Rijangst - ervaringen?

Discussie in 'De lounge' gestart door Joiedevivre, 31 aug 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Joiedevivre

    Joiedevivre Bekend lid

    1 aug 2014
    717
    0
    0
    Ik heb dus inmiddels zo'n 6 jaar mijn rijbewijs maar omdat ik toentertijd geen auto had en overal met het OV kon komen, reed ik amper. M'n rijbewijs halen vond ik al heel eng en dus heel veel lessen gehad, maar omdat ik dus niet veel meer gereden heb sinds toen, heb ik nu rijangst ontwikkeld. Ik durf niet meer in de auto. Heb al knikkende knieen als ik eraan denk. Krijg het warm en benauwd. Ik probeer het wel eens (paar keer per jaar) maar de laatste keer reed ik met mijn man op de snelweg en werd langzaam zwart voor m'n ogen en barstte ik tranen uit op de parkeerplaats van het tankstation. Toen heeft m'n man het maar snel overgenomen want ik ben zo een gevaar op de weg.

    Ik wil die angst absoluut overwinnen, vooral nu ik kinderen heb en het gewoon erg handig is als ik kan rijden. Maar hoe? Een paar lesjes nemen gaat mij niet helpen. Waar vind je mensen die hier gespecialiseerd in zijn? Het is meer dan oefenen, het is ook psychologisch. Wie heeft hier ervaring mee?
     
  2. Zeeuwsmeisje

    Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

    9 aug 2006
    3.051
    1
    0
    zeeuws-vlaanderen
    Er zijn rijscholen die instructeurs hebben die cursussen hebben gevolgd toegespitst op rijangst, faalangst enz. Ik zou daar eerst eens naar zoeken. Het gebeurt vaker dat mensen na het behalen van het rijbewijs en als ze een poosje niet hebben gereden (of na een ongeluk waardoor de schrik erin zit) nog wat lessen volgen
     
  3. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Dit! Mijn instructeur deed dit veel, en heeft echt behoorlijk 'extreme gevallen' geholpen. Welke omgeving woon je?
     
  4. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.473
    3.149
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    http://rijrelaxed.nl/ - hier een voorbeeld... er zijn best wat aanbieders!

    Simpelweg ook omdat er heel veel mensen met een soortgelijk probleem kampen..
     
  5. Robynn

    Robynn Fanatiek lid

    18 mrt 2014
    1.139
    0
    36
    Ik lees even mee.. ik ben zo'n gevalletje die bij voorbaat al niet eens aan een rijbewijs wil denken..
    Toch wil ik er ooit wel eens mee beginnen..
     
  6. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Mijn moeder heeft het ook.. die lessen hebben haar niet geholpen, nu gaat ze volgens mij hypnose proberen of het praten met een psycholoog.
    Als je googled op rij angst lessen en dan je woonplaats kom je denk ik een heel eind.
     
  7. Smile

    Smile Fanatiek lid

    11 sep 2008
    4.358
    0
    0
    Bij hebben deze speciale lessen niet geholpen.
    Ik ben dr nu klaar mee.
    We gaan tzt verhuizen naar een woonplaats met alle voorzieningen bij de hand. Geen zin meer om er elke keer weer gefrustreerd door te raken. Ik heb er erg mijn best voor gedaan om de angst te overwinnen, helaas niet gelukt.
     
  8. MoedervanSafia

    MoedervanSafia Fanatiek lid

    10 mrt 2013
    2.803
    4
    38
    Vorig jaar had ik ook extreem rijangst. Ik had 2 jaar niet gereden.

    Hoe ik het heb gedaan:
    Op een niet regenachtige dag als het heel rustig is op straat (zondagochtend bijvoorbeeld) in je EENTJE een klein stukje rijden. Ik stapte in en mijn hart ging als een gek tekeer. Ik bleef er dan enkele minuten inzitten en nam alle tijd om voorzichtig te starten, koppeling in te drukken etc..

    Daarna reed ik enkele straten verder en weer terug.. mijn hele lichaam trilde als een gek! Er was helemaal niemand op straat dus als de auto afsloeg, was er toch niemand..

    Beetje bij beetje pakte ik de auto vaker en nu rijd ik overal natoe. Snelwegen doe ik zonder moeite en ik rijd nu zalig. Ik mis het zelfs (mijn man heeft 90% de auto i.v.m. werk en ik werk in de buurt)..
     
  9. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Precies dit verhaal, rijbewijs gehaald, veel nog met ov gedaan, angst ontwikkeld, smoesjes verzonnen. Kreeg ook echt paniekaanvallen. Mijn man reed me naar een parkeerterrein. Heel langzaam. Meter voor meter. Stap voor stap. En nu rijd ik ook zo het land door, van platteland tot amsterdam.
    Belangrijkste besef wat ik had is dat ik dacht dat ik angst voorkwam door te stoppen wanneer het me te eng werd. maar daardoor werd het alleen maar erger. Juist dan even ademhalen, rustig doorgaan werkte veel beter.
     
  10. MamavC

    MamavC Niet meer actief

    Meid ik herken het. Ik haalde 2 jaar geleden (op mn 18e) mijn rijbewijs maar kon mij nog niet meteen een auto veroorloven. Ik kon goed rijden, helemaal niet angstig en af en toe eentje geleend om een ritje te maken. :)
    .. maar toen reed ik een paar maanden niet en kocht ik een eigen auto. Ik kon de eerste versnelling niet vinden, hij sloeg af midden op een kruispunt, ik zag mensen over het hoofd die voorrang hadden, echt dramatisch en dus stapte ik er 4 weken lang helemaal niet in.
    Het enige dat helpt is rijden, rijden en nog eens rijden!! Ik doe het nu ook meer en het voelt steeds vertrouwder. Want hey, je hebt niet voor niks dat roze pasje!
     
  11. Joiedevivre

    Joiedevivre Bekend lid

    1 aug 2014
    717
    0
    0
    Utrecht :). Bedankt voor alle goede tips. Ik ga me er eens in verdiepen. Het vertrouwen in mezelf en de auto moet gewoon stukje voor stukje denk ik weer gaan groeien.

    @Smile, dapper besluit. Het is denk ik ook een hele opgave om je erbij neer te leggen maar dat geeft zo te horen ook opluchting.
     
  12. SweetPrincess

    SweetPrincess Bekend lid

    17 feb 2015
    601
    43
    28
    NULL
    NULL
    Ik ken het hoor, rijbewijs gehaald, geen auto...
    Vriend heeft wel een auto maat liet ik steeds rijden, ik hou gewoon niet van rijden!!

    We hebben nu een (semi)automaat als auto en moet zeggen dat het me zooveel meer rust geeft. Ik kan me nu meer focussen op het rijden. En ik ben laatst met mn moeder naar de baby dump geweest om te winkelen helemaal over de snelweg heen. Trots dat ik was!! En een heleboel leuks gekocht natuurlijk dus dubbel zo blij.
    Die winkel is met het ov zown 2 uur en met de auto zown 20 min vanaf mn moeders huis.
    Ben ook heen gereden naar mn moeder. Gaat nu wel veel beter. Probeer ergens heen te rijden wat je leuk vind om jezelf te belonen ofzo.

    Schakel rijden kan ik wel maar dan wel het liefst in een volkswagen polo waarin ik het heb geleerd hahaha. Dat voelt vertrouwd en rijdt gewoon lekker. En ja tuurlijk kan ik ook in andere auto's maar liever niet :p
     
  13. xbabyxdx

    xbabyxdx Niet meer actief

    Ergens heb je toch je rijbewijs weten te halen, en daar mag je eigenlijk best trots op wezen. :) Misschien helpt bij jou een paar lessen speciaal voor rij - angst wel. Ik hoop in ieder geval dat je gauw weer kunt rijden!


    Bij mij is het helaas een ander verhaal. Naast rij- angst heb ik ook faalangst. Erg leuk... NOT.
    Het belemmert mij zelfs in het solliciteren, en het bereiken van mijn "droombaan". Ik wil heel graag, en heb het pas weer geprobeerd, maar ik sla echt doodsangsten uit achter het stuur! Dit is niet alleen met een auto hoor. Met een fiets of scooter waarmee ik de weg op moet gebeurd dit ook. Ergens ben ik bang om een ongeluk te krijgen. Heel stom maar als mijn man rijdt dan heb ik daar helemaal geen last van.


    Offtopic : ( moet er achter het woordje "rijdt"nou een (t) ? ik twijfel :D )
     

Deel Deze Pagina