GBP een hype?

Discussie in 'De lounge' gestart door luca75, 13 sep 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    mamaatje dan is jouw familie denk ik een uitzondering.

    Ik hoor van mijn vriendin dat ze ook probeert wat ze nog kan verdragen van "slecht" voedsel.
     
  2. Nikki88

    Nikki88 VIP lid

    29 jul 2008
    11.656
    230
    63
    Niet verevelend bedoeld, maar als ze idd al heel gezond eten en niet teveel calorieën per dag binnen krijgen, wat heeft dan een GBP voor toegevoegde waarde? Ik bedoel kan je dan niet gewoon zelf leren kleinere porties te eten zodat je die zware operatie bespaard blijft? Of denk ik te simpel? :)
     
  3. Islah

    Islah Niet meer actief

    Vraag ik me ook echt af. Het enige verschil is dat je geen honger hebt met zo'n maagverkleining.
     
  4. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Dat denk ik ook...

    Ik zit in het traject. Heb een datum. Maar ik ga denk ik afbellen. Het is me eerder gelukt om 55kg af te vallen. Niet alles is er weer aan na 2 zwangerschappen gelukkig maar ik moet er nu nog wel zo een 35-40 weer af krijgen.
    Screening was appeltje eitje. Voorlichting ook. Er werd echt gezegd dat niemand meer dik hoeft te zijn...
    Ik had en heb mijn vraagtekens nog steeds en dus ga ik waarschijnlijk afzeggen.
    Ik moet het ook kunnen zonder operatie. Ik vind het te ingrijpend op het moment om de risico's te nemen als mama van 3 kleine kindjes en hoofdkostwinner thuis...
    Ik ga er nog 1x zelf voor.
     
  5. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Ik had ook ergens gelezen dat een gbp een lichamelijke en heftige ingreep is om de psychische oorzaak te onderdrukken. Zoiets maar dan nog pakkender geschreven.
    Heel veel mensen hebben het psychisch dan ook erg zwaar na de ingreep. Ze willen eten maar kunnen het niet meer. En veel mensen eten er doorheen en komen weer aan.
    Voor veel mensen kan het een fantastisch hulpmiddel zijn maar veel mensen denken er ook te makkelijk over. Je moet nog steeds discipline opbrengen en gezond eten en sporten. Je leefstijl omgooien. Met een operatie wordt het je wel iets makkelijker gemaakt omdat je weinig kunt eten en minder voedingsstoffen wordt opgenomen door je lijf.
     
  6. Child

    Child Fanatiek lid

    6 sep 2011
    2.772
    208
    63
    Tante van mijn man heeft gbp gehad en die moet inderdaad een bedrag terugbetalen als ze binnen (volgens mij) 5 jaar weer aankomt.
    En dat was gewoon in Nederland, dus die regel is er dan soms al wel.
     
  7. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.063
    10.330
    113
    Wat natuurlijk wel heel veel scheelt. Als je weer gewoon voelt dat je genoeg hebt gehad, eet je minder snel teveel. Mensen met ernstig overgewicht hebben vaak een heel verstoord systeem waardoor ze veel trek blijven hebben. Als je dat systeem "reset" dan helpt dat ontzettend in het afvallen.
    Uiteindelijk is een eetverslaving hetzelfde als elke andere verslaving, maar je moet eten om te kunnen blijven leven terwijl je sigaretten of alcohol helemaal achterwege kan laten. Goed leren omgaan met eten terwijl je dat nooit/heel lang niet kon is een ontzettend grote klus.
     
  8. Chilleke

    Chilleke VIP lid

    21 jan 2010
    10.869
    1
    36
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Brabant
    Zo wat een vooroordelen hebben sommige zeg...

    Is het een hype, geen idee. Ben allang blij dat je een keuze krijgt tegenwoordig. Ik vond de screening wel pittig, maar is afhankelijk bij welk ziekenhuis je komt.
    Maar Goed, het is absoluut geen makkelijke uitweg, en ik vond het ook een behoorlijke operatie.
    Maar het is en blijft een hulpmiddel, ken diverse mensen die met verkeerde redenen het hebben gedaan, en die lopen 1 voor 1 tegen een muur aan. Dus tja...

    Ik ben daarentegen erg blij dat ik het heb mogen krijgen, en ben er van overtuigd dat ik het op eigen voet miet gelukt was om zoveel af te vallen, ben nu 70 kilo kwijt, en wil nog 10 kilo, dus ben er nog niet. Naar mijn energie en leven is er zeker weten op vooruit gegaan.

    En tegen mij is verteld dat je moet eten als een normaal slank persoon, en die eten naast gezond ook af en toe een gebakje en chips.
     
  9. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.173
    3.124
    113
    Vrouw
    Maar hoe worden deze mensen dan wel zo zwaar? Dat vraag ik me oprecht af. Als je het aan je schildklier hebt heeft een gbp dus geen zin. Andere reden kan ik eerlijk gezegd niet bedenken. 120 kilo overgewicht krijg je niet van de frisse buitenlucht inademen toch?
     
  10. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Míjn schoonmoeder klaagt steeds over haar lage suikerspiegel en eet dus zo'n beetje de hele dag door en is amper afgevallen.
     
  11. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    Chilleke maar een normaal slank persoon, wie dat dan ook mag zijn, zal niet eerst taart, snoep of een toetje eten voor er iets gezonds naar binnen gaat.

    Dat doet mijn vriendin dus wel.
     
  12. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    Krullie wat knap dat je al een keer zoveel bent afgevallen. Ik weet zeker dat het je zo ook gaat lukken!

    Ben er zelf 30 afgevallen. Ook op eigen kracht.
     
  13. Rylie

    Rylie VIP lid

    14 jun 2010
    5.725
    470
    83
    Vrouw
    Patissier
    Noord Brabant
    Ik heb een sleeve. Bijna hetzelfde als een gbp maar dan komen ze niet aan je darmen.

    Ik zie het absoluut niet als een hype. Ik heb het voor mezelf gedaan en voor niemand anders. Voor mijn eigen gezondheid en voor mijn toekomst.

    Ik blijf er ook bij dat iemand die zo'n ernstig overgewicht nooit heeft gehad niet weet wat het is. En hoe het is. Dat is net zo iets als dat ik niet snap dat een verstokte kettkingroker die sigaretten niet kan laten liggen.

    Voordat ik de sleeve kreeg heb ik uit mezelf gelopen bij iemand die mij heeft geholpen om in te zien waarom ik at. Ik ben een echte emotie eter. En toch ondanks dat ik 3x per week sport en alles te voet of op de fiets deed viel ik niks af.
    Ook dik heb voor dat ik de sleeve kreeg alle dieten en afslankpillen die deze wereldbol heeft gehad. Met wisselend succes.

    Ik ben gaan nadenken over een sleeve omdat ik niet dood wil met mijn 50ste of meerdere kwalen onsat je overgewicht hebt.

    Ik wou ook weer een leuk leven. Genieten van de kleine dingen zoals op een terras een drankje pakken zonder dat je eerst moet nadenken of je wel in de stoel past.
    Of gewoon lekker gaan wandelen met je dochter door het bos. Of naar een pretpark zonder bang te zijn dat ze je uit de rollercoaster sturen omdat je te dik bent.

    Ik kon niet meer genieten. Ik leefde in mijn eigen veilige bubbel. De geboorte van onze dochter heeft echt mijn ogen geopend.

    En de rede ( voor mij dan) om zo'n zware operatie te onder gaan is voor een beter gezonder leven.
    En ja de operatie is zwaar en vraagt veel van je. Maar voor mij is dat het allemaal waard geweest. Ik LEEF weer.

    Oh zag ook een opmerking over dat iemand nog steeds taart enzo eet. Iedereen doet dat. Omdat je een sleeve of gpb hebt zegt niet dat je voor de rest van je leven in een strafkamp zit en alleen maar sla mag eten. Maar natuurlijk met mate.

    Ik ben in Eindhoven geopereerd in het Catharina en heb een natraject van 5 jaar. Ik kan alle hulp krijgen die ik nodig heb om er een succes van te maken mar dat ligt ook aan de persoon zelf.
    Deze operaties zijn een hulpmiddel en geen wondermiddel om voor de rest van je leven slank te zijn.

    Oh en de rede dat het steeds vaker hoort us gewoon weg (denk ik) ondat er steeds meer morbide obesitas is.
     
  14. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    In mijn mans zijn familie lijkt het ook een hype. Een hele gevaarlijke hype.
    3 hebben een gbp gehad en zijn eerst afgevallen, aardig wat, en het zit er nu weer bij.
    Want ze eten gewoon weer net zo, en sporten kunnen ze niet hoor.
    Tsjah.
     
  15. Hotsiflots

    Hotsiflots Fanatiek lid

    31 aug 2015
    1.538
    165
    63
    Full time mom
    Ik vind een GBP echt geen hype hoor!!!!

    Ten eerste weet dat bij een GBP je maag voor altijd verandert is in de maat van een groot ei en dan nemen de darmen nog steeds maar 50% op als voedsel,maar geestelijk verandert er niks!! je moet het alsnog zelf doen,levens lang op op vitamine pillen en vitamine tekorten zijn vaak de regel,ook kan een operatie falen waarbij iemand niet afvalt maar ook niet meer normaal kan eten,levens lang vloeibaar moet je dan maar indenken en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vreselijke ''dumpingen'' als je wat eet wat je niet verdraagt lees: uur lang ondraaglijke krampen,hartkloppingen en dan als afsluiter spuitdiarree...een GBP kan je zelfs je leven kosten (tijdens operatie of ondergewicht) en als je dan afgevallen bent zie je eruit als een shar-pei en dat allemaal voor de hype?? nee.

    Ik zelf heb een GBP,ik ben mijn hele leven dik geweest en afvallen kon ik makkelijk het was het eraf houden!! ook heb ik PCOS waarbij je het nog eens extra hard heb met afvallen,voor mij was het een laatste HULP middel en ben 80 kilo afgevallen op eigen kracht want ik kan nog steeds snoeien als IK wil!!! beter nog ik wordt ziek van water en melk producten,ook zit ik vast vitb12 prikken en ijzertabletten...was het allemaal waard?

    JA!!! ik ben ZWANGER na 11 jaar ongewild kinderloos te zijn en ik heb geen knie operatie nodig die was bijna versleten op 27 jarige leeftijd,en ja het is lekker dat je een gewone winkel in kan en kleren kan kopen die je wil...

    En ik kan gewoon nog eten wat ik wil met mate en dat mag!!!! ik ben echt geen konijn hoor met een GBP...en trouwens ik BARST van de honger sinds ik zwanger ben (zo wist ik dat ik zwanger was) ik moet om het uur eten om maar mijn honger te stillen.

    Er zijn altijd mensen die de regels aan hun laars lappen en die zullen zichzelf tegen komen door weer lekker net zo dik te worden als eerst want dat kan nog steeds namelijk!
     
  16. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Dank je!
    Ook superknap van jou! Hoe heb je t gedaan? Met een dieet of gewoon zelf gezonde keuzes gemaakt?
     
  17. berbel

    berbel Fanatiek lid

    25 nov 2005
    2.800
    96
    48
    Het is geen hype maar wel een goed hulpmiddel, afvallen kan idd iedereen maar het behouden maar 1%.
    Dat de screening niets voorstelt is niet waar, dat is per ziekenhuis verschillend.
    Ik heb gehoord dat je in BoZ of Terneuzen binnen 2 maanden geholpen bent maar dat is wel uitzondering.
    Veel mensen komen door GBP van hun suiker, hoge bloeddruk en/of andere klachten af dus dat scheelt heel veel kosten in de gezondheidszorg.
    Dat mensen weer aankomen is natuurlijk niet de bedoeling maar dat zijn echt uitzonderingen hoor (jammer genoeg).
    Altijd veel ophef over de vergoeding van de operatie maar sportblessures kosten de gezondheidszorg ook veel geld.
    GBP heb je levenslang, lijkt makkelijk maar is het echt niet.
     
  18. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Ik denk dat het ook komt omdat het nu gewoon meer voorkomt dan een paar jaar terug. Ik heb nu bijna 5 jaar een bypass en het was toen echt minder "gangbaar" dan nu om het zo te zeggen. Mijn screening was overigens wel heel streng, en moest ervoor vanuit Helmond naar Hilversum om 7.30 (gaap :p )
    Maar ik snap je punt wel.. Het lijkt een makkelijke oplossing, alleen daar ben ik het niet mee eens ik ben erg beperkt met eten en drinken. En ook ik ken mensen die na de operatie weer aangekomen zijn. Het is een verandering van je levensstijl die erbij hoort en niet puur een maag die verkleind word.
     
  19. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.439
    2.875
    113
    Ja dat denk ik ook. Een kennis van mij is diëtiste in het ziekenhuis en zij zegt ook dat het aantal enorm toeneemt. Wel zit 40procent na een aantal jaar weer op hun gewicht die ze hadden voor de operatie...
     
  20. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    Krullie, ik had een bmi van ruim 35. Toen heb ik de knop omgezet en ben in een klein jaar tijd 30 kilo afgevallen. Gewoon je verstand gebruiken. We weten allemaal wel wat goed of niet goed voor je is. Verschil met andere pogingen was dat ik me deze keer niet zielig vond.
     

Deel Deze Pagina