Strijd om huiswerk

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door tuc, 12 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Als ze ook huiswerk meekrijgt vanwege haar dyslexie, is er niet iets anders wat voor haar dan wat 'minder' kan? In 'mijn' groep 5 krijgen de kinderen iedere week een vel maakwerk mee (rekenen of begrijpend lezen), maar met kinderen met dyslexie spreek ik soms af dat zij dit gedeeltelijk of geheel laten zitten.

    Vindt je dochter school wel belangrijk? Dan zou je af kunnen spreken dat ze minstens een 7 (of 6, of 8...wat jullie zelf acceptabel vinden) haalt en dat zij mag laten zien dat dat ook op haar 'manier' kan. Lukt dat niet, dan doet ze het daarna zonder klagen een keer op jouw manier. Ik heb tegen mijn eigen dochter ook wel eens gezegd dat ik haar best wil helpen herinneren, maar niet als ze dan zo boos reageert. Nu wil zij héél graag naar het gymnasium en wil ze daarom goede cijfers halen, dus uiteindelijk wilde ze toch graag mijn hulp en veranderde ze haar houding...

    En wat hier het gouden idee was: ze leggen het naast hun bed en lezen het 's ochtends 1 of 2 keer hardop door voordat ze uit bed komen. Dan bijt het niet met andere activiteiten, hun hoofd is nog fris, je hoeft niet na school wéér aan je schoolwerk...bij mij vinden ze het ideaal.
     
    Deliana vindt dit leuk.
  2. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Ze zijn zeker niet te jong om te leren, sommige kinderen hebben eerst hun uitlaapklep nodig voordat ze zich er toe kunnen zetten. Duidelijk afspraken hoort hierbij.
    Ze groeien zo ontzettend in gr 6 en 7. Ik vind gr 5 echt nog te jong.

    Ik heb geen idee wat er in buurlanden wordt gedaan en dat vind ik ook niet zo belangrijk omdat ik daar niet woon en wij in Nederland onze eigen lijn qua scholing volgen.
     
  3. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.396
    10.593
    113
    Dat gouden idee lijkt me echt goed werken. Dat ga ik hier ook eens uitproberen.
     
  4. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.489
    5.572
    113
    Vrouw
    Een 8 of 10... het is toch allebei prima...
     
  5. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Is het ook alleen haalt ze die 8 met twee vingers in haar neus, ze hoeft er geen reet voor te doen. Het komt haar als het ware gewoon aanwaaien. Waar ik dan bang voor ben is dat , als ze op het punt komt dat ze er echt voor moet leren, ze niet weet hoe dat moet en de handdoek in de ring gooit. Maar mijn man heeft mij al duidelijk gemaakt dat het voor haar misschien wel goed is om er op die manier achter te komen ipv een mama die elke dag "zeurt" over haar manier van leren.
     
  6. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Ze heeft wel geleerd te leren, want om een 8 te krijgen moet ze het wel 3x doorlezen.
    Mijn dochter dacht in gr 6 dat ze alle wijsheid in pacht had, ze vertelde dat ze huiswerk had en dat ze alles gepland had, ik hoefde haar niet te helpen en ook niet overhoren. Ik ben er expres niet tegen in gegaan.
    Resultaat dikke onvoldoende, vond ze vreselijk tot huilens aan toe.
    Toen heb ik haar ook gezegd dat haar manier niet tot het resultaat heeft geleid wat ze wilde en of we het op nu mijn manier konden proberen. Sindsdien haalt ze weer 8 of 9's.
    Ik zou haar lekker laten gaan, ze leren ook van onderuit gaan.
     
  7. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.736
    734
    113
    Ik denk dat je man daar wel een punt kan hebben. Ik leerde vroeger ook nooit en haalde hoge cijfers, tot frustratie van mijn moeder. En hoe meer zij ging ‘zeuren’ hoe minder ik ging doen. En idd, echt leren kan ik nog steeds niet.

    @tuc ik vind het ook behoorlijk veel wat ze moeten doen. Hier begint dat pas in groep 7 op die manier, in de lagere klassen hebben ze alleen een spreekbeurt en boekbespreking. Maar vanaf groep 7 krijgen ze ook studieles, is dat bij jullie dan in groep 5 al? Haar haar gang laten gaan zou ik doen, maar of dat werkt is natuurlijk per kind verschillend.
     
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Voor groep 5 vind ik het ook best veel.
    Hier krijgen ze ook studieles trouwens, vanaf groep 6. Mijn zoon heeft in groep 5 amper huiswerk.
     
  9. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.346
    297
    83
    Poeh....wat krijgen sommige kinderen al veel huiswerk in groep 5 zeg! Mijn dochter krijgt om de week een toets Engels. En er staat een boekbespreking gepland. Ik vind dat al veel.

    @tuc: Is het een idee om het huiswerk een dagelijks terugkerende bezigheid te laten zijn? (met uitzondering van zondag) Je zou het dan aan een bestaande bezigheid kunnen koppelen, bijvoorbeeld elke dag na het eten. Of eerst leren en daarna samen een spelletje met wat drinken + lekkers.
     
  10. Loewiese

    Loewiese Actief lid

    15 okt 2006
    124
    4
    18
    Het verbaast me eigenlijk dat het blijkbaar vrij normaal is tegenwoordig om kinderen op de basisschool, zelfs al in groep 5, substantieel huiswerk te geven. Ik had dat vroeger op school helemaal niet en mijn dochter van 10 (groep 7 op een Montessorischool) heeft ook vrijwel geen huiswerk (ook beetje tafels, topo, 1x per jaar een boekbespreking, 1x per jaar een spreekbeurt, soms wat Engels). Bij een zeer prestatiegerichte school hier om de hoek hebben kinderen ook veel huiswerk, maar ik dacht dat dat de uitzondering was, maar blijkbaar niet.
    Toch zie ik niet echt het nut: zeker niet in groep 5. De resultaten van de school van mijn dochter zijn prima en de kinderen lijken zich ook op het voortgezet onderwijs prima te redden.

    Als tip inderdaad: voor schooltijd! Mijn dochter oefent altijd op haar muziekinstrument voor schooltijd, de rest van de dag zou dat niks worden, want dan wil ze spelen etc.
     
  11. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    777
    156
    43
    Ik heb met de oudste al verschillende 'oorlogen' gevoerd om het huiswerk en ik heb het opgegeven. Die strijd en uiteindelijk mega woedeaanval is het mij niet waard. Heb dit ook op school aangegeven dat het gewoon echt niet te doen is. Dat hij zich er niet toe kan zetten en dat het vooral een boel frustratie aan beide kanten opleverd.
    Het was vorig jaar in groep 4 al een drama om de tafels te leren (die hij dus ook nog steeds niet kent) en ik heb geen zin in een herhaling van vorig jaar.
    Advies van school: laat het huiswerk maar zitten. En dan slaat bij mij meteen de paniek om het hart. Hij is het oefenen ook nodig om het te leren! Terwijl hij gezegend is met een goed stel net even anders werkende hersenen.
    Maar wat schetst mijn verbazing? Nu broertje in groep 3 zit en ook oefenbladen mee naar huis krijgt voor het lezen, wil hij ineens wel zijn teksten lezen. Dat koester ik dan maar en hoop dat er ergens nog een kwartje gaat vallen dat de rest ook wel handig is om te leren!
    Moet wel zeggen dat wij inmiddels bezig zijn met een eventuele verwijzing richting SO/SBO. Omdat hij gedragsmatig in de klas ook dingen diet die niet door de beugel kunnen. Resultaat van op je tenen lopen...

    Edit: en voor mijn zoon is het ook vooral het twee werelden verhaal: school is school, thuis is thuis!
     
  12. NavyCrimson91

    NavyCrimson91 Niet meer actief

    Eens hoor. Op de basisschool deed ik bijna niks. Het gymnasium deed ik ook met twee vingers in m'n neus. En elke keer werd gezegd: dít jaar moet je wel echt gaan leren, anders haal je het nooit. Nou... Ik leerde zelfs mijn eindexamen 1 dag van te voren, en ik ben geslaagd met allemaal zevens en achten.
    Dus ik dacht: zie je wel, ik hoef niet te leren.
    En toen ik aan kwam op de universiteit ging ik onderuit in het tweede jaar. Opeens besefte ik me dat ik dingen niet kon. Dan ging ik iets nieuws proberen - lukte niet - stoppen - weer iets nieuws - etc.
    En toen zakte ik in een depressie, omdat ik geen doorzetter was en niet kon leren.
    En toen wenste ik dat ik 1 van die personen was op de middelbare school, die keihard moest werken om resultaat te halen. Had ik dat maar geleerd!
    Dus nee, cijfers zeggen niet zo veel. Het gaat om je werkhouding, je doorzettingsvermogen, je bereidheid om te leren.
     
  13. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.182
    2.834
    113
    Hier vergeet (vergat) ze het regelmatig
    We hebben nu een whiteboard op haar kamer opgehangen en daarnaast een whiteboard met week planning.
    Op het gewone bord kan ze dan naar toets hangen, en de datum opschrijven.
    Op de andere de leer momenten plannen.
     
  14. famofthree

    famofthree Fanatiek lid

    13 sep 2017
    1.024
    1.031
    113
    Vrouw
    #34 famofthree, 14 okt 2017
    Laatst bewerkt: 14 okt 2017
    Hier bij zoon( 8 jaar) is het qua school nog geen issue ( groep 4), maar zijn dyslexie training huiswerk was een enorme strijd voor elke oefeningetje tot aan deuren gooien, achter de bank verstoppen, woede aanvallen, opkrullen op de bank , weg lopen naar boven etc. dan 10 min werken en dan weer opnieuw beginnen. geen optie voor de lange termijn dus .
    Op dit moment staat dyslexie training op pauze en zijn we bezig voor SBO omdat het simpelweg te zwaar word op school met zijn adhd/add gecombineerde type en dyslexie.

    Dus de ADD kan in mijn ogen het haar erg moeilijk maken, mijn tips, maak er een spelvorm van, memory/ganzenbord achtig/ woorden, letters of plaatsnamen op een papiertje schrijven en laten springen op het juiste papiertje.

    topo: teken met krijt buiten nederland na en laat haar de plaatsen op de goed plek intekenen naar aanleiding van haar blad.

    rekenen: met lego/duplo blokken heel makkelijk rekenen leuker en beeldender maken, ook kan je hier enorm goed breuken mee uitleggen.

    Of met takken/stenen buiten, 3 aan die kant van een lijntje en 6 aan de andere kant, hoeveel samen . als je ze nu verdeeld in gelijke groepjes wat gebeurd er dan.

    Mindmaps maken werkt voor veel kinderen ook erg goed: en dat kan met woorden maar ook met plaatjes ( zelf getekend dat onthoud makkelijker) http://jufaanhuis.nl/33-mindmappen/

    Echt leren plannen heeft ze tijd voor nodig en de leeftijd. een weekplanning met picto's werkt altijd goed , ik heb daar bijv een tijd op gehangen wat we aten 's avonds ( in plaatjes) , toen het 30 x per dag gevraagd werd. en wanneer iemand naar een sport moet en welke dag computer dag is etc.
     
  15. Jenala

    Jenala Fanatiek lid

    16 apr 2010
    1.906
    60
    48
    Mijn kinderen zijn jonger, dus nog geen ervaring met huiswerk.
    Wel ervaring met ADD. Ik heb nooit begeleiding gehad bij het maken van m'n huiswerk. Wel vaak een hoop strijd met m'n ouders. Ik kon uren achter m'n boeken zitten en nog niets doen, omdat het me niet boeide dus kon ik me ook niet concentreren.
    Het zou mij toen geholpen hebben als iemand samen met mij was gaan zitten om me te begeleiden met mijn huiswerk. Zodat ik kon leren hoe ik moest plannen en hoe ik het beste kon leren. Ook voldoende ontspanning inplannen, want als ik bezig ben, ben ik niet meer te stoppen.
    Helaas heeft het er bij mij toe geleid dat ik extreme faalangst heb ontwikkeld. Waar ik nog steeds veel last van heb.
    Gelukkig zijn de tijden veranderd en is er meer bekend over add. Maar bij sommige kinderen werkt het "op hun bek laten gaan" juist averechts.
     

Deel Deze Pagina