Incidenteel flesvoeding ipv borstvoeding?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Juul76, 20 dec 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Juul76

    Juul76 Bekend lid

    20 nov 2006
    768
    297
    63
    Hallo,

    Ik wilde deze vraag eigenlijk aan de lactatiedeskundige stellen, maar aangezien dat forum gesloten is, hoop ik dat jullie als ervaringsdeskundigen kunnen helpen!

    Ik geef nu al ruim 4 maanden borstvoeding en dat gaat hartstikke goed. Ik ben zeker van plan om minstens de 6 maanden vol te maken, als het kan langer.
    Als mijn zoontje aan de borst drinkt heb ik voldoende melk, maar sinds een paar weken lukt het niet meer om voldoende te kolven. Kolfde ik eerst met gemak 180 cc ter vervanging van een voeding en zo'n 80 cc nadat ik mijn zoontje eerst eten had gegeven, nu is het amper 120 ter vervanging van een voeding en bijna niks meer na het voeden. Mijn productie is nu dus super goed afgestemd op het drinken van mijn zoontje, en met de kolf krijg je er nu eenmaal minder uit. (Hij drinkt uit een flesje zo'n 160/170 cc)
    Ik ben trouwens nog niet aan het werk, ik kolf dus niet dagelijks. Zelfs als ik thuis kolf krijg ik er ook zo weinig uit.

    Ik heb wel een aantal voedingen op voorraad in de vriezer liggen, maar omdat ik dus nu niet genoeg kolf voor een voeding, kan ik de voorraad in de vriezer dus niet meer aanvullen als ik weg ben geweest en mijn man hem een flesje BV geeft. Ik moet hem dus eigenlijk altijd live voeden, en kan dus niet meer een avondje/middagje weg. Nu wil ik uiteraard wel zoveel mogelijk thuis blijven, maar af en toe wil ik er toch ook wel eens uit....

    Heeft iemand er ervaring mee om incidenteel FV te geven ipv BV? Dus dat ik bijv mijn man hem een flesje met FV laat geven en ik wel (probeer) te kolven om de productie wel op gang te houden. Dit zou dan echt maar weinig voorkomen hoor. Kan dit gewoon of gooi ik daarmee de hele boel in de war? En als het kan, wat voor soort voeding kan ik dan het beste gebruiken? Hypoallergeen?

    alvast bedankt!
     
  2. geke

    geke Fanatiek lid

    10 mei 2006
    3.155
    0
    0
    Hoi Juul,
    dat is geen probleem hoor. wel verstandig om eerst even te kijken of je zoontje er geen krampjes van krijgt. hij is pas 4 maanden natuurlijk. de ene baby maakt het niets uit, de andere wel. Je kunt bijvoorbeeld eerst eens een mix van bv en kv geven (meer bv) en kijken hoe dat valt.

    Ik heb pas vanaf 6 maanden af en toe kv gegeven als ik niet genoeg had gekolft of als het zo uitkwam. Helemaal geen last van gehad hier en dat terwijl ik toen nog niet zo wijs was om eerst te mengen met bv ;) Misschien red je het ook nog tot die tijd? zou wel het beste zijn.
     
  3. Juul76

    Juul76 Bekend lid

    20 nov 2006
    768
    297
    63
    bedankt voor je antwoord geke!
    Ik probeer het natuurlijk zo lang mogelijk te rekken, hopelijk haal ik de 6 maanden voor ik hem kv "moet" geven. Even slim uitkienen met de voorraad in de vriezer....
     
  4. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    Ik heb er geen ervaring mee, en het is uiteraard een afweging die je helemaal zelf moet maken.
    Je zou een vast kolftijdstip extra in kunnen lassen, iedere dag, deze voeding kan je een dag of 3 tot 5 in de koelkast bewaren en deze dan als extra voeding gebruiken , mocht je weg willen of werken.
    Anders kan je hem in de vriezer doen.

    Je zou aan je HA de Syntocinonspray kunnen vragen, deze spray is bedoeld om de tsr op te wekken, eigenlijk heb jij die niet nodig,maar bij het kolven is het wel superhandig,mijn ervaring ermee is dat je dan meer kolft.

    Kolven is wel iets wat je dagelijks moet doen voor een *vaste* opbrengst, dan zijn je borsten eraan gewend. Ik heb zelf vana 3 maanden een vast kolfmoment ingelast 22.30, en daarmee kolf ik heel wat voeding bij elkaar voor de dagen dat ik werk.
    De opbrengst is al maanden stabiel op zo'n 130 ml, uiteraard kolf ik ook op mijn werk.

    Met 4 maanden is je productie nog niet helemaal stabiel, als je Kv gaat aanbieden krijgen je borsten dus geen seintje om melk aan te maken waardoor je dus weer minder melk aanmaakt,maar dit weet je ongetwijfelt allemaal al.

    Ik heb meerdere verhalen gehoord over kv onder de 6 maanden en 9-10x loopt je productie toch terug, aangezien deze pas met een maand of 9-10 stabiel.

    Als je voor Kv gaat en er komen geen allergien , eczeem of andere atopische aandoeningen voor, dan kan je gewone kunstvoeding nemen, hypoallergeen is dan niet nodig.

    Hopelijk hou je de aankomende 2 maanden nog even vol. Succes!
     
  5. Cookie

    Cookie Bekend lid

    25 jun 2007
    705
    0
    0
    Wat bedoel je daar precies mee? Met 9-10 maanden heeft een kind toch steeds meer bijvoeding nodig?
     
  6. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Met een maand of 9-10 is je productie inderdaad stabiel. Dat houdt in dat je makkelijker kunt schuiven met tijden zonder dat je of pijnlijk borsten of een terugloop qua hoeveelheid voeding hebt. Ik merk dat zelf nu dat als ik een uurtje later kolf dan normaal ik niet meer op knappen sta...

    En er zijn vrouwen die vanaf die tijd op hun werk niet meer kolven maar op de dagen dat ze thuis zijn overdag wel voeden. Ook geen probleem.

    Snap je een beetje wat ik bedoel want ik weet niet of mijn verhaal helder is...
     
  7. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Het kan best wel, maar alleen moedermelk is natuurlijk wel beter voor je kindje.

    Als je nu nog niet werkt is het misschien een idee om een vast kolfmoment per dag in te lassen, zodat je je voorraad wat op peil kunt houden.
     
  8. Smeetje

    Smeetje Bekend lid

    28 mei 2006
    605
    0
    0
    Twente
    Ik heb Kyra laatst ook gewoon een flesje kant en klare nutrilon gegeven. Kolven lukte niet en we hadden een crematie dus het kon niet anders. Geen probleem hoor. Mijn borsten zaten wel behoorlijk vol toen we er weer waren, gelukkig moest ik toen bijna weer voeden en was het over. Heb er geen problemen aan overgehouden en Kyra vond het allemaal best en heeft het flesje gewoon opgedronken!
     
  9. Loeki2

    Loeki2 VIP lid

    3 jun 2006
    16.265
    1
    0
    Juul ik heb Annika met 10 weken bijvoeding gegeven in de vorm van Nutrilon1, gewoon omdat ik niet genoeg kon kolven. Dat heb ik 3 weken gedaan, toe waser een kleine voorraad en was het niet meer nodig. Met 6 maanden ben in 1 voeding voor KV gaan vervangen, omdat ik niet genoeg kolfde en Annika niet door wilde slapen krijgt ze 's avonds 300cc KV. Voor de rest van de dag krijgt ze BV
     
  10. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    300cc kv?
    Da's toch zeker een tikfout he?
     
  11. Female

    Female Niet meer actief

    Ik dacht ook al... huh? :oops:
     
  12. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    300? In 1x?
     
  13. Juul76

    Juul76 Bekend lid

    20 nov 2006
    768
    297
    63
    Ik heb de Syntocinonspray gekregen van de huisarts, en vooralsnog werkt ie perfect! Bedankt voor de tip, het kolven gaat makkelijker en sneller dan ooit.

    Ik heb mij voorraadje weer op peil kunnen brengen en heb geen KV nodig gehad. Ik ga de 6 maanden nu makkelijk halen! Hoera!
     
  14. essepes

    essepes Actief lid

    18 aug 2006
    198
    0
    0
    Goed zo! Geniet ervan..
     
  15. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    Hartstikke goed zeg!
     
  16. Mowtom

    Mowtom Fanatiek lid

    22 aug 2006
    3.530
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster kdv
    Omg eindhoven
    Jesper krijgt 1x per dag een fles kv met nutrix erin. Ook krijgt hij af en toe bij de oppas of bij papa een fles kv als ik niet genoeg melk heb gekolfd. Hij vind dit net zo lekker en drinkt het snel op. Hij heeft er geen last van gehad toen hij dit voor het eerst kreeg.
    Ik heb ook de neusspray gehaald en dit werkt perfect! Nu krijgt Jesper niet veel kv meer bij...
     
  17. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    hmm wat is dat voor neusspray dan?
    want hier komt er dus neits uit als ik kolf

    dat was nooit al heel goed.. maar nu is het echt helemaal niets meer

    voorheen kolfte ik nog weleens een heel flesje als anne nog niet gedronken had sochtends
    en als ze wel gedronken had meestal een halve

    maar enkel sochtends.. savonds ging het stuk minder
    maar vandeweek toen ik kolfde.. voelden mn borsten best wel gespannen.. maar er kwam letterlijk geen druppel uit :(
     
  18. Mowtom

    Mowtom Fanatiek lid

    22 aug 2006
    3.530
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster kdv
    Omg eindhoven
    Dat is een neusspray die de toeschietreflex opwekt...Ik heb die gewoon bij de ha gehaald.
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Als je borsten wel gespannen zijn maar er komt weinig uit, dan ligt het inderdaad aan je toeschietreflex en dan is die neusspray (syntocinon) vaak een heel goed hulpmiddel. Is via recept van de huisarts verkrijgbaar bij de apotheek.

    Sommige vrouwen gebruiken het ook vlak voor ze zelf voeden, omdat de melk dan ook makkelijker toeschiet en hun kind makkelijker meer binnenkrijgt.

    Let ook op dat je tussen de 3,5 en de 4,5 maand sneller last hebt van een dip in de melkproductie. Veel aanleggen, eventueel extra kolven helpt je dan m.b.v. spray sneller door de dip heen.
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    mja die dip had ik al over mezelf afgeroepen geloof ik :(

    vervangende huisarts zei dat de nuvaring wel kon als je bv geeft
    ik weet inmiddels beter

    dus ben sowieso de boel weer aan het opvoeren nu.. want tja.. je wil toch dat je kindje nog even lekker doorlurkt he :)

    overigens.. als er eenmaal wat uitkomt gaat het wel
    maarja.. voordat er wat uitkomt......
     

Deel Deze Pagina