Vraag over voogdij

Discussie in 'De lounge' gestart door pietje1987, 15 feb 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Hallo dames,

    Ik heb een vraagje. Ik ben voogd over een minderjarig familielid. Stel dat zijn ouders komen te overlijden, wat krijg je dan financieel voor het onderhoud van het kind? Krijg je überhaupt iets?

    Zelf hebben de ouders naar mijn weten niets geregeld.

    Wij hebben zelf een koopwoning met levensverzekeringen. Als wij komen te overlijden is de hypotheek direct afgelost en kan de woning dus worden verkocht en heeft de voogd van onze dochter dus een mooi bedrag voor haar opvoeding.

    Ik kon er niet echt iets over vinden.... hoop natuurlijk dat het nooit gebeurd!!
    Iemand een idee?
     
  2. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.407
    3.963
    113
    noord holland
    Sowieso 'ben' je pas voogd als de ouders overlijden ;). Nu ben je aangewezen als voogd mocht dat gebeuren.
    In principe als er niks geregeld is, krijg je ook niks. Het kind zal in ieder geval de erfgenaam zijn en zal erven van de ouders. Dat mag geloof ik in overleg met de rechter wel voor de opvoeding gebruikt worden, maar officieel krijgt het kind dat als het 18 wordt. Volgens mij kun je in de akte, waarin je ook als aangewezen voogd benoemd bent, dat al vastleggen.
    Dat is bij ons, voor het kindje waarvan wij aangewezen voogd zijn, zo omschreven dacht ik. Het is alweer even geleden dus weet het niet meer precies :roflmao:.
     
  3. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Inderdaad voogd ben je gelukkig nog niet. Wat het kind erft is voor het kind en evt het onderhoud van het kind. Maar het wil niet zeggen dat degene die als verzorger staat aangemerkt ook de beheerder wordt van het geld. Wij hebben daar 2 verschillende personen voor. Maar die kunnen dus samen bekijken wat er nodig is voor de zorg van onze kinderen en dat kan dan uit de erfenis dus worden betaald.
    Maar dan moet er dus wel iets te erven zijn ;) je hebt geen vergoeding daar voor van bijv de overheid als er niks zou zijn. Maar je hoeft de zorg ook niet per se op je te nemen mocht het zover komen.
     
  4. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Nou ja, mijn punt is dus dat er niet zo veel te erven valt ;) huurwoning, weinig spaargeld, geen dure eigendommen etc.

    Gelukkig ben ik inderdaad nog geen voogd, maar het is dus wel de intentie dat hun kind in het eerste geval bij ons komt wonen en dat wij alles zouden moeten verzorgen. Wat wij met liefde zouden willen doen hoor!!!
    Er is geen testament, alleen een aanwijzing via het voogdij register.

    Ik begon het mij af te vragen omdat we zelf nog een tweede kindje verwachten en nu blijkt dat ook zij in verwachting zijn, waarvan ze graag willen dat ik ook de voogd word. 4 kinderen kunnen wij ons denk ik niet veroorloven...
    Het leek mij dus verstandig om daar eens over na te denken, voor de situatie waarvan je hoopt dat die nooit tot realiteit komt!!

    Is hier ook niets voor geregeld vanuit de overheid? Bestaat een wezenuitkering nog?

    Anders denk ik dat we wel serieus eens met de ouders in gesprek moeten, misschien dat ze een levensverzekering af kunnen sluiten of iets dergelijks? Of is dat echt heel raar?
     
  5. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    Voor zover ik weet bestaat de wezenuitkering nog. Mijn oude buurvrouw kreeg dat ook voor haar zusje toen zij haar in huis nam nadat beidde ouders overleden waren.
     
  6. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Nou moet toch op mn eerdere post terugkomen. Wezenuitkering, even googlen en zo te zien bestaat het nog. Nog niet eerder van gehoord. Ook wel logisch eigenlijk dat het er is. Wij hebben het goed geregeld (want ja ik wil niet iemand opzadelen met 4 extra opvreters zonder financiële compensatie) dus daar nooit aan gedacht, aar inderdaad niet iedereen zal hier bij stil staan of bij machte zijn dit te kunnen regelen.
     
    pietje1987 vindt dit leuk.
  7. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Dus er is wel een financiële bijdrage voor de kinderen vanuit de overheid. :thumup:
     
  8. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Ik zou - als het zover komt - ook bij familie aankloppen voor extra steun. Als de hele familie meehelpt met de financiën, scheelt dat weer. En lijkt me ook dat dit logisch is :)
     
  9. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Bij ons zou dit inderdaad het geval zijn, maar zij hebben ook nog eens geen grote familie... ouders hebben volgens mij ook niet veel te besteden of is geen contact mee en broers/zussen zitten financieel gezien in ongeveer dezelfde situatie als zijzelf....

    Ik vind het wel lastig hoor!! Hoop maar dat er gewoon nooit wat gebeurd!!
     
  10. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Mmm die wezenuitkering heb ik ook wel vraagtekens bij... weet iemand of je daarvoor verzekerd bent wanneer je als zelfstandig ondernemer werkt?? De een is zzp en de ander werkt niet...

    Zijn wel prima bedragen overigens, daar zouden we het dan wel mee redden schat ik in!
     
  11. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Ach dat is ook sneu :( lijkt me ook erg lastig dan om ergens aan te kloppen..
     
  12. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Ze zijn allemaal prima gelukkig hoor!! Maar maken wel heel andere financiële keuzes dan dat wij die maken en hebben ook gewoon hele andere situaties! Kleinere woningen maar ook weinig opleiding en daardoor ook laagbetaalde banen etc.

    Wij zitten in een heel andere situatie, beiden hbo opgeleid, koopwoning met genoeg ruimte, ouders die het goed hebben en waar we op termijn leuke bedragen van zullen erven etc.

    Maar daar is onze levensstandaard dan ook op gebaseerd. En ik wil dat graag zo houden ;)
     
    pippa26 vindt dit leuk.
  13. Lizzy1985

    Lizzy1985 Actief lid

    28 mei 2015
    328
    97
    28
    Vrouw
    De wezenuitkering is niet afhankelijk van of je werkend ben of niet. Het is een algemene wet die van toepassing is voor: Een kind krijgt alleen een wezenuitkering als de ouder die het laatst overleden is, verzekerd was voor de Anw. Een ouder was verzekerd als hij of zij in Nederland woonde of werkte. (tekst svb.nl).

    In veel gevallen gaat een deel van wat je verdient van de uitkering af, zodat iemand die veel verdient geen of weinig uitkering ontvangt. De Wezenuitkering van het ANW is hierop een uitzondering, deze uitkering krijg je altijd, ongeacht nevenverdiensten.

    Let wel op trouwens, het is een uitkering AAN DE WEES, en niet aan zijn voogd(en). Wat dat voor consequenties heeft durf ik niet direct zo te zeggen, maar zeker voor de oudere wezen (jaar of 16 en ouder) kan dat zomaar voor discussies zorgen zou ik zo denken.
     
  14. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Dank je voor je info!! Ik schat in dat een rechter wel zou zeggen dat je de uitkering voor het dagelijks onderhoud mag gebruiken (voeding, scholing, sport etc). Lijkt mij persoonlijk wel realistisch, het is vast niet bedoeld om een erfenis op te bouwen toch....

    Ze wonen allebei in NL en 1 van de 2 werkt dus als zelfstandige. Ik vroeg mij dus af of dat anders was als in loondienst
     
  15. Hero87

    Hero87 Actief lid

    23 jun 2013
    292
    26
    28
    NULL
    Omgeving utrecht
    Mijn ouders zijn overleden toen ik 13jaar was. Elke maand kreeg onze voogd een bedrag van de svb. Dat was toendertijd 500 euro per maand per kind (zus en ik).
    Mijn vader was gepensioneerd toen hij overleed (als laatste) en mijn moeder was huismoeder. Ook geen dikke spaarrekening maar genoeg om mee rond te komen. Ik hoop dat het nooit gebeurd, maar gelukkig sta je niet helemaal in de kou.

    Wij hebben nu wel gekozen voor uitgebreide verzekeringen. Misschien kan je ze dat wel adviseren ?
     
  16. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Wat vreselijk dat jullie dat hebben moeten mee maken!! Maar wel fijn dat er regelingen voor zijn.

    Ik ga binnenkort wel eens een praatje met ze maken... gewoon even over de verwachtingen enzo
     
  17. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.659
    113
    Als ze bij jullie wonen kun je pleegouder worden en daar ontvang je een vergoeding per kind voor.
     

Deel Deze Pagina