Schooladvies...wat nu?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zoe123, 1 feb 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    #1 Zoe123, 1 feb 2018
    Laatst bewerkt: 1 feb 2018
    ik ben op zoek naar ervaringen van moeders die in hetzelfde schuitje zitten of zaten...
    Mijn oudste dochter, groep 8, 11 jaar, is eigenlijk altijd een havo kind geweest.
    Scores varieerden zo tussen de hoge II en hoge III
    Kort nadat wij haar ruim 1,5 jaar gelden vertelden dat we gingen scheiden, zijn haar cito’s dramatisch gezakt.
    Haar zelfvertrouwen ging tegelijkertijd ook de verkeerde kant op. We zijn hard aan de slag gegaan.
    De resultaten verbeterden weer wat. Ook begon ze weer wat beter in haar vel te zitten. Helaas overleed vorig jaar september de vader van mijn ex, haar opa. Een enorme klap, ook voor haar, zeker als 1e kleinkind. Ze heeft zich toch redelijk er door heen geslagen. Vakken opgehaald tot II, III, een hoge IIII. Helaas voor rekenen een lage VI. Bijles genomen, ging allemaal supergoed. Rekenen ging ook steeds beter.
    We hadden een goed gevoel. De NIO/drempeltoets gaf een zelfde beeld. Helaas werd door het slechte cijfer voor rekenen haar gemiddelde behoorlijk naar beneden gehaald maar we vertrouwden er op dat ze dat cijfer omhoog zou gaan halen.
    Vorige week en deze week cito’s. Maar....mijn moeder is begin januari opgenomen in het ziekenhuis. Lag vanaf vorige week kritiek, opgegeven. Afgelopen dinsdag is zij overleden :cry:. In deze moeilijke tijd moest mijn dochter, die helemaal gek is op haar oma, dus haar cito’s doen.
    En inderdaad, waar ik bang voor was, rekenen heeft ze opgehaald (kon ook niet anders dan na de bijlessen), maar voor alle vakken is ze gezakt, naar een lage IIII...:(

    Mijn oudste is een uitgesproken VMBO-T (MAVO) kind. Ze weet nog totaal niet welke richting ze op wil.
    Leren in de praktijk....Best leuk, maar boeken openen en leren, studeren, ze heeft er echt plezier in en is gemotiveerd. We hebben mavo scholen gevonden die helemaal top zijn, waar ze zo goed zou passen.
    Het is een niet gemiddeld meisje, anders dan anderen. Niet stoer maar redelijk kwetsbaar.
    Maar met alle IIII-en, is het advies nu.....VMBO -kader geworden.


    De vraag is dus, wat nu? Ook de juf zegt, ze kan het zeker. Vmbo T kan ze aan. Maar het komt er nu, door de omstandigheden (want het is ook wat, in 1,5 jaar je ouders uit elkaar en een opa en een oma verliezen), niet uit.
    Welke wegen kan ik nu inslaan? Is het mogelijk om een gesprek met de middelbare school aan te gaan? Dit voor te leggen? Iemand die ervaring heeft?
     
  2. Marchella

    Marchella Niet meer actief

    Gecondoleerd met het verlies van je moeder :(

    Kunnen ze hier (op een of andere manier) geen rekening mee houden? Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze nu niet naar haar kunnen gepresteerd heeft. Wie zou dat nou wel kunnen in deze omstandigheden?!?
     
  3. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Betekend dit nu dat jullie twijfelen of ze nu de mavo wel kan doen ipv havo? Of geven resultaten aan dat mavo te hoog is? Of denken jullie dat ze toch havo kan? Misschien naar een school waar mavo en havo en hoger zit en de situatie voorleggen? Wellicht kan ze dan beginnen met bijv havo (als jullie denken dat ze het kan) met in het begin extra ondersteuning. Plus evt hulp bij het verwerken van alle ellende van afgelopen anderhalf jaar
     
  4. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik denk dat je een gesprekje moet aanvragen met de juf en de IB-er en hen daarin leidend laten zijn. Ik weet dat je het beste wil voor je kind, maar het kan best zijn dat NU de havo niet het beste is... Dit is hun vak en ze hebben er meer ervaring in en meer kennis van zaken.

    Bespreek de voordelen en nadelen van de verschillende opties goed en zorg dat je in elk geval dat gesprek uitgaat met het gevoel, dat je voldoende informatie hebt.
     
    DastyQueen vindt dit leuk.
  5. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    School gaf aan dat als de uitslag erg zou afwijken, ze opnieuw de cito’s mocht doen.
    Punt is, voor mijn dochter is score III i.p.v. IIII een enorm verschil voor haar advies. Maar de school ziet pas 2 punten verschil als significant. Dus die gaan niet helpen..
     
  6. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    Nee hoor, ze hoeft ook niet naar de havo, maar naar het vmbo-t (Mavo). Haar schooladvies, met alle IIII cijfers, is nu VMBO kader geworden...
     
  7. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    Havo daar denken we al niet meer aan.
    We hebben 2 superleuke MAVO scholen gevonden (vmbo-t). Helemaal top voor haar. Maar ze komt gewoon, met haar cijfers, niet in aanmerking, omdat ze met die IIII’en een vmbo kader advies heeft gekregen..
     
  8. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    De juf kent haar toch? Ik vind het raar dat ze nu een heel ander advies krijgt doormiddel van een slechte cito in een slechte tijd.

    Telt de rest dan niet meer mee?
     
    Marchella en Oceanna vinden dit leuk.
  9. Chai

    Chai Actief lid

    16 okt 2017
    395
    140
    43
    Vrouw
    Mijn zusje heeft in dezelfde situatie gezeten, die mocht op haar middelbare school toen extra toetsen doen om alsnog haar niveau te checken. Ik zou dit navragen dus. Zij zat op het Montessori Lyceum Amsterdam en is toen van vmbo doorgestroomd naar havo.
     
    Mar76 en Zoe123 vinden dit leuk.
  10. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.845
    2.256
    113
    Gecondoleerd... voor je dochter niet niks, logisch dat dat invloed heeft.

    In mijn tijd (veel te lang geleden), bestond de mogelijkheid om een toelatingstoets te doen als je Cito te laag was. Bestaat zoiets nog steeds?

    Als ik naar mijzelf kijk betekende dit: mavo advies, dmv toets havo/vwo gaan doen, vwo netjes in 6 jr en daarna universiteit (en daarna nog hbo verkort en post hbo). Leve de toelatingstoets van toen...
     
  11. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.944
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ja wilde ik net zeggen.
    Wat een flauw gedoe zeg.
    Geef dat kind gewoon een TL advies.
    Heb je anders geen school waar ze zowel kader als TL aanbieden?
    Je kunt ook de eindcito afwachten.
    Scoort ze dan duidelijk TL of hoger dan kan ze in aanmerking komen voor TL.
    Laat je niet te makkelijk opzij zetten.
    Als zij altijd goede scores heeft gehaald die aansluiten bij TL niveau dan vind ik echt dat ze haar een TL advies moeten geven en al helemaal wanneer er gegronde redenen zijn waardoor zij nu niet goed heeft kunnen laten zien wat ze in haar mars heeft.
     
  12. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.396
    113
    Allereerst gecondoleerd en veel sterkte gewenst .

    School kan een advies uitbrengen naar de vo-school. Als zij vinden dat je dochter ondanks alle ellende van de laatste 1,5 jaar geschikt is voor vmbo-t dan denk ik dat de vo-school daar best wel in mee zal gaan.
     
  13. Ballon

    Ballon Niet meer actief

    Gecondoleerd en heel veel sterkte!

    Ik zou even een gesprekje met de juf aan gaan. Ze heeft laten zien dat ze VMBO T kan. Een Cito toets blijft ten alle tijden een indicatie en is geen eens verplicht ;) op sommige scholen nemen ze deze niet eens af, het advies met onderbouwing van de leerkracht kan in deze een wezenlijk verschil maken.
     
  14. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Ik zou de gesprek met haar juf en de vo-school doen. In het stenen tijdperk :D toen ik door school hrt advies lhno (wat nu vmbo-kader is geloof ik) heeft mijn moeder gevochten om mij op de MAVO te krijgen. Omdat mijn moeder heilig geloofde dat ik der makkelijk kon.

    Een hoop gesprekken verder ben ik idd naar de MAVO gegaan. Ik ben (door scheiding van mijn ouders) in de 2e blijven zitten en toen was het even spannend of ik mocht blijven. Maar met hard werken en veel leren (en mijn moeder was echt een dril Sargeant wat dar betreft) ben ik uiteindelijk met D-cijfers geslaagd. En geen pretpakket hoor met scheikunde en economie in mijn pakket). Ik ben mijn moeder eeuwig dankbaar dat ze zo geluld heeft als brugman

    Als jij overtuigd van het kunnen van je dochter dan moet je ervoor gaan... En je niet laten kisten voor adviezen die precies dat zijn... Adviezen.

    Sterkte! En succes

    En uiteraard gecondoleerd. Jullie hebben een heftige tijd achter de rug!!
     
    Syane en Marchella vinden dit leuk.
  15. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    Nou ja, dat is ook toevallig!!!!
    Ik heb zelf (omg ondertussen 26 jaar geleden) op het montessori lyceum havo en daarna vwo gedaan.
    Helemaal geweldig, het MLA.
    En....die leuke mavo waar ik het over heb, dat is dus de mavo van het montessori, aan de Van Ostadestraat.
    Dat is dus de school waar jouw zusje op zat! Wat een top school. Mijn dochter zou hier helemaal op haar plek zijn. Qua mentaliteit, type kind dat daar naar school gaat, de leermethode..
    Wellicht snap je nu nog beter waarom we er zo op gebrand zijn haar daar te krijgen.
    De school heeft mavo/vmbo-t als “laagste” niveau. En het schooladvies van mijn dochter is nu dus vmbo kader.
     
  16. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.485
    24.350
    113
    Gecondoleerd met je verlies.
    Pittige tijd, ook voor je dochter. Begrijp ik goed dat ze het advies alleen baseren op de cito-scores? Aangezien de juf denkt dat ze mavo wel aankan. Dat zou wel heel sneu zijn. Ik zou nog even in gesprek gaan met school.
    De eindtoets telt tegenwoordig niet meer mee in het advies, maar bij mijn dochters op school kan je bij een hogere uitslag van de cito wel verzoeken om het advies aan te passen. Misschien dat dat uiteindelijk nog uitkomst biedt.
    Maar persoonlijk vind ik dat ze rekening met de situatie moeten houden en ook moeten kijken naar bv werkhouding en doorzettingsvermogen. Misschien dat je dat in nog een gesprek kan aankaarten.

    Is het advies bindend? Want ik zie dat iemand zegt dat je er gewoon voor moet gaan anders en je niet moet laten kisten door een advies. Maar hier in de regio hebben basisscholen en middelbare scholen strikte afspraken en kom je met een vmbo-kader advies niet op de mavo en met een mavo advies niet op een havo etc. Ik neem eigenlijk aan dat dat overal zo werkt.
     
  17. Ballon

    Ballon Niet meer actief

    Volgens mij is het advies van de juf bindend, niet de uitslag van de Cito. ( althans, dat was 10 jaar terug zo ) @Youtan jij werkt in het onderwijs toch? Weet jij dit misschien?
     
  18. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.485
    24.350
    113
    Ja dat is hier ook zo (gelukkig maar). Maar als bij onze school een kind hoger op de eindcito scoort dan het initiële advies, kunnen ouders toch verzoeken om daar het advies op aan te passen. Maar of dat alleen een afspraak hier in de regio is dat weet ik niet. Zal vast in de schoolgids van ts staan.

    Edit: overigens is de school hier niet verplicht om het advies ook daadwerkelijk aan te passen. Als een kind een slechte werkhouding heeft, zullen ze bv eerder bij hun advies blijven.
     
  19. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.392
    4.246
    113
    Vrouw
    Ja, wat @Adje zegt.

    Het schooladvies is bindend, maar als je cito hoger is dan verwacht, dan kan dat advies aangepast worden.
    Helaas is nu het ‘probleem’ dat er ook advies gegeven wordt op opleidingsniveau en achtergrond (over het algemeen niet bewust trouwens) en de ‘mondige ouders’. Er zijn in tijden niet zoveel kinderen gezakt in niveau.

    Het blijft altijd moeilijk. Heeft de juf gelijk, de CITO of kennen de ouders hun kind het beste?
     
  20. maria80

    maria80 Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.960
    131
    63
    Ik mag toch hopen dat het schooladvies gegeven is aan de hand van veel meer gegevens dan alleen Cito.
    Al haalt een kind allemaal mooie I en II scores maar heeft het een slechte werkhouding dan wordt er echt geen vwo advies gegeven.
    Hoe is haar werkhouding, haar methode-toetsen?
    Slecht van school als ze alleen naar de cito-toetsen van deze periode kijken. Heb je het advies niet al gehad rond november? Dan is meer de gang van zaken. Cito periode M8 kan dan nog wel wat knopen doorhakken, maar vaak niet een lager advies.

    Ik zou een gesprek aanvragen met de leerkracht.
     

Deel Deze Pagina