Iemand ervaring met VAC therapie/pomp

Discussie in 'De lounge' gestart door Nora86, 6 sep 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Na een operatie op 19-08 heb ik een enorme open wond gekregen van 8x10 en 2.5 cm diep (rug/bil). Doordat het enorm lekte en uit de hand liep is er nu sinds vrijdag VAC therapy gestart, maar inmiddels is de spons al 4x vervangen. De spons hecht echter steeds aan de wond zelfs na weken amper los te krijgen. Was benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft, en zo ja zijn er minder pijnlijke manieren? Morfine al present maar zelfs dat is niet voldoende.
     
  2. Domburg

    Domburg Lid

    21 jul 2013
    29
    3
    3
    NULL
    NULL
    Ik neem aan dat de wijkverpleegkundige/wondverpleegkundige je hier ook bij helpt?
    Ik zie ook wel eens dat er morfine in de wond gedruppeld wordt, maar ik begrijp dat dat dus al gebeurd? Wat naar dat het steeds niet goed zit. Doorgaans moet het toch 3 dagen kunnen blijven zitten....
    Heb geen verdere tips voor je maar wil je heel veel sterkte wensen.....
     
  3. Badeend81

    Badeend81 Actief lid

    12 jul 2015
    128
    0
    0
    NULL
    NULL
    Me man heeft het gehad met een zwaar ongeluk aan zijn arm, doe fijner de spons dan gaat het minder pijn doen maar dat is wel al 10 jaar geleden weet niet of de behandeling bog het zelfde is, kan geen pijnstilling tegen op. Veel sterkte moet gelijk weer denken aan die tijd dat ik het verschoonde pff
     
  4. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    De verpleegkundige helpt hier zeker bij! Zij weekt de pleisters los en daarna de spons maar omdat het aan de onderkant letterlijk in de wond hecht, ze zei net dat het leek of het genaaid was. Is het zo lastig om het los te krijgen en ben ik op zoek naar wat minder pijnlijke methodes :D
     
  5. jongenmeisje

    jongenmeisje Bekend lid

    2 jan 2012
    838
    0
    0
    Waarom de spons vervangen . Het is toch net de bedoeling dat het voch wordt afgevoerd door de pomp. Klink als niet goed aanbrengen. Wie begeleid de wondzorg.thuiszorg of ziekenhuis?
     
  6. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Zodra de vacuum loslaat moet de hele spons vervangen en een nieuwe slang erop. Het is een lastige plek dus de vacuum heeft nu al een aantal keer losgelaten, ivm hygiene moet dan alles opnieuw. Zowel de chirurg als de wondverpleegkundige als de wijkverpleegkundige houden toezicht hoor, alleen zij wist het net ook niet meer en ging de HAP bellen voor tips, die uiteraard ook weer niets wisten.. dus uiteindelijk heb ik m zelf los gepeuterd (auw). De pomp wordt prima aangebracht en heeft al heel veel afgevoerd. De wond ziet er ook al een stuk beter uit, alleen ik zie zo op tegen het vervangen van die spons wat sowieso 2x per week moet.
     
  7. sniffy

    sniffy VIP lid

    26 mrt 2008
    10.179
    1
    36
    Verzorgende
    Dordrecht
    Ik las dat de spons 3 x per week vervangen moet worden. Misschien dat dat helpt.
     
  8. klarinet

    klarinet Fanatiek lid

    23 apr 2007
    2.980
    131
    63
    Praktijkondersteuner somatiek
    Zuid limburg
    Vanuit werkgebied weet ik dat er met een pomp hele goede en mooie resultaten behaald worden. Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee en kan ik je niet helpen met je vragen.
    Ik werk zelf als doktersassistente binnen een huisartsenpraktijk en van deze therapieen weten wij (ook de huisartsen) niet heel veel af.
    Voor overleg denk ik dat een dermatoloog je betere antwoorden kan geven.

    Maar waar ik wel aan dacht is dat we hier in het zuiden des land een speciale thuiszorg hebben, toegespitst op wondzorg. Het wond expertise centrum. Zij zijn echt gespecialiseerd en leveren prima zorg. Maar ik weet niet of zulke opties in jouw regio ook beschikbaar zijn en wellicht maak je hier al gebruik van.

    Heel veel succes en een snelle wondgenezing!!
     
  9. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.466
    1.650
    113
    Brabant
    ik ben wvpk'er en het klinkt alsof het idd een prima wondbeleid en opvolging is.
    het vervangen van de spons is inderdaad erg pijnlijk. zeker bij een wond die goed geneest= een goed doorbloedde wond.
    wat helpt is de spons goed natmaken bij het verwijderen. en idd morfine.

    waar ze wel goed op moeten letten is dat het granulerende weefsel niet beschadigd wordt bij het verwijderen van de spons.

    Wanneer wordt de het hele systeem opnieuw extra vervangen?
    schiet hij dan helemaal los of geeft de pomp alarm dat de vacuum eraf is?
    in het tweede geval is er soms een heel klein lekje en kun je soms met wat bijplakken de boel nog wat redden.

    succes ermee. het klinkt vreselijk pijnlijk:(
     
  10. suikerfee

    suikerfee Fanatiek lid

    13 jan 2010
    1.694
    361
    83
    Ik weet vanuit werkervaring dat je de spons alleen maar hoeft te vervangen als deze langer als 2 uur niet vacuüm heeft gezeten. Ik bedoel dan als er tussentijd iets mis gaat.

    De boel te vaak helemaal vervangen heeft een negatief effect op de van therapie.
     
  11. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38

    Ja ik via mijn werk! Wij kregen de tip om als de spons vervangen moet worden die via de slang nat te maken zodat deze beter los komt. Dit moet de pijn verminderen. En zorgen dat de pomp minstens een half uur uit staat voor vervanging zodat het vacuüm er echt helemaal uit is.
     
  12. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Misschien kunnen ze mepitel onder de spons leggen? Dat is een siliconen gaas met kleine gaatjes dat niet kan hechten.
     
  13. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38

    Ja dat is zo! Als er een lek is mag je inderdaad bijplakken!
     
  14. Bertha

    Bertha Bekend lid

    13 okt 2010
    850
    1
    18
    NULL
    NULL
    2x per week vervangen is voldoende.
    Dat hij zo vast hecht is voor jou heel vervelend, tijdens de wissel maar over de wond zegt het dat hij super snel heelt!
    Waar vaak een fout kan zitten is dat de verpleegkundige de spons te groot in het wondbed legt. Elke keer moet ie juist wat kleiner geknipt worden zodat de wond ook de ruimte heeft om op te komen. (granuleren)
    Als het de wissel niet te doen is voor jou qua pijn, kan de verpleegkundige lidocaïnevloeistof ca 10 min. voor de wissel in spuiten, door gewoon het slangetje ca 10cm boven het wondbed af te knippen het met een spuitje in te spuiten. hiervoor heb je wel een recept nodig.
    In de thuiszorg ken ik ook situaties waarbij het onder het douchen verwijderd wordt.
    Bij een luchtlekkage zeker niet de hele spons laten vervangen!!! Qua hygiëne is een dom argument. Juist met een VAC therapie heb je een hele schone wondgenezing. Proberen het lekje te vinden en bijplakken. óf als al het plak eraf, de spons laten zitten en alleen nieuw plakken.

    De pomp wordt geleverd door een bedrijf, je moet even kijken welke deze hem aan jou heeft geleverd. Dergelijke bedrijven hebben een 24 uurs nummer dat altijd te bereiken is bij vragen en problemen. Daarnaast kunnen ze, als jouw thuiszorgvpk het niet weet, ook altijd thuis komen ondersteunen.
    Hopelijk heb je iets aan deze tips!
     
  15. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Ze heeft vandaag twee keer bij geplakt! En de eerste keer werkte het prima, de tweede keer stond ik op van het toilet en hoorde ik er lucht uit lopen. Not again.... Heb mijn vinger erop gehouden en meteen gebeld, ze heeft geprobeerd dat gat te plakken maar er werd geen vacuum meer gezogen dus alles mocht weer opnieuw.
    Het slangetje heb ik nog niet gehoord, misschien eens vragen de eerstvolgende keer. Het beleid is hier schijnbaar vacuum eraf - nieuwe spons. Het is idd flink pijnlijk en voel me ook echt niet tof maar goed dat is een ander verhaal.
     
  16. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Ik zal morgen zelf eens contact zoeken met de chirurg om te vragen hoe het precies zit met de spons. Er werd idd gezegd 2x per week is voldoende , maar zodra hij loslaat en niet meer te plakken is wordt hij hier dus helemaal vervangen. Ook omdat hij dan meteen lekt. Hoe of wat verder weet ik niet, ik ben niet degene die dit bedacht heeft ;)
     
  17. Roosje83

    Roosje83 Fanatiek lid

    4 jun 2012
    2.195
    11
    38
    NULL
    NULL
    Oh bah, als ik het lees weet ik meteen wat je bedoeld. Het is vreselijk pijnlijk. Heb je een fijne spons? Dit is bij mij uiteindelijk gedaan en dat vond ik veel schelen.

    Is het vervangen iedere keer echt nodig? Bij een klein lek werd er bij mij bijgeplakt om het probleem te verhelpen. Mij is verteld dat iedere dag vervangen juist ook niet goed is want dan "trek" je telkens het granulerende weefsel kapot. En dat moet juist zorgen voor de wondgenezing.

    Heel veel sterkte!
     
  18. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Hier ga ik ook mee aan de slag, dankje.
     
  19. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Anders zelf het bedrijf van de pomp bellen? Zij hebben consulenten die kunnen helpen. Als het zo vaak lekt dan doet iemand het niet helemaal goed....
    Of via het bedrijf waar je de materialen van krijgt.
     
  20. a2cmieux

    a2cmieux Niet meer actief

    Ik ben verpleegkundige en heb daardoor wel eens te maken met VAC therapie. De plastisch chirurgen die bij ons het beleid bewaken willen altijd dat wij de spons een half uur nat laten. Dus pomp uit, Nacl 0,9% op de spons (niet spaarzaam!) en dan pas na een half uur het hele verband vervangen.
     

Deel Deze Pagina