Vitamine B12

Discussie in 'De lounge' gestart door Skatje, 19 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Hai! Ik heb gisteren mijn bloedwaarden een keer laten controleren, omdat ik al echt jaaaaren last heb van o.a. dun haar bovenop mijn hoofd. Al eigenlijk vanaf de geboorte van mijn oudste. Nu las ik dat dat oa kan komen door vit b12 tekort.

    Waardes laten prikken: b12 is 163, de huisarts vindt dat prima en wil me geen injecties geven. Hij vindt mijn vit D van 46 ook best, maar daar heb ik nu supplementen voor.

    Voor die B12 wordt ik er eigenlijk niet zo wijs uit. Ik begrijp dat je beter de supplementen met Methylcobalamine kunt hebben omdat dat beter wordt opgenomen?

    En wat is dan handig, 1000, 2000 of nog meer mcg? Heeft iemand daar ervaring mee en tips voor? Maakt het merk dan nog uit?
     
  2. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Ik krijg injecties. Vaak als je b12 waarde laag is heb je een opname probleem. Als je het in tabelvorm inneemt wordt het waarschijnlijk ook niet goed opgenomen. Na bloedprikken zal de waarde hoog zijn, maar dat is tijdelijk.
    Ik ben opgestart met 2 injecties per week. Na 3 maanden ben ik overgegaan op 1x per week.
    Ik ben onder behandeling van een neuroloog.
    Mijn beginwaarde was 113
    Op fb heb je een goede groep waar veel info op staat. (B12 tekort, de vergeten ziekte)
    D is ook laag, hoort rond de 80-100 te zijn.
     
    DastyQueen vindt dit leuk.
  3. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Klopt, maar mijn ha vindt mijn waarde dus prima. Maar ze moeten dus gaan onderzoeken waarom ik het niet goed opneem?
     
  4. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Huisartsen weten er meestal heel weinig van. Mijn huisarts wilde me ook tabletten geven. Ik had me goed ingelezen en heb me door laten verwijzen naar een neuroloog. Die kwam met een totaal ander verhaal.
    Ik heb t laten onderzoeken, daar is uitgekomen dat ik t niet goed opneem.
    Heb je klachten?
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik ben er zelf toevallig ook mee bezig. Heb goede adviezen gehad van https://stichtingb12tekort.nl/ en die facebook groep van hierboven. Moet alleen nog even langs de huisarts, maar meestal werkt ze wel mee.

    Boven de 150 is wel normaal volgens de standaard tabellen. Maar dat betekend niet dat het voor jou genoeg is..

    Begin nu vooral nog niet met tabletten. Want het verhoogt wel je vitB12 in je bloed, maar als je het niet goed kunt verwerken heb je niks aan de hogere waarde. Eigenlijk moeten ze dan extra bloedtesten doen, die staan wel op die website (MMA en homocysteïne). En anders een injectie proef doen.
     
  6. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Vooral dus het dunne haar. Je kunt mijn hoofdhuid dwars door mijn haar heen zien. En ik ben ook best moe en zo, maar waarschijnlijk heb ik het al zo lang dat ik niet meer weet hoe het is om niet moe te zijn, dus tja.

    Maar goed, ik weet niet of een doorverwijzing naar een neuroloog de logische weg is?
     
  7. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.888
    13.055
    113
    Vrouw
    De reden van het B12 tekort zal uitgezocht moeten worden, pas dan kan er een voor jou passende, behandeling gestart worden. Zo ben ik op advies van de internist tabletten gaan slikken, op een gegeven moment was mijn B12 zelfs te hoog! B12 kan je het beste in combinatie met B11 slikken omdat je het dan beter opneemt.
    Websites zoals de stichting B12 tekort zijn totaal niet objectief (met elke lichamelijke kwaal die er bestaat zou je volgens hen een B12 tekort hebben), beter is om je door een specialist te laten informeren.

    Je vitamine D is ook veel te laag, je zou kunnen beginnen door zelf tabletten te kopen en te gaan slikken. Zodra het weer het toelaat, kan je dat aanvullen door minimaal een half uur per dag met blote armen buiten te zijn (het liefst in het zonnetje).

    Ik zie dat je bezig bent met afvallen, eet je wel gezond en gevarieerd? Dit zou namelijk ook een oorzaak van de tekorten kunnen zijn.
     
  8. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Klopt, vit d is te laag, slik vanaf vandaag 1000 mcg. Ik ben 25 kg afgevallen maar wel over een periode van 1 jaar, dus goed en langzaam. Ik eet gezond (veel noten, groente, fruit, vlees, weinig suikers, met mate brood/pasta/aardappelen) en gevarieerd.

    Mijn haar is dunner geworden sinds de geboorte van de oudste, dus al ruim 8 jaar. Ik ben nogal een beetje bang voor naalden, maar dus nu de moed bij elkaar geraapt en bloed laten prikken. Het lijkt me wel de moeite om mijn vit b12 omhoog te krijgen om te kijken of dat voor mij de oplossing is.

    Met blote armen in het zonnetje is voor mij wel een probleem vanwege zonneallergie
     

Deel Deze Pagina