Kind aan het lezen krijgen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Vlinder84, 15 nov 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dan is de waanzinnige boomhut vast ook leuk.
    Veel plaatjes, grote letters en heel veel onderbroekenlol.

    (Enneh.. probeer eens heksje lilly.. dat is hetzelfde idee als foeksia)
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Sowieso merkte ik bij mijn (inmiddels heel goed lezende) dochter dat toen er nog gehakt en geplakt werd... ze ook nauwelijks onthield wat ze had gelezen.
    Aan eind van de zin... was ze het begin al vergeten.
    Dus meer alsof ze een reeks losse woorden had vertaald dan dat ze daadwerkelijk een verhaaltje had gelezen.
    En dan is lezen natuurlijk inderdaad helemaal niet leuk.

    Dat ging met oefening uiteindelijk steeds beter en toen ze eenmaal vloeiend las ging ze ook ineens als een speer omdat het toen toch wel leuk was
     
  3. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.126
    1.926
    113
    Dit. Kijk ook eens op Pinterest voor ideetjes. Misschien is een leesbingo iets?
    https://farm6.staticflickr.com/5775/21401173413_290cbfb734_b.jpg
     
  4. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.126
    1.926
    113
    Zingend lezen kan helpen als een kind nog veel hakt en plakt tijdens het lezen. Misschien het proberen waard.
    Hakken en plakken, zoemend en zingend lezen | Thuisinonderwijs, alles over de basisschool
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik zou er nu heel even niks aan doen.. Wacht tot december/januari ofzo, even de druk eraf. Nu krijgt hij alleen maar meer afkeer. (naast evt sintstress deze periode).

    En ga dan over 3 weken eens samen naar de bibliotheek, laat hem boeken uitzoeken naar zijn zin. Mijn oudste wilde niet lezen tot eind groep 3, maar in de bieb liet ik hem zelf dingen uitzoeken. Soms was dat een boek voor kleuter die hij makkelijk kon, soms een boek dat te moeilijk was. Soms een weetjes boek en soms een boek met veel plaatjes.. Maakte me niet uit, al is het de donald duck, als ze maar woorden oefenen..
    In groep 4 kreeg hij de smaak te pakken en toen hij het trucje van het lezen doorhad vloog hij ook vooruit.

    Mijn neefje heeft last van beelddenken, hij leert op een andere manier, daardoor leest hij nu in groep 4 net zo vlot als zijn broertje in groep 3. Geeft niks, ze zijn blij als hij met niveau groep 6,5 van school kan komen, want dan kan hij een doorsnee school instromen op het laagste niveau..
    Nu juf het weet heeft ze wel meer handvaten om hem dingen te leren.
    Dyslexie kwam ook voorbij, maar dat was het niet, hij moet het wel kunnen leren, het kost hem alleen ontzettend veel moeite vergeleken met een doorsnee leerling. Bij dyslexie blijft het altijd moeilijk.
     
  6. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Samen naar de bieb gaan en je kind zelf zijn boeken uit laten zoeken. Mijn zoon is sinds hij dolfje weerwolfje heeft ontdekt niet meer gestopt met lezen. Bij hem was het vooral het juiste boek vinden. Hierdoor voelt hij zich zekerder met lezen en is met sprongen vooruit gegaan.

    Hij mag in bed nog een half uur lezen, overdag wil hij dit niet. In bed wel.

    Kan je zoon zich voldoende concentreren om te lezen? Mogelijk kan hij met een koptelefoon op zich beter afsluiten om te kunnen lezen.
     
  7. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Mijn zoontje is ook geen lezer. Hij pakt niet uit zichzelf een boek. Hij vindt lezen wel leuk, maar ik moet altijd wel de hint geven. Wat mijn zoontje wel erg leuk vindt, zijn gedichten. Het ritme blijft beter in zijn hoofd zitten. Hij moet heel veel Engels lezen en op deze manier blijven de woorden ook beter zitten. Hij moet sommige woorden wel eerst ontcijferen (zoals: mar-ve-lous) maar via een gedicht blijft het beter zitten. Of eigenlijk zijn het meer boeken op rijm.
    Gisteren hadden we een geweldig boek over Fireman Small. Hij had het in een speer uit. Zonder ook maar 1 fout.
    Misschien werkt zoiets ook bij jullie kind? (Maar dan in het Nederlands natuurlijk).

    Qua Nederlands lezen houdt hij wel van historische verhalen. We lezen nu op dit moment over de Vliegende Hollander (Harm van Straaten oude Avi 4).

    Mijn middelste daarentegen houdt van griezelverhalen. We zijn nu bezig met VVL Kern 2 ( ik geef zelf les in het Nederlands). Hij wil graag alle boeken van de Griezelbus lezen en dat motiveert hem enorm.
     
  8. Dizzy

    Dizzy Fanatiek lid

    23 apr 2008
    2.758
    1
    36
    Ik heb een boek gekocht over hem, dus gepersonaliseerd met zijn eigen naam erin, dat vindt hij super leuk om te lezen!
     
  9. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.507
    493
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    In veel (school)bibliotheken heb je ook de serie "Kijkdoos", is voor de groepen 1-4. Dat zijn boeken met meer achtergrondinformatie over allerlei zaken (dieren, beroepen, jaargetijden, etcetc) Veel plaatjes en korte simpele zinnetjes.
    Kijk eens of je met hem een dergelijk boek kunt vinden in het verlengde van zijn interesses.

    Onze oudste leest heel graag en boven nivo, zit nu al op E5 nivo, terwijl ze nog maar in de tweede klas zit van de Grundschule. Zij leest ook nog eens meertalig, dus geen goed voorbeeld voor jouw zoon wat dat betreft.

    Grote aanraders hier: Bibi&Tina, Heksje Lilly, Conny, Sproet.
     
  10. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik help ook mee in de schoolbieb, en dan zie je kinderen waarvan je weet dat ze niet goed kunnen lezen met een B boek weglopen. En dan komen ze een paar weken later blij terug, en pakken het volgende boek uit de serie.

    Als ik help met uitzoeken zie ik ze regelmatig snel terug en komen ze er niet doorheen..

    Wat lekker leest verschilt zo per kind. En dan kun je het best maar de bieb in, dat is gratis en genoeg keuze ;)
     
  11. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ja de bieb gaan we weleens heen maar die is echt giga en mijn jongste loopt daar steeds weg. Ik ga zaterdag even alleen met de oudste. Zelf uitkiezen boeit hem ook niet zo maar al beginnen we met strips en rijmpjes, dan komen we hopelijk al een heel eind.

    Hij heeft idd erg last van prikkels. Hij zit op sbo en begon in groep 3 in een homogene groep. Sinds dit schooljaar zit hij in de structuurgroep. En daar plaatsen ze enkel de 'ergste' autistische kindjes :( qua gedrag is hij een lieverd! Maar hij is ontzettend afwezig en kan zich amper concentreren. Op school heeft hij een geluidsdempende koptelefoon en verzwaringsvest. Maar het helpt amper. Ik zie hem steeds meer weg glippen in zijn droomwereld ( van games en minecraft) en ik wil zo graag de balans vinden voor hem. Dwingen echter gaat echt niet. Dat zorgt voor een mega kortsluiting. Kijk ik weet dat hij deze handicap heeft en dat accepteer ik ook zeker. Zijn vader las ook nooit en is nu programmeur. Hij is precies zijn papa qua logica etc. Zijn iq is disharmonisch en dus niet vast te stellen. Maar ik weet dat er zoveel meer in zit! Hoe gaan we dat eruit krijgen? Ik heb al zoveel geprobeerd en weet het gewoon even niet meer.

    Ik hou van net even anders denken. Creatieve, vrolijke oplossingen. Daar heb ik er veel van voorbij zien komen. Bedankt daarvoor!
     
  12. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    En anders kijken voor apps op de computer/tablet als hij wel gek is op games? Daar zijn ook educatieve en lees-apps te vinden. Misschien ter afwisseling op het gewone moeten lezen?
     
  13. kieke77

    kieke77 Actief lid

    5 jul 2008
    465
    7
    18
    Hier hebben we onze oudste verplicht elke avond voor het slapen gaan dat hij ons voorleest. Hij heeft nu de serie de effies ( e3 /m4) ,deze gaat over voetbal, gevonden in de bieb en die vind hij geweldig om te lezen. Hij begint nu echt er lol in te krijgen
     
  14. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.126
    1.926
    113
    Zoek ook eens naar leuke ideetjes rondom letterlijk 'leeskilometers' maken!
     
  15. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    Ik moest nog denken aan leesbingo, dat doen ze bij ons om de vakantie-dip te voorkomen. Iedere dag een vakje aankruisen, denk aan 'lezen in pyjama', 'buiten lezen', 'lezen terwijl je iets eet', 'lezen in bad' etc, kan je zo interessant of gek maken als je zelf wilt!
     

    Bijgevoegde bestanden:

  16. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.136
    1.058
    113
    Ik zag laatst in de winkel boek (handleiding? Ben daar echt niet in thuis) over minecraft... misschien zo iets? Of op internet iets opzoeken over minecraft of andere favoriete game en uitprinten? (en dan samen lezen ivm moeilijke woorden?) Misschien belonen met game-tijd. Na 5-10 min lezen volgt 20 min gamen?

    Probeer een beetje mee te denken... Mijn middelste had vorig jaar ook echt geen zin om te lezen, dat bleek achteraf gezien doordat ze het zo inspannend/moeilijk vond, geen lol aan... Toch heb ik haar verplicht samen met mij te lezen, zij 1 regel/alinea, ik 3-5 regels/alinea en dan afwisselen (maar ja, zij heeft geen pdd-nos en ik weet hoe halsstarrig een ASS-er kan zijn ;)...). Nu ze beter kan lezen begint ze er de lol van in te zien en leest steeds meer. Scheelt ook dat ze graag voorgelezen wil worden.

    Mijn man heeft nooit graag gelezen en heeft het geleerd met strips. Zelfs nu is dat enige dat hij überhaupt wel eens leest (los van de 'verplichte' leesdingen, zoals emails, op het werk, brieven e.d.).

    Veel sterkte!
     
  17. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Het enige wat bij mijn zoon helpt is, 10 min voordat hij naar bed gaat lezen. Samenlezen natuurlijk, elke dag als ritueel bij het naar bed gaan.
     
  18. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    - Moppenboekjes, Stripboeken of andere tijdschriften
    - Samen lezen: ieder een blz
    - Je kan ook zelf verhaaltjes voor hem schrijven, waar je hij en zijn vriendjes in voorkomen. Dochter vond dat hier echt fantastisch :) "naam dochter" ging op reis naar zuid afrika.... Enz.
    - Heeft hij een hobby / sport?
    - mini loco begrijpend lezen (bijv. Dolje Weerwolfje, maar er is veel meer); eerst een verhaaltje lezen en dan opdrachten maken met de loco blokjes
    - Oefenboekjes begrijpend lezen. 1 blz met een verhaal en 1 blz met vragen, ook leuk om samen te doen!
    - Kinder google. Wanneer ik het antwoord niet weet op een vraag of wanneer ik bezig ben, dan laat ik het haar zelf googlen. We hebben Kinder Google op de tablet gezet, daar tikt ze dan iets in en gaat het zelf lezen. Zoon vindt dat dan ook weer fantastisch "zoek eens op wat olifanten eten...". Kunnen jullie natuurlijk een spelletje van maken, kijken of hij kan vinden wat jij hem opgeeft is dan al een sport, daarna voorlezen wat het antwoord is op jou vraag.
     
  19. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Als hij heel erg van games houdt, zijn misschien de Fantasia boeken van Geronimo Stilton leuk? Dat is ook een beetje game-achtig, maar dan in een boek. Waarom vind je het wel ok als je kind wegglipt in een boek, maar niet in een game? Is dat niet bijna hetzelfde?
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Een game hetzelfde als een boek..
    dat is net zoiets als dat met de auto ergens hetzelfde is als fietsen :)
     

Deel Deze Pagina