Voorbereiding: koken!

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Ludde, 7 jun 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Ludde

    Ludde Actief lid

    8 nov 2014
    164
    0
    16
    Amsterdam
    Hi meiden,

    We kwamen de tip ergens tegen op het internet en zelfs in onze omgeving: vooraf koken en invriezen. Nu kan mijn vriend heus wel koken maar dat is gewoon vrij simpel. Hij vroeg me dan zelf ook nog laatst om voor te bereiden door lekkere dingen te koken en die in te vriezen. Op die manier hebben we gewoon beide wat meer ruimte straks en eten we niet alleen wat groente, rijst en wat vlees.

    Nu vroeg ik me af wie dit nog meer gedaan heeft, voor hoeveel dagen maakte je dan iets klaar (wij denken aan een week - waar je waarschijnlijk zelfs langer mee doet, omdat er tussendoor ook misschien wel besteld/voor je gekookt of een prakje door de schoonmoeder gebracht wordt ;) ) en heb je nog tips qua lekkere, voedingsrijke gerechten? Sommige dingen zijn echt niet te kanen zodra je ze ontdooit dus ook op dat gebied hoor ik graag tips: wat is nu echt lekker, zelfs na ontdooien en opwarmen.

    Tot dusver ga ik mijn Curry ei (met rijst maar die kunnen we zo koken in de rijstkoker - ik vind rijst uit de vriezer echt vies! Geld trouwens ook voor de eieren), Thaise Curry met pasta, Spaanse maaltijdsoep (met oa chorizo, kikkererwten en paprika) en linzensoep (met linzen en kikkererwten) maken. Lekker gevuld en blijft lekker bij opwarmen; meergranen stokbroodje erbij uit de oven of als lunch met een boterham et voila.

    Alvast bedankt!
     
  2. lablover

    lablover Lid

    14 jun 2015
    98
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik had diverse soorten stamppot invroren zodat we dit alleen even hoefde op te bakken. Ook had ik pastasaus gemaakt. Wij hebben hier zo'n 2 weken mee gedaan denk ik?
     
  3. V2015

    V2015 Actief lid

    19 mrt 2016
    278
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik had het plan dat te doen maar ze kwam wat vroeger dan verwacht haha dus het is hier niet gelukt.

    Zou inderdaad verschillende soepen invriezen, pasta's, chicken tonight, stamppot, ovenschotel met aardappel.

    Weet niet of je bv wil gaan geven maar curry's en chorizo enzo is best heftig dan haha.
     
  4. zasu

    zasu Fanatiek lid

    5 mei 2015
    1.486
    1
    36
    Hier nooit gedaan en ga het nu ook niet doen. Vind opgewarmd eten niet echt lekker en daarbij kan mijn man koken en helpt mijn schoonmoeder ook.

    Je kunt ook sauzen maken voor bv spaghetti of aardappelschotel pasta stamppot dat soort dingen
     
  5. lellebel2

    lellebel2 Fanatiek lid

    18 feb 2014
    2.325
    0
    0
    NULL
    NULL
    Op mijn lijstje staat;

    Snijbonen en kip
    Pasta
    Soep maar ik weet nog niet welke
    Kip kerrie voor de roti
    Gehaktballen in tomatensaus

    Rijst enz op de dag zelf koken. Uit de vriezer is niet te vreten.
     
  6. whuz

    whuz Bekend lid

    20 okt 2015
    995
    1
    0
    NULL
    NULL
    Mijn vriend kan prima koken, dus niks ingevroren. Kraamhulp bood af en toe ook aan om te koken, maar dat hebben we ook niet gedaan.

    Zelf had ik door de vermoeidheid de eerste dagen niet zo heel veel trek. Ik zou voor soepjes gaan of lekkere verse pastasauzen. Dan hoeft je vriend alleen de pasta te koken en de saus op te warmen. Soep met een broodje met lekker beleg is ook heerlijk om een beetje op kracht te komen.

    Stamppot kun je inderdaad ook goed invriezen. En dan even lekker bakken in de pan.
     
  7. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Ik vind eten uit de vriezer niet lekker.

    Je kan toch bijvoorbeeld op maandag extra koken en dat woensdag nog een keer eten. En op dinsdag, meteen ook koken voor donderdag. Dan kook je vrijdag, meteen ook voor zondag. En zaterdag een soep dag ofzo.

    Zo doe ik het nu ook 2x pasta, 2x rijst en 2x aardappelen. En 1 avond simpel hamburgertje maken, soepje, pizza oid.

    En volgens mij kan je de kraamzorg toch vragen of ze vast groentes wil snijden/klaarmaken en eventueel aardappels te schillen.

    De voorraadkast is altijd gevuld met soep, blikgroentes, pastasaus, mixjes voor de rijst, en goed gevuld kruidenrekje met bouillonpoeder. Geraspte kaas kan je in vriezen, en je kan roerbakgroentes of zakken van bonduelle ook in de vriezer doen, net als vlees/vega/vis en brood. En in de koelkast de andere dingen. Ik heb altijd verse knoflook in een tube en pesto in de koelkast. Variatie genoeg.
     
  8. Droppie Drie

    Droppie Drie Fanatiek lid

    1 aug 2013
    1.735
    10
    38
    Ik had een lasagne in de vriezer en wat verse pasta sauzen. Maar het koken van aardappels / groente / vlees is ook zo gebeurd. Mijn man kocht dan gewoon voorgesneden sperzieboontjes zodat hij niet hoefde te doppen, aardappelschijfjes om te bakken zodat hij niet hoefde te schillen etc.

    Als je bv gaat geven zou ik wel oppassen met ui en sterk gekruid eten. Ik heb er zelf nooit last van gehad, maar mijn vriendin met haar vierde kindje ineens wel. Zat ze na het eten van een preischotel urenlang met een krijsende baby...
     
  9. Ludde

    Ludde Actief lid

    8 nov 2014
    164
    0
    16
    Amsterdam
    Ik kan inderdaad de kraamzorg vragen of mijn vriend...maar het gaat hier echt om de meer 'bijzondere' dingen die wat tijd in beslag nemen.
    Ik maak bijvoorbeeld een bolognesesaus helemaal zelf van de basis en die vinden we heerlijk: dus die zal ik ook op mijn lijstje zetten ;) (die kost inclusief 'stoven' toch al gauw 2 uur om te maken)
    Pompoensoep zit ik me net te bedenken, ook heerlijk.
    Leuk om te lezen hoe de een wel iets kookt en de ander niet.
    Het is ook vast heel goed te overzien wanneer je niet kookt, hier zou het geen ramp zijn...meer een luxe. Ik weet wel zeker dat ik straks geen zin heb om lang te staan en je wil wel eens wat anders dan je rijst of aardappels met groente en vlees (vis of kip)

    Staan leuke inspiratie tussen! Bedankt ladies!
     
  10. Lotje84

    Lotje84 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    2.189
    0
    36
    Ik maak een paar verse soepen. Courgette/broccoli, tomaat, broccoli/oude cheddar...
    Vers gemaakt zit er veel goeds in. Broodje erbij, al dan niet flink belegd.

    Lasagna kun je ook wel invriezen, ovenschotels, pasta, stoofvlees...
     
  11. Lotje84

    Lotje84 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    2.189
    0
    36
    Of je stuurt je man langs de slager voor wat bakjes stoofvlees, gehaktballetje in saus, koude schotel, etc.
     
  12. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.095
    5.273
    113
    Ik had pasta, nasi, haschee, cilie con carne, lasagne kan ook prima, soep had ik ook. Ik vind het ideaal!
     
  13. Appeltje22

    Appeltje22 Niet meer actief

    Ik had zelfgemaakte tomaten/paprika/wortel soep. Lekker gevuld en inderdaad een stokbroodje er bij en je bent klaar (en alle groente zitten er al in). Ook nasi gemaakt maar dat was niet zo'n succes. Ook eigengemaakte pasta soep waar ik pasta en lasagna mee maakte, heerlijk én heel gezond want er zaten alleen groente in bij mij :)

    Maar idd, ga voor koken! Want t s zo lekker als je niet hoeft te bedenken wat je moet koken. Bij ons kookte de kraamzorg de eerste week maar de weken daarna heb ik minstens 2 a 3 x in de week niet hoeven koken of boodschappen hoeven doen omdat het in de vriezer zat, echt heerlijk want mijn hoofd stond er niet naar! En ik wist toen ook niet echt hoe ik t allemaal moest regelen met een baby en boodschappen doen en op tijd thuis zijn voor de voeding :p
     
  14. mart

    mart Fanatiek lid

    2 jun 2012
    2.201
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ben ik niet van plan.
    De oma's en de kraamhulp zullen de 1e week koken. Dus waarom zou ik me druk maken ;)
    Daarna zie ik het wel. Denk dat ik dan wel voor meerdere dagen tegelijk kook.
     
  15. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Hier gaan d'r zeker pastasauzen, lasagne, nasi, een paar zakjes soep en iets van stoofvlees in de vriezer. Bij ons niet perse voor de kraamweek (want ik vraag zowizo m'n bezoek een pan warm eten mee te nemen, we verwachten een tweeling en hebben al 2 kinderen ) maar de periode net na de kraamweek als iedereen vergeten is dat het druk bij je is.

    Overigens begaf bij m'n oudste in de kraamweek de goed gevulde diepvries het. We hebben in 3 dagen heel veel vlees kunnen eten toen.
     
  16. Bumpie

    Bumpie Bekend lid

    28 dec 2015
    864
    523
    93
    Tot nu toe zijn bijna alle genoemde gerechten binnen 45min op tafel te bereiden? Behalve misschien de zelfgemaakt Boulognese saus..
     
  17. Mystiek

    Mystiek Fanatiek lid

    19 okt 2013
    2.646
    1.529
    113
    OV
    Ik had hier nog helemaal niet over nagedacht, maar vind het een supergoed idee! Mijn man kan prima koken, maar ik ben beter met verse ingrediënten (in plaats van de pakjes), en dat vind ik toch wat waard. Bovendien zal hij zijn energie ook wel voor iets anders kunnen gebruiken.
     
  18. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Misschien. Maar bij mijn dochter had ik de eerste twee maanden nauwelijks tijd om een boterham voor mezelf te smeren (letterlijk), laat staan een warme maaltijd te bereiden....
     
  19. Nox

    Nox Bekend lid

    9 dec 2015
    519
    1
    16
    NULL
    NULL
    Bij m'n vorige twee kinderen heb ik het niet gedaan en ga het nu ook niet doen. Als ik niet uit de voeten kan de eerste dagen, wat ik niet verwacht, dan kookt m'n man. Maar idd enk dat ik het gewoon zelf doe hoor. Zoveel werk is het niet.
    Ik heb ook nooit ervaren dat ik er geen tijd voor had zoals ik hierboven lees. Zelf geen tijd hebben om te eten? Ook nooit meegemaakt. Misschien ligt het er ook aan of je een makkelijk kind hebt of dat je borstvoeding geeft. Dat deed ik bijv niet dus dat scheelt erg veel tijd.
     
  20. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Uiteraard ligt het aan je kind. Het geen tijd hebben om een boterham te eten was een rechtstreeks gevolg van een kind met zware reflux, kma en een intense onwil om te slapen. Maar dat kan dus gebeuren. En dan idd een diepvries vol eten een zalige fallback :)
     

Deel Deze Pagina