Angst voor Asherman

Discussie in 'Miskraam' gestart door cheshire, 14 apr 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Al een tijdje niet meer ingelogd. Begin december een curettage gehad n.a.v. een missed abortion. Veel bloed bij verloren en een kleine nabloeding gehad na een week, maar daarna alweer een goede eisprong en volgens de gyn had ik een mooi egaal baarmoederslijmvlies. Menstruatie kwam 14 dagen na de eisprong en sindsdien ben ik gewoon regelmatig ongesteld. De eerste 3 menstruaties begonnen met 2 dagen bruinverlies en vervolgens vooral wat donkerder bloed. Ik had ook het idee dat ik minder bloed verloor en dat mijn menstruatie een dag langer duurde. Ik had ook veel minder buikpijn. Dus ik gegoogled op "lichtere menstruaties na curettage" en vervolgens begon de ellende. Asherman hier, Asherman daar. En ik raakte volledig in paniek (niet echt fijn als je al een aantal jaar je angststoornis goed onder controle hebt en ineens helemaal doorslaat). Maandag begon mijn 4e menstruatie namelijk ook met 2 dagen bruinverlies. Ik heb dinsdag de huisarts gebeld voor een afspraak en kan pas maandag terecht. Nog meer stress dus. En nu ga ik gisterochtend naar het toilet en komt er ineens een "prachtige", normale, oude vertrouwde menstruatie op gang. Mooi helder bloed. Kramp zoals ik het gewend ben. Alles gewoon helemaal normaal. Vandaag zet dat ook keurig voort.
    Maar nu zit ik helemaal vast in die angst. Terwijl ik verstandelijk weet dat die ongegrond is. Veel bronnen spreken van 6 maanden dat het mag duren voor alles weer normaal functioneert en ik zit er op 4. Waarom blijft die angst zo?
    Ik laat de afspraak met de huisarts voor maandag staan. Mocht er toch nog iets afwijkends gebeuren, waar het gewoon heel niet naar uitziet, dan kan ik alsnog een doorverwijzing vragen en anders kan ik in ieder geval even met hem praten over die kl*te-angsten.
     
  2. Daphne91

    Daphne91 Fanatiek lid

    5 dec 2013
    2.073
    465
    83
    Vrouw
    Drenthe
    Goed dat je een afspraak gemaakt hebt bij de huisarts. Google aub niet teveel, het maakt je gek en zodoende heeft onze fam een keer in angst gezeten omdat schoonmoeder zei dat ze kanker had. Uiteindelijk bleek dat ze dit dacht dmv Google.

    Thuisdokteren is niet verstandig en diagnoses opleggen al helemaal niet. Je kunt niet weten wat zich van binnen allemaal afspeelt en misschien is het allemaal volledig in orde. Dat hoop ik voor je.

    Spreek je angst wel uit naar je huisarts, misschien krijg je een doorverwijzing dat er een echo gemaakt kan worden, zodat je weet waar je aan toe bent.

    Succes maandag!
     
  3. 1203mama

    1203mama Niet meer actief

    Ik heb de angst ook ontzettens erg gehad na mijn curretages, na de eerste werd ik elke 2 weken ongesteld (wat ook teken van asherman kan zijn) en na mijn 2e curretage werd ik maar niet ongesteld, heeft 88 dagen geduurt.. dus ik was ook ontzettend angstig en googlede veelste veel. Uiteindelijk was er niks mis en was mn lichaam gewoon ontzettend in de war na de curretages en denk ik ook wel de korte tijd ertussen.
    Goed dat je een afspraak hebt gemaakt als je je zorgen maakt. Maar het hoeft helemaal niks te betekenen.
    Sterkte 😘
     
  4. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Heb na geen van de curretages last gegad Vsn m'n menstruatie. Was even van slag maar herpakte weer. Toch blijk ik een zeer lichte vorm Vsn verklevingen te hebben.. Maar wel pas na de 5e curretage en een andere operatie in m'n baarmoeder geconstateerd in Gent..
    Heb geen klachten.
    Asherman is erg zeldzaam. Waarschijnlijk is je cyclus nog wat van slag.
     
  5. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Dankjulliewel voor de antwoorden. Inmiddels heb ik al 3 dagen een voor mij heel normale menstruatie. De angst moet weer even slijten. Googlen is echt de pest. De meeste mensen zeggen dat het heel zeldzaam is en dat een gyn 1-3 gevallen per carriere tegenkomt, maar er zijn ook dames die met getallen van 19%-31% kans per curettage aankomen. In ieder geval gaat alles nu weer helemaal als normaal. Ik ben gewoon zo geschrokken van het bloedverlies en de nabloeding van de curettage dat ik dacht "nou, dan zal ik dit ook wel hebben". Krom he?
     
  6. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Inmiddels iets meer te weten gekomen. De kans op Asherman schijnt bij een ingeplande zuigcurettage waarbij er geen ontsteking aanwezig is in de baarmoeder kleiner te zijn dan 1 op 1000. Ontstoken weefsel schijnt sneller te verkleven. Daarnaast zijn de hoge cijfers die op internet circuleren achterhaald omdat tegenwoordig veelal met een zuigcurettage gewerkt wordt (ipv met een schraper) en dit heeft de ingreep veel veiliger gemaakt.
     
  7. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Vanochtend bij de huisarts geweest. Hij verzekerde me dat de kans op Asherman zeer klein is, zeker met een zuigcurettage. Omdat hij zag dat ik erg angstig was stelde hij me een echo voor eind volgende week, zodat we in ieder geval het baarmoederslijmvlies kunnen zien. Inmiddels zit ik helemaal vast in de angst en inmiddels een depressie. Ik heb geen idee hoe het zover heeft kunnen komen. Ik ben welliswaar iets lichter, maar duidelijk ongesteld geweest en ben dat keurig elke 28-29 dagen. Waarom kan ik het niet loslaten?
     
  8. Daphne91

    Daphne91 Fanatiek lid

    5 dec 2013
    2.073
    465
    83
    Vrouw
    Drenthe
    Heftige periode zit je in!

    Misschien deels door je MA. De angst voor Asherman weet ik niet. Ik ken 1 iemand die dit heeft, maar die heeft dit na de geboorte van jongste zoontje opgelopen. Zegt dus ook niet veel.

    Dat loslaten komt denk ik pas na je echo, dan heb je een definitieve bevestiging (hoop ik ontzettend voor je!). Ik denk dat de hele wereld momenteel voor je kan staan en je om je oren kan slaan met cijfers maar wat dat betreft kan ik me je gevoel goed voorstellen, eerst zien dan geloven.

    Hoop ontzettend voor je dat er eind volgende week geconstateerd wordt dat er niks aan de hand is.
     
  9. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Met een echo is niet altijd asherman vast te stellen. Waarom maak je je zo'n zorgen?
    Weet dat wanneer je zwanger geweest bent je menstruaties heel anders kunnen zijn daar ervoor.
     
  10. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Ik weet het niet. De verhalen die ik hier over Ashermans las waren allemaal van meiden die niet meer ongesteld werden of alleen nog bruinverlies hadden. Ik heb toch echt veel meer dan dat tijdens een menstruatie. Ik denk dat het vertrouwen in mn lijf weg is. En de depressieve gevoelens trekken me telkens opnieuw in die angst. Ik weet dat je met een echo geen Asherman kunt diagnostiseren maar je kunt wel zien of het baarmoederslijmvlies er goed uitziet. Als dat zo is is Asherman alweer een stuk minder waarschijnlijk. Maar goed, verstandelijk weet ik dat ik geen Asherman heb, ik zit alleen muurvast in de angst.
     
  11. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Nee ze kunnen niet zien of het slijmvlies er goed uit ziet. Ze kunnen de dikte en lagen opmeten en meer niet. Ben daar zelf het bewijs van. Maar ik heb wel echt zeldzame dingen op m'n bordje gehad..
    Probeer het los te laten...
     
  12. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    En als je wat minder heftig bloedde maar wel een dag langer klopt het verhaal toch ook wel?
    Hoop dat ze je iig wat gerust kunnen stellen. Mijn verklevingen lijken ook mee te vallen en zijn waarschijnlijk eenvoudigste verhelpen.
     
  13. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Ik ben vooral bang voor nog een miskraam. En dat er dan iets over het hoofd gezien is waardoor ik die krijg. De kans op veel bloedverlies bij de curettage was ook heel klein en dat had ik ook. De kans op een nabloeding was ook heel klein en die kreeg ik ook op mn bord. Dus nu ga ik er een soort van uit dat ik dit dan ook wel zal moeten hebben. Had jij wel een menstruatie voor ze asherman ontdekten dan?
     
  14. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Je angst voor nog een miskraam is heel begrijpelijk. Je zwangerschap na een mk is nooit meer als de eerste.
    Een na bloeding komt wel vaker voor. Geef je zorgen aan bij de gyn. De enige manier om 100% zekerste zijn dat je baarmoeder in orde is is dmv een hysteroscopie.. In Nederland zijn ze conservatief en zullen ze dat niet snel doen na een mk.. En geloof me na een keer moet je dat ook nog niet willen..
    Sterkte en hou me op de hoogte
     
  15. cheshire

    cheshire Actief lid

    13 okt 2015
    144
    2
    18
    Drenthe
    Dankjewel. :)
     

Deel Deze Pagina