4mnd heeft ineens problemen met in slaapvallen

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Catmommy, 13 jun 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Catmommy

    Catmommy Fanatiek lid

    8 okt 2013
    1.872
    4
    38
    NULL
    NULL
    Mijn zoontje is 17 weken oud.

    Van het ene op het andere moment slaapt hij niet zelf meer in overdag. Dit gebeurde met 14.5 weken.
    Daarvoor kon ik hem wegleggen en sliep ie na even brabbelen met 10 minuten.

    Nu slaapt hij alleen in de kinderwagen (wel pas na al 20min lopen), draagdoek (met hydrofiel luier over zijn hoofd binnen 10min, anders duurt het 20-30min) of de auto (slaapt binnen enkele minuten). Overigens gebruiken wij de auto niet als hulpmiddel.
    Helaas geld voor alle 3 dat hij wakker wordt zodra er enkele seconden geen beweging is. Opnieuw gaan bewegen is dan niet de oplossing. Wegleggen of zetten kan ik m niet dus dat betekent veel beweging overdag.

    In de wieg is huilen, krijsen, tenzij ik de pink geef, dat wordt soms geaccepteerd.
    Op ons bed idem, maar dan kan ik hem met de borst in slaap brengen. Maar als ie geen honger heeft hoeft hij geen borst.

    Hij heeft dus al bijna 3 weken niet zelf in slaap kunnen vallen zonder zuigen/beweging.

    In de nacht na een eventuele voeding wegleggen is geen punt, hij slaapt dan zelf in.
    En in de avond wakker worden nadat hij al 'de nacht is ingegaan' is ook geen probleem, dan slaapt ie ook met een paar minuten weer zelf.

    In de slaapkamer is het hooguit schermig, hij kan dus om zich heen kijken en doet dat ook graag.
    Zou ik het overdag echt donker moeten maken? Zou dat de oplossing zijn?
    Maar verstoord dat het dag/nacht ritme niet?

    Een andere oplossing is misschien een speentje.. maar het idee staat me vreselijk tegen en ik vind het geen gezicht.
    Ik wil dat dus eigenlijk niet gebruiken en zeker niet dat hij straks niet meer zonder kan.
    Sowieso niet overdag of snachts, maar alleen bij het in slaap vallen. Maar ja straks heeft hij het over een paar maanden nog steeds nodig bij het in slaap vallen.

    Mijn vraag is dus vooral: omdat het zo plotseling is begonnen, zou het ook plotseling weer goed gaan? Of is die hoop vervlogen.
    Hij is nog niet gewend aan pink of borst of draagdoek want ik wissel alles goed af.

    Tips?
     
  2. Betsy

    Betsy Niet meer actief

    Ik snap die aversie tegen een speen nooit zo.
    Die dingen zijn gemaakt om de zuigbehoefte van een baby te bevredigen en zich veilig te laten voelen. Daar is toch niets mis mee?
    Mijn dochter is 9 maanden en die kan echt nog niet zonder speen slapen. Er liggen er 's nachts 3 in bed zodat ze er altijd 1 kan vinden. Ze valt er binnen een paar minuten mee in slaap en dan spuugt ze hem uit.

    Dat je het geen gezicht vind kan, (al denk ik daar anders over) maar als ze in bed ligt ziet toch helemaal niemand die speen?

    Met 3 maanden had mijn dochter overdag ook ineens moeite met inslapen. Ging vanzelf weer over.
    Haar slaapkamer is overigens altijd donker geweest bij het slapen, ook overdag.

    Succes!
     
    Rebelleflower vindt dit leuk.
  3. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Eens met Betsy. Een speen is gemaakt om de zuigbehoefte te bevredigen en geeft je kind een geborgen gevoel. Hoe jij het eruit vindt zien lijkt me dan van ondergeschikt belang.

    Mijn oudste dochter was verknocht aan haar speen. Ik heb wel altijd de scheiding gemaakt tussen slapen (met speen) en spelen (nooit met speen). Hierdoor liep ze overdag bijna nooit met haar speen rond, en zeker niet nadat ze een jaar was. Een speen was voor slapen/rusten, ik heb dus nooit het probleem gehad dat ze er overdag ook om zeurde of dat er afgebouwd moest worden. Rond haar 2e jaar lag ze steeds vaker zonder speen in haar mond in bed, en toen hij kapot ging hebben we hem niet meer vervangen. Ze slaapt nog altijd met het knuffeldoekje dat erbij hoorde.

    Mijn jongste dochter heeft nooit een speen gehad. Ik heb hem wel aangeboden, maar ze heeft hem nooit gewild. Het verschilt gewoon per kind. Kijk naar wat je kind nodig heeft.
     
  4. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.144
    1.066
    113
    4 maanden is een beruchte leeftijd waarop zo ongeveer alle kindjes onrustig, huilerig etc worden. Dat je van de ene op de andere dag denkt, wat is gebeurd!?
    Het is een fase en deze zal dus ook weer vanzelf over gaan. In de tussentijd jezelf en baby zo comfortabel mogelijk maken. Ik zou bij BV er persoonlijk voor kiezen om bij iedere zuigbehoefte de borst aan te bieden. Rond de 4 maanden zijn ook regeldagen en het kan voor BV belangrijk zijn om je kindje te volgen in behoefte. Biedt je aan, maar wil baby niet, maar accepteert wel een pink, dan zou ik ook een speentje introduceren (hygienischer dan jouw pink en een stuk makkelijker!).

    Ik zie ook niet het probleem van in slaap vallen met een speen (of aan de borst, zelfde idee toch?). Je kindje is nog zo jong! Ja, dan is er misschien een periode dat speen erg belangrijk is voor je kindje, maar ook die periode gaat wel weer over. Je vervangt meestal de speen dan met een knuffeltje oid. Het is toch ook niet problematisch als een kind perse een bepaalde knuffel nodig heeft om te slapen omdat deze geborgenheid geeft? Een speen (of borst) is voor een kleine baby hetzelfde.

    Go with the flow, volg de behoeften van je kindje en houd echt voor ogen: het gaat ook weer over! En dan niet schrikken als de volgende fase zich weer aandient, groeien gaat nu eenmaal met horten en stoten.

    (maar die van 4 maanden was de eerste heftige fase bij alle 3 mijn kinderen en bij eerste kun je daar best van schrikken ;))

    Succes!
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier kreeg de jongste toen dus toch haar eerste speen :|
     
  6. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Met 4 maanden ging dochter ook ineens moeizamer slapen. (Sprong)
    Komt vanzelf weer goed.

    En helemaal eens met Betsy qua speen.
    Ik vind een speen ook geen gezicht. Maar vind ook dat een speen in bed hoort. Dus die blijft daar ook altijd. :)
    Maar ik zou geen speen onthouden omdat ik het geen gezicht vind.
     
  7. Adrianna

    Adrianna Niet meer actief

    Mijn zoontje gebruikt ook een speen tijdens het inslapen en soms heeft hij het niet nodig en sabbelt wat op zijn handjes en valt dan in slaap.
    Als hij eenmaal in slaap is valt hij uit, dus zie daar het probleem niet zo van in. Het biedt ook een stukje troost om op iets te kunnen sabbelen tijdens het slapen nu ze zo klein zijn... later is dat te vervangen door een knuffeltjes oid.

    Maargoed... kan het niet zo zijn dat je kleintje zijn overdag ritme omgooit?
    Dat is hier namelijk wel aan de gang...
    Hij slaapt tijdens zijn ochtend slaapje een half uur langer en tijdens zijn middagslaapje nog maar een uurtje, waardoor hij in de avond ook nog even een uurtje gaat liggen.
    Iets wat hij op het begin totaal anders deed.

    Een hydrofiel over het hoofdje van je kindje in de draagdoek is iets waaar wel voor gewaarschuwd word ivm warmte stuwing... baby's raken hun warmte kwijt via het hoofdje, als je dat gaat afdekken kan het al gauw te warm worden.
     
  8. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.029
    323
    83
    Ik denk de 4 maanden sprong. Die periode viel mijn zoon alleen in de draagzak in slaap. Een paar weken later kon ik hem zo weer in bed leggen. Gaat vanzelf weer over dus.
    Als het lukt zonder speen zou dat voor mij de voorkeur hebben, maar als hij hem wel nodig heeft zou ik daar echt niet moeilijk over doen. Een speen is zoveel makkelijker dan een pink.
     
  9. Catmommy

    Catmommy Fanatiek lid

    8 okt 2013
    1.872
    4
    38
    NULL
    NULL
    Bedankt voor de reacties! Fijn dat jullie ook een sprongetje vermoeden.

    Maar hij weigert ook bijna altijd de pink en ook de borst weigert hij meestal als hij geen honger heeft. Het lijkt mij dus niet echt zuigbehoefte..

    Ik hoop maar dat deze periode snel voorbij is!
    Ik was voorbereid op moeilijker drinken overdag met borstvoeding tijdens de 4 maanden sprong, maar dat gaat gelukkig nog prima! :)

    Hij is overigens wel erg vrolijk!
     
  10. Rebelleflower

    Rebelleflower Fanatiek lid

    26 sep 2015
    1.256
    2
    38
    Vrouw
    Dit!
    Hier ook 9 maanden en nog steeds een speen, maar vrijwel alleen in bedje soms in de auto en kinderwagen. Heb 2 speentjes met een knuffeldoekje eraan in d'r bedje liggen en die vind ze dan zelf s'nachts. Zodra ik d'r in bedje leg pakt ze meteen d'r knuffel en stopt de speen in d'r mondje. Niets mis mee hoor! Juist heel schattig.
    En je kan die speen op ten duur gewoon afleren hoor. Of niet gebruiken buiten het bedje.

    Overigens op je vraag: met 4 maanden is er een mega sprong in hun ontwikkeling! Hier ook weken last gehad van huilen en niet slapen! Ineens leek het wel alsof ze alles wat ze ooit deed was vergeten en elke avond was het drama, overdag slapen werd ook steeds moeilijker.
    Werd er radeloos van!
    Heb d'r kamertje toen nog donkerder gemaakt (eerst hadden we alleen een rolgordijn) met verduisterende gordijnen.
    Dus je kan d'r kamer prima donker maken overdag, zoals ik het lees heeft ze een goed dag-nacht rimte te pakken doordat ze s'nachts al goed doorslaapt.
    Verschil tussen dag en nacht is niet alleen licht en donker, ook geluiden die er overdag zijn en hoe je tegen d'r praat als ze wakker wordt maakt het verschil.

    Beste tip ooit:
    HET IS EEN FASE!

    Het gaat over en het wordt beter maar die 4 maanden zijn gewoon echt even heel moeilijk zowel voor jou als voor je kleintje!
    Zoek maar eens op '4 maanden sprong' ofzo. Je zal zien dat je niet de enige bent haha!
     
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.804
    14.144
    113
    De mantra "ook dit gaat voorbij" werkt ook. Die 4 maanden sprong is rottig, die van 5.5-6 maanden ook niet prettig maar hier kreeg ze gelijktijdig dr eerste tandjes en op t moment ook vermoedelijk de 5e of 6e kinderziekte dus ervaren we deze allicht met iets meer empathisch vermogen dan de vorige sprong.
     

Deel Deze Pagina