.verzuim.gesprek.

Discussie in 'De lounge' gestart door Arian, 19 apr 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Arian

    Arian Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.584
    36
    48
    Dag dames.
    Op dit moment lig ik weer ziek in bed. Dit keer met een flinke, ouderwetse griep. Sinds zondag. Alles erop en eraan. Koorts, diarree, overgeven noem maar op. De kids zijn bij de oppas aangezien goed voor ze zorgen op dit moment niet gaat.
    Ik moet a.s donderdag weer gaan werken. Ik stuurde mijn teamleider vanochtend een mailtje, dat ik niet zeker weet (nog geen officiële ziekmelding) of het donderdag gaat lukken.. Ik hoop het natuurlijk wel, want ik heb er alles voor over om weer beter te zijn.
    Nu kreeg ik terug dat ik toch maar moet komen aangezien er al meerdere ziekmeldingen staan van mij.. (allemaal na te kijken bij de huisarts). Ik denk nu steeds had ik dat mailtje Maar nooit verstuurd! Maarja uit vriendelijkheid en omdat ik niet van, op het laatste moment afzeggen, hou, toch maar even een berichtje met hoe het er voor staat. Had ik dit niet moeten doen??

    Want nog geen 2 weken terug zat ik bij de huisarts met een fikse voorhoofdholteontsteking. Ook toen heb ik me moeten ziekmelden 1 dagje.
    Eind 2015 heb ik me ook 2x moeten ziekmelden helaas... Wel met gegronde redenen. Die na te trekken zijn bij de huisarts en zelfs allebei de keren bij de dokterswacht..
    Ik weet dat het vaak is.. Maar denk je dat ik het leuk vindt om ziek te zijn.. :(
    Ik krijg dus een verzuimgesprek. Heeft iemand daar ervaring mee?
     
  2. mb90

    mb90 Bekend lid

    17 feb 2013
    706
    25
    28
    Vrouw
    Oei, niet leuk dit.

    Voel je vooral niet schuldig! Je bent echt ziek en kan hier ook niets aan doen he.

    En volgens mij kunnen ze niet veel doen hieraan. Je hebt telkens een doktersbriefje die je ziekte rechtvaardigt.
    Moest je geen doktersbriefje hebben zou dit anders zijn.

    Ken nu wel niet zoveel hiervan en weet niet of Nederland en België hier veel in verschilt...

    Maar kun je niet eens bellen naar een dienst ofzo. Bij mij is dat het ACV waar ik aangesloten ben en als er een probleem is met werk enzo kan ik daar terecht met mijn vragen.
     
  3. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Dat je het mailtje verstuurd hebt heeft als voordeel dat je je nu voor kunt bereiden op het gesprek. Waarschijnlijk was dat gesprek er ook gekomen als je geen mail verstuurd had, maar nu weet je tenminste dat het komen gaat.

    Ik heb er geen ervaring mee, maar als je voor jezelf weet wanneer je ziek was en wat je had plus eventueel een doktersverklaring dan zou ik niet weten wat ze daar tegenin willen/kunnen brengen.

    Beterschap en succes met het gesprek!
     
  4. Daan90

    Daan90 Bekend lid

    10 mrt 2013
    651
    3
    18
    Ik zou ook niet gelijk van het ergste uitgaan. Misschien denkt je leidinggevende wel dat er thuis iets speelt bijvoorbeeld en wil ze kijken of ze iets kan betekenen.
    Je kan in het gesprek uitleggen dat het gewoon pech en toeval is een paar keer kort achter elkaar.
     
  5. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Volgens mij was er toch zo'n onderzoek geweest dat werknemers zich vaak ziek melden terwijl ze eigenlijk helemaal niet ziek zijn en er onderhuids iets anders speelt? Hetzij privéproblemen of problemen op de werkvloer, het werk niet meer leuk is, je je verveelt etc.

    Ik denk dat ze in het gesprek gewoon willen vragen wat er aan de hand is, waardoor het komt en je een rotgevoel proberen te geven over het feit dat je je ziek hebt gemeld met daarbij het benadrukken dat ze het voor jou ook 'enorm vervelend' vinden maar dat het nodig is en zulks (voor hun dossieropbouw) ;)

    Gewoon er naartoe gaan en op papier zetten en het briefje meenemen zodat je een overzicht hebt voor jezelf en wat de reden van ziekmelding was: Op 1 januari was ik ziek want ik had een *weetikhet*. Op 12 februari was ik ziek omdat ik een *blablabla* had. Deze week heb ik buikgriep gehad en 19 maart had ik een voorhoofdholteontsteking. 15 juni heb ik een verstandskies die eruit moet en volgens mijn berekeningen heb ik over een half jaar weer een vorm van de griep. Kunnen we dit inleidende gepraat overslaan, het maar gelijk over consequenties hebben en gewoon weer aan het werk gaan? Of wil je me over de knie leggen wegens een slechte gezondheid ;)
     
  6. XmoonlightX

    XmoonlightX Niet meer actief

    Ziek is ziek
    In het verzuim gesprek wordt bekeken of je daadwerkelijk ziek bent of verzuimd
    Soms blijven mensen thuis , terwijl ze nog wel eigenlijk andere werkzaamheden kunnen doen.

    Ze volgen waarschijnlijk gewoon het protocol ( ik mag ook straks 😆 )
     
  7. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Bij ons op het werk is het volgens mij standaard dat wanneer iemand zich een aantal keren binnen een bepaalde periode ziek meldt, dat er een gesprek komt. Ik denk vooral om gewoon even te weten wat er speelt. Dus het hoeft mogelijk niets te zijn om je zorgen over te maken.

    Beterschap!
     
  8. Hayat84

    Hayat84 Actief lid

    1 aug 2015
    257
    68
    28
    Dit is standaard protocol, bij 4 ziekmeldingen binnen 1 jaar tijd volgt een verzuim gesprek. Doel hiervan is om helder te kunnen krijgen wat de reden van ziekmelding is geweest en of er geen andere problemen meespelen (privé, werkzaamheden, werkdruk enz)
    Eventuele achterliggende problemen kunnen worden achterhaald en de oorzaak kan worden aangepakt.
    Gemiddeld zijn werknemers in NL 1x per jaar ziek met een duur van 1 week, als je dus 4 keer 1 dag ziek bent geweest val je min of meer buiten het gemiddelde verzuimduur en volgtdus automatisch het verzuim gesprek.
     
  9. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    30 okt 2015
    5.943
    6.290
    113
    Bij zoveel ziekmeldingen binnen de zoveel tijd krijg je automatisch een gesprek. Is gewoon standaard protocol.

    Ik moest ook 1 keer op gesprek komen. Ik had twee keer griep gehad achter elkaar (te snel weer gaan werken) en daarna een week thuis met verzwikte enkel. Nou, dat uitgelegd en ik stond na 5 minuten weer buiten en het was goed. Heb later nog promotie gekregen dus als je gewoon een reden hebt zou ik me niet druk maken.
     
  10. kersje

    kersje Fanatiek lid

    4 jul 2011
    1.594
    1
    36
    Noord-Holland
    dit dus, het is dus niet zo om jou nu even op de vingers te tikken. Ik vind het heel goed als bedrijven dit protocol handhaven.
     
  11. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Maar wat ik nu niet begrijp is dat je nu verwacht wordt als je nog steeds ziek bent...

    Je komt niet werken omdat je ziek bent...dus waarom zou je donderdag dan wel een gesprek hebben?

    Ik zou terug mailen dat je de situatie erg vervelend vindt en dat jullie nadat je weer beter bent wel een gesprek hebben. Je weet nu toch niet wanneer je weer beter bent?

    Ik heb laatst flinke griep gehad en dat duurde toch echt wel een dikke week...met daarna nog zeker 3 a 4 dagen nog herstellen. Dus met een beetje pech ben je bijna 2 weken uit de running.
     
  12. Lilian2016

    Lilian2016 Actief lid

    15 mrt 2016
    137
    0
    0
    NULL
    NULL
    Je bent naar de dokter geweest en kan je dus bewijzen dat je echt ziek bent! Laat d'r arbo grwoon contact nemen met dE arts
     
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Klinkt niet alsof je bijzonder vaak en lang ziek bent geweest, en aangezien je ook naar de dokter bent geweest, zou ik me niet druk maken om dat gesprek hoor!
     
  14. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.634
    2.336
    113
    Vrouw
    Broek
    Nou ik vind 4x in een half jaar ook zorgwekkend hoor. Daar zou ik ook even een gesprek doen. Zelf nooit ziek, ja weleens verkouden en nu toevallig een keel amamdel ontsteking maar daar zou ik gewoon mee werken. Het was ook een heftige winter natuurlijk, maar een keer praten kan nooit kwaad toch?
     
  15. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Ik sluit me aan bij de rest. Het is zeker niet leuk, maar het is inderdaad protocol. Meestal vanaf drie ziekmeldingen, althans, zo gaat het bij ons. Verder wil ik je op recht wijzen dat je niet verplicht bent te vertellen waarom je ziek bent! Dus al zeker niet dat de ha gaat vertellen waarom jij daar bent geweest en met welke klachten. Als je je wat beter voelt zou ik je aanraden om je te verdiepen in je rechten en plichten, dat kan enorm helpen in dit soort situaties..

    Verder wens ik je veel beterschap!
     
  16. Arian

    Arian Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.584
    36
    48
    Bedankt dames voor jullie reacties. Uit haar mailtje haalde ik dat ik eigenlijk geen ziekmelding kon gebruiken en eigenlijk donderdag wel weer verwacht wordt. Ik heb gezegd dat ik zou proberen er te zijn. Maar nu ben ik zo bang dat ik nog helemaal niet beter ben en dat ik daar sta en niet genoeg uitgeziekt ben en binnen de kortste keren weer ziek ben.. :( Maar mezelf kennende ga ik toch gewoon donderdag hoe ik me ook voel.. Helemaal na zo,n mailtje...
     
  17. liefdotje

    liefdotje Niet meer actief

    Ik denk niet dat je dit negatief op moet vatten. Bij ons is het standaard na 3 ziekmeldingen dat je een gesprekje krijgt om te kijken waardoor het komt (vaak kun je dit niet voorkomen natuurlijk) maar ziekteverzuim houden ze bij ons ook goed in de gaten.
     
  18. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    ik herken jouw gevoel helemaal, maar tegelijkertijd denk ik dat je trouw moet blijven aan jezelf. Je zit niet thuis vanwege een snotneus, je hebt griep en dat is niet zomaar over! En wat betreft haar reactie, tja, dat zal zijn mee moeten dealen, dit 'probleem' kan jij niet voor haar oplossen. Jij bent ziek en kan niet werken. Het enige wat je kan doen is bekijken of je donderdag kan werken. Maar als je ziek bent, dan ben je ziek en moet uitzieken ;)
     
  19. Vita Rose

    Vita Rose Fanatiek lid

    6 aug 2015
    1.047
    34
    48
    Vrouw
    Dit! Op mijn werk werken ze ook met een protocol waaarbij je, als je 4 x ziek bent gemeld, op gesprek moet komen. Ze kijken dan wat er wa sen of je ziekteverzuim werkgerelateerd is!

    Beterschap en maak je niet te druk!
     
  20. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Toevallig hebben we het er bij ons met een teamvergadering over gehad vorige week. Bij ons is het zo dat je een verzuim gesprek krijgt als je 2x binnen een jaar ziek bent. Heb je een keer griep en een keer pijn in je grote teen, dan sta je ook zo weer buiten. Meld je je om de haverklap ziek, gaan ze kijken waarom dat is en of ze misschien iets kunnen betekenen voor je.

    Dit is weer typisch zo'n wettelijke regeling die je als werkgever moet hebben en waarbij de goeie het met de kwaaie moeten beslechten. Het zegt helemaal niks over jou, alleen moet je werkgever zich aan de regels houden.
     

Deel Deze Pagina