Sociaal probleem gedrag dochter 6 jaar

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door anoniempjuh, 20 sep 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. anoniempjuh

    anoniempjuh Fanatiek lid

    18 mei 2008
    4.779
    0
    36
    Hallo!!
    Ik ben hier jaaaaren niet geweest, mijn laatste berichtje ging waarschijnlijk over voedingen en prikjes oid:) maar nu weet ik even geen andere plek waar ik mijn verhaal kwijt kan dus ik plof het hier eens neer:)

    Ik heb 2 kinderen, zoontje van 4 en dochter van 6.
    Zoon doet alles prima, luisterd goed, erg sociaal en lief voor iedereen!
    Bij dochterlief is dit helaas een heel ander verhaal, zal het kort proberen uit te leggen:

    In groep 1 ging alles prima, werken ging goed en ze lag goed in de groep.
    Omdat wij gingen verhuizen ging ze na de vakantie naar een andere school.
    Wij dachten, ach, kinderen zijn flexibel, dat komt wel goed die heeft zo nieuwe vriendjes... Helaas loopt dit dus anders...
    Ze is hier dus in groep 2 begonnen, vanaf het begin gaat dit lastig. Kon niet goed aansluiting vinden en vroeg op de verkeerde manier aandacht.
    Ze wilde heel graag meekomen maar deed het dan vaak op een verkeerde manier, bijvoorbeeld gemeen, bazig enz... Laat ik duidelijk stellen dat het altijd een pittig meisje is geweest, bepaald graag alles en kan zeker gemeen zijn, maar dit was allemaal wel binnen de perken ' gewoon' een pittig kind.
    Einde groep 2 zat er wel een stijgende lijn in, kreeg wat vastere vriendinnetjes en werd wat rustiger. Einde van het jaar helaas wel 2 duw incidenten gehad maar dat kwam misschien omdat ze helemaal klaar was in groep 2, dachten wij en de juf.

    Nu is ze dus gestart in groep 3 en het gaat weer helemaal mis. We hadden goede moed, ze had er zin in maar het vriendinnetje wat ze nu eindelijk had lijkt ineens geen vriendin meer te willen zijn oid ( tijdens de vakantie dus verandert) wat mijn dochter maar lastig begrijpt, logisch op zich.
    Maar nu gaat het dus weer behoorlijk mis.
    Eerste week gesprekje want ze had een kind een klap gegeven. Goed over gepraat en dan denk je nog, nou ja vast een foutje.
    Maar de tweede week weer een gesprekje, ze had dat 'oude' vriendinnetje geschopt. De reden was dat ze afkeek..... Thuis heel boos geworden en nogmaals duidelijk verteld dat wel en niet kan. Maar het lijkt niet door te dringen, niks dringt door lijkt het wel, wat we ook zeggen of doen.
    Daarna nog een keer iemand geduwd... Ik vindt dit zo vervelend, voor die kinderen maar ook voor haarzelf.
    Ik denk namelijk echt dat ze super onzeker is, op school wordt buiten gesloten en daardoor juist dit verkeerde gedrag laat zien, waardoor het alleen maar erger wordt...

    Ik voel me zo rot eronder, ik wil gewoon dat ze lekker geniet en een leuke schooltijd heeft maar nu verpest ze het alleen maar voor zichzelf. En anderen...
    Ze is echt wel heel lief en als ze met vertrouwde mensen is zie je dat ook, maar met andere kinderen, op school denkt ze dat ze zichzelf moet bewijzen denk ik?!ze is bazig, kan echt gemeen doen en nu dus ook nog handtastelijk....
    Ze heeft het nu ook al een paar dagen over buikpijn, volgens mij komt er dus echt steeds meer tegenzin...
    Ga zelf ook echt gespannen naar school, bang voor wat ik weer hoor, gevoel dat andere ouders je bekijken...ik snap dat zij en jullie misschien denken, wat een rot kind, groot gelijk dat ze geen vrindjes heeft enz maar ik zie dus ook de andere kant, dat dit niet zomaar gebeurd en dat ze er zelf zeker zoveel last van heeft...

    Morgen hebben we een afspraak met een gedrags specialist, benieuwd of die wat nieuws heeft, wellicht een training oid?!

    Ik ben benieuwd of er meer zijn met een soort gelijk probleem.?!

    Fijn dat ik iig even mijn verhaal kwijt kon :)
     
  2. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    het gedrag komt natuurlijk ergens vandaan.
    kan heel goed onzekerheid zijn, graag leuk gevonden worden ed.
    ik zie bijv bij de oudste dat als ze graag leuk gevonden wil worden ze vaak niet zo heel aardig is terwijl ze juist superonzeker is als het aan komt op vriendinnetjes maken en ook nog regelmatig over zich heen laat lopen.
    heb je zelf al eens met haar gepraat over wat haar dwars zit?
    waarom ze zo doet?
     
  3. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.068
    4.178
    113
    Er is een training voor oa boze kindjes om ze hun gedrag te leren doseren. De training heet ik kan het. Zou daar even naar informeren of da op jullie school wordt aangeboden. Ze zal dan leren hoe ze beter kan reageren dan meteen boos gaan slaan. Daarnaast kan ze er ook leren hoe ze vrienden kan maken. Als ze weinig aansluiting op de klas heeft en het moeilijk vindt om vriendjes te maken kunnen ze ook hierbij helpen.
     
  4. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Er zit haar iets dwars, dat is duidelijk. Misschien weet ze gewoon niet hoe ze moet reageren op situaties. Mijn zoon heeft hetzelfde, ik teken sociale situaties met oplossing simpel voor hem uit zodat hij het leert. Die tekeningen bewaar ik zodat we ze kunnen bespreken en hij ze terug kan zoeken. Zou het eens proberen, maar feit dat ze steeds buikpijn heeft geeft aan dat er spanning zit bij haar. Als ze van nature onzeker is helpt boos worden ook niet.
     
  5. anoniempjuh

    anoniempjuh Fanatiek lid

    18 mei 2008
    4.779
    0
    36
    Dank voor jullie reacties.
    Het zal zeker een oorzaak hebben, zelf denk ik met name dus onzekerheid.
    Het feit dat haar ' vriendinnetje' eigenlijk niks meer van d'r wil weten, tja hoe reageer je daarop, snap ook dat ze dat moeilijk vindt. En dan wordt ze nog onzekerder, weet niet goed wat te doen en handelt verkeerd...
    Als ik ernaar vraag laat ze weinig los, zegt dat ze school niet leuk vindt omdat ze niet veel meer mag spelen.. Goster heeft ze een ander plekje gekregen, alleen naast de deur. Opzich prima een andere plek, maar ga wel vragen of dit voor tijdelijk is. Iedereen zit in een groepje behalve zij, dat helpt natuurlijk ook niet echt.
    Die tekeningen zijn misschien wel een goede tip ja, wellicht dringt dat meer door dan iets zeggen!

    Ik wil het ook zo graag een beetje loslaten, nu al bijna 2 weken last van de darmen en mijn maag, loop me veel te veel te stressen erom.
     
  6. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    426
    83
    Wat lastig voor jou en je dochter.

    Hier vanaf de andere kant: het beste schoolvriendinnetje van onze dochter was altijd al boos en heftig, maar als kleuter zag onze dochter dat nog door de vingers. Ze zit sinds eind augustus in groep 3 en daar ziet ze dat het ook anders kan en ze wil nu veel minder met dat meisje te maken hebben, ze is namelijk echt bang voor haar. Ik heb wel contact met de ouders van dat meisje en die proberen de zaken echt in goede banen te leiden, maar als mijn dochter bangig vraagt: 'Is het goed als ik haar niet uitnodig voor mijn feestje?' dan ga ik echt niet zeggen dat het moet. Uiteindelijk vond mijn dochter het toch te zielig en is ze wel uitgenodigd, met dien verstande dat ze stante pede wordt opgehaald als ze een uitbarsting krijgt. Bij dat meisje heeft het met overprikkeling te maken en wellicht een ASS (daarvoor zitten ze nu in een onderzoekstraject).

    Ik snap je zorgen dus heel erg goed, want ook al heb ik dus goed contact met de ouders, de gevoelens van mijn kind gaan voor, in die zin dat mijn dochter geen oefenproject moet worden zodat hun kind haar drift leert te beheersen. Je zou eens aan de ouders van dat vroegere vriendinnetje kunnen vragen waarom hun dochter niet meer met de jouwe wil spelen en hopen dat je eerlijk antwoord krijgt. En dan lijkt me enige vorm van begeleiding buiten school dus ook echt aan te raden, omdat je zelf ook merkt dat je dochter gewoon de vaardigheden niet heeft om nare gevoelens op een sociaal aanvaardbare manier te kanaliseren. Als ze er echt helemaal uit ligt op een gegeven moment kun je het denk ik niet meer repareren.

    Heel erg veel sterkte, ik snap hoe rot het is.
     
  7. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.636
    1.193
    113
    Heb je al eens geprobeerd om samen met haar een rollenspel te spelen, waarin jij een ander kindje speelt en zij zichzelf? Zo kun je haar misschien wat makkelijker laten zien welk gedrag onwenselijk is en waarom en haar ook andere manieren leren om met de situatie om te gaan. Het voelt misschien in het begin wat onwennig, maar het kan echt heel nuttig zijn. Het is voor een kind zoveel makkelijker om zo op een toegepaste manier te leren over gedrag, dan op een abstract "grote mensen manier" waarin je spreekt in termen van hypotheticals en/of dingen die al gebeurt zijn. Niet ieder kind is van nature sociaal even handig en sommig ongewenst gedrag komt puur voort uit het feit dat het kind zelf zo snel even geen betere manier weet om te reageren. Het heeft dan in het verleden ergens het ongewenste gedrag gezien en opgepikt en past het nu toe, omdat het gewoon niet weet hoe het beter zou kunnen reageren en omdat het het andere gedrag nu is gewend.

    Ik zou me echt focussen op haar alternatieven aanleren en ook met jou laten oefenen. Weten hoe je moet reageren is één ding, maar het dan ook toepassen wanneer je je misschien wat gespannen voelt is totaal iets anders. Juist onder spanning passen kinderen (en volwassenen :)) vaak goed geleerde gedragspatronen toe en dat is in het geval van jouw dochter misschien dus dat onwenselijke gedrag.

    Als het goed is zal een gedragsspecialist zich ook gaan focussen op dit aanleren, maar je kunt het dus ook zelf al mee beginnen.
     

Deel Deze Pagina