Armoede in NL? Hoe denk jij hierover? wat is armoede?

Discussie in 'De lounge' gestart door mamavan3meisjes, 20 aug 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nikki88

    Nikki88 VIP lid

    29 jul 2008
    11.656
    230
    63
    Als werkgever boeit mij dat dus niet zo....tenzij diegene die 'kwalitatieve tijd' op een hele bijzondere of originele heeft ingevuld met zijn/haar kind maar dat is zelden het geval. 😊 Vanuit een werkgevers positie zou het veel meer indruk op mij maken als de sollicitant zich drie slagen in de rondte had gewerkt om de eindjes aan elkaar te knopen of bvb een vrijwilligers project had opgestart EN daarnaast óók nog een betrokken ouder is voor zijn/haar kinderen. Maar dat zit hem m.i. in de kwaliteit en niet de kwantiteit.
     
  2. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113

    Tja ik snap dat niet zo...waarom verwacht wordt dat mensen continue met "werk" bezig zijn. Als je op die manier een gat in je cv hebt wordt dat bijna altijd afgestraft. Snap daar niks van....dat iemand een poos niet gewerkt heeft zegt helemaal niks over zijn kwaliteiten...toch wordt die brief het snelst weggelegd.
    Wat dat betreft is er iets goed fout met werkgevend nederland.
     
  3. MamavC

    MamavC Niet meer actief

    Er is niks mis met een gat op je cv als je maar een reden hebt waarom dat gat er is. Als je geen zin had om te werken is dat natuurlijk niet echt positief :D maar er zijn er genoeg die een jaar voor de kinderen gaan zorgen of een jaar er tussenuit om te reizen oid. Ik ben wel vanaf mn 15e altijd bezig met iets, al is t een bijbaantje, alle ervaring is meegenomen denk ik zo
     
  4. Amanthis

    Amanthis Fanatiek lid

    7 aug 2006
    2.015
    0
    0
    14 jaar geleden dacht ik aan armoede, de daklozen( ja ik zeg het eerlijk soms dacht ik het hun eigen schuld was), achteraf schaam ik voor die gedachte maar onwetendheid.

    14 jaar geleden, geld gespaard van al mijn vakantie en weekend werk, kon naar Spanje, mijn man ontmoet, einde vakantie en terug naar Nederland, algauw trok ik bij in, allebei goed banen, hij fulltime (nog steeds), ik 3 dagen in de zorg, verpleging.

    Alles ging voor de wind, we trouwden en kunnen een huis kopen.
    daarna zwanger, echt een droomleven.

    maar toen mijn dochter een halfjaar was ging het slecht met mij, door omstandigheden (leidinggevende van werk ) werk 20 uur afgepakt, omdat ik zo ziek was waren we te laat om het terug te draaien dat ze die 20 uur niet had mogen afpakken, dus van 24 uur naar 4 uur met een huis, we hebben ook spaargeld moeten gebruiken maar dat is ook niet oneindig.

    na 2 jaar hebben ze me ontslagen, ging van ongeveer 2300 plus onregelmatigheid toeslag naar 200 euro, we hebben het het eerste jaar kunnen redden van ons spaargeld maar ik moest de wia in (heb chronische post traumatische stress stoornis etc)

    gelukkig was de uwv begripvol en omdat ik ook kon aantonen dat ik al ziek was voor ik mijn werk verloor, hebben ipv 4 uur wia , 24 uur 24 wia.

    maar geloof me geen vetpot, ik zou alles overhebben om gezond te zijn.

    we kunnen niet weg uit ons omdat we dan achterblijven met een schuld plus de huizenmarkt is hier erg slecht.

    gelukkig kunnen we alle vaste lasten betalen.
    maar kleding voor mezelf of andere luxe dingen zoals een dagje sauna etc doen we echt niet of roken

    alles wat we kunnen sparen en de kinderbijslag gaat naar onze dochter zodat zij passende kleding, leuke kleding, goede bril, regelmatig naar de kapper kan.

    dus ja armoede bestaat wel in Nederland, wij kunnen eten/drinken/zorgen dat onze dochter alles heeft wat ze nodig heeft en af en toe dat uitje met haar.

    gelukkig gaat het weer wat de betere kant op bij ons.
     
  5. Crazycat

    Crazycat VIP lid

    21 nov 2009
    8.849
    1
    36
    belgie
    nou iedereen denkt anders over armoede maar als ik in mijn omgeving zie hoeveel mensen naar de voedselbank moeten
    en amper geld hebben voor kleding
    en drie slagen gek werken voor een miniloon
    en eigenlijk er niets mee kunnen omdat tegenwoordig alles zo enorm duur is! tja .. armoede kennen ze in afrika ook en weet ik veel waar.
    maar als ik alleen maar terug kijk naar nederland..
     
  6. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Maar kennen jullie echt veel mensen in de bijstand en die naar de voedselbank moeten enzo? Ik lees dat hier veel terug in het topic en vind dat echt heel erg.

    Ik ken eigenlijk niemand in zo'n positie, misschien dat ik er daardoor ook wat makkelijker over denk.
     
  7. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.176
    6.710
    113
    Ik ken ook wel veel mensen die in Nederland in armoede leven...

    Alleen is het wel zo dat mensen die in Nederland in armoede leven toch meestal wel nog te eten hebben...en kinderen krijgen een bepaalde pas zodat ze ook kunnen sporten ( krijgen zelfs sportkleding)
    En ik moet zeggen...ik ben soms weleens jaloers dat ze dat voor die kinderen gratis krijgen..want het is allemaal wel heel duur...maar ik vind het wel heel goed dat de kinderen dan niet de dupe worden.

    Ik merk ook dat mensen die in het zelfde schuitje zitten elkaar veel helpen door inzamelingen te houden op facebook. Dat werkt ook wel heel goed.
    Ik geef bijvoorbeeld ook wel vaak iets weg op een weggeefsite. Kleding et cetera..
     
  8. mamavan3jochies

    mamavan3jochies Niet meer actief

    ik zou het ook niet direct als negatief opvatten. Zolang je het maar kun beargumenteren. Als je benoemd dat je je kinderen een goede basis hebt willen geven, dan klinkt het veel beter dan wanneer je `geen werk kon vinden, geen zin had om te werken...` Iets waardoor een ander zou kunnen gaan denken dat je een ongemotiveerde luie werknemer bent die zijn verantwoordelijkheid niet neemt.
     
  9. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.023
    2.159
    113
    Ik ben zelf werkgever én moeder. Aan de ene kant zou ik iemand niet direct af willen serveren omdat hij of zij de kinderen een tijdje heeft verzorgd zonder daarbij te willen werken.
    Aan de andere kant zou ik zo iemand ook niet direct aannemen. Ik zou toch bang zijn dat zo iemand altijd de kinderen voor laat gaan en het dan op zijn werk laat afweten. Voor ieder hoestje van het grut zich zelf ziek melden, niet bereid zijn om zich een beetje flexibel op te stellen, want hé, de kinderen gaan natuurlijk voor. Je leest hier op het forum ook wel eens dat soort topics en als werkgever zit je daar maar mooi mee. Misschien dat meer werkgevers die angst hebben en dat daarom sollicitanten met een gat in hun cv een beetje gemeden worden.

    Als het trouwens de perfecte match met de vacature zou zijn, zou ik me wel over deze bezwaren heen zetten en dmv bijv. een jaarcontract wel durven kijken hoe het in de praktijk gaat.
     
  10. kersenflap

    kersenflap Niet meer actief

    Ik maak het momenteel van heel dichtbij mee, dat iemand alle zeilen bij moet zetten en toevallis is onderlaatst de voedselbank in beeld gekomen bij haar, heel triest allemaal dat het zo moet, zeker in verband met het verdriet wat het allemaal teweeg brengt maar ook heeft gebracht heeft veroorzaakt. Maar ze is heel dankbaar dat het er is. En wij ook uiteraard.
     
  11. kersenflap

    kersenflap Niet meer actief


    Ken je niemand of weet je het misschien niet, hier weten wij en mijn oom en tante van de situatie af en verder niemand en geloof mij er staat echt geen groot bord op dat het van de voedselbank komt, stukje schaamte brengt het in haar geval wel teweeg, ze schaamt zich vreselijk hoe vaakl we ook zeggen probeer het als hulpmiddel te zien, zij moest rondkomen van 37 euro in de maand met 2 personen.
     
  12. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Ik heb een paar jaar geleden bij toeval eens een dag mee geklust bij de voedselbank (ik had spullen over en wilde dat brengen, toen ze hoorde dat ik maatschappelijk werk studeerde kon ik meteen een dag meelopen om te zien hoe dat nu allemaal gaat bij de voedselbank). Ze vroegen of ik iemand kende die er gebruik van maakt. Nee, zei ik.

    Toen zei ze dat de kans groot is dat ik wel degelijk mensen ken die er gebruik van maken, maar dat mensen daar niet voor uit komen vaak, schaamte is toch groot. Ze zei ook dat er echt uit alle lagen van de samenleving mensen op de voedselbank zijn aangewezen, vaak ook maar heel tijdelijk.

    Leerzame dag gehad.
     
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113
    ik denk zeker dat dat vaker gebeurd en dat is dus fout vind ik. Degene die bij de kinderen thuis geweest is en dan bewust besluit om weer te gaan werken heeft ws 10 x meer motivatie dan iemand die een baan zoekt om maar geen gat in zn cv te hebben. Ik zou als werkgever verder kijken dan je neus lang is.
     
  14. Born2beMom

    Born2beMom Fanatiek lid

    9 dec 2014
    1.484
    0
    36
    NULL
    NULL
    Nou sorry maar dit vind ik dus geen armoede.
    Je kan jezelf en je kind voorzien in alle basisbehoeften.
    Ze kan zelfs naar de kapper! Dat is echt veel meer da de meesten kunnen zeggen.
     
  15. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Ik vind het vervelend voor je dat je het niet breed hebt, maar als je nog regelmatig naar de kapper kan... Zolang je je geen luxe dingen kunt veroorloven ben je niet arm, dat ben je als je je kinderen geen fatsoenlijke maaltijd kunt bieden.
     
  16. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Ze zegt toch ook niet dat ze arm is;). Jeetjemineetje is dit een wedstrijdje "vingertjeswijzenjijbentnietarmdusjemagnietzeiken"? Je kunt ook gewoon zeggen: "meid wat vervelend voor je en fijn dat jullie er een beetje bovenop komen".
     
  17. Born2beMom

    Born2beMom Fanatiek lid

    9 dec 2014
    1.484
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ze zegt na dr verhaal duidelijk: dus.. ja armoede bestaat

    Ik zou lekker meegaan in dit soort beweringen van ontevreden mensen....
     
  18. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Het komt op mij meer over dat ze gewoon even haar verhaal kwijt wil. Armoede is moeilijk te definiëren, wat voor de één als een zware levensstijl voelt is voor de ander piece of cake. Ze heeft niet gezegd dat ze arm is, ze zegt dat armoede bestaat, en jij maakt het er van dat ze ontevreden is. Mag je alleen zeuren als je volgens jouw definitie in armoede leeft?
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dat hangt ervan af, als iemand in die tijd in de WW heeft gezeten verwacht ik wel dat ie al drie tijd bezig was met het werk vinden of zijn CV gat op te vullen. Want dan ben je officieel een werkzoekende.

    Bewust stoppen met werken om thuis te zijn vind ik iets anders, en dan is het volledig afhankelijk van de tijd dat degene eruit heeft gezeten, en van de betreffende functie.
    Een kassa medewerkster zal veel minder last hebben van die gat dan bijv een belastingadviseur.
    En daarnaast is het heel belangrijk om te laten zien wat degene heeft gedaan om bij te blijven in zijn vakgebied in die periode, dat telt natuurlijk ook mee.
     
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113
    ik had het idd uiteraard niet over een werkzoekende...maar over iemand die bewust thuisblijft. Maar ik ben blij met je antwoord...dat laatste doelde ik dus op en jij kijkt dus idd verder dan je neus lang is;)
     

Deel Deze Pagina