Wij eten graag pasta met een rode saus voor macaroni of gewoon pasta met gehaktballetjes in een saus. Nu zoek ik eigenlijk een recept om deze te maken (helemaal vers).Bij de macaroni saus kom ik al een heel eind maar gebruik toch nog een honig zakje erbij. Hebben jullie een lekker recept?
1 ui 250 g winterpeen Basilicum 2 el olijfolie 25 g boter 450 g mager rundergehakt 6 el runderbouillon (tablet) 800 g tomatenblokjes (blik) 1 el tomatenpuree 300 g spaghetti Verhit de olie met de boter in een pan. Voeg de gesnipperde ui, peen (heel klein gesneden) toe en bak 5 min. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Roer de bouillon, tomatenblokjes en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus met de deksel op de pan 30 min. op laag vuur sudderen. Roer af en toe. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de spaghetti over de borden en schep de saus erover. Basilicum klein hakken en er overheen strooien
Hier maken we het vaak zo (met variaties tussen haakjes) Voor 4 personen: 2 volwassen en 2 jongens die dit goed eten. 1 ui 1 winterpeen (2 teentjes knoflook) 300 gram gehakt (of dit achterwege laten en later chipolata worstjes ernaast serveren, of vega-gehakt) diverse groentes (halve paprika/ half bakje champignons/halve courgette) half blokje runderbouillon 1 blik tomatenblokjes 1 blik water kruiden en specerijen naar smaak (sambal) 1 ui (en 1 winterpeen) aanfruiten, evt knoflookteentje of 2 erbij. gehakt toevoegen en meebakken, gooi er dan naar behoefte kruiden over, peper/paprikapoeder Doe de overige groentes er 1 voor 1 bij (afhankelijk van de restjes in de koelkast hier meestal paprika/courgette/champignons) Als alles zachter begint te worden dan voeg ik 1 blik tomatenblokjes toe (evt eerst afblussen met glaasje rode wijn of wat sambal meebakken). Daarbij ook nog een blikje water, een half bouillionblokje en 2 eetlepels italiaanse kruiden. Dit staat dan vaak ca 2 uur te pruttelen. Aan het eind het deksel eraf laten, zodat het vocht kan verdampen waardoor het een sausje met gewenste dikte wordt. Serveren met pasta naar wens en wat geraspte kaas. Hetzelfde recept gebruik ik voor lasagne, alleen dan met iets meer kruiden en dan voeg ik aan het eind melk toe (een flink glas). Dat om en om met de lasagne, saus bovenop eindigen en dan geraspte kaas erop. Half uurtje in de oven. Dat maak ik ook weleens vooruit en kan mijn 10-jarige zo in de oven schuiven. De ingredienten die overblijven gaan vaak in de nasi
* Ui fruiten (10 min, zorgt voor zoete smaak) * Scheutje balsamicoazijn pas op niet boven de pan hangen dit stinkt even)zorgt voor zoet smaak * Blikje tomatenpuree even mee aanbakken (ontzuren) * Blik tomaat toevoeging * Basilicum toevoegen. Met gehakt kan ook maar wij vinden het zo lekker als basis voor een pizza of voor pasta.
Deze vlezige saus is ook echt heerlijk, origineel italiaans recept: 1 wortel fijngehakt 1 stengels bleekselderij fijngehakt 1 ui fijn gesnipperd 2 teentjes knoflook licht gekneusd 500 gram gemengd gehakt 4 el tomatenpuree 100 ml volle rode wijn zout snufje kruidnagelpoeder Verhit olie in een pan en bak de wortel, bleekselderij, ui en knoflook in ongeveer 5 minuten zacht. Voeg het gehakt toe en roer een paar minuten door. Voeg de tomatenpuree, rode wij en het kruidnagelpoeder toe. Laat ongeveer 20 minuten koken/sudderen. Natuurlijk niet de gezondste saus, maar dit is een basis, je kunt of veel groente door de saus doen extra, zoals tomaat , paprika, champignons. Of gewoon een goed gevulde salade ernaast serveren. Maar deze saus is zo simpel en zo vol van smaak , moet je eens gegeten hebben Wanneer je rundergehakt gebruikt kun je de kooktijd halveren, hier zit minder vet in. Maar het vet is juist wel een grote smaakmaker.