Wat doe je baby in aan in buikdrager of draagzak?

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door Druif, 27 jan 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Druif

    Druif Bekend lid

    8 jul 2006
    730
    0
    0
    Hoi,

    mijn vraag spreekt denk ik voor zich. Ik vraag me af of je een baby in de kinderwagen dikker aankleedt dan in een draagzak of buikdrager.
     
  2. joyce1980

    joyce1980 Fanatiek lid

    21 okt 2006
    2.308
    0
    0
    wij hebben een babybjorn en toen onze jongen nog met zijn gezichtje naar ons toezat kreeg hij niets extra;s aan, gewoon zijn berenpakje of jasje.
    nu hij met zijn snuit in de wind zit zorg ik wel dat hij een mutsje of capuchon op heeft en dat zijn jas goed dichtzit, meer niet eigenlijk.
    hij zit ook lekker warm tegen je aan zeker als ze naar je toe kijken.

    joyce
     
  3. appelsientje

    appelsientje Fanatiek lid

    5 mei 2007
    1.308
    0
    0
    en dan jouw jas er over heen of niet? Het lijkt me nu zo koud, of valt dat wel mee? (vooral de beentjes, hij zou dan wel een lekker fleecejasje aan krijgen) Liefs
     
  4. jamayra

    jamayra Actief lid

    8 mrt 2007
    247
    0
    0
    sociaal cultureel werker
    flevoland
    als het koud is trek ik yesseny altijd zo'n skipak aan (in de babybjorn) ik heb ook een lodger shelter gehad, daar trok ik niets extra's aan. die was al warm genoeg.
     
  5. kruimel78

    kruimel78 Lid

    7 aug 2007
    48
    0
    0
    Als ik mijn dochtertje van 3 maanden in de buikdrager doe, heeft zij een jas aan en een muts op en zit de buikdrager onder mijn jas. Natuurlijk kan de rits dan niet helemaal dicht, maar het werkt voor mij prima zo
     
  6. Iuno

    Iuno Bekend lid

    12 feb 2008
    955
    0
    0
    Zag toevallig dit topic en dacht, 'breek ff in' 8)

    Wisten jullie dat buikdragers steeds meer afgeraden worden? De kinderen zitten er nl niet in de zgn 'spreidzit' in, wat heupdysplasie bevorderen kan....

    Niet dat degenen die een buikdrager hebben hem meteen weg moeten gooien, hoor! Er zijn al vele kinderen op deze manier rondgedragen en lang niet alle kinderen hebben er heupdysplasie van gekregen - anders zouden ze vast allang uit de handel zijn gehaald 8). Maar ik denk dat het misschien wel goed is - met deze informatie in je achterhoofd - de buikdrager alleen voor korte stukjes en niet dagelijks te gebruiken...
    (Een buikdrager houdt overigens ook een extra belasting voor de drager in). Maar misschien zijn er nog mensen die twijfelen en wat hebben aan deze info!

    Een draagdoek/slen is in tegendeel dè ideale (physiologische) draagmanier voor zowel kind als drager...

    Maar zowel bij buikdrager als draagdoek geld dat het dragen van het kind met het gezicht naar voren weer erg nadelig kan zijn.

    Heb onderstaande (verkorte) vertaling uit mijn Didymos handleiding uit een ander forum gecopieerd, voor nadere informatie ;)

    'Waarom kinderen niet verkeerd om horen te zitten

    ...De kinderen hebben geen ideale beenhouding meer ('spreidzit' red.), die heupdysplasie voorkomt, deze manier van dragen ondersteunt heupdysplasie zelfs eerder.

    De romphouding is voor een zuigeling ongeëigend, omdat de banden van een buikdrager of draagdoek van voren over de schouders van het kind lopen en deze naar achteren drukken, waardoor een ongunstige rechtop houding wordt geforceerd, wat evt. tot een voor deze leeftijd onphysiologische 'holle rug' kan leiden. Bovendien zit het kind zo niet meer op de kont met 'luierkussentje', maar komt het gewicht veel meer op het bekken terecht, dat betekent dat ze op het kruis zitten en bij jongetjes dus ook op hun balletjes.

    Daarbij komt dat een baby bij deze oriëntering alle omgevingsprikkels over zich heen krijgt. Ook als het kind van zichzelf uit al in staat is zich af te wenden, is dat bij deze manier van dragen niet mogelijk. Deze informatievloed moet echter wèl eens verwerkt worden, wat dan meestal 's avonds laat het geval is en kan leiden tot (extra) problemen bij het in slaap vallen.

    Als kinderen dus toch al zò nieuwsgierig zijn dat ze meer van de omgeving willen zien, kunnen ze beter òf op de heup gedragen worden (wat voor de drager wèl een (extra) rugbelasting is), òf op de rug.'


    Aldus dr. Evelin Kirkilionis, gedragsbiologe in de handleiding bij onze Didymos draagdoek...

    Hoop dat (aanstaande) ouders die twijfelen een buikdrager te kopen (lekker makkelijk omdoen) of tòch een draagdoek (even makkelijk, na cursus 'knopen' en wat zelf oefenen ;) ) - of gewoon nog nooit van een draagdoek/slen gehoord hebben, die zijn er natuurlijk ook :) met deze info makkleijker tot de (juiste ;) ) keuze komen!


    groetjes, Iuno

    P.S. Toen ik ons zoontje vorige winter nog op de buik droeg (in draagdoek dus ;) ), trok ik hem niets extra's aan (hooguit een mutsje, maar ook alleen als hij wakker was) : ze hebben immers 2 à 3 banden stof over zich heen (en evt. 1 over het hoofdje) en jouw buik/borst als biologisch onuitputtelijk kacheltje :D . Als het erg koud is kun je altijd nog je eigen jas eroverheen dichtdoen (ging bij ons nèt)...
     

Deel Deze Pagina