Eetproblemen peuter

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Paprikaas, 24 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    Hoi,

    Mijn dochter van 2jr en 2 mnd heeft altijd al slecht gegeten. Waardoor ze vanaf 11mnd elke keer afviel en dan weeral een beetje aankwam afgelopen juni woog ze 8.4 kilo en toen trok het kdv aan de bel dat ze echt niet meer speelde en overal te moe voor was en ze zich zorgen maakte. Ka heeft het elke keer laten begaan wand mevr was alert en ontwikkelde zich gewoon. Toen op aandringen van mij heeft ze toch bloed geprikt (ze kreeg toen al een aantal maanden 1.5flesje nutrini voor de extra calorieën ) maar daar kwam niks bijzonders uit en moest maar met de diëtiste verder kijken. Toen op aanraden lactosevrij gegaan en mevr groeide in 4 maand een hele kilo en daarna nog eens 400gr en was in nov 9.8 kilo bij 83cm dus hartstikke blij en eindelijk dat er weer wat meer aanzat. Ka gemaild en gezegd dat ze goed aankwam op lactosevrij en deze mailde terug dat ik er vooral door mee moest gaan maar dat lactose intolerantie niet bestond onder de 4 jr. Nou dat is dus niet waar maar deze ka heeft wel meer rare ideeën dus dit was de laatste druppel en ben overgestapt naar een ander ziekenhuis (ook omdat ze mijn zoontje met astma met een saturatie van 90/91 naar huis sturen en puf hem maar (wat ik al 24uur om de 4 uur deed met de mac dosering) maat goed ik kreeg na veel gedoe alleen een verwijzing voor mijn zoontje voor ander ziekenhuis en ka van de huisarts. Nu is het dus zo dat dl altijd al slecht eet en een indicatie voor het kdv heeft gekregen omdat ze daar net wat meer eet dan thuis. Waardoor ze dus eigenlijk aankomt. Samen met jeugdteam gekeken hoe we haar kunnen stimuleren om thuis meer te eten en waar het probleem kan liggen maar kreeg de opmerking dat ik precies deed wat de tips waren die ook hun hadden gekregen van een kinderpsycholoog dus dat ze zelf dan ook niet zo goed wisten hoe we haar meer konden laten eten. Ze eet bijv geen avondeten (soms beetje groten en stukje vlees) 1 a 1.5 broodje zonder korst op de dag en alleen de kiwi van fruit de rest weigert ze te eten en ook als je haar niks anders geeft. Zd eet geen Aardappels of macaronie of pap. Ook niet gebakken enz enz. Ze eet soms wel eens 2 frietjes... ze eet wel crackers met lactosevrije kaas en koekjes lust ze wel.
    Nu si het zo dat we in het virus seizoen zitten maar ze is wel ziek geweest maar at niet abnormaal minder dan anders... maar is wel afgevallen naar 9.4 en inmiddels 85cm. Ze is dus inmiddels van de middelljn ( daar groeide ze de eetstr weken op ging met 8mnd naar de -1 met 11 naar -2 en met 18mnd zat ze dus op -3) best ver gezakt t3rwijl der lengte nu dus op -1 zit wat prima is.

    Ze is nog vrolijk en speelt maar wel sneller moe. Ik vraag geen diagnose maar mss herkenning en of het mss nut heeft om toch terug te gaan met haar maar dan naar de nieuwe ka. Het is nou eenmaal een eigenwijze pittige peuter maar ergens knaagt het mss of het niet wat verder onderzocht moet worden. Zijn er mensen die dit herkennen? En wat deden jullie?

    Ze gaat trouwens ook kokhalzen als je haar dan probeerd om te kopen door nog 1 hap hiervan en dan mag je wat je graag lust. En ook probeerd ze heel af en toe iets nieuws.. maar als ze houd het dan net zo lang in der mond (ook als je geen aandacht geeft) tot er een zakdoekje komt om het eruit te spugen. Ze lijkt het dan ook echt niet (iig niet express) door te kunnen slikken ook al vond ze het niet vies. Haar vaker bijv dingen te geven die ze wel lust (zoals pannenkoek *smiddags ipv brood*) resulteert in het feit dat ze ze niet meer eet en ervan gaat kokhalzen... (had het haar toen 2de keer gegeven in 1 week)
     
  2. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Is ze ooit getest op Coeliakie? Dat hoor je ook nog wel eens als reden dat kinderen slecht groeien..

    Lactoseintolerantie komt inderdaad normaal pas voor bij latere leeftijd, maar uitzonderingen zijn er altijd wel te vinden denk ik.
     
  3. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Geen herkenning qua slechte groei, maar Dl was vroeger ook een slechte eter. Ik ben toen verse kippenbouillon gaan maken, dat is eetlustopwekkend (en erg gezond). En met wat groente en een plakje aardappel erdoor heb je een volledige maaltijd.
     
  4. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    Enige war ze eet kwa soep is de tomaten soep maar dan zonder stukken die spuugt ze uit of stopt dan met eten. Kippensoep en champignons enz allemaal geprobeerd geen succes pureren ook geprobeerd maar dan is het voor haar toch anders ofzo...
     
  5. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    Ze is er wel op getest toen dat zou ze niet hebben volgens de ka.
     
  6. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    H
    Heb eens rondvraag op fora lactose intolerantie en der zijn best veel kindjes die bewezen getest zijn op lactose intolerantie (ook obder de 3jr)
     
  7. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    Peuter zijn notoire slechte eters, vooral qua avondeten, maar verreweg de meeste van hen groeien prima. Dat jouw kindje al naar de -3 lijn gezakt is qua gewicht en het probleem eigenlijk al vanaf het begin bestaat, lijkt me toch echt wel reden om specialistische hulp te (blijven) vragen. Ik weet niet hoe uitgebreid ze medisch onderzocht is, maar het lijkt me dat een onderliggende oorzaak zeker niet uitgesloten is.

    Misschien eens ka gespecialiseerd in voedingsproblemen? Of kliniek voor eetproblemen (Seyscentra? Ik hoor daar goede verhalen over van kinderen met ernstige voedingsproblemen)

    Veel sterkte!
     
  8. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    Is ze al eens onderzocht door een (pre-)logopedist met expertise op gebied van eten/drinken? Misschien speelt er (gezien kokhalzen) probleem met sensorische intregratie in mondgebied (gevoel en aansturing in mondgebied).
     
  9. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    Ka vond niet nodig dat ze werd onderzocht ondat ze zich goed ontwikkelde maar ik denk dat ik idd eens de nieuwe ka ga vragen wat hij hiervan vind. En of we mss toch eens verder moeten kijken. Ik ga eens verdiepen in de logopedist BEDANKT!
     
  10. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Tomatensoep is gelukkig heel gezond :) Je kan daar ook gewoon kippenbouillon doorheen doen. En door een grove zeef halen. Dl had ook lang moeite met 'stukjes' , is vanzelf goedgekomen.
     
  11. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Mijn dochter deed, en doet voor een deel nog wel, alles wat jij beschrijft. Alleen viel zij niet af, dus ik werd er alleen gek van maar hoefde me geen zorgen te maken om haar gezondheid.
    Het enige wat bij haar werkte om haar fatsoenlijk te laten eten was voor de tv zetten. Maar dat zou ik niet direct een tip willen noemen, was eerder een wanhoopsdaad. Op het kdv at ze ook wel ietsje beter.
    Ik heb bij haar ook wel gedacht aan een voedselallergie, we hebben dat ook in de familie, maar behalve haar eetgedrag heb ik eigenlijk geen aanwijzingen daarvoor. Blijft tobben dus.
     
  12. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18

    Ja die voor een tv ook geprobeerd en nu afgesproken met het kdv dat we dan maar een soort hongerprovecatie doen. Ze moet dan eerst iets nieuws eten voor ze iets mag eten wat ze wel eet. Dit om hopelijk haar patroon te doorbreken en ook om te kijken of ze daar ook zo ver gaat door dan te kiezen om niet te eten. En als ze wel proeft wat ze daar dan doet. Vreemde ogen dwingen vaak wel af. Ook cb gebeld en ze gaan haar aanmelden voor logopedie en verwijzing regelen voor de ka ze heeft nu een bmi van 13.1 en zit dus onder het onderste ondergewicht lijntje... het kan allemaal eigenwijs gedrag zijn maar ze waren wel met mij eens dat we dingen moesten gaan uitsluiten...
     

    Bijgevoegde bestanden:

  13. Koningsgezin

    Koningsgezin Fanatiek lid

    24 jan 2014
    1.689
    110
    63
    Eerste gedachte is dat er meer speelt. Allergieën, met negatieve associatie op eten en drinken tot gevolg. Misschien speelt er naast lactose intolerantie meer qua allergieën. Je geeft nog lactosevrije kaas, maar zou ze daar wel tegen kunnen? Wat als ze volledig koemelkvrij eet en drinkt? Verder zal ik bij een andere kinderarts ook even laten kijken naar coeliakie. Voor de test, voor zowel coeliakie als lactose intolerantie, moeten die voedingsmiddelen wel blijven geven om een goed beeld te krijgen.

    Voor eetgedrag zou ik zeker een prelogopedist mee laten kijken.

    Stetkte
     
  14. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Onze middelste heeft qua eten een tijd hetzelfde gehad als jouw dochter. Ze dronk goed haar flessen maar heeft de overgang naar vast voedsel héél moeizaam gemaakt en eigenlijk vanaf het begin alles geweigerd. Na een tijdje at ze wel stukjes fruit, maar koekjes en cakejes en zo bliefde ze bijv. ook niet. Die at 's ochtends een halve boterham zonder korsten, tussendoor fruit, 's middags een halve boterham en tussendoor fruit en dan 's avonds niets. 's Ochtends nog wel een fles melk, maar dat was het dan dus serieus. Yoghurt en vla lustte ze ook niet, knijpfruit nam ze wel. Ze raakte ook verstopt van zo weinig eten, kreeg buikpijn, maar roosvicee lactose e.d. reageerde ze weer veel te heftig op. Wij dachten ook aan allergie (zit wel in de familie, de jongste heeft KA), maar dat leek het ook allemaal niet te zijn. Uiteindelijk heeft ze 'gewoon' net als ik een gevoelige maag (snel kramp) en vindt ze maar weinig lekker. Vanaf een jaar of 4, 5 ging ze toch haar bord leeg eten omdat ze begreep dat het nodig was, maar ze is nu 10 en krijgt haar eten nog steeds moeizaam weg. Toch is ze geen 'moeilijke eter'. Ik kan haar zo meenemen naar een sterrenrestaurant, want rauwe vis, gekke amuses, etc. is allemaal geen probleem. Het lijkt wel of het 'gewone' eten gewoonweg niet lekker genoeg voor haar is, ook al koken we volgens mij echt bovengemiddeld vers en uitgebreid...
     
  15. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
  16. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.151
    1.943
    113
    Mijn zoon at ook heel slecht. Daarnaast snurkte hij, had hij weinig tot geen energie, sliep heel veel, was hij vaak ziek en viel ook af.. Wij hebben dit gelinkt aan zijn grote amandelen. Elke keer als we bij de dokter kwamen (ivm ziekte/benauwdheid) had hij altijd kissing tonsils (megagrote keelamandelen). Omdat hij op een gegeven moment ging afvallen en zijn curve afboog hebben we een doorverwijzing voor de kno arts gekregen en werd hij op de spoedlijst geplaatst voor het verwijderen van zijn amandelen. Na het knippen van zijn amandelen is hij gaan eten als een bootwerker en is hij in korte tijd drie kilo aangekomen...... Is er al eens naar de amandelen van je dochter gekeken? Vertrouw op je gevoel! Als jij denkt dat er iets speelt: doorpakken! Je hebt snel genoeg in de gaten of ze een spelletje spelen of dat het menens is. Mijn zoon zei steeds dat hij zo'n honger had, maar hij wou niks eten.... Er waren dagen bij dat hij leefde op een cracotte en wat yoghurt. Hij kreeg het gewoon niet door. Hartverscheurend!
     
  17. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Nu Rijo dit schrijft denk ik "ohja!".

    Onze zoon heeft een winter lang opgezette keelamandelen gehad en at toen nauwelijks. Na een doorverwijzing naar de kno deed de ene arts het af als komt wel goed, als hij honger heeft gaat hij wel eten. Na een maand of 2 ging hij juist afvallen en heb ik gebeld en om de andere kno arts gevraagd. Deze luisterde wel naar mij als moeder en gaf aan dat het dus beter was ze eruit te halen. Na herstel van de operatie kwam hij ineens 1,5 kg aan. En at, zeker voor zijn doen, heel veel.
    Dus het kan geen kwaad om dat eens te laten checken.
     
  18. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Onze oudste van 6 jaar heeft een hoge mondgevoeligheid. Geuren , smaken en structuren komen extra hard bij hem naar binnen. Hij at altijd erg slecht en proeven van nieuwe dingen resulteerde in drama.

    Hij groeide ook niet goed en je kon zijn ribben tellen :(

    Via een Eetteam/jeugdhulpverlening zijn we terecht gekomen bij een logopediste gespecialiseerd in hoge mondgevoeligheid. Zij heeft Aiden om leren gaan met eten en om aan de verschillende structuren te wennen. Een mond vol rijst voelt bijvoorbeeld anders aan in de mond dan een koekje.

    Wellicht dat er bij je dochter ook zoiets speelt?
     
  19. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
  20. Paprikaas

    Paprikaas Bekend lid

    16 jun 2013
    555
    5
    18
    We hebben inmiddels 9 maar een afspraak staan voor de logopodie. En zou terug gebeld worden door het cb voor verwijzing. Ze is berder een vrolijk rondhuppelnd peuter maar zover ik weet geen opgezette amandelen ik zal eens op gaan letten. Ze is gewoon heel eigenwijs maar dat haalt niet weg dat ze gewoon zo slecht aankomt en afvalt...
     

Deel Deze Pagina