Hoogsensitief

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Loveloes, 19 apr 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Loveloes

    Loveloes Niet meer actief

    Goedenavond,

    Zijn er hier mensen die ervaring hebben met een kind dat hoogsensitief is evt gecombineerd met hoogbegaafdheid? Kunnen jullie voorbeelden geven waaraan jullie hoogsensiviteit vooral merken?

    ...bedankt!
     
  2. LiveLifeLovely

    LiveLifeLovely Niet meer actief

    Hoiii. Hier door consultatiebureau vermoedens van hoogbegaafdheid uitgesproken.

    Ik denk zelf dat onze dochter ook wat hooggevoelig is. Mijn moeder en broer hebben ook last van hooggevoeligheid dus zou ook ergens in de familie kunnen zitten.

    Alles moet altijd heel precies. Een rits van een vest een klein stukje open kan niet, moet altijd helemaal dicht. Niet alleen bij haarzelf, maar ook bij ouders, grootouders etc. Niet dat we daar altijd aan toe geven, maar het is wel een hele strijd.

    Ieder klein geluidje merkt ze op, zelfs als pasgeboren baby was ze al super alert en waakzaam. Daar spraken mensen in mijn omgeving ook de verbazing over uit. Ik vond het allemaal heel normaal, maar begrijp steeds meer dat het toch wel ánders is.

    Veel logos van bedrijven en andere afbeeldingen herkent ze in compleet andere situaties van heinde en ver.

    Al toen ze kon lopen viel het op dat ze een heel goed geheugen heeft. Plaatsen waar we ooit geweest waren, mensen die we ooit gesproken hadden noem maar op.

    Op KDV wil ze ook veel dingen niet, bijvoorbeeld sminken, verkleedkleding aan, met een ballon spelen, bepaald eten eten.

    Nieuwe kleding is vanaf dag één altijd een enorm drama. Ik herken dit van mijn broertje, die moesten we altijd in houtgreep houden om hem een nieuw truitje aan te doen.

    Heel verhaal, misschien wel warrig. Maar consultatiebureau is er heilig van overtuigd dat ze hoogbegaafd is. Ik heb het in de loop der jaren ook van meerdere mensen te horen gekregen. Zelf zijn we er wel alert op, maar houden we het maar een beetje in het midden.. misschien is het ook wel gewoon peutergedrag. En ach.. ieder kind is anders?

    Welke specifieke vragen heb je nog meer?
     
  3. steenbokje

    steenbokje Fanatiek lid

    24 sep 2012
    2.256
    261
    83
    apothekersassistent
    limburg
    Hoogsensitief misschien ze heeft wel overeenkomsten, of dingen waarvan ik ze opmerkelijk vind. Maar dit is misschien ook wel heel normaal peutergedrag?

    - Ze is heel alert op alles, nieuwe kleding die men draagt, geluiden, maar wat er echt uitspringt zijn geuren. Elk geurtje ruikt ze, ook als ik niks ruik. Wat betreft geluid, ze vraagt regelmatig of iets zachter mag.

    - Kaartjes in kleding, kleine draadjes of naadjes alles voelt ze en moet worden weggeknipt.

    - Ze wil altijd op blote voeten lopen, zodra ze de kans krijgt gaan de sokken uit. Blote voeten en contact maken. Elk grassprietje buiten moet gevoeld worden.

    - Schrikt snel, echt van kleine onbenullige dingetjes, dan zegt ze al ik ben geschrokken..

    - Ze beleeft alles heel intensief en droomt daar dan ook over, na een drukke dag beloofd de nacht niet veel goeds.

    - Wanneer kleren vies of nat zijn dan wil ze meteen schone kleding aan, er mag geen natte mouw aan haar huid komen.

    - Verder kon ze al heel vroeg alle kleuren opnoemen en tellen tot 15, zowel in het nederlands als in het engels. Wij voeden niet 2talig op, dit leert ze zelf van YouTube. Ze is gewoon heel wijs voor haar leeftijd. En gebruikt woorden die je niet zou verwachten. Je kunt hele goede gesprekken met haar voeren. Heel gezellig haha

    - En heel raar maar ze lijkt af en toe echt gedachten te kunnen lezen, heel apart

    Dat schminken wilde ze ook heel lang niet, niks op haar gezicht. Nu sinds kort staat ze het wel toe.

    Op het CB geven ze wel steeds aan dat ze een ontwikkelingsvoorsprong heeft van een half jaar ongeveer.
     
  4. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Heel veel van jouw lijstje heeft Aiden ook. (Door de jeugdhulpverlening is hij ook gediagnosticeerd met hooggevoeligheid).

    Aiden houdt nog steeds niet van schmink op zijn gezicht.

    Verkleed naar school wilde hij tot gisteren ook nooit.

    Hij is een heel selectieve eter. Hij ruikt en proeft alles veel sterker.
    (Daar krijgen we nu ook hulp voor, omdat hij dus zeer selectief eet.)

    Hij ziet altijd als een berg tegen nieuwe dingen op. Bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest in het theater vorig jaar met school. Dagen tevoren maakt hij zich al druk en heeft hij buikpijn. Haalt zich van alles in zijn hoofd.

    Hij is zeer voorzichtig. Ziet al heel lang het gevaar van dingen in. Daarom durft hij bijvoorbeeld ook nog steeds niet zonder zijwieltjes te fietsen :(. Hij ziet zichzelf dan gauw vallen ofzo. Klauteren en klimmen heeft hij ook erg lang over gedaan (ging ook vrij houterig) in tegenstelling tot zijn jongere broertje.

    Houdt niet van harde geluiden als onweer, vuurwerk, harde wind wat om het huis waait.

    Hoogbegaafdheid nog geen ervaring mee. Ik denk niet dat Aiden hoogbegaafd is. School is daar tot dusver ook nog niks in opgevallen.
     
  5. steenbokje

    steenbokje Fanatiek lid

    24 sep 2012
    2.256
    261
    83
    apothekersassistent
    limburg
    Ik ben zelf ook hoog sensitief, het gevoel anders dan anderen te zijn is altijd aanwezig geweest. Ik herken het enorm bij mijn dochter, ik ben er zelf nooit in begeleid door mijn ouders. Die hebben meer kwaad dan goed gedaan. Ik hoop dat ik het bij mijn dochter beter kan begeleiden en haar de juiste handvaten kan aanbieden.

    Naarmate ik ouder word merk ik dat er ook voordelen zitten aan hoog sensitief zijn ;)
     
  6. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Hier zelf hoogsensitief en hogobegaafd en twee hoogsensitieve kinderen.

    Wat je beschrijft klinkt eel herkenbaar. Lees het boek 'het hoogsensitieve kind' van Elaine Aaron maar, feest van herkenning en handvatten over hoe er mee om te gaan.
     
  7. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Hier ook zoeentje.
    Ik geef haar ruimte en rust om dingen te verwerken. Na school loopfietsen we bv vaak even door het park, dat is ontspannend voor haar; bloemen plukken en eendjes voeren enzo. Verder doen we veel verschillende dingen. Alles komt enorm binnen bij haar, dus we laten haar met zoveel mogelijk dingen en situaties kennis maken, ook als voorbereiding op de basisschool. Dan kan ze straks haar energie vooral steken in het omgaan met andere kinderen, want ook dat kost haar veel energie (ze is altijd helemaal op na een speelafspraakje). Op peuterschool, gymles en dansles vinden ze haar wijs en erg handig. Ze mag vaak als eerste (terwijl ze vrij verlegen is maar daar is ze dan erg trots op dus doet ze wel gewoon) en ze nemen wel eens extra werkjes voor haar mee.
    Ik vind haar perfect uiteraard (herken veel van mijzelf) maar ik zie wel andere kinderen waarbij alles veel makkelijker gaat. En ze is ook nooit zo'n lieve onschuldige baby geweest, dat vond ik wel eens jammer. Ze volgde al direct alles & iedereen met haar ogen en als er een nieuw potje op de keukenplank stond dan maakte ze woeste geluiden tot we haar erheen brachten enzo. Ze werd vreselijk eenkennig voor ze 2 maanden was, dus CB vond haar ook erg gevoelig inderdaad :)
     
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.977
    8.779
    113
    Onze uk ook, op de peuterspeelzaal vinden ze ook dat hij voorloopt, kent enorm veel woorden, kan verbanden leggen, onthoud heel veel van wat juf zegt. Maakt puzzels van de bibliotheek van 50 stukjes.maakt mooie bouwerken en knutselwerkjes. Vraagt vaak waarom iets is.bedenkt dingen wat je er nog mee kan doen, bijvoorbeeld bekertjes op elkaar zetten zodat ze allemaal vol lopen.

    Weet precies hoe ik me voel, wanneer je buikpijn hebt vraagt hij de volgende dag of het over is, ziet alles, hij lijkt me wel meer van de drukkere kant. Je hebt hooggevoelig en zijn vaak verlegen en de andere kant is het drukkere.

    Uk is onderzoekend, stapt overal op af, gaat geen discussie uit de weg, heeft energie voor 10. In drukke situaties is het voor hem moeilijk om de rust te vinden. Hij is gek op knuffelen en kusjes. Ondanks hij drukkan zijn kan hij ook een half uur mee boekjes lezen/knutselen/ bouwen.
     
  9. Corine1982

    Corine1982 Actief lid

    8 jan 2015
    119
    0
    16
    NULL
    NULL
    Mijn dochter is hoogsensitief.
    Je merkt het aan haar voornamelijk heel erg bij haar emoties. Als iemand boe zegt tegen haar gaat ze heel overdreven huilen en is ontroostbaar. Als ze boos is kan ze echt explosief boos zijn. Alles wat er gebeurd komt 10x zo hard binnen dan wat bij ons gebeurd.
    Ook veranderingen zijn heel moeilijk voor haar. Gaat het niet zo als ze het in haar hoofd bedacht had reageerde ze of heel boos of gaat ze heel hard huilen en is ontroostbaar.
    Dit is niet alleen voor het kind heel moeilijk maar ook voor de ouders. Je krijgt ze moeilijk stil en als je zelf niet lekker in je vel zit kan je ook heel boos worden wat juist tegenstrijdig werkt.
    Ik heb geleerd om heel veel te blijven praten met haar en ook altijd op oog hoogte.
    Wij stellen als ze bijv heel boos is de vraag: Ik snap dat je nu boos ben maar als je nu eens heel goed tuig gaat kijken is dat dan eigenlijk echt zo erg. Meestal is het antwoord nee en praat ik terug van je was nu heel boos maar misschien gaat het de volgende keer wel beter. Dit werkt het beste. Je kind voelt zich begrepen en is het het snelste over.
    Wat ik ook moeilijk vond is de reacties van mensen. Zo die had ik meteen een klap verkocht.
    Mijn reactie tegenwoordig is oordeel niet zo hard soms heeft iets ook een oorzaak.
    Dit heb ik ook gezien bij haar motoriek. Ze loopt qua grove motoriek 80 tot 95% achter op leeftijdsgenoten. We zijn druk bezig met fysio hiervoor en maak het ook bekend bij ouders van de kindjes in de klas. Ze begrijpen dan wat er aan de hand is maar heb hier ook minder leuke reacties op gekregen. Ze mag bij sommige kindjes niet mee tussen de middag om een boterham te eten omdat ze te sloom loopt, niet net zo hard kan rennen als hun eigen kind en daar worden ze moe van. Als ouder word je hier heel erg verdrietig van en zeg ook tegen mijn dochter dat ik niet wil dat ze er naar toe gaat. Mensen zijn hard.
    Wat je ook zei over hoogbegaafdheid. Denk wel dat dit er ook bij hoort. Ze hoeven niet perse hoogbegaafd te zijn maar zie aan mijn kind ook dat ze heel erg leergierig en slim is. Ze zit nu in groep 2 en leest boekjes voor in de klas, verdiept zich in de thema's en steld heel veel vragen. De Cito voor de kleuters word ook hoog getest. Of ze echt hoogbegaafd is weet ik niet zeker want sociaal gezien is ze heel erg sterk.
    Verder is het echt een super lief en geweldig kind en ben super trots op haar hoe ze het doet en hoe ze ermee omgaat.
     
  10. regenboogworst

    regenboogworst Fanatiek lid

    22 aug 2014
    1.297
    75
    48
    Hier mijn lieve zoontje die ook hoogsensitief is maar niet hoogbegaafd maar wel heel wijs met woorden en zin opbouw.

    Hij kan niet tegen drukte, harde geluiden en zoekt altijd de rustige kindjes op.
    Een handdroger in een wc kan hij niet tegen omdat het pijn doet in z'n oren.

    Verkleden is niks voor hem, ook niet thuis met zijn zus die daar wel van houd.

    Naadjes van kleren, strakke kleren, coltruien vind hij vreselijk

    Natte voeten, zand aan zijn voeten vind hij ook vreselijk. Gras onder zn bloten voeten
    Was toen hij kleiner was ook een probleem.

    Hij raakt gauw overprikkelt tot als gevolg dat hij thuis alle prikkels kwijt wilt wat eindigd in driftbuien.

    Moeite met concentratie als het te druk is in de klas. Dan sluit hij zich even af.
    Maar hij slaat daardoor veel op.

    Hij voelt heel goed onze stemmingen aan, hij weet precies wanneer iemand een knuffel kan gebruiken.

    Hij is gek van de natuur en dieren.

    Hij kan niet tegen stukjes in eten of drinken. Zoals verse sinaasappelsap

    Zo zijn er vast nog dingen waar ik niet op kan komen.
    Wij zijn lid bij de bieb, en we hebben soms boeken van kabouter langmuts die ook Hooggevoelig is.

    Mijn zoon krijgt een koptelefoon op in de klas als het hem te druk wordt.
     
  11. wachtend

    wachtend Niet meer actief

    Er zijn 2 soorten van hooggevoelig zijn. Je hebt de "rustige" variant. Het stille doordachtzame kind. Maar ook het hoogstimulatieve kind. Het kind dat dus alle prikkels wil ervaren en daardoor het niet goed kan reguleren.

    Onze zoon is vorig jaar getest en bleek dus ook hooggevoelig en meerbegaafd. Maar hij heeft heel duidelijk de hoogstimulatieve versie.

    Ik heb toevallig gisteren het boek "het hoogstimulatieve kind" van Gerarda van der Veen gekocht en dit was 1 en al herkenning voor mij!

    Hierin staan ook tips en trucs in om het kind te helpen. Daar gaan wij dus mee beginnen!

    In het kort houd het in dat kind een blokkade krijgt in 1 van de volgende 4 onderdelen:
    - kerntaken werkgeheugen gebeurtenissen en vaardigheden onthouden, effecten van je eigen handelen beoordelen;
    - Inhibitie het vermogen om prikkels te reguleren;
    - schakelen het vermogen om van de ene taak naar de andere te gaan;
    - planning het probleem definieren en een oplossing te verzinnen.

    In dit boek krijg je uitgelegd wat je kan doen. Door bijvoorbeeld te zeggen "wat is er aan de hand?" Niets zelf in te vullen maar het kind het zelf te laten verwoorden en een oplossing te verzinnen voor het probleem.

    Geloof mij als daardoor de kortsluitingen verminderd kunnen worden en hij leert deze 4 kerntaken te reguleren hebben wij al een heel ander kind!
     
  12. Loveloes

    Loveloes Niet meer actief

    Bedankt voor alle reacties! Veel van wat jullie beschrijven is echt herkenbaar. Nu heb ik eindelijk de reden gevonden waarom ze een huilbaby was. En waarom ze al zo vroeg eenkennig was. Dingen die hier opvallen, voornamelijk geluiden. Daar is ze echt heel grvoelig/bang voor. Ook aanvoelen van emoties. Gisteren vroeg ze aan mijn man 'je kijkt verdrietig, wat is er aan de hand?' (Net twee). Ook is ze altijd erg met licht bezig, zodra de zon even achter de wolken is, zegt ze meteen dat het donker wordt. Ook een enorm grote woordenschat En het onthouden van plaatsen/dingen is echt extreem. Wat we nu lastig vinden is op verjaardagen of andere feestjes. Zodra we binnenkomen wil ze gaan huilen. Ze moet dan echt een kwartier zeker los komen en gaat dan pas iets zeggen/doen. Terwijl ze thuis heeeeel anders is. Echt druk, veel praten, nooit stil zitten..

    Mijn vraag is eigenlijk of we hier iets mee moeten. Moet je haar al laten testen? We zouden haar zo graag hier goed in begeleiden. Nu irriteert het soms zo... al weet ik inmiddels wel waar het gedrag door komt.
     
  13. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Toevallig, deze heb ik gistermiddag binnen gekregen. Helaas maar een paar bladzijdes kunnen lezen nog, maar wat een herkenning! Hier ook duidelijk hoogstimulatief. Hoewel het thuis wel goed gaat de laatste tijd, is het buitenshuis vaak mis. Vooral in situaties waarin anderen zich ermee denken te mogen bemoeien. Op momenten dat wij hem even uit laten razen en er daarna over praten of als wij rustig blijven als hij overal bij wijze van tegen aan schopt, heeft mijn zwager het idee dat hij er tussen mag komen. Heel frustrerend omdat er juist het tegengestelde resultaat geeft.

    Ook op school missen ze de handvaten om goed met hem om te gaan in bepaalde situaties.

    Hoogbegaafd zou me niks verbazen. Hij loopt voor op alle vlakken op school en is de extra uitdaging ook nodig. op momenten dat hij moeilijker werk krijgt, hebben ze geen kind aan hem. Helaas heeft hij een pestkop in de klas, wat zijn gedrag enorm in de weg zit en zolang dat zo blijft zie ik voorlopig geen verbetering.
     
  14. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Dat komt vanzelf wel goed hoor. Een kwartiertje loskomen is helemaal niet erg. Gewoon een veilige haven bieden en afwachten. Dl zat in die periode eerst een uur op schoot als we op bezoek gingen ergens :)
    Tegenwoordig praat ze overal mee en speelt ze gewoon lekker.
     
  15. wachtend

    wachtend Niet meer actief

    Ik ben ook erg benieuwd of het zoon gaat helpen! Ik merk dat als hij overprikkeld raakt ik het gewoonweg voel bij hem. Om het zomaar te zeggen je voelt de elektriciteit knetteren bij hem. En dan op een moment ontploft hij! Dan is het huis te klein!
    En inderdaad hier ook opmerkingen van anderen terwijl je het soms gewoon niet kan verhelpen! Dan voel je je zo machteloos zeker als je dan te horen krijgt dat je je kind niet kan opvoeden

    We ondersteunen hem waar we kunnen maar soms kan ik mijzelf gewoon niet meer horen denken. Het is aan 1 stuk door geluid in huis, is het niet door praten dan is het wel door geluidjes maken, tikken met zijn voeten etc.

    Ik hoop echt dat het boek uitkomst gaat bieden en we het explosiegevaar kwijt raken.
     
  16. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Ja dat zou al een stuk schelen. Hier ontploft hij meestal op momenten dat hij het idee heeft dat niemand echt naar hem luistert. Als hij iets probeert uit te leggen (bijv bij een onderlinge ruzie op school) dan kan hij zich echt onbegrepen voelen. Ook op momenten dat hij onterecht straf krijgt wordt hij woest. Zeker als een ander kind zegt dat hij liegt. Liegen zit niet in hem, alleen niemand gelooft dat. Alle kinderen liegen immers om er zelf beter op te worden ;)
     
  17. wachtend

    wachtend Niet meer actief

    Hier is zoon pas 4 jaar dus hier is meer aan de orde als hij zelf een heel goed idee hebt en wij zeggen dat het niet kan, hij zijn zin niet krijgt (hij is een meester in discussieren), iets hem niet lukt etc.

    En hij is echt mega druk, kan niet stil zitten en heeft altijd het hoogste woord (ook op school)

    Is jouw kind ook HB getest? Hier is hij vorig jaar getest op van alles en nog wat en toen kwam er wel uit dat hij een meerbegaafd kind is en dus ook hooggevoelig een erg leuke combinatie die 2 samen
     
  18. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Nee, we zijn er nog niet over uit of we hem laten testen op hoog/meerbegaafdheid. Ik herken nu heel veel in het boek wat ik gekocht heb dus ik kijk eerst even op tips en adviezen ons en school helpen. Hopelijk komt dan alles in een rustiger vaarwater.

    Hij is net begonnen met wedstrijd zwemmen en de komende maanden staan er een aantal wedstrijden op de planning. Daar kan hij ook een hoop energie in kwijt, maar is wel allemaal heel nieuw dus soms best lastig voor hem. Dus we wachten er nog even mee voorlopig.
     
  19. wachtend

    wachtend Niet meer actief


    Kan ik mij indenken hoor! Hier was het dat het bij het standaard pakket zat wat getest ging worden. Wij hebben het er ook niet vaak over en zeker niet bij zoon in de buurt. Als mensen zeggen dat hij slim is zeggen wij vaak hij is in ieder geval niet achterlijk. Of hij heeft de hersens als hij ze nu ook maar op een goede manier gaat gebruiken.

    Maar ik merk wel dat je hem anders moet benaderen dan andere kinderen. Zoon wilt een goede reden hebben anders gaan de hakken in het zand. Net als het woord moeten is echt een no go!
     
  20. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.977
    8.779
    113

    Onze uk heeft ook erg veel weg van hoogstimulatief, op de peuterspeelzaal missen ze ook handvaten om in bepaalde situaties met hem om te gaan.
    Staan er ook tips in voor jonge kinderen (net 3)?
     

Deel Deze Pagina