prematuur en kinderdagopvang

Discussie in 'Prematuur' gestart door ettol, 7 dec 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ettol

    ettol Actief lid

    21 aug 2013
    233
    56
    28
    Hallo,

    Mijn lieve kleine meis, geboren met 33+3 is alweer 2 jaar oud, maar desondanks vergeet ik nooit hoe klein en kwetsbaar zij geboren is.

    ik vroeg me af wat jullie ervaringen zijn met kinderdagopvang.

    Mijn meisje lijkt namelijk niet heel erg geschikt voor de kinderdagopvang. Afscheid nemen is altijd moeilijk en ze is ook vaak ongelukkig daar. Ze gaat al sinds ze 4,5 maand is naar de opvang, eerst 1 dag per week en sinds ze 10 maanden is 2 dagen per week.

    Is zij gevoeliger voor stress en het idee van achtergelaten worden vanwege haar couveuse periode?
    Ik doe altijd vrolijk en normaal als ik haar weg breng en klets met de kindjes en de opvangdames maar desondanks vindt ze het vreselijk.

    Nuja, geen idee of haar vroeggeboorte hier iets mee te maken heeft, want sommige kindjes vinden de opvang gewoon minder leuk. Maar daarom ben ik dus benieuwd naar jullie ervaringen.
     
  2. Maria999

    Maria999 Fanatiek lid

    5 jan 2012
    4.525
    1
    36
    Onze dochter, geboren met 30 weken, vond de crèche ook niet geweldig. Tot ze een jaar of 2,5 werd, en andere kindjes leuk begon te vinden. Toen was ze er niet weg te slaan. Geen idee of dat met prematuriteit te maken heeft hoor, je hoort het wel vaker. Sterkte, ik weet hoe naar het soms is.
     
  3. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.075
    283
    83
    Emmeloord
    Hier niet begonnen aan een kdv ivm de virussen toen, maar ook de prikkels. We hebben toen gekozen voor een gastouder. Op zich ging dat prima. Enige was dat ze daar overprikkeld van thuis kwamen :(
    Toen nog even gastouder thuis gehad. Dat ging beter. Nu ben ik zelf thuis en gaan ze twe dagdelen naar de peuterzaal en werk ik in het weekend als mijn man er is. Hier gedijen ze tot nu het best op. Moet ik door de week toch weg voor scholing oid dan is bij tante of oma en opa ook goed. Ze weten nu dat ik ga werken en wanneer ik thuiskom. Maar meer dan twee of drie dagen gaat niet dan missen ze me te erg en krijgen we moeilijker kinders ;)
    O ja ze zijn geboren met 28 weken, en gingen met een half jaar naar de opvang voor het eerst. Tot ze ruim 1 waren (kalenderleeftijd)
    Vooral Sanne hangt nog erg aan me maar het word beter. Ze is echt oprecht bang mij te verliezen. Nu kunnen we met haar praten en dat scheelt. Ze heeft er echt een trauma aan overgehouden helaas. Dus dat is geen gekke gedachten van je hoor.

    Kun je al goed met je dochter praten? Helpt het misschien om te vertellen wat komen gaat? Zo voorspelbaar mogelijk. Bijvoorbeeld je gaat nu bij de kindjes spelen, mama gaat stofzuigen. Als mama klaar is kom ik jou ophalen, dat is na het.... je mag altijd mama even bellen oid/ knuffeltje hebben (iets vertrouwds)

    Lastig hoor want ik herken het wel. Maar het heeft ook tijd nodig en vertrouwen dat je er zult zijn voor haar en dat ze veilig is.
     
  4. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Hier geboren met 30+1 en met ongecorrigeerd 6 maanden is ze naar het kinderdagverblijf. Eigenlijk nooit problemen gehad! Ook niet met ziek zijn. Alleen haar keel- en neusamandelen zijn uiteindelijk verwijderd. Nog een paar maandjes en dan mag ze gaan "oefenen" in groep 1!
     
  5. AngeliquevD

    2 okt 2013
    75
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij hebben voor onze tweeling (32 wkn) vanaf dat ze 3 wkn uit het ziekenhuis waren, oppas aan huis gehad. Het gebrek aan prikkels en de rust & regelmaat die zij ze kon bieden waren heel fijn. Onbetaalbaar ook dat ze kookte en de was deed voor ons. In relatie tot mijn eigen trauma en angst om ze te verliezen was dit heel fijn en veilig.

    Sinds okt zitten ze op een KDV, met een groep van 16 jonge peuters. Onze oppas is met zwangerschapsverlof en komt begin febr terug.

    Ik merk dat ze het heel leuk vinden, ze komen heel erg leuk in contact met thema;s zoals de herfst, winter, sinterklaas en kerst. Ze slapen wonderbaarlijk genoeg prima en in de leidsters zien ze een vervangend persoon voor mij, papa of de oppas. Het heeft even geduurd maar ik kan nu weg zonder piepen.

    Ik ben heel blij dat ik ze tot 2,5 lekker thuis heb gehouden. Ze hadden elkaar en dat was prima. Ze zijn gevoelig, zeker voor drukte en prikkels en ik denk dat ik ze niet iets beters had kunnen geven. Maar nu is het ook prima omdat hun wereld zich verder opent. Ze kregen logopedie, maar dat is inmiddels niet meer nodig want hun woordenschat is enorm toegenomen sinds het KDV.

    Als onze oppas terugkomt, blijven ze nog een dag(deel) op het KDV. Ook als voorbereiding op school.

    Als ik iets negatiefs moet zeggen, dan is het dat ze dood en doodmoe zijn. En daarmee soms spuugvervelend en slecht/onrustig slapen. Oja, en ze zijn nog nooit zoveel ziek geweest....
     
  6. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.109
    3.377
    113
    Vrouw
    Misschien eens kijken naar ouder & kind koffie-ochtenden. Dan kan je kindjes spelen met andere kindjes, terwijl jij in de buurt bent. Vaak gaan ze ook nog liedjes zingen, of knutselen.
    Of iets als muziek op schoot samen doen of naar peuterzwemmen.
     
  7. Koekje2015

    Koekje2015 Bekend lid

    7 feb 2015
    626
    0
    16
    NULL
    NULL
    Mijn dochter is met 31,4 weken geboren en gaat sinds ze 4,5 maand is naar de opvang. Ze heeft het er heel goed naar haar zin. Nooit problemen. Soms een beetje mopperen met afscheid nemen maar dat heeft meer met eenkennigheid te maken dan met haar vroeggeboorte. Ze is nu 14 maanden, gecorrigeerd 12. Zou het bij jullie ook niet zoiets kunnen zijn?
     
  8. ettol

    ettol Actief lid

    21 aug 2013
    233
    56
    28
    hai meiden,

    Mijn meissie is altijd gevoelig geweest voor als ik vertrek. Vandaar dat we voorheen altijd deden dat mijn man haar naar opvang bracht en ik het ophalen deed. Dat ging een stuk beter, maar kan niet meer ivm nieuw werk.

    MAAR vandaag voor het eerst geen gehuil bij opvang.
    Ik heb geen idee waarom ze opeens vrolijk naar me zwaaide...sommige kindjes hebben idd meer last van eenkennigheid en het kan tot 3 jaar duren. Ik vrees dat de onze dan gewoon enorm gevoelig en temperamentvol is.

    dank voor jullie reacties
     
  9. Lovelive3

    Lovelive3 Bekend lid

    1 sep 2016
    878
    65
    28
    #9 Lovelive3, 22 dec 2016
    Laatst bewerkt: 22 dec 2016
    hoi, hier 3 kinderen bij 27 weken geboren.
    Oudste ging naar kdv, klein groepje veel vaste begeleidsters, vond het erg fijn. Rond de 2 jaar vond hij het spannend vanwege een andere groep (drempelvrees..zeg maar. Hij bleef letterlijk op de drempel staan), maar als hij er eenmaal was dat was het prima. even verdrietig en werd dan getroost. Hij is hier 3,5 jaar naartoe gegaan 2 dagen per week.
    De oudste van de tweeling ging er een maand naartoe, vond hem erg sneu en heb hem eraf gehaald
    de kleinste van de tweeling was erg ziek en kon niet naar kdv vanwege medische complicaties.
    De tweeling is met 2,5 jaar wel naar de peuterschool gegaan 1 ochtend per week, dit vonden ze eerst heel spannend, maar uiteindelijk wel erg leuk.
    Het is per kind verschillend. Ik denk niet dat het te maken heeft met de vroeggeboorte, maar met het karakter van het kind. Het karakter wordt natuurlijk deels gevormd door wat je meemaakt.
    Succes met je keuze
     

Deel Deze Pagina