Peuter wil geen gewoon eten (Te lang door gegaan met Olvarit).

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Pierlala, 5 okt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pierlala

    Pierlala Lid

    10 feb 2013
    44
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo,

    Ik zit met een frustrerend probleem. Mijn zoontje nu 2,5 jaar oud ben ik sinds kort "gewoon eten" gaan geven. Door de dag eet hij wel normaal, brood, fruit, kaas, noten etc. Maar met het avondeten ben ik heel lang doorgegaan met de voeding van Olvarit. Ik zag hier toen der tijd niets mis mee, want ik denk dat het namelijk wel gezond is, veel voedingsstoffen bevat.

    Mijn zoon is erg groot voor zijn leeftijd. Mensen schatten hem 4+. Dus ondanks Olvarit is hij niets te kort gekomen. Buiten dat om vond ik de potjes gewoon erg makkelijk. Vond het lastig om te koken voor een peuter en het probleem met of hij het wel of niet zal lusten etc. Macaroni/spaghetti gaat er zonder moeite in. Daar ben ik dan ook veel eerder mee begonnen. Dat maakte ik ook altijd vers, verse groenten etc. Maar sinds kort ben ik gestopt met de voeding van Olvarit en ik moet zeggen dat ik er elke dag weer tegenop zie om het eten te geven.

    Hij kauwt serieus op 1 hapje, langer dan 5 min. (en dan maak ik het nog makkelijk door te prakken). Dit frustreert me zo erg, want hij doet dit gewoon omdat hij het niet lust. Want macaroni is binnen dezelfde seconde nog weg. Hapjes eten opsparen in zijn mond en uiteindelijk zit zijn mond zo vol dat ie er van moet kokhalzen dus komen al het gekauwde prak er weer uit.

    Ik word er ook echt boos om, want hij moet toch wat eten. Ik kook elke keer samen met hem zodat hij kan zien wat ik kook en hoe ik het doe. Maar zodra we aan tafel gaan dan is het een groot gevecht. Dus aardappelen/rijst/groenten (vis) heb ik nog niet geprobeerd maar ik denk dat dit ook voor problemen gaat zorgen.

    Vaak denk ik dan ook. Met Olvarit had hij zijn bordje binnen 5 minuten leeg en zat hij lekker vol en speelde daarna vrolijk. Nu vecht ik met hem om hoogstens 3 happen naar binnen te krijgen met heel veel moeite (30 min). En dat is het. Ik weet niet wat ik moet doen, ik wil echt niet terug naar de voeding van Olvarit. Ik vind het leuk om voor hem te koken, maar niet op deze manier.

    Heb vandaag in de supermarkt toch weer een potje Olvarit gekocht maar heb het niet gegeven. In plaats daar van heb ik hem gekookte krieltjes met schil, spruitjes en kleine gehaktballetjes van rund gegeven. ik denk dat hij in totaal 3 krieltjes op heeft met mayonaise, 1 mini gehaktballetje (soepballetje) en geen spruitje. Dat heb ik niet eens geprobeerd omdat ik zag hoe moeilijk alles ging.

    Heeft iemand hetzelfde meegemaakt en wellicht wat tips?

    Ik zie nu al op tegen morgen...

    Alvast bedankt.
     
  2. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    426
    83
    Geen tips, behalve: nu doorpakken. Hij eet in elk geval iets, al is het nog niet veel. Ik ken iemand met een kind dat pas op zijn achtste normaal eten is gaan eten, hoe ongelooflijk het ook klinkt. En dan dus heel weinig qua hoeveelheid en soorten. Je bent nu dus nog redelijk op tijd.
     
  3. Roos12

    Roos12 Fanatiek lid

    4 jan 2015
    1.716
    800
    113
    Gewoon blijven aanbieden en niet forceren. Eet hij wel, prima. Eet hij niet, ook goed. Je kan hem toch niet dwingen en dan wordt het alleen maar een negatief moment en/of een machtsmiddel voor hem. Er zijn legio peuters die 's avonds dezelfde hoeveelheden eten als je zoontje nu doet. Zo snel komen ze gelukkig niet iets tekort.
     
  4. chatty

    chatty Niet meer actief

    Stoppen met boos worden, eten moet je geen strijd van maken.
     
  5. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.827
    164
    63
    Doorzetten! Kinderen krijgen doorgaans wel voldoende binnen en peuters eten wel vaker een periode erg slecht.

    Ben wel benieuwd waarom (afgezien van gemak) je zo lang door bent gegaan met potjes olvarit? Onze dochter at met de pot mee vanaf 9 maanden, onze zoon vanaf 6 maanden. Gewoon gezond eten met allerlei soorten groente, vlees, vega, aardappelen/rijst/pasta/wraps. Ik heb ook nooit rekening gehouden met of ze iets niet lusten, want dan zouden we heel beperkt eten. Ze moeten wel een hapje proeven, lusten ze het niet mogen ze het uitspugen en eten ze wat ze er wel van lusten. Soms is dit alleen rijst of alleen groenten of alleen aardappel evt met appelmoes.

    Meestal als ze een hap proeven vinden ze het heerlijk, soms vinden ze het echt niet lekker en krijgen ze een boterham. Maar ik weiger om apart te gaan koken.

    Nu ze wat groter zijn mogen ze wel helpen met ons weekmenu maken. Zo is onze zoon (3 jr) dol op wraps met creme fraiche en daar dan ananas en tomaat bij. Soms wil hij ook het vlees/paprika/mais/kidneybonen mengsel er bij. Soms ook niet en dat is ook prima.

    Dochter (5jr) is dol op stamppot (liefst wil ze "groene stamppot" - boerenkool). Broccoli-courgettetaart vindt ze ook erg lekker, en gekookte aardappel met appelmoes, bloemkool of wortel en saucijs of slavink.

    Ze hebben hier dus - tot op zekere hoogte - wel inspraak in wat we eten, maar zonder apart te koken.
     
  6. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    #6 MMarianne, 5 okt 2015
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 okt 2015
    Nu doorzetten en inderdaad niet boos worden! Eet zeg 2x in de week iets wat ie 9 van de 10 keer goed eet en je kan 'm als middagsnack bijvoorbeeld wat tomaatjes/komkommer kunnen geven voor het groente effect. Hij heeft de leeftijd moeilijker te gaan doen met eten, zoontje hier ging ook regelmatig zonder avondeten naar bed, én het is ook nieuw voor 'm...een potje is echt heel anders dan vers eten! Weet dat het lastig kan zijn maar hou het gezellig aan tafel en verhongeren doen ze ook niet zomaar ;)
     
  7. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Idd niet meer teruggrijpen op die potjes en zeker geen strijd aangaan. Nooit forceren!
     
  8. Miracle79

    Miracle79 Bekend lid

    11 jul 2012
    753
    217
    43
    Denk eerlijk gezegd dat je het probleem wellicht een beetje onderschat. Mijn dochter( 2,5) eet al haar halve leventje alles gepureerd. Dit omdat ze darmproblemen heeft en er dus geen andere optie was. Maar vergelijkbaar met potjes olvarit dus. Brood, kaas, chips koekje, eet ze wel gewoon maar zodra haar voeding qua structuur anders is dan die "olvarit" structuur gaat ze uiteindelijk ook spugen.
    Boos worden heeft geen zin, zo ga je hem alleen maar een negatief gevoel geven bij eten en zal hij helemaal niet meer willen. Mijn advies, kijk eens of je een doorverwijzing kunt krijgen naar een logopedist, het kan namelijk best zijn dat hij een bepaalde angst heeft ontwikkeld om eten met die structuur door te slikken. Wil je niets aanpraten hoor.
    Macaroni slikt overigens makkelijk weg en daar hoef je niet echt op te kauwen ;) Succes!
     
  9. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.534
    113
    doorzetten maar geen strijd. Dus noooooit meer olvarit of pureren maar ook niet boos worden of dwingen. Wil hij eten, prima, wil hij niet ook prima.

    Gezelligheid aan tafel en het geode voorbeeld geven!
     
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.555
    3.456
    113
    Gewoon zo doorgaan. Overdag eet hij wel normaal, dus als hij zijn fruit, noten, brood etc. eet, zal hij wel genoeg binnen krijgen aan voedingsstoffen.
    Ik maak ook regelmatig smoothies waar ik gewoon groente en alles door kieper, vinden ze heerlijk en zo krijgen ze meteen een boed vitamines binnen.
    Verder niet boos worden of je frustreren omdat hij niet snel of genoeg eet. Komt vanzelf vast weer goed.
     
  11. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.180
    2.374
    113
    Gewoon met de pot mee laten eten. Geen strijd aangaan.
    Slikproblemen kunnen het niet zijn als hij de rest van de dag gewoon eet.
    Nu leg je ook heel erg de nadruk op het avondeten en dat voelt hij echt wel aan

    Niet gegeten, gewoon een toetje maar geen boterham of iets dergelijks.
     
  12. Pierlala

    Pierlala Lid

    10 feb 2013
    44
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor de reacties, ik zal inderdaad gewoon door blijven zetten en gewoon elke dag wat nieuws proberen. Dat van die smoothies is ook erg handig, dat kan ik ook proberen! Ik ga niet opgeven!
     
  13. misa

    misa Niet meer actief

    Dit! Mee laten eten met de pot en geen negatieve lading. Eet je wel: fijn! Eet je niet, dan niet. Geen alternatief geven. De avondmaaltijd is het enige incl toetje. Je kunt kiezen voor een extra fruit moment op een dag en misschien een multivitamine bij geven.
     
  14. Kiwi25

    Kiwi25 Niet meer actief

    Dit is hoe ik het ook doe. Het lijkt of je boos wordt op je zoontje omdat je er heel veel waarde aan hecht of hij wel genoeg (en gevarieerd) avondmaal binnenkrijgt. Slecht eetgedrag gaat bijna hand in hand (in periodes vaak) met peuters. De natuur houdt daar ook rekening mee, jonge kinderen kunnen prima gezond leven met een heel beperkt eetpatroon. Dus forceren is niet nodig! Al zou hij jarenlang geen hap avondeten eten, maar overdag wel brood, wat fruit, noten, zuivel etc dan nog blijft het alsnog een gezond kereltje. Dus niet bang zijn dat hij tekorten oploopt, hij heeft ook wel wat reserves als hij al 2 jaar 's avonds een Olvarit potje leegslurpt en ook overdag goed eet. Kinderen laten zichzelf in het algemeen ook echt niet verhongeren. Dus elke avond een bordje avondeten voorschotelen, zelfde als wat jullie eten. Zijn jullie klaar? Dan gaat zijn bordje ook weg. Ook als hij nog geen hap gegeten heeft. Mijn dochtertje moet altijd 1 hapje proeven van mij nu ze wat ouder is. Maar wil ze het niet, dan niet. Ze krijgt ook geen boterham als vervanging (ik zou ook nooit meer naar de Olvarit teruggrijpen). Yoghurt als toetje en dan gewoon naar bed hier. En ze is een hartstikke gezond meisje met gemiddeld gewicht.

    Dus minder angst hebben voor het slechte eten zou ik zeggen. Laat hem maar proberen en hou het gezellig aan tafel. Kan me voorstellen dat na jarenlang Olvarit hij heel erg aan de structuur van eten moet wennen. Elke hap die hij eet 'goed zo!!', positief houden. En de tijd geven.
    Succes!
     
  15. Purk

    Purk Fanatiek lid

    19 nov 2013
    3.189
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dit idd!
    Haal de druk eraf, hou het gezellig aan tafel, dwing niks, na het eten gewoon een beetje yoghurt ook als hij niks heeft geproefd.

    Mijn dochter is een hele lastige avondeter, ik vind het ook moeilijk dat los te laten. Maar ik zie ook een gezonde meid, ook al eet ze amper wat van haar avondeten (soms 5 hapjes, soms niks). Komt ooit vast goed ;)
     
  16. elsie89

    elsie89 Fanatiek lid

    27 sep 2014
    3.576
    1.202
    113
    randstad
    Ik kan me voorstellen dat je het lastig vind. Ik vond het ook heel frustrerend dat gepureerd voedsel er zo in ging maar geprakt of stukjes duurde de maaltijd mega lang en had ze veel minder op. Op gegeven moment wat los kunnen laten gelukkig. Dat geeft voor jezelf veel rust. En gelukkig ging ze een tijdje later gewoon ook lekker ongeprakt eten mee eten. Dus geen tips maar wil je wel sterkte wensen!
     
  17. Withinshin

    Withinshin Bekend lid

    1 okt 2009
    972
    0
    16
    NULL
    NULL
    Maar lees ik goed dat je hem nog steeds voert? Misschien handig om dan gewoon hem zelf te laten eten en er geen aandacht aan te schenken. Bordje voorzetten en het gezellig maken aan tafel. Als ze honger hebben, eten ze echt wel. Misschien niet de eerste paar avonden, maar dat komt vanzelf!
     
  18. Me26

    Me26 Fanatiek lid

    29 sep 2012
    4.742
    719
    113
    Logisch denk ik dat hij zo reageert, hij kent dit helemaal niet. Is dus wel gevolg van zolang olvarit geven. Maar goed, nu doorzetten dan komt het goed. Je moet nu wel lange adem hebben want ja leeftijd van hem speelt nu ook mee. Peuters doen nu eenmaal moeilijk met eten.
    Hier at dochter vanaf 10 maanden mee, nooit echt apart gekookt voor haar, alleen bij uitzondering. Nu ze in fase zit dat ze soms niet wil eten is dat ook prima. Niet de strijd aan gaan. Als hij niet wil eten dan niet, hij krijgt vanzelf een keer trek en dan gaat hij vanzelf eten. En laat hem zelf eten, dan kan hij het zelf gaan ontdekken.
     
  19. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Gebakken aardappeltjes met appelmoes! En dan elk aardappeltje in de appelmoes laten dopen en opeten (ivm allergie lusten die van mij geen mayo ) zelf eten is zo veel leuker! Met 2,5 ben je natuurlijk een veel te grote jongen om door mama gevoerd te worden! (Enneh, soms gewoon stamppot eten, geprakt met een lekker stukje vlees erbij, dan heeft ie z'n buikje weer even vol)


    Hier is trouwens voor m'n 4 jarige dochter 2 krieltjes en 1 hapje wortel een goede avond maaltijd. Vanavond was het 1 sprietje geraspte wortel, 1 stukje penne pasta en een halve pizza-punt korst. Ze eten echt niet veel hoor. Hoeft niet, jij bepaalt wat er op tafel staat je kindje bepaalt hoeveel het eet.
     
  20. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    Eerste wat ik dacht was. Je wordt boos op je kind omdat jij te lang potjes gegeven hebt😅

    Je zoon moet gewoon wennen. Smaken zijn heeel anders.
    Evht doorzetten. Gewoon blijven aanbieden en geen strijd (zoals de rest ook zegt☺️ )
     

Deel Deze Pagina