Meningen en advies gevraagd!

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Nacho, 5 aug 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    3 jun 2015
    2.369
    9
    38
    Vrouw
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Naar aanleiding van het testament topic heb ik met mijn man besproken wie wij als voogd zouden willen voor onze zoon als wij allebei zouden overlijden. We zijn het niet met elkaar eens, omdat we op een andere manier ernaar kijken.

    Mijn man wil dat zijn broer (getrouwd en een dochter) voogd wordt, omdat zij een hecht gezin vormen en qua leeftijd dicht bij ons zitten. Zij zijn objectief gezien de beste keuze, omdat ze gewoon heel geschikt en normaal zijn. Ik was het voor de geboorte ook helemaal met mijn man eens.

    Nu denk ik dat mijn ouders (getrouwd en begin 50) een betere optie zijn. Onze zoon is daar vaak, ook om te logeren, en mijn ouders passen ook wel eens op. Het is de enige plek waar hij tot nu toe overdag makkelijk gaat slapen. Daarnaast wonen mijn ouders in dezelfde woonplaats, waardoor ik denk dat onze zoon daar het makkelijkst zou wennen. Mijn zwager daarentegen heeft onze zoon nog maar een keer vastgehouden en we komen daar ook niet zo vaak over de vloer. Ze wonen in een klein religieus dorp waar ik de rillingen van krijg en ik krijg er een naar gevoel bij dat ons zoontje misschien uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald en voor zijn gevoel bij kennissen gaat wonen. Klein detail is dat zij zelf ook gelovig zijn en mijn ouders niet, qua opvoeding sluit onze keuze meer aan bij mijn ouders. Ik denk overigens niet dat onze zoon niet gelukkig kan worden bij mijn schoonfamilie, maar ik ben bang dat het hem veel moeite zou kosten.

    Graag jullie meningen en advies! Sowieso moeten we het eens worden, dus gaan we verder praten, maar ik ben benieuwd naar jullie visie.
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Het is natuurlijk heel persoonlijk en als het niet anders kan, dan kan het niet anders, maar ik zou er eerder voor kiezen dat mijn kinderen in een jong gezin opgroeien dan bij de opa en oma. Opa en oma moeten er zijn om opa en oma te zijn vind ik ;). Maar ik snap je dilemma, weet ook niet wat ik zou kiezen als mijn ouders jonger zouden zijn. Nu zouden ze naar mijn nicht gaan, die 200 km verderop woont.
     
  3. ijsje82

    ijsje82 Actief lid

    8 jan 2014
    470
    3
    18
    Ik zou kiezen voor je zwager. Ik weet niet hoe oud en fit jou ouders zijn. Maar dat kan soms snel veranderen. Mijn moeder bijv was pas 54 en zo gezond en fit als wat. Ziek geworden en een jaar later overleden. Ik zou daarom kiezen voor een jong gezin.
     
  4. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ik heb precies hetzelfde dilemma. Het leek het juiste stel, o.a. omdat verder iedereen te oud, te jong of single is.
    Mijn vriend houdt zich op de vlakte, maar we zien zijn broer eigenlijk alleen op verjaardagen etc. Het is geen makkelijk persoon, ze hebben hele andere ideeen over opvoeding, hij is nogal bot en dominant. Dl is erg gevoelig, die heeft echt de ruimte nodig.

    Ik weet natuurlijk niet wat ik in jouw geval zou doen. Helaas zijn onze ouders allemaal een stukje ouder, anders wist ik het wel.
     
  5. penseel

    penseel Niet meer actief

    Je ouders zijn nog jong genoeg.

    En liggen idd dichterbij dan zwager.

    Tot 65 naar je ouders daarna. Naar zwager.


    Weet zeker dat jou kind beter op zijn plaats zou zijn bij zijn grootouders. Ik geef jou gelijk.

    Zwager als extra optie. Als je ouders afvallen.
     
  6. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    3 jun 2015
    2.369
    9
    38
    Vrouw
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Mijn jongste zusje woont nog thuis en de middelste is nog maar net de deur uit. Mijn ouders werken allebei bijna fulltime en zijn sportief. Ik vind ze niet oud, maar als ik kijk naar mijn schoonouders die tien jaar ouder zijn vind ik hen wel oud. Ik weet niet of mijn ouders ook binnenkort 'opeens' oud worden...
     
  7. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Als de situatie wijzigt dan kan je het online wijzigen (linkje uit ander item net gevonden, handig!): https://loket.rechtspraak.nl/burgers/familiezaken/48

    Hier staat ook handige info: Hoe krijg ik de voogdij over een kind? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl

    Onder 'gezamenlijk voogdij' staat o.a.

    ...Ouders kunnen ook in hun testament 2 personen aanwijzen als voogd. Ook partners van gelijk geslacht kunnen voogd van een kind worden. Voor gezamenlijke voogdij gelden deze voorwaarden:

    "De partner heeft een goede persoonlijke band met het kind. Het uitgangspunt is dat het kind kan opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving bij beide voogden. In de wet staat niet uitgelegd hoe zo’n omgeving er precies uit moet zien. De rechter beoordeelt per geval of aan de voorwaarden wordt voldaan."

    Als het een voorwaarde is dat je kind de voog(-en) goed moet kennen, dan zou, als ik het goed begrijp, de rechter het zelfs af kunnen wijzen als je verre familie aanwijst als voogd, en dan stellen ze alsnog je ouders aan.
     
  8. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.657
    113
    De voogd hoeft het kind niet zelf op te voeden. Die kijkt op dat moment wat het beste is voor het kind. Die behartigd zijn belangen.
    Je kunt dus zelfs iemand benoemen waarvan je al weet dat je kind daar niet zal gaan wonen.
     
  9. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Alleen als je er 1 benoemt toch? Zodra je 2 mensen voogd maakt, hebben ze wel die verplichting geloof ik.
     
  10. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Je ouders zijn jong genoeg. Als ze ouder waren geweest, zou ik het met je man eens zijn, maar ze zijn jong en vitaal, dus gaat prima. Het feit dat ze in hetzelfde dorp wonen en dat ze een hele goede band hebben met je zoon, vind ik nog een heel goed punt.
     
  11. Maagd

    Maagd Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.683
    10
    38
    Noorden/ drenthe
    Ik zou mijn kind(eren) onder willen brengen bij een gelijkwaardig gezin. Ouders zijn niet gelijkwaardig. Die zijn ten eerste opa en oma, dat is voor een kind een heel belangrijk om te hebben. Ten 2e staan ze anders in het leven, opgegroeid met andere normen en waarden, kennen de dingen van tegenwoordig niet etc. Niet gelijkwaardig dus. Daarnaast kunnen opa en oma snel aftakelen en dan staat het kind misschien weer op straat (laten we daar aub niet vanuit gaan)
    Een gelijkwaardig gezin vind ik broers en zussen van de overleden ouders. Dus ooms en tantes van jou kids. Die komen uit hetzelfde nest als 1 van jullie zijn opgegroeid met dezelfde normen en waarde en hebben zo'n beetje dezelfde leeftijd als jullie.
    Je zou kunnen opnemen in testament dat je niet wilt dat jullie kind religieus wordt opgevoed.

    Het klopt overigens wat hierboven al genoemd wordt. Er zit verschil in voogd en gezag. Ik weet niet welke wat is maar bij de 1 krijgt die persoon het kind en bij de andere is die persoon verantwoordelijk voor de afwikkeling en volgens mij ook voor alle beslissingen tot de 18e levensjaar van het kind.
     
  12. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    3 jun 2015
    2.369
    9
    38
    Vrouw
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Hier moest ik wel een klein beetje om lachen (sorry ;)) Mijn ouders hebben ook gewoon iPhones, iPads, Facebook en pinterest hoor haha. Aangezien ik jonger ben dan mijn man schelen mijn zwager en schoonzus maar ongeveer 15 jaar met mijn ouders.

    Wat de normen en waarden betreft ben ik het trouwens helemaal met je eens. Het is alleen zo dat de normen en waarden van mijn schoonfamilie (religieus, traditioneel, gesloten) niet de onze zijn (openminded, ambitieus, open in communicatie). Dat is een van de redenen dat ik denk dat ons zoontje daar meer zou moeten wennen dan bij mijn ouders. Er wordt nu al voor ons gebeden trouwens...

    Denk je dat opa's en oma's per definitie niet voor hun kleinkinderen moeten zorgen of alleen in mijn geval?
     
  13. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    3 jun 2015
    2.369
    9
    38
    Vrouw
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Bedankt voor jullie meningen tot zover! Goed om te zien dat iedereen er anders naar kijkt. Ik ben wel benieuwd hoe jullie zouden oordelen als het kind zelf aan zou kunnen geven waar hij heen wil. Zou je dat dan meenemen in je keuze of maak je de keuze alsnog op basis van wat je zelf denkt dat het beste is?
     
  14. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ik zou het mee laten wegen. En bespreken waarom ze een bepaalde voorkeur heeft.
     
  15. Tiniedice

    Tiniedice Bekend lid

    4 jan 2014
    809
    0
    0
    NULL
    NULL
    Je kunt ook voogden benoemen die samen beslissen waar de kinderen gaan wonen.
     
  16. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Wij hebben twee voogden apart benoemd; ze zoeken het met zijn beiden maar uit ;) We vertrouwen deze mensen compleet wanneer het op het welzijn van ons kind aankomt en daardoor weten we dat geen van beiden keuzes verkeerd zullen zijn. Ze zullen hem sowieso met open armen en veel liefde ontvangen. Dat het zwaar voor ons kind wordt is een beetje een 'duh', want het hele gebeuren vind alleen plaats als hij ons, zijn beiden ouders, niet meer heeft. Dat is al zwaar en ik kan uit ervaring spreken dat het een kind op dat moment allemaal geen snars meer interesseert en pas na een hele hele lange tijd weer 'helder' wordt en dan allang en breed ingeburgerd is. Dus wat dat betreft denk ik dat er gewoon meerdere mensen zijn die 'anders' zijn, maar niet 'slechter' dan de ander. Beiden partijen zijn geschikt. Stel ze dan beiden aan ;)
     
  17. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.657
    113
    Mijn ervaring is juist dat kinderen, als ze een keuze hebben, graag in hun eigen omgeving blijven. Op dezelfde school, bij dezelfde vriendjes, dezelfde clubs en hobby's.
     
  18. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    In jouw geval zou ik je ouders kiezen. Een kind heeft denk ik het meeste aan mensen die het goed kent en bij wie hij vertrouwd is. Dat weegt voor mij het zwaarste. Daarbij blijft hij in zijn omgeving en hebben ze genoeg financiële middelen.

    Zeker de nog jonge leeftijd en conditie vind ik echt prima om ze als voogd te kiezen.
     
  19. Superjollie

    Superjollie Fanatiek lid

    13 feb 2011
    1.821
    72
    48
    Groningen
    Oef, religie zou voor mij wel een belangrijk punt zijn. Ik zou graag willen dat mijn kinderen volgens mijn levensovertuiging worden opgevoed.

    Kun je hierover in gesprek gaan met je zwager? Hoe hij en zijn gezin dit voor zich zien, mocht het zo ver komen?

    Onze oudste zoon weet dat hij en z'n broertje naar mijn broer gaan als mn vriend en ik overlijden. Dat vindt hij prima. Ik vind het wel belangrijk dat oudere kinderen hierover mee mogen denken. Onze kinderen zijn hier nog te jong voor.
     
  20. anica

    anica Fanatiek lid

    3 dec 2009
    4.528
    240
    63
    Taarten bakken
    zwolle
    Wij hebben op papier laten zetten dat mijn schoonmoeder het regelt maarrrr

    Mocht er nu iets gebeuren dan gaan ze naar mijn schoonmoeder en vriend, hun hebben de mogelijkheid om meer thuis te zijn.
    Stiefvader heeft een goedlopend zaak.
    Sm werkt en heeft een klein bedrijfje, dit om bezig te zijn, geen financiële noodzaak, ze kan dus veel meer tijd voor de kinderen vrij maken.

    Mochten onze kinderen tieners zijn dan gaan ze naar mijn moeder en stiefvader, hun wonenvlak achter ons, zo blijven de kinderen in hun veilige omgeving.
    Mijn moeder en stiefvader hebben 2 winkels, 1 aan huis en 1 in een andere stad er is dus altijd iemand thuis maar ze kunnen er niet veel zijn voor kleine kinderen, als ze tieners zijn dan zijn ze veel zelfstandiger.

    Beiden ouders weten dit.
     

Deel Deze Pagina