borstvoeding op werk

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Nassira, 17 mei 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nassira

    Nassira Actief lid

    6 nov 2014
    103
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hallo dames,

    Een vraagje: zijn de dames hier wel eens naar huis gaan om hun baby te voeden? Ik wil dat wel namelijk omdat mijn baby hier in de buurt zal zijn met 10 min reistijd. Nu doet mijn werkgever alleen moeilijk hierover en willen ze dat ik alleen kolf op werk?

    Zolang ik mijn eigen pauze daarvoor gebruik en de resterende kolftijd voor het kind zou dat toch geen probleem moeten zijn wettelijk gezien denk ik dan.

    Hebben jullie ook hieromtrent problemen gehad en hoe hebben jullie dat opgelost?
     
  2. nijna

    nijna Fanatiek lid

    25 nov 2015
    1.365
    85
    48
    Totdat je kindje 9 maanden is mag je op het werk kolven of je kindje voeden. De werhever mag je dit niet weigeren, maar moet een geschikte ruimte beschikbaar stellen. Je mag maximaal een kwart van je werkdag hiervoor gebruiken. Het lijkt mij redelijk dat je er wel zo kort mogelijk over doet. Je schrijft dat je naar huis wilt gaan om je kindje te voeden. Misschien denkt jouw werkgever dat het dan allemaal te lang duurt. Kan je kindje gebracht worden? Ik heb mijn dochtertje ook regelmatig op mijn werk in de kolfruimte gevoed. Dan kwam mijn man haar brengen. Daar heb je ook recht op. Gelukkig deed mijn werk daar niet moeilijk over. Ik hoop dat je toch goede afspraken met je werk kan maken.

    Ter info nog de regels.

    Artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet:
    1 Een vrouwelijke werknemer, die een borstkind voedt, heeft, indien zij de werkgever hiervan in kennis heeft gesteld, gedurende de eerste 9 levensmaanden van dat kind het recht de arbeid te onderbreken ten einde in de nodige rust en afzondering haar kind te zogen dan wel de borstvoeding te kolven. De werkgever biedt haar daartoe de gelegenheid en stelt, waar nodig, een geschikte af te sluiten besloten ruimte ter beschikking.
    2 De onderbrekingen, bedoeld in het eerste lid, vinden plaats zo vaak en zo lang als nodig is doch bedragen gezamenlijk ten hoogste een vierde van de arbeidstijd per dienst. De vaststelling van het tijdstip en de duur van de onderbrekingen vindt plaats door de betrokken vrouwelijke werknemer na overleg met de werkgever.
    3 De duur van de onderbrekingen, bedoeld in dit artikel, gelden voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen als arbeidstijd, waarover de vrouwelijke werknemer haar aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon behoudt.
    4 Elk beding waarbij ten nadele van de vrouwelijke werknemer wordt afgeweken van dit artikel, is nietig.
     
  3. Roty

    Roty Actief lid

    22 apr 2015
    449
    74
    28
    Ik doe het alleen als mijn man thuis is als ik weekenddienst heb of mijn moeder aan het oppassen is. Mijn werkgever maakt het niets uit of ik nou kolf op het werk of dat ik even naar huis rij om te voeden. Ik ben met kolven ook langer bezig dan met voeden zelf. Kolf klaarzetten, schoonmaken en opruimen ed duurt best nog een poos. Wettelijk kan je een kwart van je werktijd tot 9 maanden van je kind gebruiken voor te kolven en dan krijg je je het ook nog vergoedt. Hoe je dit invult moet je zelf weten volgens mij.
    Weet je ook waarom je werkgever het er niet mee eens is.
     
  4. Nassira

    Nassira Actief lid

    6 nov 2014
    103
    0
    16
    NULL
    NULL
    Een echte reden hebben ze niet opgenoemd, slechts dat ze aan hun p&o richtlijnen willen aanhouden, maar ik denk dat ze eerder bang zijn dat het verder zal uitlopen.

    Wat ik me dus afvraag of zij mij dat kunnen verplichten. En daar heb ik niets over gehkord. Kindje brengen zou niet altijd kunnen.
     
  5. Roty

    Roty Actief lid

    22 apr 2015
    449
    74
    28
    Vervelend zeg. Je zou eens de cao kunnen nalezen of even contact opnemen met p&o. Maar zoals nijna ook al aangeeft. Je hebt het recht om je kind te voeden of te kolven.
    Ik zou eens een gesprek aangaan met je werkgever, en vragen naar haar redenen waarom je niet thuis live mag voeden.
     

Deel Deze Pagina