BSO dilemma

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Hopsatee, 25 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Ik ga proberen de situatie kort te beschrijven en ben benieuwd wat jullie zouden doen.

    Zoontje is nu 3,5 en zit op een (heel leuk) Kinderdagverblijf. Dit Kinderdagverblijf heeft sinds ongeveer een jaartje ook een BSO. Een heel leuk pand met mooie buitenspeelmogelijkheden, kleinschalig en leuke activiteiten. Zoontje is er vertrouwd (want speelt nu ook al vaak bij de BSO) Nadeel is dat er nu nog niet heel veel kindjes zitten alhoewel ik niet weet hoe dat straks is; ze groeien aardig hard momenteel. Er zitten nu ook een paar kindjes op de BSO die ook naar de basisschool gaan waar mijn zoontje straks heen gaat dus het is ook mogelijk qua school.

    Daarnaast is BSO hier in het dorp die heel populair is, leuke activiteiten, goed beleid. Wel veel groter en andere locatie. Zoontje is er dus niet vertrouwd. Maar de basisschool waar hij straks heen gaat werkt samen met deze BSO (en nog één maar dat is zijn oude kinderdagverblijf en daar was ik absoluut ontevreden over dus daar gaat hij niet heen) de meeste kindjes van de basisschool waar hij straks heen gaat zullen hier naar de BSO gaan. Overigens heeft deze BSO ook optie tot zwemles met je kinderen al verwacht ik niet dat wij hier interesse in hebben, ik denk dat we gewoon op woensdagmiddag of zaterdagochtend zwemles gaan doen.

    Ik ga sowieso bij beide (sta al bij beide op de lijst) nog een bezoekje doen en meer informatie krijgen maar twijfel een beetje: kies ik voor de vertrouwde omgeving (zit ook ons jongste zoontje dus ook makkelijk met halen/brengen) maar waarschijnlijk kans op minder (of geen) klasgenootjes die ook naar deze BSO gaan of kies ik voor de BSO die niet vertrouwd is (maar natuurlijk wel kan worden, mijn gevoel is er verder goed bij) maar waar wel waarschijnlijk meer klasgenootjes zullen zijn? (En niet zelfde locatie als KDV van mijn jongste al is dat niet erg want het ligt wel op mijn route naar huis)

    Het is overigens voor 2 dagen (continurooster) in de week dat hij zou gaan (van 14.00 tot ongeveer 16.30)

    Moeders met schoolgaande kinderen / BSO hoe werkt dat? Is het leuker als je daar ook met klasgenootjes speelt? Of is het voldoende om 2-3 keer per week met klasgenootjes af te kunnen spreken?
     
  2. Feye

    Feye VIP lid

    26 nov 2013
    6.046
    3.509
    113
    Vrouw
    Heb je al wel gecheckt of de BSO bij de kdv samenwerkt met de basisschool? Hier wilde ik namelijk naar een andere bso maar daar werkte de basisschool niet mee samen....
    Mijn zoontje zit nu op een bso waar van allerlei scholen kinderen komen. Zoontje speelt volgens mij voornamelijk met kinderen die juist niet in zijn klas zitten. Dus spelen met klasgenootjes zou voor mij niet uitmaken. En beide op 1 locatie kan ik wel heel erg aanraden. Ik race nu van werk/kdv/BSO en dat kost gewoon best wel wat meer tijd met ophalen.
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Wij hebben bij de oudste in eerste instantie gekozen voor vertrouwd. Op het KDV had ze het erg naar haar zin, op de BSO veel minder. Er zaten geen klasgenootjes en ze vond het er gewoon niet super leuk. Omdat haar klasgenootjes op een andere BSO zaten, is ze daar na verloop van tijd naar toe overgestapt. Ging heel goed, tot zij een klas hoger ging en daarmee ook op de BSO in een andere groep terecht kwam. Kort daarna werd er een nieuwe locatie geopend, ietsje verder van huis (en niet in de buurt van het KDV waar de jongste toen nog op zat), daar is ze toen op eigen verzoek naar toe gegaan en sindsdien heeft ze het geweldig naar haar zin. Voor de jongste hebben we ivm de goede ervaringen met die BSO bewust ook voor die locatie gekozen. Op één kind na zitten alle klasgenootjes op de BSO naast school (de eerste BSO waar de oudste heen is gegaan ;)), maar ook de jongste heeft het uitstekend naar haar zin op de BSO waar ze zit. De oudste zit nu wel weer met vriendinnen op de BSO, maar heeft inmiddels ook gewoon 'BSO-vriendinnen', net als de jongste (die speelt volgens mij niet/amper met dat klasgenootje, is ook geen vriendinnetje oid). Afspreken met klasgenootjes doen ze op de dagen dat ik thuis ben, is voor hier ruim voldoende.

    Ik zou dus gaan voor de BSO die het beste voelt ipv voor praktisch. :)
     
    Uuz en Hopsatee vinden dit leuk.
  4. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Ja, ''onze'' school zit naast de school waar ze veel samen mee werken (eraan vast, zelfde schoolplein) en er zitten nu wat buurkindjes op de BSO die ook op de school zitten waar mijn zoontje heen gaat.
     
  5. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Nou ja, ze voelen beide eigenlijk goed!! Beide mooie buitenlocaties, leuke activiteiten, leiders leuk! Enige is dat de huidige wat kleinschaliger is en de andere wat ''massaler'' Ik wil alleen graag dat mijn zoontje het naar zijn zin gaat hebben en kan niet zo goed inschatten wat hij dan wil/kan. Hij is wel van de structuur, vertrouwdheid maar aan de andere kant: elke keer als ik den dat iets nieuws misschien problemen oplevert (zwemmen, sportclubje) is dat het helemaal niet en gedraagt hij zich direct heel vrij. Legt ook makkelijk contact...(wel even kat uit de boom kijken vaak maar dat is prima)

    Maar wat jij zegt kan natuurlijk ook nog. Ik kan ook gewoon kiezen (als ik straks bij beide meer info hebt opgehaald) en mocht het echt niet goed gaan dan kan ik altijd nog overstappen.
     
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou denk ik voor nu blijven waar je zit en dan als je jongste ook naar de BSO gaat nog eens kijken en besluiten of je toch de overstap maakt, maar dan met allebei tegelijk.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  7. sillies

    sillies Fanatiek lid

    15 aug 2013
    3.131
    1.370
    113
    Als je gevoel bij beide goed is zou ik kiezen voor de bso waar de meeste klasgenootjes naartoe gaan. Vertrouwd is absoluut fijn in het begin, maar kinderen passen zich snel aan. En over een tijdje wil hij met zn vriendjes mee, maar die gaan dan naar een andere bso.
    Ik werk op een bso, dus ik weet hoe snel kinderen zich aanpassen, maar vooral hoe belangrijk klasgenootjes en vriendjes zijn op de bso, spelen en je vrij voelen is het belangrijkst op de bso en dat gaat het makkelijkst met kinderen die ze goed kennen. En een voordeel van een grote bso is dat er altijd kinderen zijn (ook in de vakantie), meer geld voor activiteiten en omdat hij aangesloten is bij school is de communicatie met zn leerkracht ook beter.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  8. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.537
    7.040
    113
    Als ik zie hoe leuk mijn dochter het vindt om met klasgenootjes op de BSO te zitten, dan zou ik zeggen: de BSO waar klasgenootjes ook komen.
    Maar ik ervaar nu ook hoe het is om op 2 locaties kinderen op te halen, en dat is soms ook wel eens irritant. Al is het vaak zo dat mijn man de oudste 2 ophalen van de BSO, hij komt daar langs vanuit zijn werk, en ik de jongste bij de gastouder. Beide locaties liggen zo'n 8 km van elkaar vandaan.
    Voor mij is het belangrijker dat dochter (oudste zoon is erg makkelijk, die vindt het overal leuk) het fijn heeft op de BSO, en voor haar is dat toch wel op de BSO die in school is, met haar klasgenootjes.

    Wat overigens ook meespeelt bij ons is dat we best ver van school wonen, niet in een woonwijk met kinderen, dus speelafspraakjes kunnen lang niet elke dag. Op deze manier heeft ze toch 2 keer in de week sowieso al 'speelafspraakjes'
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  9. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik zou hem geloof ik hier laten zitten. Als dat vertrouwd is. Je kunt hem altijd later, mocht de behoefte er zijn, nog overdoen. Evt later als je jongste ook naar die school gaat. Of als hij graag met vriendjes meewil.

    Mocht je nu overstappen en het daar niet bevallen moet je weer terug en is dat ook niet meer zo vertrouwd.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  10. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Dank voor je input! Ik denk dat er misschien nog meer kinderen naar de bso gaan IN het pand. Alleen is dat een organisatie waar ik geen goede ervaring mee heb dus dat wordt hem sowieso niet.

    Zelf neig ik naar de grote want inderdaad meer activiteiten en klasgenootjes en op zich op de route. Misschien extra stop of mijn man en ik splitsen op..het is niet onoverkomelijk. De huidige zou ik meer kiezen door de vertrouwdheid en het goede gevoel dat we hebben. Kindjes uit zijn peutergroep hier zullen daar wel blijven op de bso maar zullen naar een andere school gaan.

    Mijn man zegt nu: we gaan bij beide kijken en meer vragen stellen en dan besluiten we. Hij zegt inderdaad dat ons zoontje flexibeler is dan ik denk haha.

    Overigens staat de school wel in onze wijk en beide BSO’s nog geen kilometer van de school. Dus die afstanden zijn peanuts.
     
  11. Vinexkindje

    Vinexkindje Fanatiek lid

    2 jul 2012
    2.204
    1.048
    113
    Ik heb deze twijfel ook gehad. Uiteindelijk gekozen voor de fijne vertrouwde BSO zonder schoolgenootjes en dat loopt prima. Mijn zoon heeft speciale BSO-vriendjes waar hij heerlijk mee speelt. Wellicht dat hij over een tijdje wel naar een BSO met vriendjes verlangt maar dan heeft hij de kwetsbare kleutertijd iig gehad op een BSO die voor mij het beste voelt.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  12. Sneeuwvlokjes

    Sneeuwvlokjes Fanatiek lid

    12 mrt 2014
    2.130
    1.209
    113
    Ik zou absoluut gaan voor de bso met de meeste klasgenootjes. Op de lange termijn heeft hij daar veel meer aan. Zal in het begin even wennen zijn voor hem, maar op den duur plukt hij er de vruchten van.
    Picture this; is de school uit en gaat het gros vd klas naar de ene bso, en moet jouw zoontje (in zn eentje?) naar de andere bso. Das niet leuk.
     
  13. Vinexkindje

    Vinexkindje Fanatiek lid

    2 jul 2012
    2.204
    1.048
    113
    Ik denk overigens wel dat het in mijn situatie scheelt dat er hier wel 6 BSO's zijn. De klasgenootjes van mijn zoon gaan dus niet met z'n allen naar de andere BSO maar zijn ook weer verdeeld. Als hij als enige naar een ander zou gaan, zou ik ook twijfelen.
     
  14. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Kan best zijn dat er meer kindjes gaan tegen die tijd hoor! Maar dat weet ik nu nog niet :)
     
  15. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Dit is wel heel zwart-wit, vind ik.

    Mijn kinderen gaan, wel samen, als enige van de hele school naar een bso. Ze hebben even moeten wennen, maar ze vinden het er geweldig en hebben nieuwe vriendjes gemaakt.

    Goed, bij ons is het een zeer bewuste keuze omdat het gespecialiseerde opvang is. Maar dan nog, eerder had ik ze ook op een kleinere opvanggroep zitten, heel bewust. En daar gingen ook maar weinig kindjes uit hun klas heen, omdat de groep bewust klein werd gehouden. Liever een goede opvang dan een opvang waar veel kindjes die ze kennen zitten.

    Dus TS, ga bij beide kijken en maak een keuze op je gevoel, niet op mogelijke vriendjes die wel of niet op die bso zitten. Vriendjes kunnen ze maken.
     
  16. Sneeuwvlokjes

    Sneeuwvlokjes Fanatiek lid

    12 mrt 2014
    2.130
    1.209
    113
    Ja snap ik. Maar zoals ts schreef, ze heeft een goed gevoel bij beide.
    Als ik keuze had uit 2 bso’s, die beide leuk zijn en waar ik een goed gevoel bij had, had ik 100% voor degene gekozen met de meeste klasgenootjes.
     
  17. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ik niet.
     
  18. Sneeuwvlokjes

    Sneeuwvlokjes Fanatiek lid

    12 mrt 2014
    2.130
    1.209
    113
    Weet ik
     

Deel Deze Pagina