Help me een keuze maken

Discussie in 'De bevalling' gestart door Lien26, 8 nov 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lien26

    Lien26 Actief lid

    5 jul 2011
    355
    0
    0
    4,5 jaar geleden een keizersnede gehad ivm stuit.
    Vorige week eerste consult met de gynaecoloog gehad en gezien de kleine met 31 weken 4 weken voor liep op de groei moest ik toch nog een groei echo hebben. Als.die nog voorloopt dan wordt het een keizersnede.
    Vandaag een groei echo gehad (36+3 weken) en de baby loopt 3 weken voor en wordt nu op 3500 gram geschat. Vandaag een andere gynaecoloog.
    Hij vertelde dat hij adviseerde om gewoon vaginaal te bevallen en hij geen reden ertoe vindt om een keizersnede te plannen.
    Nu is de keus aan ons en moeten we donderdag aangeven wat we willen.
    Als we voor vaginaal kiezen word ik wel met 40 weken ingeleid.

    Wat zouden jullie doen? Mensen met ervaring?
     
  2. San27

    San27 Lid

    22 sep 2013
    58
    2
    8
    NULL
    NULL
    Zo vreselijk om voor die keuze te worden gesteld, ik heb dezelfde twijfels gehad, en ergens nog steeds. Maar probeer het nu los te laten omdat het mij echt teveel stress oplevert. Ik heb dan wel geen kz eerder gehad, van mijn zoontje ben ik vaginaal bevallen, en hij was ook groot (4200 gr).
    Deze baby word ook groot geschat, vorige week met. 37 weken op zo'n 3800 gram. Nu ligt hij wel in stuit trouwens. Ik heb er voor gekozen om een stuitbevalling te doen. Als ik jou was zou ik ook gewoon eerst voor een natuurlijke bevalling gaan, met eventuele complicaties lig je zo op de ok.
    Succes met je keuze, iedereen kan wel wat vinden maar jijzelf moet het doen, dus je moet ook achter je keuze staan. Volg je hart ♥
     
  3. Lien26

    Lien26 Actief lid

    5 jul 2011
    355
    0
    0
    Het maakt me onrustig omdat 2 gynaecologen verschillende meningen hebben.
    Ik ben bang dat m'n keizersnede litteken scheurt en ik misschien onder algehele narcose moet.
     
  4. Pipo30

    Pipo30 Fanatiek lid

    31 jul 2014
    4.944
    681
    113
    Volg je eigen gevoel...ik zou in jou geval ook voor de minste risico's kiezen,en dus een ks.
     
  5. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    De kans dat je uterus litteken scheurt is 0,5%-1%, dit is dus echt een heel klein percentage.
    Het risico met een keizersnede is groter tegenover een vaginale bevalling, dit wordt vaak vergeten.

    Inleiden met 40 weken zou ik ook voor jezelf overwegen. Jij beslist :)
     
  6. Nele87

    Nele87 Fanatiek lid

    24 feb 2012
    1.286
    9
    38
    Vrouw
    Kans op scheuren van het litteken is erg klein. Je bent zowiezo in het ziekenhuis, als er toch iets gebeurd, is een KS nog zo gebeurd.
    Ik heb bij de eerste ook KS gehad omwille van stuit, en slechte conditie van dochter.

    Nu ga ik absoluut voor een natuurlijke bevalling.
    Als ik nu een groot kind krijg, zou dat voor mij ook geen reden zijn om niet te proberen.

    Je hebt veel kans dat het wel lukt. Je hebt de eerste keer niet mogen proberen, dus je weet niet of je lichaam het aankan. Dat juist maakt dat je veel kans hebt dat het lukt (het zou anders zijn als je de eerste keer vaginaal hebt mogen proberen, en dat dit toen uitgelopen was op een KS). Hoop dat ik het wat duidelijk uitleg..
    Zo heeft mijn verloskundige het aan mij uitgelegd.

    Ik heb trouwens mijn KS als zeer heftig ervaren, en dat helpt bij mij ook wel om absoluut achter een vaginale bevalling te staan.

    Succes met je keuze!
     
  7. Sundew

    Sundew Actief lid

    7 sep 2012
    232
    5
    18
    NULL
    NULL
    Ik sta voor dezelfde keuze, en denk dat ik er wel uit ben. ik ga voor de geplande keizersnede.

    Iedereen kan zeggen dat de kans dat het gebeurd maar klein is, maar er zijn mensen die om veel kleinere kansen mee doen aan de postcodeloterij.. maar als het wel gebeurd terwijl ik natuurlijke bevalling zou proberen zou ik het mezelf niet vergeten. Zeker omdat de risico's op complicaties bij natuurlijke bevalling meer zitten bij de baby, terwijl voor een keizersnede na 39 weken de risico''s voor mij hoger zijn. Het voelt voor mij (!, geen oordeel over anderen) egoïstisch(er) om voor natuurlijk te kiezen..

    Daarbij is de kans op een succesvolle vaginale bevalling na een kz ongeveer 75% en met een bmi boven de 30 daalt deze kans naar 40%. Dus zelfs als ik al die risico's neem omdat ik niet zit te wachten op lange herstel en gevoel van gemis van bevalling dan loop ik nog 60 % kans dat ik alsnog een spoedkeizersnede krijg, met als het scheurt echt spoed spoed en algehele narcose. En ik vond m'n 1e spoedkeizersnede al een heel heftige ervaring dus daar zit ik echt niet op te wachten.

    Dus.. en ik ben ook gewoon niet van de risico's nemen.. ik ga voor geplande gentle. Heb gehoord dat dit ook een mooie ervaring kan zijn en die paar weken langer herstel en hogere kans op complicaties bij mij neem ik dan voor lief.

    Oh ja, in m'n beslissing heb ik ook meegenomen dat het voor mij voelt dat we met 2 kindjes compleet zijn. Als je nog en 3e wilt, dan is een natuurlijke bevalling overwegen wel wat belangrijker weer.

    Kan je niet helpen met het maken van jouw keuze, maar ik vond het zelf ook een hele moeilijke keuze en hierbij mijn overwegingen :)
     
  8. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Het fijnste is als je lichaam zelf de keuze maakt. Ik had bij de eerste een spoed keizersnee. De tweede bevalling wou ik graag zelf doen maar ik reageer slecht op wee opwekkers. Die bevalling begon spontaan en hii is binnen 5,5 uur geboren. Nu bij de 3e bevalling wil ik niet ingeleid worden maar of spontaan of met 37 een keizersnee.
     
  9. Lien26

    Lien26 Actief lid

    5 jul 2011
    355
    0
    0
    Bedankt voor jullie reacties.
    Ik ga toch het vaginaal proberen. Maar wel met een grote uitroepteken dat ze me niet oneindig laten aanmodderen.
    Nu maar hopen dat de.kleine man niet de komende 3 weken enorm nog groeit.
     
  10. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Goed dat je eruit bent.
    Informeer gerust naar de ervaring van je gyn met vbac (vaginal birth after ceserean).
    Er zijn verschillende studies, maar eigenlijk mogen die enkel gebruikt worden als counseling en niet als richtlijn. De studies wezen ook uit dat een vbac een groter slagingspercentage heeft door niet op de rug te bevallen/vast op bed te liggen. Maar vooral de zorgverlener heeft invloed. Er is een verloskundige in Amerika met een slagingspercentage van 98% puur door haar ervaring.
    Fijne zwangerschap nog!

    En de kans op slagen is na 2 keizersnedes nog een stukje groter, ook die studies zijn wel ergens te vinden , maar luister vooral naar je gevoel:)
     
  11. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Bij ons geven ze ook altijd aan dat het mag maar alle dingen moeten mee werken; ligging, ontsluiting, niet gecompliceerd en vlot gaan.
     
  12. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.663
    33.034
    113
    Ik zou voor een ks gaan. Maar ik heb makkelijk praten. Bijna nergens last van gehad erna en na 3 weken hield het bloeden op. Waarom al die pijn én narigheid én uitscheuren én weeen als het niet perse hoeft 😼
     
  13. San27

    San27 Lid

    22 sep 2013
    58
    2
    8
    NULL
    NULL
    Beetje kort door de bocht vind ik, keizersnede lijkt mij ook behoorlijk wat narigheid hoor. Vooral als je al een kindje hebt rondlopen.
     
  14. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Wat kortzichtig?
    Een vaginale bevalling heeft mits medisch mogelijk alleen maar voordelen! En ja daar hoort pijn bij ;)
     
  15. Selina1984

    Selina1984 Fanatiek lid

    14 mrt 2011
    1.460
    11
    38
    Vrouw
    Heb geen ervaring met eerst een ks en daarna natuurlijk, maar wel met groeiecho's en grote kinderen.

    De eerste was 3900 gram met 39 w en 5 dagen. Met een knip dus vaginaal geboren. De tweede werd groter geschat en omdat hij zo groot was had ik het ook erg benauwd. Uiteindelijk met 38 w en 3 dgn ingeleid en dat ging als een speer. Ben in 3,5 uur bevallen en hij woog 4700 gram. Dus ging makkelijker dan de eerste bevalling.

    Je moet vooral kiezen voor het geen waar jij je goed bij voelt. Je bent al in het ziekenhuis en ingrijpen kunnen ze snel doen. Ook is het maar een schatting, dus ze kunnen er ook compleet naast zitten. Je kan ook vragen of je dan niet nog iets eerder ingeleid mag worden. Met 39 weken bijvoorbeeld. succes met beslissen.
     
  16. Saar22

    Saar22 Niet meer actief

    Ik denk dat je uiteindelijk op je gevoel af moet gaan. De verloskundige zei tegen mij na mijn totaal ruptuur met restklachten: ik zet gewoon een grote knip en dan komt het wel goed. Mijn gevoel zei me dat ik het met de gyn moest overleggen en daar kwam uiteindelijk een keizersnede uit. Ik heb er geen moment spijt van gehad.
     

Deel Deze Pagina