Kat schildklierproblemen ervaringen

Discussie in 'De lounge' gestart door Zara75, 14 sep 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    11.960
    6.077
    113
    Happyland
    Mijn kat heeft al een dik jaar schildklierproblemen.
    Hij slikte hiervoor pillen en dat ging goed.
    Maar nu moet hij er per direct mee stoppen; hij heeft vreselijke huidirritatie erdoor op zn koppie, tot bloedens toe.
    Nu willen we met hem naar Gent om een radioactieve jodium behandeling (radiotherapie) met hem te doen.
    In Nederland kost dezelfde behandeling 500 a 1000!!! Euro duurder, vandar dat we naar Belgie uitwijken.
    Zijn er mensen die deze behandeling bij hun kat hebben laten doen en wat zijn de ervaringen?
    Ik zie er nl tegenop dat hij na de behandeling als hij uit quarantaine is nog 3 weken binnen moet blijven ivm die radioactieve straling.
    Ik heb nog ern hond en kat en natuurlijk mijn dochter....
    Maar de behandeling niet doen is geen optie, we zijn dol op hem en hij is 'pas' 12...
     
  2. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Is er geen ander medicijn waar hij wel tegen kan?

    Even goed overleggen met je dierenarts.

    Ik heb geen ervaring met die therapie. Wel wens ik je veel sterkte!
     
  3. AngelSterre

    AngelSterre Actief lid

    29 mrt 2016
    342
    133
    43
    Heel goed over nadenken hoor! Is er niet een andere pil waar hij tegen kan of heeft ie een kippen eiwit allergie? En weet je zeker dat die irritatie van de stoffen in de pillen komt? Als het al een jaar goed gaat op die pillen vraag ik me af of ze wel de oorzaak zijn? Welke medicijnen zijn het? Thiafeline of felimazole Mijn kat gebruikt thiafeline en ik weet zeker dat er daar de afgelopen 2 jaar geen vulstoffen/grondstoffen aan verandert zijn, op felimazole kreeg mijn kat ook huidirritaties
    hier dus gekozen voor de pillen en dat gaat gelukkig tot nu toe goed.
    Na die behandeling met radioactief jodium is het heel belangrijk dat je zijn ontlasting nog een tijdje als chemisch afval apart moet houden. Met andere huisdieren en een kind lijkt me dat geen doen. Even van de site (Schildklierproblemen bij de kat | Dierenartsencentrum Ede-Bennekom) afgeplukt:
    Als de kat weer thuis is moeten enkele strenge maatregelen worden genomen, gedurende 3 weken, in verband met de radioactieve straling. Na elke aanraking van de kat moeten de handen worden gewassen, maar eigenlijk moet de kat zo min mogelijk worden aangeraakt. De kat moet binnenshuis blijven of in een aparte ruimte buitenshuis. De ontlasting en urine moeten worden opgeruimd in een aparte, waterdichte en makkelijk af te sluiten bak. Deze bak moet worden bewaard in een ruimte waar mensen slechts kort verblijven, waar geen etenswaren worden bewaard en bereid en waar kinderen en zwangere vrouwen niet bij kunnen komen. De inhoud mag niet zonder latex handschoenen worden aangeraakt. Deze handschoenen moeten vervolgens ook worden bewaard in een afgesloten plastic zak en in de afvalcontainer worden opgeruimd. Daarna moeten de handen worden gewassen.
     
  4. Rataplan

    Rataplan Fanatiek lid

    25 apr 2015
    1.534
    107
    63
    Hier ervaring met behandeling met radioactief jood (niet eigen kat) en ervaringen zijn wel positief. Het is alleen even afzien de eerste paar weken. Het mooiste zou zijn als je een aparte kamer hebt die dicht blijft en waar je alleen in gaat om kattenbak te verschonen en eten te geven. Kom je deze tijd door, dan heb je wel een kat waarbij de schildklierwaardes weer normaal zijn. dat is toch zeker ook wat waard. Nu zo zonder medicijnen is ook geen optie.
     
  5. blike1987

    blike1987 VIP lid

    14 aug 2010
    6.656
    263
    83
    Dierenartsassistente
    Friesland
    is operatief de schildklier laten verwijderen geen optie?
     
  6. Rataplan

    Rataplan Fanatiek lid

    25 apr 2015
    1.534
    107
    63
    Kan wel, maar risico op beschadiging van de bijschildklier is aanwezig
     
  7. Leo85

    Leo85 Niet meer actief

    Je kan ook proberen om op ander voer over te stappen. Hills Y/DL Hieronder linkje hoe het werkt..

    Hoe y/d

    Is ook nog een optie.. Of heb je dat al geprobeerd?

    Ik ben dierenartsassistente, en hier hebben we ook wel goede ervaringen mee als het niet lukt om de pilletjes te geven bijv..
     
  8. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Mijn dierenarts zei je hebt 3 opties: bestralen, medicatie (en er zijn verschillende soorten medicatie!) en speciaal voer. De eerste optie is de rolls royce, de tweede een snelle sportauto, en de 3de een degelijke gezinsauto haha. Ik heb voor de middelste gekozen. En thank god de medicatie gaat er ook nog in dankzij easy pill! Dé uitvinding van de eeuw.
    Bestralen zou ik nooit doen, is mij te veel geld en te veel goed. Ik ben de enige die de kat verzorgt en dan nog bezig met zwanger worden. En hem opsluiten kan niet dan is dat zoveel stress dat hij daar aan bezwijkt.

    Mijn kat zit nu een paar maanden op de medicatie en het is een wereld van verschil. Daarvoor krabt, likt en beet hij zijn hele huid open, was zeer onrustig, dronk enorm veel.
    Ik vraag mij ook af komt de huidirritatie door de medicijnen of zoals bij mij kat door te hoge schildklierwaarde, is hij/zij recent nog geprikt?
     
  9. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    11.960
    6.077
    113
    Happyland
    Hij is een maandje of 2 geleden nog geprikt. Toen was hij nl opeens behoorlijk afgevallen. Die waardes waren netjes.
    Volgens de dierenarts komen die huidproblemen door de medicijnen, het is nl een bijwerking. Het enige gekke is dat hij die pillen al lang slikt, een jaar ongeveer en hij nu pas die bijwerking krijgt. En hij blijft maar afvallen. Hij heeft btw geen jeuk, ik zie hem nooit zichzelf krabben of bijten.
    Dieetvoeding is geen optie; hij komt buiten en we hebben nog een kat.
    Ik denk dat ik de zolder maar ga opruimen en hem daar maar ga stallen na de behandeling, vind het risico best groot met mijn dochter. Al is ze wel op een leeftijd dat ik haar kan uitleggen dat ze niet mag knuffelen met hem...
    Maak me wel een beetje zorgen; hij weigert in huis op een kattenbak zn behoefte te doen, dit doet hij altijd buiten. Hoop dat hij nog weet hoe een kattenbak werkt...;)
     
  10. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Ja een buitenkat is lastiger. En hem misschien nu al laten wennen aan de kattenbak. Eventueel zonder deksel.

    Mijn kat viel ook veel af. Maar sinds de juiste medicatie is hij weer aangekomen. Nog niet op zijn oude gewicht. Maar wel een paar ons erbij :)
     
  11. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Waarom zou dieetvoeding geen optie zijn? Wij hebben ook meerdere katten waarvan 1 blaasgruis had. Is natuurlijk wel iets anders maar wij konden alle katten gewoon hetzelfde dieetvoeding geven ondanks dat zij nergens last van hadden.... helaas is die kat nu overleden maar de andere katten krijgen het nog steeds.
    ik zou toch nog even goed overleggen met de dierenarts. Je hebt meerdere katten en een kind. Dan zou ik niet zomaar met iets radio actief beginnen:) . Zeker niet als ik de tekst van 1 van mijn voorgangers lees....

    Succes in elk geval met je keus en vooral voor de kat!
     
  12. Mowtom

    Mowtom Fanatiek lid

    22 aug 2006
    3.530
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster kdv
    Omg eindhoven
    Hier was dat ook een van de opties die de dierenarts ons gaf. Wij vonden dat echter echt te veel geld en ook met de kleine kinderen geen doen om alles uit elkaar te houden. Wij hebben wel gekozen voor de operatie. Ook omdat onze kat medicijnen toedienen bijna geen doen is. Hij blijft ze hoe dan ook uitspugen als je ze er al in krijgt.
    Dus wij kiezen voor een operatie. Onze dierenarts was gelukkig een van de gespecialiseerde dierenartsen in Nederland bij schildklier problemen. Hij heeft m verwijderd en wij hebben een totaal andere kat terug. Zit veel beter in zijn vel, plast niet meer overal maar gewoon netjes in zijn bak. Hij is weer rustiger in zijn doen, hij was toen hij zo ziek was zo opgefokt de hele dag. Kon niet rustig ergens gaan liggen, had een hele snelle hartslag en wilde de hele dag eten. Zo zielig.
    Ik ben blij dat wij deze keus hebben gemaakt en nu is hij nog steeds bij ons. Hij is nu 15 en was 12 toen hij de operatie kreeg.
     
  13. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    11.960
    6.077
    113
    Happyland
    De kat zonder schildklierproblemen mag dat dieetvoeding niet krijgen en ik wil niet de hele dag als een agent erop moeten letten dat ze niet elkaars eten opeten. Dat gaat niet eens, ik werk ook.Daarnaast is dat dieetvoer altijd stervensduur, dan maar liever in een keer een klap geld ertegenaan smijten, dan hebben we het maar gehad!
     
  14. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    11.960
    6.077
    113
    Happyland
    Klein irritatiepuntje vind ik wel dat ze er laks zijn met reageren daar in Gent. Heb gistermorgen gebeld en zou terug gebeld worden door een assistent. Vanmorgen weer gebeld en kan blijkbaar een paar dagen duren eer ze terugbellen om een afspraak te maken .
    M'n man is er klaar mee en gaat zo weer terugbellen, het gaat gewoon niet goed met m'n kat.Hij is zo mager geworden en als hij niet eet ligt hij alleen maar in de schaduw te liggen. Hij heeft maandagavond voor het laatst medicatie gehad. Heb al aangegeven me zorgen te maken. Als ze vandaag niet zouden terugbellen mocht ik morgenochtend weer bellen en dan zouden ze proberen om die assistent te pakken te krijgen
    Echt absurd dit.
    Het is dat de behandeling 500,- goedkoper is,anders was ik in Nederland gebleven.
     
  15. Wup

    Wup Fanatiek lid

    23 apr 2007
    4.912
    0
    36
    Ik weet niet waar je woont maar ik ken een zeer goede DA in noord nederland die kan opereren.
     

Deel Deze Pagina