'Voorlopende / snellere' kinderen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door debq, 13 okt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    Hier is het weer mis.. het is vakantie en het gaat niet helemaal goed. En ik lig er wakker van om half vijf.

    Drama aan tafel. Gezellig met haar vriendinnetje eten en haar moeder. Vriendinnetke is 1 jaar ouder en best goed in rekenen. Net als mijn dochter vind ze het leuk om sommetjes te krijgen zo tussendoor. Zo ook gisteren. En dan ploft het ineens. Huilen, boos, verdrietig. Alles. En waarom? Ze vindt dat ze niet kan rekenen. Het lukt haar niet om bijv. 45 +45 in tien seconden te beantwoorden. Maar ook in haar gedrag zakt ze af naar een vier jarige ofzo. Niet haar plek aan tafel willen wisselen, raar praten, verlegen gedrag etc. Etc. Ik word er zo moedeloos van. Alweer. Ik blijf rustig, praat met haar, neem haar niets kwalijk. Maar ondertussen vraag ik me af of ze inderdaad niet kan rekenen..of ik dan alles maar weer verkeerd zie etc. Etc. Wat is dit toch moeilijk. Ondertussen dan ook weer druk om papa weer te informeren xodat hij ook weet hoe en wat. Want daar is ze morgen..straks..vandaag.. weer naartoe. Dat is dan gelukkig een voordeel. Dat we dit samen kunnen bespreken.. maar toch.
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Helaas doet ook niet elke school wat met zo'n verslag en de tips.
     
  3. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Gaat ze zich op zo'n moment als een vierjarige gedragen of doet ze dat gedurende een langere periode?
    Misschien is ze inderdaad geen rekenwonder, die van mij bakt bijv. niets van spelling, wie weet blokkeert ze onder druk, krijgt ze het idee dat dit van haar verwacht wordt en als dat niet lukt, ze gefaald heeft etc.
     
  4. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Dit soort situaties zijn heel herkenbaar hier... Van de week had opa een zak met kleingeld voor ze meegenomen, voor in de spaarpot. Ze weigerde aan tafel te tellen, dat moest opa maar doen wat dat kan ze niet :) ik weet dat ze dat wel kan en zei dat ze het gewoon moest proberen, maar dat weigerde ze pertinent en ze heeft er alleen maar boos en mopperend bij gezeten.

    Hier komt het door faalangst. Ze vindt het wat lastig, is bang dat ze een fout maakt, en doet het dan maar gewoon helemaal niet. Verlegen en kinderachtige gedrag is momenteel ook heel herkenbaar.... ze zit gewoon niet goed in haar vel :(
     
  5. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

  6. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    ??

    ==============

    Jo79; het zijn dat soort momenten dat ze het doet. Want ze kan wel rekenen. Ze scoort in haar cito's gewoon goed en daarboven. Ik heb het gevoel dat het met faalangst te maken heeft. Ze vraagt me namelijk wel vaak om samen opdrachtjes te doen en dan is het niet zo dat ze binnen vijf seconden de tafels feilloos opnoemt, maar als ze gewoon haar best doet en de tijd neemt, snapt ze het echt wel.
    Op school hoor ik hier geen klachten over. Het is bij mijn dochter vaak wel een signaal wanneer dit thuis gebeurt. Op school loopt ze wel netjes mee in de pas zeg maar. Tot er op haar gelet wordt. Het is ook net of ze niet het niet wil kunnen. Ik weet ook niet hoe ik dat anders moet uitleggen.

    Deliana; ja, faalangst, daar lijkt het wel erg op.

    Ik vind het toch wel ingewikkeld allemaal.
     
  7. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Niks aan de hand Justme... kon gewoon mn reactie niet verwojderen :)
     
  8. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    Ohh..vandaar. ik dacht al.. puntjes? Al ben ik nu wel benieuwd naar wat er stond:D
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.500
    8.353
    113
    Herkenbaar...hier komt het ook door faalangst.
     
  10. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Liever doen alsof je het niet kan, dan een fout maken toch?
     
  11. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Hmmm. Die van mij roept in zo'n situatie 'makkie toch' en weet dat precies zo langte rekken als hij nodig heeft om het antwoord uit te rekenen.
    Best knap... Een minuut makkie roepen en rekenen tegelijk :D
    Thuis dan. Op school mag hij dat niet meer van de juf. Begin van het schooljaar wilde hij bij elk nieuw onderwerp vertellen dat hij het allemaal al weet. Dat is natuurlijk niet heel leuk voor de andere kinderen (en ook lang niet altijd waar). Nu doet hij het ook veel minder.

    Ik was de laatste tijd aan het twijfelen waar zijn leergierigheid naartoe was. Leek alleen nog geïnteresseerd in spelen. Maar gisteren een college van Freek Vonk opgezet over evolutie en daar heeft hij ademloos naar zitten kijken. Echt leuk. Ik vond het zelf ook echt interessant. En naderhand kwam hij met weetjes over dieren, die ik ook echt niet wist. Op school geleerd. " Echt al heel lang geleden hoor mam. " :)
     
  12. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Hier gaat het in de vakantie juist heel goed. Ze maakt weer stappen op het gebied van zelfvertrouwen, maar ook is ze bezig met schrijven. Helemaal uit zichzelf want ik stimuleer dat niet meer sinds ze op school zit. Ben benieuwd hoe het volgende week op school gaat, of ze weer terug zakt in haar ongeïnteresseerde en dat kan/wil ik niet modus.
     
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Story of my life ;)
     
  14. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Ja, want fouten maken is echt verschrikkelijk!
    En heel veel mensen hebben daar moeite mee. Ik heb zelf pas onlangs geleerd dat het gewoon mag en erbij hoort. Laat staan dat zo'n jong kind dat dan kan.

    Juf van oudste zegt dan ook regelmatig dingen in detrant van "als jullie alles al kunnen dan kan ik wel naar huis" . Heel slim van haar :)


    Oudste heeft moeite met spelling. En dat vind hij echt niet leuk! Maar ergens vind ik het wel goed voor hem dat er ook iets is waar hij echt moeite voor moet doen, en wat soms ook gewoon niet goed gaat.
     
  15. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Wat herkenbaar. Hier wordt Q af en toe erg boos wanneer ze niet de hele ondertiteling kan lezen. Dat gaat wel al steeds beter, maar 2 volle regels of moeilijkere woorden haalt ze nog niet (erg raar he 😏). En die stemmetjes, ook erg herkenbaar..
    Q moet ook af en toe naar haar vader, in principe gaat ze 1 keer in de 4 weken, maar zelfs dat wordt regelmatig afgezegd. Helaas is er met hem niet te praten over Q 'het valt allemaal wel mee, zo slim is ze niet' en 'ik wil niet weten wat er daar allemaal gebeurt'. Je mag dus blij zijn dat je deze dingen goed met haar vader kan bespreken justme! Maar gelukkig is mijn vriend een echte vader voor haar en wel erg betrokken :)

    Deze vakantie ging het erg goed met Q. We zijn vaak naar de schaatsbaan gegaan waar ze heerlijk haar energie kwijt kon. Verder heeft ze veel in haar insider boeken gekeken, super leuk, over oceanen lezen met de wereldbol er apart naast om daarop te kijken wat dan waar is.
    Nu weer naar school. Ben erg benieuwd hoe deze week gaat, er zijn nu invallers omdat haar eigen juf nog vrij heeft...
     
  16. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.662
    1.830
    113
    Debq.. ook weer zo herkenbaar. Het valt niet mee he? Het is zeker fijn dat haar vader en ik het erover kunnen hebben. Alleen heeft mijn ex ook nog een aardige berg aan issues bij zichzelf en is het zo dat hij dat er vaak in mee neemt. Ben ik met twee bezig..

    Morgen gesprek op school. Ik ben benieuwd.
     
  17. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Kerstvakantie is voorbij. Hadden jullie kinderen ook zo'n moeite /geen zin om weer naar school te gaan?

    Oudste wel. Werd gisteren wakker met hoofdijn. Voelde ook warm en hij wilde ook liefst meteen terug naar bed. (Met tablet, maar toen dat niet mocht van mij kroop hij er zonder weer in)
    Middag was hij wel weer actief, dus vandaag is hij naar school geweest. Maar duidelijk met tegenzin.
    Gisteravond ook ineens weer een huilbui omdat hij 'aan opa moest denken'.
     
  18. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier wel spanning gisteren, maar de juf kwam meteen weer met uitdagende werkjes en vandaag had ze een schrijfles omdat ze er om had gevraagd. Ik heb thuis een moe maar voldaan kind ipv moe (door verveling) en totaal ontevreden. Héél blij met deze juf! Morgen de andere juf, ben benieuwd hoe het dan gaat :)
     
  19. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Wat fijn! Juffen die het begrijpen hebben we nodig :D
     
  20. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Wat fijn dat de juf zo goed inspeelt op haar vraag!
    Hier vond ze het niet leuk om te gaan, maar ze kwam wel vrolijk uit school, dus prima tot nu toe.
     

Deel Deze Pagina