Hoe borstvoeding afbouwen dreumes

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door udition, 28 apr 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. udition

    udition Actief lid

    1 dec 2015
    129
    1
    18
    NULL
    NULL
    Ik heb een vraagje voor de moeders die hun dreumes lang borstvoeding hebben gegeven, en vooral ook voedingen voor het slapen gaan.

    Mijn dochter is 1,5 en ik wil het nu langzamerhand gaan afbouwen. Het hoeft niet op stel en sprong, want ze krijgt nog omeprazol voor verborgen reflux wat haar weerstand verlaagd. Ik wil iig de borstvoeding in stand houden tot ze van de omeprazol af is. Maar ik wil er al wel vast bewust over nadenken, en vroeg me daarom af hoe andere moeders het hebben gedaan en binnen welk tijdsbestek.

    Momenteel krijgt ze sochtends 1 borst bij wakker worden, smiddags voor het slapen gaan de andere, hier valt ze altijd aan de borst in slaap knockout- ik kan dat nauwelijks voorkomen, deze voeding is ze erg aan gehecht dus ik denk lastig als eerste weghalen. Daarnaast krijgt ze savonds beide borsten, maar dat is vaak niet veel melk.

    De makkelijkste voeding om als eerste weg te laten is de ochtendvoeding. Ik kan makkelijk haar mee naar beneden nemen voor ontbijt ipv. Maar, gaat mijn productie dan niet omlaag?

    Voor haar slaapjes weghalen wordt een iets groter drama.
    De avond voeding is natuurlijk de makkelijkste weg te laten mbt productie omdat er dan toch nauwelijks wat is, maar dat is wel onderdeel van haar slaapritueel geworden. Ik leg haar savonds overigens wel gewoon wakker in bed.

    Ik ben benieuwd hoe jullie het hebben aangepakt!
     
  2. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.078
    286
    83
    Emmeloord
    Heel flauw maar ik ben aan de pil gegaan en dat kelderde de productie enorm. Voor mij goed want bij afbouwen kreeg ik steeds ontsteking vanwege zoveel melk voor de tweeling. De ochtend vroegen ze er niet meer om als ze al echt wakker waren. Ze wilde gaan spelen. Prima
    De avond hield ineens op omdat er na een paar weken gewoon niet veel meer was;) Ze hadden vanzelf door dat het minder was en een paar slokjes was blijkbaar niet meer interssant genoeg. Wel in het begin een beetje drinken geboden en samen lekker knuffelen. Nu een avond ritueel met boekje lezen. Het ging hier vrij soepel gelukkig
     
  3. Annabel274

    Annabel274 Fanatiek lid

    19 jul 2012
    2.370
    109
    63
    Ik ben nu een borst aan het vervangen door een klein flesje.. dan krijgt hij eerst nog de borst, en daarna nog een slokje fles. Ik hoop volgende week zo weinig productie meer te hebben, dat hij genoegen neemt met knuffelen en een flesje. Ochtend voeding wil hij al heel lang niet meer. Zelf zo geregeld. De middag krijgt hij wel de borst omdat dat echt heel goed helpt om in slaap te vallen. Echt een prikkel reductie:)
    Merk dat ik er soms wel moeite mee heb, maar hij lijkt er niet wakker van te liggen ;)
     
  4. Deedee1

    Deedee1 Bekend lid

    2 mrt 2015
    877
    1
    0
    Na anderhalf jaar hoef je voor je productie niet meer bang te zijn hoor.
    Je maakt gewoon aan op het moment dat hij drinkt.

    Ik heb op een gegeven moment gezegd: dit is de laatste keer.
    De dag daarna wees ik naar mijn borst en zei ik: op.
    Hij keek zei op? En was wat verdrietig.
    De dag daarna zei hij :eek:p!
    En toen was het goed en was het einde borstvoeding.

    Ik heb eerst afgebouwd naar 1 keer per dag. De avondvoeding is het langste gebleven.

    Het was een mooie periode, maar er moest een keer een eind aan komen.
     
  5. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.320
    1.052
    113
    Hier zat zoon met 16 maanden op 4/5 voedingen per dag, vroege ochtend, voor middagslaapje, voor slapen savonds en 2x snachts. Nu is hij 18 maanden en drinkt nog voor het middagslaapje en voor het slapen savonds. Hij heeft zelf besloten de nachtvoedingen te laten vallen door door te slapen, sochtends wil hij wel graag drinken maar ontbijten we nu op bed met een boterham of snel opstaan en beneden ontbijten. De voeding voor het middagslaapje krijgt hij alleen als ik thuis ben dus Max 3/4x per week. De avondvoeding is hij zeer aan gehecht maar misschien door meer yoghurt als toetje te geven dat die kan worden afgebouwd? Ik ben er zelf emotioneel nog niet aan toe dus volg zoon nog even in zijn behoefte. Merk dat ze snel kunnen afbouwen als ze daar zelf toe besloten hebben.
     
  6. Novastar

    Novastar Fanatiek lid

    9 jan 2014
    4.538
    1.171
    113
    Vrouw
    Pedagoog
    Noord-Brabant
    Mijn zoon stopte met 11 maanden zelf met drinken aan de borst dus het afbouwen gaat wat makkelijker. Ik gaf toen nog vier voedingen maar ben nadat hij stopte met live drinken meteen naar drie keer kolven gegaan. Ik ben nooit een superkolver geweest en dus verminderde mijn productie langzaam maar zeker. Na een paar weken kwam ik dan melk voor een voeding tekort en dan verving ik één voeding voor iets anders. De ochtendvoeding werd pap met volle melk. Mijn zoon was toen inmiddels ruim een jaar. De fles na de lunch is nu nog moedermelk uit de vriezer maar dat wordt binnenkort ook volle melk of wat anders. Nu kolf ik nog één keer voor de avondvoeding. ik vind het een heel natuurlijke manier van afbouwen maar misschien werkt het alleen bij mij zo.
     
  7. Meis28

    Meis28 Fanatiek lid

    30 aug 2013
    4.026
    184
    63
    Spanje
    Ik ben gaan afbouwen toen mijn zoontje ongeveer 9/10 maanden was, ik gaf toen nog drie voedingen (ochtend, lunch, avond). Ik heb als eerste de lunch voeding er afgehaald en gaf toen een flesje. Misschien helpt dat ook bij jouw kindje? Mijn zoontje viel daar ook gewoon heerlijk van in slaap als hij echt moe was! Rond de 13 maanden heb ik ook de ochtend voeding er af gehaald en dat werd toen een flesje melk (begon toen ook met koemelk) met wat te eten of anders een pap fles bijvoorbeeld. Alles ging heel moeiteloos dus dat was fijn! Ik was vooral toen ik de middagvoeding er af haalde bang dat ik niet meer genoeg melk zou hebben, hij was toen nog maar ongeveer 9 maanden dus ik vond dat vrij spannend. Maar blijkbaar bleef de productie toch nog in stand dus daar hoef jij je denk ik zeker geen zorgen om te maken! Je lichaam past zich daar aan. Ik geef nu bijvoorbeeld alleen nog maar bv voor het slapen gaan Savonds (zoontje is nu 15 maanden) en ik merk wel dat het veel minder melk was als voorheen maar het is er wel.. Ik wil ook nu hiermee gaan stoppen en de bv dus beëindigen maar vind het vrij moeilijk! Heb hem nu wel geleerd zelfstandig in slaap te vallen want op een gegeven moment viel hij van de bv niet altijd meer in slaap en kon hij dus niet goed zelf in slaap vallen. Maar het is zoiets intiems tussen mama en kind dat het toch gek is om er helemaal mee te stoppen! Maar ik heb het gevoel dat het gewoon klaar is nu zo langzamerhand
     
  8. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    Met 10,5 maand stopte de kleine man zelf. Ik was toen n maand of 3 zwanger. Nooit ziek geweest tot toen. Omdat hij vaak ziek was na de bevalling gestart met kolven als m'n borsten na de ochtendslok van de jongste nog te vol waren. Dus krijgt hij nu 1 flesje per dag als ik teveel heb. Hij is niet bij me weg te slaan als ik aan het kolven ben. Zo graag wil hij het. Hij probeert al tijdens ermee weg te rennen... Maar doordat ik het in een fles geef is het veel makkelijker om koe melk te geven op de dagen dat ik niks over heb.
     
  9. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.634
    2.336
    113
    Vrouw
    Broek
    Hier met 16 maanden "gewoon" gestopt met aanbieden. Hij heeft er geen traan om gelaten en eigenlijk nooit meer om gevraagd. Ik had er meer moeite mee dan hij haha.
     
  10. Marinke84

    Marinke84 Actief lid

    10 dec 2013
    152
    0
    16
    NULL
    NULL
    Zwanger worden ;)

    Hier stopte de bv binnen een paar weken nadat ik zwanger was. Dochter had de zwangerschap eerder door dan ik want ze wilde niet meer drinken.

    Maar goed daar heb je niet zoveel aan. Ik heb ook echt van alles geprobeerd om de bv af te bouwen en dat lukte maar niet goed. Uiteindelijk werkte het nog het best om een voeding te vervangen voor een flesje. En proberen om de borst niet meer aan het slaapritueel te verbinden.
     
  11. Daantje57

    Daantje57 Fanatiek lid

    18 aug 2011
    2.382
    24
    38
    lerares
    Utrecht
    ik ben zelf met een jaar ongeveer gestopt maar dat ging eigenlijk vrij makkelijk... wel drinkt meneertje eigenlijk geen koemelk... maargoed dat is een ander probleem.
    Wat belangrijk is is dat je het ritueel vervangd door iets anders waar ze slaperig van wordt. Hier ga ik tegenwoordig 's middags en 's avonds even met hem in de schommelstoel zitten schommelen en een liedje zingen. na een minuut of 5 is hij dan helemaal slaperig en leg ik hem in zijn bedje.
    De ochtendvoeding is waarscheinlijk makkelijk, alleen moet je eerder je bed uit. ;)
     
  12. Miki013

    Miki013 Bekend lid

    9 feb 2016
    598
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hier wil die middag voeding niet meer, wordt er best verdrietig van hoor.
    Maar als middag voeding wegvalt dan blijven nog maar 2 bv momenten over, ben dan bang dat mijn hele productie achteruit gaat, hij is ook pas 11 maanden.
     
  13. red88

    red88 VIP lid

    3 dec 2008
    13.137
    0
    0
    Bij de oudste idd zwanger worden ;) die stopte toen zelf. Jongste is ook zelf gestopt, maar was bijna 3 jaar. Na 2 weken wilde ze wel weer maar heb ik verteld dat de melk op was.
     
  14. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.029
    323
    83
    Ik zou savonds beginnen om het drinken los te koppelen van het avondritueel. Na het avondeten mocht mijn zoon drinken, gewoon beneden op de bank, en daarna gingen we naar boven voor het slaapritueel. Avondeten at hij erg goed dus op een gegeven moment gewoon die avondvoeding niet meer gegeven en dat is nooit een probleem geweest. De ochtendvoeding ging lastiger, daar was hij echt nog wel aan gehecht, dus dat is een dikke week drama geweest, maar daarna hadden we een nieuwe routine en kwam dat ook weer goed..
     
  15. Butterfly1109

    Butterfly1109 Fanatiek lid

    3 jan 2015
    1.620
    43
    48
    Ik ben gaan afbouwen toen ik zwanger bleek te zijn, ik wilde namelijk niet mijn lichaam delen met een nieuwe baby en mijn dreumes. Ze was toen 16 maanden.

    Als eerst heb ik de ochtend en late middag voeding afgebouwd, ik was toen veel ziek en moe, dus mijn man ging met haar naar de huiskamer, omdat ze mij niet zag, was het prima. Ze dronk dan water en ging lekker eten. Altijd als ik thuis kwam van mijn werk wilde dl als eerste bij mij drinken en daardoor at ze slechter. Deze voeding was wat moeilijker, maar omdat ik in de slaapkamer bleef is het redelijk gegaan.

    Wat later zijn we ook de nachtvoedingen gaan afbouwen, mijn man ging zijn bed uit, pakte dl op, en gaf haar een speentje, na 5 min viel ze weer in slaap en sliep ze verder. Binnen 2 weken sliep ze klokje rond, hadden we nog nooit mee gemaakt!

    De laatste voeding was de avond voeding, wij zijn gewoon een flesje opgewarmde melk gaan geven. Ze vroeg inmiddels ook niet meer naar de borst, later duwde ze het flesje weg en nu valt ze alleen met een speentje in slaap. Ze valt nog steeds alleen in slaap in mijn armen; ik hou haar nog in de borstvoedingshouding, dat is de beste en snelste manier om haar te laten slapen en ik vind het prima.

    Al met al is het afbouwen zonder echte problemen gegaan, ze vond het afentoe wat lastig en wat minder leuk, maar was echt supersnel gewend aan deze nieuwe situatie.
    Sinds dien eet ze echt enorm veel (dat is wel even wennen voor ons) ;) !

    Veel succes!
     
  16. udition

    udition Actief lid

    1 dec 2015
    129
    1
    18
    NULL
    NULL
    Bedankt allemaal voor jullie reacties!

    Ik ga dan denk ik eerst de ochtendvoeding niet meer aanbieden en dan direct aan t ontbijt, als het mijn productie toch niet aantast.

    Daarna idd met een aantal van jullie tips avond slaap ritueel proberen te veranderen.

    Ik heb geen haast, maar dan heb ik in ieder geval een plan!
     
  17. JFelice

    JFelice Actief lid

    9 jan 2014
    292
    4
    18
    ZH
    Hier drinkt dl van 1,5 gewoon door!! Komt niks meer uit maar mevrouw wil nog meermaals "tietje". Werkt dus niet bij iedereen dat zwanger worden ;)
     

Deel Deze Pagina