'Voorlopende / snellere' kinderen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door debq, 13 okt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.344
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam

    Tja, versnelling zie ik zelf pas als laatste optie, nadat er verrijking ed allemaal geprobeerd/gegeven is. Dus om daar voordat hij naar school gaat al over te hebben, vind ik wel een beetje 'voorbarig'.

    Hoe doet hij het sociaal emotioneel? Dat is ook zeker iets wat ik mee zou nemen in je beslissing.
     
  2. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Ik volg dit topic met interesse, maar ben er zelf wat stiller in.
    Denk dat de meesten hier toch echt wel slimmer kroost hebben dan ik :D maar hier en daar ook herkenning. Nu is onze zoon vooral snel met rekenen. En heel geïnteresseerd en leergierig met wereldoriëntatie. We hebben een fijne juf getroffen. Deze week kregen we het eerste rapport (bevat alleen nog kindbeeld). Juf beschreef hem zo treffend! Dus dat geeft een goed gevoel. Hij gaat met plezier naar school. Krijgt extra uitdaging met rekenen. Miss mag dat nog wat extra. Daar gaan we met komende gesprek over hebben. Maar feit dat ze zo treffend kindbeeld schreef geeft wel vertrouwen dat ze daar goed mee omgaat.

    Maar vooral omdat hij op gebied van taal, lezen en spelling gemiddeld is, is versnellen zekergeen optie. Echt beta mannetje dus 😀

    Tip voor alle Mama's: blijf in gesprek met school.

    Ik lees hieronder over minder schoolse dingen doen thuis, maar meer musea ed. Helemaal eens! Zoon is ook fol op musea. In herfstvakantie naar continuüm in Kerkrade geweest. Echt een topper!
     
  3. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.072
    4.181
    113
    Hier gaan we bijna elk weekend naar een museum maar ondanks dat hij met alles snel is is hij nog heel speels. Dus daar speelt ie alleen en hij is ook niet echt geinteresseerd, stelt wel heel veel vragen maar verder is het echt nog wel een kleuter. Kan zich wel goed concentreren voor een werkje en heeft ook al echt een werkhouding maar in de klas doet hjj nog mee met woordjes klappen enzo. Hij laat daar helemaal niks zien en doet gewoon mee met wat er gedaan wordt. Dat is wel fijn maar hij lijkt dus niet echt ene honger ofzo naar kennis te hebben wat ik hier lees .
     
  4. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.344
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Musea zijn idd erg leuk. Wij hebben sinds ruim een half jaar een museumkaart en onze kinderen vinden het super leuk en interessant en willen vaak veel weten. Ze hebben vaak ook meer interesse in dat soort informatie/feitjes, dan in de schoolse vakken. Al is dochter nu wel met lezen bezig.

    Zijn er trouwens mensen die ervaring hebben met Lijn 3 en al lezen? Bij ons op school gebruiken ze namelijk deze taalmethode.
     
  5. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Mijn dochter sport erg veel. Volgens mij haalt ze daar compensatie uit.

    Dit schooljaar gaat ze voor het eerst niet meer met tegenzin naar school :) (in groep 7 inmiddels ;))
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hier ook een actieve sporter...
    September gestopt met ballet en je merkt gewoon dat ze weer wat nodig heeft.
    Elke dag skateboarden is kennelijk niet genoeg.

    Ze moest even nadenken.. maar na een paar proeflessen tijdens gym op school is ze er helemaal uit: karate!

    Ben benieuwd :)
     
  7. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Hier een zoon die na vele gesprekken/observaties as maandag voor het eerst naar een hb klas mag. Dit is dan voor 1 dag in de week om te ontprikkelen, het leren leren en hij krijgt faalangsttraining. Het is een kleine(re) klas met ontwikkelingsgelijken. Hij is zelf erg zenuwachtig maar ook erg blij.
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.500
    8.353
    113
    Wij doen thuis ook weinig aan schoolse dingen (lezen wel, maar dat komt vanuit hun zelf, net als schaken in het geval van de oudste, tafels oefenen doen we trouwens wel, het automatiseren kost (veel) moeite helaas). Musea gaan we vooral in de vakanties naar toe, maar niet overdreven veel. Ze hebben er vaak geen zin in, willen gewoon thuis aanrommelen (en gaan elkaar dan lopen vervelen...) en de oudste wil liever naar de binnenspeeltuin ed, die is graag actief bezig, vindt stil zitten en rustig 'moeten' doen ook niet fijn. Ze zit dan ook op een sport en op dansles, dat heeft ze ook echt nodig, liefst zou ze er nog tig andere dingen naast doen. ;) Als ze eenmaal in het museum zijn vinden ze het overigens vaak erg leuk, maar het kost moeite om ze er naar toe te krijgen (oudste is vooraf ook altijd bang dat het niet leuk zal zijn). ;)


    Spannend, Jucade, hopelijk bevalt het hem!
     
  9. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Bij ons gebruiken ze ook lijn 3. Er zitten meerdere kinderen in m'n dochters klas die al vlot konden lezen. Ze werken met een sterrensysteem. Hierdoor kunnen de kinderen die al kunnen lezen op hun eigen nivo werken. Ze krijgen echt al hele teksten om te lezen en veel moeilijkere opdrachten.
    Mijn dochter is van groep 1 naar 3 gegaan. Las eigenlijk alleen nog maar losse letters en is binnen 2 maanden zeer vlot gaan lezen met deze methode. M'n 3 oudere kinderen hebben met een andere methode leren lezen, maar ik vind deze methode veel leuker.
     
  10. kaatjejannie

    29 jul 2010
    67
    21
    8
    NULL
    NULL
    Mijn groep 3 er leest ook met lijn 3. Thuis las ze al boeken m4 en e4, maar op school nog start boeken. Net toen ik op school vragen daarover wilde stellen vertelde mijn dochter dat ze ster 3 mocht lezen. Ik heb gesproken met juf en dochter had op school niet laten zien nog wat ze al kon. Net die ene dag blijkbaar wel en ze is nog diezelfde week doorgetest door juf. Ze zit nu in de 3 ster groep, ook voor rekenen en heeft pluswerk. Ze zit nu ook in de plusklas, 1 keer in de week heeft ze extra engelse les. Hiervoor krijgt ze ook werk mee welke ze kan doen in de klas als ze eerder klaar is met dr reguliere werk.
     
  11. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Op de vorige school hadden ze ook een plusklas waar hij in zat, maar die was niet goed opgezet. Ze moesten ook veel zonder toezicht doen, waarbij er nogal wat vervelende dingen gebeurden. Mijn zoon had echt een ontzettende hekel aan die plusklas.
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @niekekris: grappig om te lezen...
    Hier juist een heel rustig kind....
    kan uren rustig met dr playmobil zitten.
    Maar ineens is het klaar en dan MOET ze naar buiten.

    Tot voor kort zat ze op ballet, theater (1 uur zang, 1 uur spel en een uur dans) en zwemmen.
    En dan op school ook nog 3x per week sport.
    En wilde ze graag op turnen en streetdance.
    Tijd lang was ballet en zwemmen op dezelfde dag... dat was echt geweldig. En ze wil ook nog op muziekles.
    Taxibedrijf mama redt dat dus niet :D

    Inmiddels gestopt met ballet... meek je dat ze ineens wel drukker is.
    Maar ik vond dat met een nieuwe sport.. moet je even nadenken wat je wil. Dus het werd geen turnen, geen streetdance, geen voetbal...
    wij stelden nog voor capoeira en hockey...
    maar het wordt: karate.

    Oma in de stress... dr schattige lieve roze kleinkindje.. :D
    Maar goed: karate dus.
    Proeflessen gehad op school tijdens de gymles dus ze weet waar ze aan begint.
    Ik ben benieuwd :)
     
  13. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Fijn Jucade! Is dat een hele schooldag? En is het van school of buitenschools?
    Ik laat mijn dochter binnenkort ook naar een plusklas gaan. Dat is buitenschools en daar hangt helaas een flink prijskaartje aan.
     
  14. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Dat overweeg ik ook. Een plaats verderop hebben ze een externe plusklas voor de woensdagochtend waar ik positieve verhalen over hoor.
    Die plusklas op zijn vorige school daar zat zowat 1/4 van de groep in. Als je statistisch gezien gaat kijken, zou zo'n 25% van die school mb of hb zijn, wat natuurlijk niet overeen komt met de werkelijkheid. Echt gericht inspelen op de dingen waar hij tegenaan liep, gebeurde ook niet.
    Maar goed, hier hangt inderdaad nogal een prijskaartje aan vast en misschien dat ze alsnog wat meer gaan aanpassen op school, dus ik kijk het nog even aan.
    Hier sinds kort nog maar 1 sport. Daar heeft hij plezier in, er wordt goed les gegeven en het is een gezellig groepje.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.500
    8.353
    113
    @Saskia: Hier kunnen ze ook uren rustig spelen, maar inderdaad, dan ineens is het klaar en moeten ze bewegen en dansen en zingen en ... Maar met Playmobil spelen is ook bezig en actief zijn. ;) En musea waar ze bezig kunnen zijn, vinden ze ook gewoon erg leuk, alleen het kost vaak moeite om de oudste mee te krijgen. Hier in de buurt hebben we de meeste musea ook wel al een aantal keer gehad.
    Mijn dochter klinkt juist precies als jouw dochter. :D
     
  16. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Wat leuk! Een karate-meisje. Daarkan ze haar energie wel in kwijt denk ik.
    Kregen hier laatst ook van juf een 'reclamemail' over plusklas, waarvoor we zoon zouden kunnen opgeven. Hebben het niet gedaan. Was toch best een eind rijden, en op een dag dat we beiden ook werken. Dus praktisch niet te doen.
    Zoon sport ook graag. Zit op voetbal 2 keer per week yrsing plus wedstrijd op zaterdag.
     
  17. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ik hoop het... want nu skateboard ik me suf :)

    Gezond voor mij ook wel natuurlijk :D
     
  18. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Dit is een hele schooldag extern bij n HB kids club noem ik het maar ;) Wij zijn zo blij met hun inzet en opzet. Wát als ik niet per toeval bij hun terecht was gekomen? Moet r maar niet aan denken..

    Wij krijgen het helaas niet vergoedt. Maar alles voor het geluk van ons kind ;)
     
  19. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met 2 juffen van mijn zoon. Ze lieten doorschemeren dat ze vermoeden dat hij hoogbegaafd is.
    Ook heb ik afgelopen week een intake gehad bij een psycholoog voor ondersteuning van mijn zoon, met name omgaan met frustratie. Psycholoog herkende veel kenmerken van hb. Ze vroeg of we een iq test wilden laten uitvoeren. Zelf ben ik er niet geheel positief over. Hebben jullie doet laten doen? Hoe staan jullie hierin?
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja als je hulp nodig hebt... zou ik het wel laten doen.
    Gaat alles prima.. dan zie ik er het nut niet zo van.
    Maar voor een psycholoog is zo'n test enkel een onderdeel van zijn onderzoek.
    En je HOEFT niemand het resultaat te laten zien want dat valt onder patientgeheim.
    Wij moesten zelfs toestemming geven om het naar de huisarts te laten sturen. Wat we dus niet gedaan hebben omdat we daar het nut niet in zagen :)
     

Deel Deze Pagina