijn kinderen heel welkom tegen nieuwkomers en is het na een maand alsof het niet anders geweest is. En dan heb ik een sociaal moeilijke klas. Binnen een gewone klas zal het nog soepeler gaan.
     
  11. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Fijn om te horen Sanna!
     
  12. Grietjenb

    Grietjenb Niet meer actief

    Wij zijn 8 jaar geleden verhuisd. Daardoor moesten onze kinderen ook van school veranderen. Zij zaten toen in groep 2 en 3.
    Voor de kerstvakantie namen ze afscheid op hun oude school. En na de kerstvakantie gingen ze naar hun nieuwe school. Best pittig natuurlijk om dat halverwege groep 3 te doen. Maar het is echt zonder problemen gegaan. Ze vonden het spannend, maar waren heel snel gewend.
    Op de oude school bleven ze overeten en op de nieuwe school konden ze tussen de middag gewoon thuis eten. Op de oude school maar heel weinig meisjes in de klas. Bij oudste waren er 3 waarvan het er met 1 niet klikte. Dus maar 2 vriendinnetjes en toen kwam ze in een klas met 17 meiden. Keuze genoeg.

    Kinderen passen zich over het algemeen snel aan. Meestal hebben de ouders er meer moeite mee als de kinderen zelf.

    Ik ben zelf met de meiden voor de kerstvakantie even een keer op de nieuwe school en in hun nieuwe klas gaan kijken. Daardoor hadden ze ook een beeld van alles.
    Succes met het nemen van de beslissing en de overstap!
     
  13. veense

    veense Niet meer actief

    Dochter (8, bijna 9) is eind groep 1 overgestapt naar school 2, ging probleemloos. Toen begin groep 4 overgestapt naar school 3, ging ook probleemloos. Nu zit ze eind groep 5 en gaat ze na de zomer naar groep 7 (in een combi 7/8), ze slaat groep 6 over, dus weer een nieuwe groep. Dat vindt ze wel even lastig, maar school gaat er goed mee om, ze mag morgen een hele dag meedraaien en doet wekelijks al een uurtje mee. Na morgen denk ik dat ze wel over haar reserves heen is, er waren al wat meiden uit de nieuwe klas die erg leuk reageerden op het nieuws.
    Ze loopt een aantal jaar voor op leergebied, en is sociaal-emotioneel erg sterk, daarom durven we wel in te gaan op dit voorstel vanuit school.
    Kijk naar je eigen kind, niet ieder kind is hetzelfde, maar meestal loopt het wel goed, hier werd dochter probleemloos opgenomen door de andere kinderen. 1 tip: blijf indien gewenst investeren in contact met oude vriendinnetjes, mijn dochter heeft haar hartsvriendinnetje leren kennen op school 2, en nu anderhalf jaar na de laatste overstap is de vriendschap hechter dan ooit! Mede door inspanning van beide moeders! Met andere vriendinnetjes is het contact wel verwaterd, maar dat is ook prima en logisch.

    Dochter is op school 2 trouwens 1 keertje wezen kijken, en toen vrij abrupt overgestapt, van de ene op de andere dag. Op school 3 is ze helemaal niet geweest, dinsdag hoorde ze dat ze daar welkom was, de maandag erna is ze out of the blue daar begonnen.

    Weet wel dat onze net geboren zoon gewoon direct vanaf groep 1 naar deze school gaat, en we niet meer zo vaak gaan wisselen.;)
     
  14. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.224
    3.670
    113
    Mijn dochter is 5 weken geleden van basisschool gewisseld. Het ging helemaal niet goed op haar oude school en ze vond het verschikkelijk daar. Ze was echt niet op haar plek en had veel sociale problemen. Vele slapeloze nachten hebben we gehad waar we nou goed aan zouden doen. Uiteindelijk toch besloten haar naar een andere school te doen. En jeetje wat vind ze het fijn zeg. Ze voelt zich duidelijk veel prettiger op haar nieuwe school en de overgang ging hartstikke soepel
     
  15. Flutterby

    Flutterby VIP lid

    23 jul 2008
    10.153
    63
    48
    Bij ons op school komen wel vaker nieuwe kinderen omdat mensen later toch kiezen voor een ander onderwijstype (ook Jenaplan). Zeker omdat je hier combi klassen hebt die dus jaarlijks veranderen is dat volgens mij zelden een probleem. Hoor altijd enthousiaste/opgeluchte ouders op het plein.

    Gaan jouw kinderen dalijk naar de A.A.?
     
  16. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Nee, wordt de Ontdekking dan :)
     
  17. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Wat fijn om te horen! Ik herinner me je topic(s) nog.

    Ik denk er ook serieus over na om mijn dochter weer van school te laten wisselen. Lastige keuze blijft het en ook heel persoonlijk hoe het uitpakt denk ik.
     
  18. Damali

    Damali Fanatiek lid

    18 aug 2008
    1.236
    170
    63
    Ik ben er nu ook meebezig!
    Om verschillende reden. Voor mij is de keus gemaakt en de kinderen gaan binnenkort proefdraaien. Ik heb dat gevraagd om voor hun de keus makkelijk te maken. Ik heb ze veel vertelt over de school en foto's laten zien. Ze zijn super enthousiast en kunnen niet wachten. Ik hoop dat de proefdag goed gaat, dan gaan ze na de zomer over.
    Het word dan jenaplan onderwijs.
     
  19. juut26

    juut26 Fanatiek lid

    28 apr 2007
    4.862
    0
    0
    Roosendaal
    Ook hier een hele positieve ervaring, onze dochter is begonnen in groep 4 en onze zoon in 3. Geswitcht voor dochter, zoon moest mee. Heeft voor beiden goed uitgepakt gelukkig, al zegt de jongste zijn oude vriendjes soms nog te missen (twee ervan ziet hij nog heel regelmatig). Dochter voelt zich veel fijner en het leeraanbod (Dalton) is ook veel passender.
    Dus heb maar vertrouwen, zoals je hier leest gaat het heel vaak goed!
    (sidmick ook fijn om te lezen van jouw dochter zeg!!)
     
  20. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ja, denk ook wel dat het goed uit gaat pakken, maar onze dochter vindt veranderingen nogal moeilijk, schakelt lastig van de ene situatie naar de andere. Dus ik verwacht dat dat echt nog wel even een ding zal worden, maar denk wel echt dat het goed uit gaat pakken :)
    Heb 'r eergisteren ingeschreven :)
     

Deel Deze Pagina