Hyperalert en gespannen 's nachts

Discussie in 'De lounge' gestart door Lumiere, 6 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.051
    2.431
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Is er een patroon te herkennen waarop je altijd wakkerder en alerter bent?
    Mijn zus werd altijd wakker rond dezelfde tijd. Dit had iets met haar darmen te maken ofzo. Iets waar ze overdag verder niks van merkte.
    Ze is naar een accupnturist geweest en en osteopaat en hierna was ze er vanaf. Ze moest iets veranderen aan haar voeding en kreeg bepaalde massages op drukpunten ofzo. Ik hoop dat ik het goed vertel..

    's Nachts wakker worden op dezelfde tijd | Mens en Gezondheid: Aandoeningen

    Misschien heb je iets aan deze link.

    En je bent absoluut geen aansteller. Te vaak 6 uur is voor veel mensen gewoon te weinig. En slaaptekort beheerst je hele leven, is slopend.
    Ik hoop dat je een oplossing of oorzaak vindt. Sterkte!
     
  2. Victoria30

    Victoria30 Fanatiek lid

    1 nov 2016
    2.082
    320
    83
    Vrouw
    #22 Victoria30, 6 feb 2017
    Laatst bewerkt: 6 feb 2017
    Ja vind ik ook. Maar zo lang als ik mij kan herinneren heb ik al slaap problemen. Op een gegeven moment begint het toch wel eens aantrekkelijk te klinken.

    Correctie: ik gooi het maar op iets met concentratie. Ik denk niet dat het probleem bij t geluid van je zoontje ligt. Maar wie weet word het wel iets minder naar mate hij zelfstandiger word.
     
  3. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Vandaag dus weer fris en uitgerust...na gi om 21,15 omgekukeld te zijn in bed. En de hele nacht doorgeslapen. Terwijl mijn zoon ongetwijfeld iedere nacht zijn geluidjes maakt.

    Wat zou een osteopaat doen aan dit probleem? Ik dacht altijd dat die mn kinderen met mogelijk nekklachten enz behandelen?
     
  4. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.460
    2.276
    113
    wat vervelend voor je!
    slaapmiddelen kun je in 2 categorieën verdelen:
    - alles eindigend op zepam (oxazepam, diazepam, lorazepam, enz). dit zijn medicijnen die je voor acute situaties gebruikt of eens in de zoveel tijd. Ze hebben een kalmerende en slaapverwekkende werking (de ene meer het ene, de andere meer het andere). Dit kan erg snel verslavend zijn naar het schijnt
    -ander medicijntype dat langdurig kan worden voorgeschreven zijn anti-depressiva. In lage dosering werkt dit zowel tegen angst als slaapproblemen. Er zijn veel mensen die dit hiervoor gebruiken en dit kun je dus wel gedurende langere tijd gebruiken (ik weet overigens niet hoe de interactie met eventuele adhd medicijnen is).

    Je zou de antidepressiva eens met je ha kunnen bespreken en overwegen. Op zich is 'op eigen kracht' het proberen altijd fijn, aan de andere kant is onnodig vechten tegen bepaalde eigenschappen ook misschien op een gegeven moment zonde als het ook biochemisch op te lossen is :)

    Andere dingen die je eerst kan overwegen is yoga, ontspanningsoefeningen, meer bewegen, geen cafeïne vanaf de middag, geen beeldschermgebruik een uur voor het slapen, meditatie, mindfullness. Ik heb aan die dingen heel veel gehad.

    Veel succes!
     
  5. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Antidepressiva heb ik enorm slechte ervaringen mee, zie vorige pagina. Ik heb een jaar (niet langer!) Escitalopram 10mg gebruikt en gedurende 5mnd langzaam afgebouwd. Ik ben zo keihard afgekickt met alle cold-turkey-verschijnselen erbij die junkies ook hebben. En in het jaar dat ik het gebruikte ben ik 17 kilo aangekomen, zonder verandering qua eten.

    Pammetjes zijn inderdaad bedoeld als kortdurend hulpmiddel. Maar omdat het slaapprobl bij mij chronische vormen aanneemt, komen ze niet echt in aanmerking. Want wanneer zou ik dan stoppen, vroeg de huisarts zich ook al af.

    Cafeïne drinkt ik voor het laatst om 11.30. Daarna niet meer. Ook geen zwarte thee. Daar ben ik idd ook erg gevoelig voor.

    De laatste psycholoog adviseerde om me alleen te concentreren op ademhalen, steeds mezelf terug bij de les roepen als mijn gedachten weer alle kanten opgaan. Dat helpt heel minimaal.
     
  6. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Maar heb je nu al hulpmiddelen geprobeerd? Misschien had je daar overheen gelezen (hoewel ik niet de enige was die dat opperde)?
    Als het niets voor je is, is dat ook prima natuurlijk, maar kan best extra steun zijn, dus beetje zonde als je er nog niet mee bekend bent.
     
  7. Zara123

    Zara123 Bekend lid

    25 sep 2015
    654
    26
    28
    Ik hoor in mijn omgeving goede verhalen over slapen met edelstenen. Schijnt je slaap ook positief te kunnen beïnvloeden.
     
  8. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Ik heb antidepressiva gebruikt, melatonine maximale dosering heb ik van de huisarts (niet vergoed, helaas), valeriaan geprobeerd, magnesium, geen caffeine na 11.30, beeldscherm maakt geen verschil, oordoppen, (soort van) meditatie, cognitieve therapie bij 4 psychologen gehad.

    Ik zit nog te denken om een sessie voetreflex te doen, mijn tante zegt dat ze het daarmee kan oplossen. Maar die zei toen ik 40+5 zwanger was ook dat ik, na haar sessie, diezelfde avond nog zou gaan bevallen :p (ben een kleine week daarna ingeleid ;))
    dus daar heb ik niet zoveel vertrouwen in.

    Ik denk ook wel eens dat ik teveel probeer en teveel focus. Dat ik het helemaal zou moeten loslaten. Maar dat is echt lastig...
     
  9. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Ik zou dan toch eens kijken naar een verzwaringsdeken, want die zie ik er niet tussenstaan. Mijn zoon heeft een ballendeken, die is wat lichter, maar geeft extra drukpunten.
     
  10. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Wat is dat precies?
     
  11. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Een verzwaringsdeken geeft diepe druk, waardoor je rustiger wordt. In een verzwaringsdeken zit meestal een soort zand, een ballendeken zitten een soort van ballenbak ballen in, klinkt heel stom, maar werkt wel ;).
    Die van mijn zoon hebben we hier vandaan, maar er zijn meer winkels:

    Sarkow | Protac Ball Blanket/ ballendeken - Sarkow

    Er staat uitleg bij, vast beter dan ik kan geven ;). Ze hebben volgens mij ook gewone verzwaringsdekens.
     
  12. prinses

    prinses VIP lid

    20 mei 2006
    18.334
    1
    36
    Misschien antidepressivia?

    Edit: had de rest nog niet gelezen. ;)
     
  13. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    426
    83
    Ik ken het. Gekke vraag misschien: heb je ooit iets traumatisch meegemaakt? Sinds ik vorig jaar EMDR heb gehad, is ook mijn slaap langzamerhand veranderd. Mijn hyperalertheid is enorm afgenomen en regelmatig val ik weer in slaap nadat ik toch ergens wakker van ben geworden.
     
  14. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Emdr heb ik ooit gehad. Mijn neef, toen mijn beste vriend, is ooit met heel veel bombarie onterecht gearresteerd toen ik tiener was, daarna ben ik een tijd heel bang voor de politie geweest. Maar of dat nou echt een trauma is..is meer door de tijd gesleten dan dat die emdr hielp. Is al lang geleden. Ik denk er vrijwel nooit meer aan.
     
  15. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Poeh, die dekens zijn heel erg duur!
    Wordt niet vergoed waarschijnlijk? Of alleen met bepaalde diagnose?
     
  16. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Nee, wordt niet vergoed. Ik krijg wel dubbele kinderbijslag voor onze zoon, dat is wel fijn voor dat soort dingen. Je kunt ze ook evt huren (als je hem dan blijft huren, is hij alsnog van jou als je de prijs aan huur hebt betaald). En je kunt hem geloof ik 2 weken proberen.
    Gewone verzwaringsdekens zijn ook wel goedkopere varianten van.
     
  17. Victoria30

    Victoria30 Fanatiek lid

    1 nov 2016
    2.082
    320
    83
    Vrouw
    in de trant van de deken zou het misschien nog helpen als je de ruimte boven het bed kleiner maakt. Dan bedoel in bijv een bed onder een schuin afdakje. Dat wil hier nog wel eens helpen als ik niet kan slapen. Of als je een zij slaper bent een kussen een deel over je hoofd heen.

    Ik weet niet of je tegen warmte kan. Maar misschien kan je een zwaardere laag over je dekbed leggen. Sommige spreien kunnen best wat wegen.
     
  18. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Je hebt ook bedtenten idd, wilde ik ook nog proberen voor onze zoon, schijnt ook goed te helpen bij sommige mensen.

    Behalve de gewone verzwaringsdekens en ballendekens, bestaan er ook nog gewichtendekens, die zijn al een stuk goedkoper, maar als je handig bent, zou je die ook nog zelf in elkaar kunnen knutselen.
     
  19. Poema19

    Poema19 Actief lid

    16 nov 2014
    157
    0
    16
    NULL
    NULL
    Jeetje, wat lijkt me dat naar zeg. Ik herken het deels.

    Na de bevalling van mijn zoon stond ik ook meteen in de actie-stand, ook (of misschien juist) 's nachts. Bij elk geluidje schrok ik wakker met flinke hartkloppingen. Heel naar. En het ging niet over. Op een gegeven moment merkte ik dat die plotselinge paniek overging in steeds meer malen, zorgen maken, dan weer daardoor hartkloppingen krijgen etc.

    Bij mij bleken er twee oorzaken te zijn.
    1. ik heb een traumatische bevalling gehad. Ik kon een jaar lang niet eens praten over de bevalling zonder te gaan huilen. Ik heb hiervoor cognitieve gedragstherapie gehad. Als ik er in de toekomst weer last van krijg, moet/mag ik EMDR.
    2. ik bleek een te snel werkende schildklier te hebben (ziekte van Graves). Dit was de grootste boosdoener van de hartkloppingen en de angsten. Achteraf voelde ik mij overdag ook opgejaagd en angstig, maar door alle afleidingen voelde ik het niet. Pas in bed, als alles stil werd, 'besprong' het mij als het ware.

    Ik heb verder helaas geen andere tips dan die ik al voorbij zag komen. Mindfullness, ontspanningsoefeningen, geen cafeïne, geen blauwe schermen voordat je gaat slapen, oordoppen etc.

    Misschien kan je toch die doorverwijzing naar het slaapcentrum proberen te regelen? En misschien nog een rondje bloedprikken op je schildklier, bloedarmoede, bepaalde vitamines etc.? Gewoon om zaken uit te sluiten.

    Sterkte ermee!
     

Deel Deze Pagina