wisselend advies schoenmaat

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door MSL12, 25 apr 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MSL12

    MSL12 Fanatiek lid

    11 feb 2013
    1.364
    191
    63
    afgelopen weekend wilde ik kijken voor nieuwe schoenen voor mijn dochtertje, ik ben eerst naar 2 gespecialiseerde kinderschoenen winkels geweest in de stad. tot mijn verbazing zei winkel 1 maat 25 en winkel maat 2 maat 24.

    Ik heb haar natuurlijk wat verschillende schoentjes laten passen in beide winkels, daar waarbij ik zelf 25 er erg groot uit vond zien zeiden ze in winkel 1 dat ze die ruimte wel nodig had en dat met 24 ik bij wijze van volgende maand weer in de winkel zou staan. In de andere winkel zeiden ze 25 is echt nog te ruim dus zou toch voor 24 gaan.

    Door dit wisselende advies wist ik ook niet meer wat juist was en ben ik de gewone schoenwinkels ook in gegaan maar hier het zelfde advies de een zegt maat 25 de ander 24 blijkbaar heeft ze gekke voeten of ze meten allemaal op een andere manier andere richtlijnen?

    Wie heeft dit ook wel eens mee gemaakt?

    ik heb nu voor de zekerheid toch maar 25 gekozen in een wat goedkoper paar schoenen omdat ik sowieso niet fijn vond als ze op te kleine schoentjes zou lopen maar toch houd het me bezig dat het steeds zo wisselend uit kwam kwa maat!
     
  2. Lovemykids4

    Lovemykids4 Niet meer actief

    Hier bij 3 schoenenwinkels geweest en alle 3 de winkel advies was dat ik maat 26 moest nemen maar ze had al maat 26 aan maar die was volgens hun al aan de krappe kant terwijl ik zelf zie dat het gewoon perfect zit.

    Ze is 16 mnd oud en is geen gezicht als ik een maat 27 neemt.
    Ze heeft al maat kano ik wil niet dat ze voor jan doedel loopt met haar schoenen.

    Ik laat het over 3 weken weer opmeten als ze dan 27 adviseren doe ik het wel.
     
  3. ylvi

    ylvi Actief lid

    9 dec 2011
    298
    0
    16
    Mijn ervaring is ook dat de ene winkel een ander advies geeft dan de andere. Zelf heb ik jaren in een schoenenzaak gewerkt, dus ik kijk zelf voor de definitieve beslissing ook nog eens goed hoe het zit.
    De ene schoen valt natuurlijk ook wat ruimer dan de andere, maar te groot is ook niet goed!
    Wat wel belangrijk is is dat de schoentjes van leer zijn, ze een flexibele zool hebben en dat de hiel verstevigd is. Om de breedte te bepalen van de schoen is het belangrijk dat je ook op de wreef goed checkt of de schoen goed zit.
    Wat maat betreft laat ik mijn kinderen zover mogelijk naar voren schuiven (duim op de neus van de schoen zodat ik dit ook kan voelen) en dan moet er een vinger nog achter passen (niet te strak maar ook zeker niet ruim!).
    Altijd lastig om dit allemaal te checken, maar mij lukt het aardig.
    Laat je kindje wel staan bij het schoenen passen, de voet is nl iets groter dan wanneer je kindje de schoenen past terwijl hij/zij gewoon zit..
    Je kunt ook nog kijken of het zooltje uit de schoen wil, laat dan je kindje hierop gaan staan (hak achteraan) en kijk of er voor nog voldoende ruimte over is.
     
  4. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Sowieso verschilt het per merk dus het kan inderdaad zijn dat je dochter bij een groot vallend merk maat 24 heeft en met een klein vallend merk net maat 25.
    Ik zou vooral ook kijken hoe ze op de schoenen loopt. Bij te grote schoenen gaan ze zo plofferig lopen vind ik. En verder gewoon zelf inschatten hoeveel ruimte er is want mijn ervaring met schoenenverkopers is dat ze er weinig meer vanaf weten dan ik zelf.
     
  5. MSL12

    MSL12 Fanatiek lid

    11 feb 2013
    1.364
    191
    63
    maar ook voor het passen werd de maat al gezegd daarom ben ik dus verschillende schoentjes maar gaan passen. word wel lastig schoenen kopen vind ik dacht dat dat er wel overal het zelfde uit zou komen..
     
  6. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ik heb liever niet meer dan een cm groeiruimte in dl's schoenen, daar loopt ze nog goed mee. (Meer gaat ze struikelen of voeten heel hoog optillen).

    Als het zooltje er niet uit kan om te passen, vraag ik of ze voet + binnenkant schoen allebei kunnen opmeten.
     
  7. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ze hadden niet toevallig verschillende voeten gemeten? Mijn dochter heeft namelijk meer dan een jaar anderhalve maat verschil gehad tussen links en rechts.
     
  8. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Mij werd in een 'wat duurdere winkel' schoenmaat 27 aangeraden; nou, het leek wel een clown af en toe, zo groot waren ze. Hij heeft gewoon nog maatje 26 en dat blijft zo.

    Ik had hem daarnaast ook nog eens op de tafel gezet, voetjes omgetrokken op papier; de papieren voetjes uitgeknipt en meegenomen. Dus ik stond in de winkel te passen; maat 27 leek het inderdaad te zijn, maar eenmaal thuis toch verkeerd gekozen.

    Soms is het gewoon DRAMA. De volgende keer neem ik gewoon beide maten mee ;)
     
  9. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Het verschilt ook per merk, heb weleens maat 26 van de ene en maat 28 van een ander merk gehad met dezelfde binnenmaat in cm'ers. Ik pas ze gewoon aan en dan kijken of er ongeveer een duimbreedte nog achter de voet kan als ze helemaal voorin staan.
     
  10. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.528
    7.033
    113
    Met dochter een keer naar een erg dure kinderschoenenzaak gegaan, daar kreeg ik het advies 'maat 27/28 (ze droeg op dat moment maat 23, die werden net een beetje te krap).
    Dat geloofde ik gewoon niet, maar die mevrouw hield voet bij stuk. Ik ben naar een andere winkel gegaan, en daar bleek ze op 24 a 25 uit te komen. Dus heb ik schoenen gekocht maat 25, dat leek me veel logischer. Dat was ruim een jaar geleden, en ze loopt nog steeds op 25 :D Haar zomerschoenen zijn wel 26, omdat 25 wel richting te krap gaat. Maar die 27 van ruim een jaar terug was dus echt onzin.
    Dus ik probeer zelf ook maar goed mee te kijken en te denken, en haar te laten zeggen wat het fijnste zit.
     
  11. Kiwi25

    Kiwi25 Niet meer actief

    Om die reden heb ik zelf een schoenmaatmeter gekocht! Kan er ook niet tegen dat je eerst 20 min aan het wachten ben bij een goede schoenwinkel en dan te horen krijgt: ze heeft maat 20, 19, even kijken, 20,5, uhh even kijken, jaa 21 (en dat was dus in 1 winkel).
    Ik meet thuis regelmatig haar voetjes op, links en rechts. Ik knip vervolgens een rietje op de lengte van haar grootst gemeten voet. Vervolgens leg ik het rietje in de schoenen die ze draagt, en als ik nieuwe schoenen ga kopen/kijken in de nieuw schoenen. Zo zie ik precies hoeveel mm/cm er over is.
    Maar het verschilt ook erg per schoenwinkel/orthopeed hoeveel groeiruimte ze adviseren. Sommige zeggen bijvoorbeeld dat 1 cm het maximum is, en anderen zeggen weer dat 1 cm het minimum zou zijn.
    Ik houd zelf aan 4-5 mm groeiruimte als minimum omdat de voeten met lopen wat schuiven/uitzetten (je kan ze inderdaad op de losse zooltjes zetten) en 15 mm als maximum.
    Ik meet het liever zelf regelmatig goed op, dan dat ik afga op 1 persoon.
     
  12. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Elk merk schoen valt weer anders. Mijn kids hebben verschillende merken en van 2 maten in de kast staan wat ze dragen.
    Naar "gespecialiseerde" zaken ga ik niet. Onnodig dure schoenen, zijn echt niet beter dan schoenen van bijv de scapino en ze hebben er echt niet meer verstand van. Sterker nog, je hoort heeel vaak dat ze in "speciaalzaken" net wat te krap meten waardoor je de volgende maand weer op de stoep staat voor nieuwe schoenen.
    Je kan het heel makkelijk zelf opmeten. Gewoon zelf meten bij de scapino en thuis voetjes op een stuk papier zetten. Kind wel laten staan zodat er gewicht op komt. Dan zijn de voetjes op zn grootst. Voetje omtrekken met een pen.. Vervolgens leg je een rietje op het papier. Vanaf de grote teen naar de hak en daar knip je hem af. Bij beide voetjes doen, voeten zijn vaak verschillend. Nu heb je van beide voetjds de maat (rietje). Schoen in de winkel pakken en rietje erin stoppen. Staat hij bol dan is de schoen bij voorbaat al te klein. Heb je ongeveer een halve tot 1cm tussen rietje en achterkant van schoen dan heb je de goede.maat. wel het grootste rietje nemen. En de schoen passen en kijken hoe kleine loopt en reageert. Kijken of je je vinger tussen hak en schoen kan doen. Dan is er nog wat groeiruimte.
     
  13. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Eerst laat ik de voeten opmeten of meet de zelf op, dan heb je een richtlijn. Soms vallen schoenen gewoon een maatje groter of kleiner. Ik laat mijn kind staan en met de voeten naar voren schuiven. Dan kijk ik of ik er nog een vinger achter krijg.
    Bij een twijfelgeval of tussenmaat kies ik de grootste maat en koop er een paar inlegzooltjes bij. Dan haal ik die er naar verloop van tijd weer uit als de voeten wat gegroeid zijn. Vergeet ook niet te kijken naar de breedte.
     
  14. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Je moet toch in ieder geval 1,5 cm ruimte hebben? Dus alsnog net nieuwe schoenen hebt dan zijn ze wat 'te groot'
     
  15. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.577
    3.804
    113
    Mijn jongste zoon heeft bijna altijd eerst nog losse inlegzooltjes in de schoenen omdat hij elke keer net tussen de maten valt. Na een paar maand gaan die er dan uit en passen ze nog steeds.
    Misschien is dat een optie?
    En verder kunnen merken onderling idd behoorlijk schelen ja.
     
  16. Miepiemoos

    Miepiemoos Bekend lid

    13 mei 2013
    970
    157
    43
    Omdat ik het heel belangrijk vind dat mijn dochter passende schoentjes draagt ben ik ook naar goede schoenenwinkels geweest. Ze zeiden dat ze maat 20 moest hebben. Dus mooie nieuwe gekocht. Eenmaal thuis viel ze steeds vaker. Mijn dochter is van het type voorzichtig dus ze viel nooit. Na drie keer een geschaafd gezicht (en dan echt behoorlijk) maat 19 weer aangetrokken en nooit meer gevallen. Ik voelde me echt een slechte moeder dus ga uit van je moedergevoel. Ze is bijna 20 maanden en nog steeds maat 19 dus.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Per schoen kan het wisselen maar zelfs per plastic ding waar ze de voeten op zetten.

    Waar ik naar kijk is dat ze net 1 vinger ruimte hebben bij de hak. Of bij grotere handen pink.
     
  18. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.849
    15.170
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Vorig jaar wilden ze me bij Ziengs sandalen in maat 28 aansmeren.
    Ze liep op dat moment op sneakers met maat 25.
    Het zag er dus gewoon niet uit en die jan doedel in de winkel maar volhouden dat ze ze echt nodig had.
    Uiteindelijk heel de zomer op sandalen maat 25 gelopen en nu een jaar later zit ze in een krappe maat 28.
    Daarom koop ik ook geen dure merkschoenen meer van 100 euro maar gewoon mooie schoentjes bij de Scapino of Woeffies van Bristol en dan koop ik liever 3 maanden later nog een paar erbij in een grotere maat dan dat ze in een maar kano rondlopen.
    Ga zelf maar eens op te grote schoenen lopen en dan ook nogeens erop rennen ;)
     
  19. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Bij de schoenenwinkel hier in het dorp zeggen ze ook: 1 cm groeiruimte. En als ik logisch nadenk ben ik het daar wel mee eens, kindervoeten moeten de ruimte hebben om te groeien. Ik koop meestal 1 paar wat duurdere goede schoenen en 1 paar goedkopere voor erbij. Waarmee ik dan weer niet wil zeggen dat die duurdere perse beter zijn, dat is ook erg afhankelijk van de schoen heb ik gemerkt.
     
  20. Cammy

    Cammy Fanatiek lid

    24 feb 2014
    1.905
    2
    38

Deel Deze Pagina