wat super dom van ons ):

Discussie in 'De lounge' gestart door cw26, 22 okt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Vorig week had ik al een berichtje getypt.

    Het zit zo dat me man eigenlijk al 2 jaar met tegen zin naar zijn werk gaat. Zijn werk vind hij leuk, maar de dingen er om heen staan hem al meer tegen.
    Geen werk overleg, niet vragen of hij op zaterdag kan werken, maar hij wordt ingepland. Vaak van huis, ook snachts, werk materiaal niet voor elkaar.
    Al met al begint het al meer tegen te staan, waardoor hij een week of wat terug tegen een klant negatief is geweest over het bedrijf. Dit kwam natuurlijk bij zijn baas.
    3 weken terug gesprek gehad, dat hij zijn houding moest veranderen en er over na moest denken of hij nog wel zin had om te blijven werken.
    Vorige week er over gepraat, en we waren het erover eens, dat dit gewoon niet werkt. Hij is niet blij, waardoor hij alleen maar meer begint te ergeren.

    Donderdag weer gesprek met hr, en baas, en daar in aan gegeven dat hij gaat kijken naar wat anders. De baas zou hem helpen.

    Gister een mail gehad en dat heeft onze ogen geopend. We hadden gister sinds maart een avond , nacht met ons tweeen, de kids zijn bij me ouders. En echt werkelijk waar ik heb alleen maar gehuild. In het restauran, in het theather en nu weer...
    In de mail stond, dat hij tot 31 januari de tijd heeft om samen met Randstad naar een baan te zoeken.

    En dat kwam even heel hard binnen... Natuurlijk snap ik dat er een data aangelinkt wordt. Zijn baas ziet hem liever gaan dan dat er een gedemotivieerd persoon in zijn bedrijf werkt.

    Maar mijn vraag aan jullie is, is 3 maanden echt reeel? Je hoort overal om je heen dat mensen maanden aan het zoeken zijn. En juist omdat hij iets wil zoeken waar hij wil blijven werken is dat dus zo moeilijk. ( hij weet nog niet echt wat hij wil, doet nu lichamelijk zwaar werk, is bijna 40 en moet nog 30 jaar werken).

    En wat als het 31 januari is? Kan hij zijn baas vragen om hem te ontslaan zodat hij een uitkering kan aanvragen? Zodat we wat extra tijd hebben?

    En wat als zijn baas dat niet wil, en het is 31 januari kan hij dan zomaar op straat gezet worden? Omdat hij zelf heeft aangegeven dat hij iets anders wil?

    Pfff ik kan er alleen maar aan denken dat we straks geen inkomen meer hebben, en misschien ons huis e.d te koop moeten zetten.
    Voel me echt zo dom dat we niet aan deze dingen gedacht hebben.
    Voelt alsof ik nu alles kwijt ben...
    Bah, wat een gedoe
     
  2. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Je zou kunnen vragen of zijn baas akkoord gaat met uwv vriendelijk ontslag, dan heeft hij in ieder geval recht op een uitkering. Dit word vaak gedaan als zowel werkgever als werknemer niet meer met elkaar verder willen.
     
  3. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.845
    2.256
    113
    #3 Anan, 22 okt 2016
    Laatst bewerkt: 22 okt 2016
    Is hij in dienst bij randstad of bij het bedrijf zelf en met welk soort contract?
     
  4. rums

    rums Niet meer actief

    Het is ook niet heel slim om je negatief uit te laten over het bedrijf waar je werkt. En je man had kunnen bedenken dat hij het inkomen verzorgd voor zijn gezin en dat ie dan soms maar even moet slikken. Vervelend dat dingen niet goed voorbereid zijn maar hij krijgt toch betaald?!

    Enige tip vraag inderdaad om vriendelijk ontslag.
     
  5. wishtobe

    wishtobe Niet meer actief

    3 maanden is reëel als hij tussen de 10 en 15jaar in dienst was bij die werkgever. Dan wordt het ook meteen als ontslag gezien.
    Maar als ik jouw man was zou ik even om de tafel gaan zitten met de werkgever om inderdaad te vragen of hij per 31 januari ontslag krijgt. Ik denk zelf van wel.

    Houd er rekening mee dat je via het uwv niet 100% van het loon ontvangt en dat je dan eigenlijk geen werk mag weigeren. Dus als je man wat aangeboden krijgt wat redelijk bij hem past, moet hij wel gaan werken. En hij moet uit zichzelf ook een x aantal sollicitaties versturen per maand.
    Succes en sterkte
     
  6. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dat klinkt toch als een ontslagbrief, vind ik. Dus als het 31 januari is en hij heeft nog niks nieuws, dan krijgt hij een uitkering. Hoe staat het letterlijk in de brief?
     
  7. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Zoals ik het lees krijgt hij per 31 januari ontslag. Omdat de baas hem tot die tijd geeft. Want die baas zal wel niet je man aanhouden als hij na die datum nog geen baan heeft. Dus lijkt mij een uitkering na 31 januari aan de orde als hij nog geen nieuwe baan heeft.

    Goed zoeken. En contacten bij klanten bla bla.

    Maareh, heel dom om je ten eerste al negatief uit te laten over je werk in het publiek. Maar bij een klant? Wauw dat kan echt niet. Ik vind dat zijn baas nog coulant is om hem niet harder aan te pakken.
     
  8. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Hij heeft vast contract al 10 jaar.. En de baas wil dus via Randstad een loop baan coach voor hem regelen en dan een baan via deze coach.

    Ja dom zijn we zeker... daarom kan ik al de hele nacht niet slapen. Zo graaf je dus je eigen graf.

    Zijn CV heb ik net gemaakt, die zal ik straks nog laten checken door een vriendin, die heeft helaas ook langdurig moeten solliciteren, misschien dat die nog wat tips kan geven.

    Maar kan je aan de baas vragen of hij ontslag kan krijgen? Gaan daar de bedrijven mee akkoord?
    Of wordt dat tegenwoordig moeilijk gemaakt met bijvoorbeeld ontslag wet? Die is toch laatst aangescherpt???

    Zo heel wat dingen over na te denken dit weekend.....
     
  9. Esvre

    Esvre Actief lid

    28 dec 2011
    252
    1
    18
    NULL
    NULL
    Dit vraag ik mee ook af.. Wat stellen ze nu voor? Een vaststellingsovereenkomst? Want iemand zomaar (eenzijdig) ontslaan is niet zo makkelijk als het kan lijken..
     
  10. Esvre

    Esvre Actief lid

    28 dec 2011
    252
    1
    18
    NULL
    NULL
    Overigens voor een outplavementtraject is drie maanden wel erg kort hoor. De drie maanden waar ze nu mee komen is simpelweg de wettelijke opzegtermijn voor een werkgever bij een dienstverband van meer dan 10 jaar.

    Hebben jullie een rechtsbijstandverzekering? Geen slecht idee om die mee te laten kijken. Werkgevers kunnen nog wel eens misbruik maken van de onwetendheid van werknemers mbt ontslag.
     
  11. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.845
    2.256
    113
    Waarschijnlijk wordt de jobcoach aangeboden in het kader van de transitievergoeding. Ik zou in ieder geval nog niets tekenen en even laten toetsen bij je rechtsbijstandverzekering. Je kan niet zomaar iemand ontslaan, daar moet echt wel een dossier voor zijn opgemaakt. Het is idd mogelijk om een vaststellingsovereenkomst op te laten stellen, daarbij behoud je wellicht de mogelijkheden voor recht op ww. Echter die behoud je ook als er geen sprake is van verwijtbaar ontslag. In dit geval zou ik de casus dus ook voorleggen bij het UWV om te informeren hoe het zit met ww.
    Vanuit een jobcoach kun je verwachten dat er samen gekeken gaat worden naar wat je man wil en kan. Evt wordt er gekeken naar scholingsmogekijkheden voor een andere baan. De jobcoach kn vacatures selecteren en helpen bij de brief en het voeren van gesprekken. Doel is uiteindelijk om een nieuwe baan te vinden, maar daar is ook behoorlijk wat eigen inzet voor nodig.
    En zelf natuurlijk ook actief aan de slag gaan. Solliciteren is vermoeiend, af en toe slopend en bijna een full time baan, daarnaast wellicht de spanning van 'hoe gaat het straks', dus bereid je daar ook op voor.
    Eerlijk vraag ik me wel af of de werkgever dit zonder uitgebreid dossier allemaal kan doen, aan de andere kant kan je man het ook met beide handen aanpakken zodat hij oo een leuke plek terecht kan komen.

    Succes!
     
  12. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Ze willen idd waarschijnlijk van je man af, echter gaat dat niet zo makkelijk als ze hier doen voorkomen. Leuk gesteld dat hij per 31 januari wat anders moet hebben, maar zo werkt dat dus niet.
    Hij moet toestemming voor ontslag hebben en anders is het pech. Dat kan hij aanvragen, maar dat gaat niet zomaar en bovendien moet er dan voldoende dossieropbouw zijn.
    Wat ze waarschijnlijk willen is een ontbinding, wat op zich wel kan natuurlijk, maar dan moet het een stuk gunstiger zijn dan dit. 3 maanden met Rand stad? Pff zeg, daar kun je zelf ook wel contact mee opnemen.
    En tuurlijk mag je best aangeven langzaam naar ander werk op zoek te gaan zonder dat je dan meteen ontslagen wordt.
    Als je rechts bijstand hebt, contact opnemen. Zo niet, schakel iemand in je familie/kennissen kring in met verstand van arbeidsrecht.
    Dit kan zo niet iig!!
     
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Oh wacht, niet goed gelezen, negatief bij een klant kan echt niet.
     
  14. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Alvast bedankt voor de antwoorden!!

    3 maanden traject met loopbaancoach vind ik dus ook weinig. Zeker als je bedenkt dat het aankomende maanden druk met de feestdagen e.d is. Voordat je op gesprek bent geweest en men iets kan doen ben je zo 3 tot 4 weken verder denk ik..

    Ontslaan kunnen ze dus niet zomaar. Ook niet als je zelf dus heb aangegeven dat je naar wat anders op zoek gaat?

    Qua functioneren is er nooit een aanmerking geweest, hij heeft altijd goed zijn werk gedaan. Ook nooit trammalant of zo geweest.
    Hij is ook goed in zijn werk.
    Het is nu gewoon alleen zo, dat door management verschuif boven in, het gewoon niet meer loopt.
    Dus qua dossier opbouw kunnen ze hem zeker niet ontslaan.

    Hij is nu monteur. Bij een bedrijf met grote motoren, in de scheepvaart onder andere.

    Ja we hebben rechtsbijstand, dus die zal ik ook informeren
     
  15. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.845
    2.256
    113
    Zonder dat hij iets getekend heeft dat hij binnen bepaalde tijd een andere functie heeft ontvangen kunnen ze hem hier idd niet zomaar voor ontslaan. Wel is het gebruikelijk vanuit werkgever dat wanneer iemand aangeeft het niet meer leuk te vinden dat je er een deadline aanstelt, maar voor zover ik weet kan dat nooit een eenzijdige beslissing zijn.
     
  16. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    6 mrt 2015
    1.007
    290
    83
    Ja van die deadline begrijp ik. Anders blijft het bedrijf ook zitten met gedemotiveerd personeel.
    Maar ik vind 3 maanden best kort? Of is dat dus reeel...

    Ja negatief uitingen zijn nooit handig. Maar ja als je elke dag tegen hetzelfde probleem aan loopt op je werk, en ze doen er niets aan. Ja dan zou denk ik iedereen wel eens negatief kunnen zijn...
    Maar dat moment is geweest, en dat kunnen we dus nu niet meer terug draaien.

    Feit is dus nu dat we iets moeten doen, maar ik dus niet weet waar ik zou moeten beginnen.

    In ieder geval tekenen we niets.
    Ik ga de rechtsbijstand eens bellen met hoe of wat.
    En we moeten een mail maken naar HR, om te vragen of ze hem kunnen ontslaan, zodat hij recht op uitkering heeft per 31 januari. Of dat hij zelf ontslag moet nemen ( wat dat moeten we dus niet doen).
    CV heb ik gemaakt, moet gecheckt worden

    En 3 maanden Randstad loopbaan begeleiding? Kunnen hun iets in 3 maanden doen???

    Toch? Of zijn er nog meer dingen waar we aan moeten denken?

    Ga zo eerst even hardlopen hoofd leeg maken, merk dat ik overstroom...
     
  17. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Tuurlijk geen mail maken met de vraag of ze hem kunnen ontslaan, daarmee ga je eigenlijk al akkoord. Als je al een mail maakt laat die dan alsjeblieft checken door iemand!
    Niemand kan hem dwingen zelf ontslag te nemen. Op basis van wat jij aangeeft kunnen ze hem niet ontslaan. In principe zou hij dus zo verder kunnen werken.

    Wil je man dat niet en is hij akkoord met toewerken naar een ontbindingsovereenkomst, dan kan dat ook, maar het hoeft niet! Wil hij wel, dan is 3 maanden echt veel te kort, maar hierin mag je zelf ook eisen stellen hoor. Stel eens voor een cursus of een half jaar vrij van werk doorbetaald zodat hij rustig kan solliciteren ( noem maar wat hè? ). Er kan heel veel, maar wat die werkgever doet kan niet. Dus als je een mail stuurt omdat ze reactie verwachten zou ik aangeven er niet mee akkoord te gaan.
     
  18. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.845
    2.256
    113
    Email naar hr zou ik heel even mee wachten tot je rechtsbijstand hebt gesproken. Mocht je wel willen reageren dan kan je altijd aangeven per email dat hij eerst wil overleggen met zijn jurist en daarna ps met een reactie op het voorstel komt.
    UWV zou ik daarnaast dus even raadplegen.
    Het is voor mij tijdje geleden dat ik met wettelijke kaders omtrent ontslag heb gewerkt, maar een werkgever zal in eerste instantie het minimum aanbieden. Dus denk dat je daar van uit kunt gaan bij die 3 maanden.
    Wellicht zou er in overleg met rechtsbijstand bijv 6 maanden afgesproken kunnen worden en als je na 2 maanden nieuwe baan vindt, nog 4x de helft vh maandsalaris ontvangt oid.,onder werktijd betaald sol gesprekken voeren, etc. Dan heb je nog steeds een deadline voor werkgever maar met betere voorwaarden. Of wellicht zelfs per hesen vrijgesteld van werk met behoud salaris. Zo zijn er tal van mogelijkheden. Afspraken maken over eventuele referenties etc.
    Jobcoach kijkt overigens niet alleen (of soms zelfs juist niet) binnen randstad maar onderzoekt alle mogelijkheden. 3 maanden is overigens niet heel lang, maar ook niet onmogelijk maar het hangt van zoveel factoren af...
     
  19. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.588
    10.484
    113
    Wat een ontzettend vervelende situatie, probeer niet te streng op jullie zelf te zijn. Als er voor je gevoel na 10 jaar trouwe dienst steeds meer 'misbruik' van je wordt gemaakt, kan de emmer vol raken. Het is uiteraard ontzettend ongelukkig dat dat moment bij een klant was, maar ik weet zeker dat hij niet de eerste en niet de laatste zal zijn...
    ik zou niet eerder contact opnemen met HR voor je je rechtsbijstand hebt gesproken. HR is vertegenwoordiger van het bedrijf en zal zich aan 31 januari houden. Heeft hij eerder zijn bezwaren aan het bedrijf waar hij werkt kenbaar gemaakt (bij voorkeur schriftelijk), waren de werkuren wel conform contract, of hebben zij meer gevraagd dan was afgesproken, is hij daarvoor (extra) betaald? Dat zou ik eerst op een rijtje zetten, als jullie kunnen aantonen dat het bedrijf afspraken niet is nagekomen, staan jullie sterker.

    Wat betreft zoeken naar een nieuwe baan, als hij al zo lang met tegenzin naar zijn werk gaat, kan het alleen maar beter worden. Daar kan een coach mee helpen, maar iedere maand die je meer de tijd krijgt is mooi meegenomen.
     
  20. Esther2901

    Esther2901 Fanatiek lid

    3 jul 2014
    1.196
    903
    113
    Die drie maanden die de werkgever nu hanteert zou kunnen kloppen. Kijk eens wat er in de arbeidsovereenkomst staat over de opzegtermijn van de werkgever.

    En inderdaad nu nog geen mail naar HR sturen. Eerst contact opnemen met je rechtsbijstand en kijken wat die zeggen.
     

Deel Deze Pagina