GBP een hype?

Discussie in 'De lounge' gestart door luca75, 13 sep 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    In mijn omgeving kan ik er ook zo 5 opnoemen die het afgelopen jaar geopereerd zijn, dacht eerst dat het een 40+ ding was maar er zit ook iemand van midden 20 tussen.
    Weet van zeker eentje dat zij er echt niet alles aan gedaan heeft om op eigen kracht af te vallen en dan heb ik er eerlijk gezegd wel mijn gedachtes over :)
     
  2. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    En dan nog. Ik ben ook te lui om te sporten. Ik vind het verschrikkelijk stom en besteed mijn tijd liever aan andere dingen.

    En toch ben ik al 13 kg kwijt. Geen dieet, maar mijn eetstijl aangepast. Dus met het idee om dit te blijven doen. Kost géén moeite, maar je moet wel accepteren, dat je sommige dingen niet meer 'mag' eten... Ik lust bijna alles en ik kan voldoende lekkere dingen vinden, die ik wél binnen mijn nieuwe eetstijl kan eten, dus het voelt nog niet eens als een opoffering.

    Wel zou ik nog wel eens een tummy tuck willen, om dat overtollige vel op mijn buik weg te laten halen. :)
     
  3. mamaatjevan5

    mamaatjevan5 VIP lid

    30 sep 2007
    5.584
    2
    38
    hier kan ik makkelijk op antwoorden, door de GBP krijg je dus veel minder binnen aan voedingsstoffen (welke dan ook) dan zonder, mijn moeder om voorbeeld te nemen zij woog rond de 180 kilo, zij kon enkel nog op de bank zitten en liggen, niet meer opstaan, niet meer bewegen zonder hulp, doordat zij dit niet kon, kon zij dus ook niet ff naar de sportschool bijvoorbeeld, dus elk stukje eten dat ze binnen kreeg, gezond en ongezond word omgezet in energie, die mijn moeder dus niet verbruiken kon, dat wordt dus weer omgezet in vet onverbruikte energie wordt dus vet (zo is het ons in het ziekenhuis destijds uitgelegd want ik snapte dus ook de toegevoegde waarde niet ;) ) dus om een gezond gewicht te kunnen krijgen moest haar maag kleiner zodat er dus minder voedingsstoffen naar binnen kunnen, hierdoor val je dus af langzaam, uiteindelijk kon mijn moeder dus weer beetjes bewegen, en inmiddels loopt en fiets ze overal naartoe, zij blijft dus nu op gewicht, doordat zij dus geen onzinnig eten eet zal ze dus ook niet weer aankomen ;)
     
  4. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.390
    4.245
    113
    Vrouw
    Van de vier in mijn omgeving is er één echt met zijn lichaam bezig, twee zijn er weer behoorlijk aangekomen en één, mijn moeder, is nog steeds op gewicht, maar gezond? Nee zeker niet. Kaliumtekort (is dodelijk), vitamine d tekort (neemt ze niet meer op), altijd misselijk als ze gegeten heeft, na rijstgerechten moet ze overgeven. En verder eet ze idd teveel koekjes, suiker en verkeerde dingen.
    Mijn moeder had trouwens een andere reden dat ze deze operatie gedaan hebben, maar ze was idd ook te dik (maag/slokdarm/etc problemen, maar dat heeft ze dus nog steeds).
    Ik vind het een slechte operatie en idd lijkt het wel een hype.
    Tuurlijk is het voor sommigen heel goed n gaat het daarna goed, maar hier om me heen is het dus voor 75% niet nuttig.
     
  5. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Maar voor die tijd dat ze niet meer kon opstaan ed lijkt me toch niet dat ze altijd heel gezond. En in het geval van je moeder snap ik zo'n gbp wel heel goed overigens.
     
  6. Denise K

    Denise K Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.230
    354
    83
    Vrouw
    Ik ken er zo'n 3 in mijn directe omgeving. Alle 3 enorm veel afgevallen. Wel alle 3 complicaties. Bij de een is haar galblaas eruit gemoeten en bleek er ook een darmhernia te zijn. De tweede had zo'n ernstig vitamine te kort dat ze het met pillen en spuiten zelfs niet op peil kregen. Haar haar is zo ongeveer gehalveerd. En de derde dame heeft begin dit jaar weken in kritieke toestand gelegen omdat haar maag/darmen er gewoon mee stopte nadat ze bekneld hadden gezeten...

    Alle 3 jonge vrouwen met kinderen... Ik vind het nogal een risico.
     
  7. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.828
    3.473
    113
    komt het nou veel voor dat je aankomt na een gbp?
     
  8. Chelsey88

    Chelsey88 Actief lid

    5 okt 2014
    472
    526
    93
    Ik vind het hype.. het is absoluut niet gezond ook! Ik vroeg een keer aan iemand of ze nu ook meer aan sport deed nu ze dat weer kan. Haar reactie; nou.. eerst even afwachten hoe ver we nu komen. In mijn ogen is het gewoon een makkelijke uitweg voor mensen zonder disipline.
    Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar ik weiger te geloven dat die screening zo streng is. Ken meer mensen die er doorheen komen als die afgewezen worden (geen). Waarschijnlijk is het vooral een traject om mensen voor te bereiden op de ingreep.
     
  9. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    6.807
    389
    83
    nee ik ben afgevallen door heel gezond te eten en veel te sporten
     
  10. skiwi

    skiwi Fanatiek lid

    15 jun 2012
    4.270
    402
    83
    Vrouw
    Niet verkeerd bedoeld hoor, maar als je minder kunt bewegen, kun je je eetpatroon hier toch ook naar aanpassen? Ik ben zelf ziek en kan minder bewegen dan gezonde mensen. Daar houd ik dus rekening mee, ik eet minder dan ik deed toen ik nog gezond was. Simpelweg omdat mijn lijf dit niet nodig heeft.
    En ik kan zelfs afvallen zonder veel te bewegen en zonder honger te hebben.
     
  11. sniffy

    sniffy VIP lid

    26 mrt 2008
    10.179
    1
    36
    Verzorgende
    Dordrecht
    Het komt op mij over als een hype.

    Volgens mij vergeten sommige mensen ook dat ze de rest van hun leven maag/darm patiënt zijn.
    En als je later medicatie nodig hebt, je lichaam kan dat dan niet meer naar behoren opnemen.

    Je leert idd niet gezond eten. Een oud collega zat zich 2 weken na de gbp op een personeelsfeest lekker vol te proppen :)
     
  12. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Vanaf hier even niet meer gelezen,maar dit vind ik echt een dikke respect waard hoor. Wel slecht dat het voortraject zo makkelijk doorlopen is. Daar mogen ze qua selectie misschien wel weer wat strenger in zijn (al ken ik jou situatie niet) maar vind het echt zwaar stoer van je dat je ondanks je goedkeuring toch zelf nog een poging doet. Zet hem op!
     
  13. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.396
    10.593
    113
    Goed van je, dat je er zelf nog voor gaat. Je kunt het hoor.
    We hebben hier een gesloten afvalclubje. Als je mee wilt typen om elkaar te motiveren dan ben je meer dan welkom. Er zijn meer meiden die behoorlijk wat kwijt willen en ook al kwijt zijn :)
    PB me dan maar even.
     
  14. minimuis

    minimuis Fanatiek lid

    17 aug 2007
    4.066
    5
    38
    Vrouw
    In boz ben je inderdaad als je een ja heb gekregen binnen 2maanden geholpen maar je krijgt er niet zomaar een ja en zeker niet als je bmi onder de 40 is of er moeten andere zaken op doen.
    Er was ook iemand die opmerkte dat als je het aan je schildklier heb een gbp niet help nou dan zal ik me eerst maar eens inlezen want het helpt wel degelijk soms zelfs zo goed dat er met de medicatie gestopt kan worden.

    Verder verbaas ik me over alle vooroordelen die er hier te lezen zijn en ga daar ook niet op reageren en ja ik heb een gbp en ik ben 56 kilo kwijt en ik ben er trots op en ik hoop er nog 31 kwijt te raken dit zou me op eigen kracht nooit gelukt zijn ja de 31 kilo die ik zelf heb gedaan en toen zij mijn lichaam dit is genoeg
     
  15. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Wat een vooroordelen zeg!! Echt jammer dat er zo geoordeeld wordt op basis van via via verhalen of 1-5 mensen kennen in de omgeving met een gbp. Die zijn natuurlijk heel representatief.

    Als een gbp de easy way out is, voor luie mensen zonder discipline, een tijdelijke inefficiënte oplossing, dan weet je er geen REET van, sorry dat ik het zo zeg. Het is een hulpmiddel, net zoals shakes bijv, maar een heel drastische waar mensen levenslang rekening mee moeten houden.

    Ja je kunt weer dik worden na de gbp, en ja een percentage mensen wordt dat ook. Maar je krijgt ook gewoon een eetschema en begeleiding door een psycholoog en dietiste want met enkel de operatie kom je er echt niet.

    Het is ook nooit goed zeg, als te dik persoon zijnde word je al uitgekotst, doe je er iets aan is het nog niet goed, want het mag kennelijk alleen met gezond eten en sporten. (wat overigens na de gbp ook moet. Zoals ik al zei, het is een HULPMIDDEL)

    Ik heb een gbp. Ik ben dus lui en ongedisciplineerd volgens sommige mensen. Ik tel nu overigens wel mee in de maatschappij want ik word heel anders behandeld nu met maat 36 en ineens serieus genomen.
    Dat ik nog steeds iedere dag mijn eten zorgvuldig moet plannen en afwegen, dat ik veel moet sporten om ervoor te zorgen dat ik dit gewicht blijf houden doet er niet toe, want ik heb voor de "makkelijke" oplossing gekozen.

    oordeel toch niet over iets waar je geen verstand van hebt! Ik ga ook niet het Nederlands elftal vertellen hoe ze moeten voetballen.

    Sorry dit geldt ook niet voor iedereen gelukkig, maar ik ben het zo beu. Jarenlange strijd, eindelijk dan de operatie aandurven, eindeloos overleggen met de diëtiste wat wel/wat niet, steeds bloed prikken om te kijken of je gezond blijft en of je wel goed aan je eetschema houdt, conditietesten bij de fysio, regelmatig naar de psycholoog om terugval te voorkomen.. ja het is een feestje!
     
  16. sniffy

    sniffy VIP lid

    26 mrt 2008
    10.179
    1
    36
    Verzorgende
    Dordrecht
    Cathelijne, misschien kan je het Nederlands elftal wel vertellen hoe het moet. Slechter kan het nl niet :D
     
  17. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Das waar :D
     
  18. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    6.807
    389
    83
    ik zeg niet dat jij er misbruik van maakt en ik heb ook niets tegen een gpb maar even keihard gezegd: als je vanaf het begin gewoon gezond was gaan eten en gaan sporten had je ook je doel bereikt. alles heeft te maken met discipline. en die moet je nu ook opbrengen. alleen je ziet niet zo snel resultaat. ik bedoel het zeker niet hard maar het is een oprechte vraag:)
     
  19. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Wat ik heb begrepen van het ziekenhuis, (maar dat is discutabel denk ik) is dat als je heel zwaar bent, je lichaam een bepaalde grens overgaat waardoor het dat hoge gewicht altijd probeert te handhaven.
    Bij mij was dat heel letterlijk, want altijd als ik afviel (10 kilo, 20 kilo, zelfs 35 kilo) kwam ik later weer bij tot exact hetzelfde gewicht en bleef daar staan. Dan is blijvend afvallen bijna onmogelijk. Met een gbp (of sleeve) dwing je je lichaam door die grens heen.

    Daarom kom je na verloop van tijd altijd weer iets aan, omdat je lijf toch dat hoge gewicht weer probeert te bereiken. Met goede voeding en begeleiding kun je dat voorkomen.

    Ik klink ook wel heel pissig in mijn reactie, dat ben ik niet zo snel. Maar sommigen.. pffff...;)
     
  20. babyhope

    babyhope VIP lid

    23 jun 2009
    16.199
    1.082
    113
    Vrouw
    Mama
    somewhere
    Voor degene die denken dat het de makkelijke weg is.
    Dat is het niet hoor.
    Het is niet zo dat je vanzelf afvalt door de operatie.

    Ik heb 3 juni een sleeve gekregen.
    De screening was pittig maar niet pittiger dan het gewicht wat ik had.
    Ik woog 146 kilo en nu 115.9 ben 30 kilo kwijt in 3 maanden.

    Hongergevoel ja dat heb je echt nog wel hoor.
    En ja je mag ook af en toe wat lekkers hebben.
    Het is niet zo dat we weer een zak chips naar binnen werken een koek en stuk taart erachteraan.

    Operatie is 20% jijzelf moet de overige 80% zelf doen.
    En ja ook degene met operatie moeten sporten.

    Als je zelf er weer een petje naar gooit en blijft ongezond eten zal je ook niks afvallen nee.

    Ik zou zeggen verdiep je erin.
    Je krijgt de operatie niet voor niks
     

Deel Deze Pagina