doorschuiven of nog even wachten?

Discussie in 'Met je kind op pad' gestart door MnnW, 9 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    10 jun 2013
    3.142
    2.230
    113
    Vrouw
    Graag jullie advies..
    Y is nu 3 jaar en een paar maanden en een smal meisje (14 kilo bij 99 cm ongeveer). Ze zit in een Britax Römer Multitech achterwaarts. S is bijna 13 maanden en zit nog in de maxi cosi. Hij heeft ongeveer dezelfde verhoudingen als zijn zus en weegt nu ruim 9 kilo bij 76 cm. Hij past er dus nog wel even in.

    We hebben al een voorwaartse 1-2-3 stoel (9-36 kilo) liggen voor als S de maxi cosi ontgroeit, een tweede achterwaartse stoel past niet in de auto (dan kan de bestuurdersstoel niet ver genoeg naar achteren en past mijn vriend niet meer achter het stuur). Hij kan stabiel los gaan zitten, tijgeren en langslopen.

    Tijdens een logeerpartijtje heeft Y een paar weken geleden in de nieuwe stoel gezeten en ze vond het geweldig! Nu hebben we elke keer een krijsend kind in de achterwaartse stoel en verzint ze het een excuus na het andere waarom ze in de vooruitstoel wil.. Ik vind op zich geen probleem om haar voorwaarts te gaan vervoeren (ze is al ruim 3 en kan in de nieuwe stoel in een goede 5punts gordel vastgezet worden), maar dan zou ik S door willen schuiven naar de Multitech (ivm het gedoe om hem eruit te halen, op te slaan en over een paar maanden weer terug te zetten) maar twijfel of hij daar al toe is... Ik ben inmiddels alweer vergeten hoe oud Y was toen ze over ging. Is er een groot verschil in veiligheid tussen de maxi cosi en een achterwaartse groep 1-2 stoel?
     
  2. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Volgens mij is een achterwaartse 1/2 stoel vergelijkbaar in veiligheid met de maxicosi, het essentiële punt is het achterwaarts vervoeren. Ik zou je kinderen dus doorschuiven, zeker als je oudste een hekel heeft aan achterwaarts, dan los je alles in 1 keer op. 13 maanden lijkt me oud genoeg voor een vervolgstoel, eigenlijk alle kinderen die ik ken gaan zo rond hun eerste verjaardag over.
     
  3. Billy60

    Billy60 Niet meer actief

    Ik zou ook door gaan schuiven, net wat Zohra zegt.
     
  4. Kusjesmama

    Kusjesmama Fanatiek lid

    12 dec 2011
    2.662
    1
    36
    NULL
    NULL
    Jammer dat veiligheid.nl zo weinig advies geeft in dit onderdeel!

    Je zoon mag in de vervolgstoel als de gordeltjes recht over zijn schouders lopen of er net onder vandaan komen. Komen de gordeltjes nog boven zijn schouders uit, is hij nog te klein.

    Je dochter zit pas veilig op een groep 2/3 stoel in de gewone autogordel vanaf minimaal 4 jaar. Eerder zijn de heupen nog niet ontwikkeld genoeg om de heupgordel op zijn plaats te houden bij een evt aanrijding.

    Ik zou de stoelen die ze nu gebruiken nog door blijven gebruiken tot je dochter 4 is. Qua veiligheid is dat het veiligst.
     
  5. littlemunchkin

    littlemunchkin Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.811
    1.004
    113
    Naar mijn weten mag je naar een vervolgstoeltje vanuit de Maxi cosi als je kindje met de kruin boven de rand van de maxi cosi uit komt.
     
  6. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    10 jun 2013
    3.142
    2.230
    113
    Vrouw
    Ik heb ze doorgeschoven (S paste al prima in de Multitech en de stoel van Y is geen 2/3 stoel maar een groep 1/2/3 stoel met 5-puntsgordel). Ze vinden het allebei geweldig en het is veel gezelliger in de auto!
     
  7. VeiligheidNL

    VeiligheidNL Veiligheidsexpert

    5 mrt 2014
    542
    4
    18
    Signaleren, onderzoek naar veiligheid en het stimu
    Amsterdam
    Beste mcw,

    We hebben even meegelezen. Je hebt al veel adviezen gekregen van mede-mama’s, vanuit VeiligheidNL willen we je ook nog even laten weten wat er wel en niet veilig is en welke adviezen wij geven.

    Wat betreft jouw vraag. Als jouw jongste de maxicosi ontgroeid is, dat wil zeggen dat de bovenkant van zijn hoofd boven de bovenkant van de rugleuning uit komt of hij is zwaarder dan het maximale toegestane gewicht , moet hij naar een vervolgstoel. Het is beter om hem dan achteruit te blijven vervoeren. Achterruit is veiliger dan vooruit. Hij zou dan dus na de maxicosi naar de Multitech kunnen. Je oudere dochter kan op dat moment naar de voorwaartse stoel gezet worden. Bij haar geldt wel dat jullie naar de gordels moeten kijken. Als ze boven haar schouders uit komen, is ze de stoel nog niet ontgroeid. De gordels mogen dus niet van achter haar schouders vertrekken. Het punt waar de gordel uit de rugleuning komt moet dus een stukje boven de schouder zitten.

    Sorry dat onze reactie betrekkelijk laat komt, maar onze collega die expert is op het gebied van het vervoeren van kinderen in de auto is net terug van vakantie.

    Ik hoop dat je nog iets aan onze adviezen hebt!

    Als je nog vragen hebt, kun je die altijd aan ons stellen.

    Groetjes, Marlotte
    VeiligheidNL
     

Deel Deze Pagina